Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2009 - Indlæg

Maradona i Portugal

Den verdensberømte argentinske fodboldstjerne Diego Maradona er i Portugal.

Maradona skal besøge Benfica under opholdet i Lissabon, som er en del af en verdensomspændende tour.

Det fodboldglade Portugal har taget godt imod ham, og den gamle portugisiske fodboldstjerne Eusebio var også i lufthavnen den 14. januar for at tage imod. Journalisterne blev dog skuffede, da det lykkedes Maradona at undslippe pressens søgelys.

Maradona var i 1980'erne en i særklasse god fodboldspiller, som dog ikke stod tilbage for at bruge hånden i det meget omdiskurerede opgør mellem Argentina og England under VM i 1986 i Mexico.

Herunder derfor et meget uautoriseret interview af den portugisiske Fado-stjerne Mariza, hvor gæsten Maradona bryder ud i Fado-sang om sine genvorligheder med kokain (desværre kun på portugisisk):


Maradonas hævn over England under VM i 1986
England og Argentina havde i 1982 været i krig om en øgruppe ved navn Falklandsøerne eller på argentinsk Malvinerne ud for Argentinas kyst. Til argentinernes store fortrydelse havde de overlegent udstyrede engelske tropper jaget de argentinske soldater på flugt i en kort, men blodig krig for begge parter. Der var således en højspændt atmosfære, da Argentina skulle møde England i World Cup turneringen i fodbold blot fire år efter krigen om Falklandsøerne. 

Argentinerne trak det længste strå i fodboldkampen takket være to mål af Maradona.

Det ene mål går under betegnelsen 'Guds Hånd' efter Maradonas kommentarer til sin scoring 1-0 scoring mod det engelske landshold. Han mente at 'Gud' stod ham bi da han med sine 1,68 med hovedet nåede over målmand Peter Shilton's (højde 1,86) udstrakte hænder. Den tætbyggede argentiner har dog siden indrømmet at han vist kom til at spille håndbold uden at dommeren opdagede det. Maradona var faktisk nødt til at tilskynde sine holdkammereater til at omfavne sig efter scoringen af frygt for at dommeren ellers ville underkende hans, for alle andre end dommeren, åbenlyse snyd.

Lidt senere i samme kamp lavede Maradona et klasse-mål (uden snyd) ved at uddrible 6 englændere inklusive den engelske målmand Peter Shilton.

Kampen blev vundet af Argentina med 2-1 og blev afgørende for Argentinas vej til at vinde World Cup turneringen i 1986.

I England husker man stadig snydeproppen Maradona for alt andet end at være en god fodboldspiller. Maradona forsøgte selv i 2002 at gyde olie på de engelske vande ved at udtale at havde de engelske forsvarere ikke været så noble ikke at bruge (beskidte) 'tricks' mod ham, kunne hans andet mål i kampen Argentina-England i 1986 aldrig kunnet lade sig gøre. Det hjalp ikke meget på Maradonas ry i England - han er stadig hadet af de fleste engelske fans.

Se én af verdenshistoriens flotteste drible-ture fra Argentina-England kampen i Mexico i 1986 herunder:

 Problembarnet Maradona er nu argentinsk landstræner
Maradonas evner som fodboldspiller i sine unge dage er der ingen som stiller spørgsmål ved. Til gengæld har levemanden haft sine problemer med både vægten og forbudte stimulanser herunder kokain.

Det ser dog ud til at han nu er ved at være frisk igen efter mange år med et meget udsvævende liv på kanten af selvdestruktion.

Maradona er i Argentina nationalhelt af to årsager: Dels var han en gudsbenådet fodboldspiller og dels tævede han englænderne som tak for sidst for Falklandsøerne. Det glemmer man aldrig i Argentina. Så må fremtiden vise om den lille prop med det store smil og guldurene på begge arme (så han kan se hvad klokken er, hvor begge døtre befinder sig i verden) kan klare landstrænerjobbet i Argentina, som han for nyligt har overtaget. Uanset hvad, vil Maradona altid blive tilgivet - i Argentina. Din vurdering:Camping09 campingmesse i Bella Centret 16-18 og 23-25 januar på Ferie09

Se også:
Campingmesse i Herning 2009 - større end nogen sinde
(klik på rødt link)

Camping09 i Bella Center er årets første campingmesse i Danmark.

Campingmessen har udstillere inden for områderne campingvogne og teltvogne, telte, fortelte, udstyr, autocampere og campingpladser - det hele i 3 haller i Bella Centret på i alt 25.000 kvadratmeter.

Camping messens portugisiske deltagere
Den første del af januars campingmesse i Bella Centret finder sted fra den 16. til den 18. januar 2009. Campingvognene og teltene samt de øvrige udstillere vil befinde sig i områderne B og H og C i Bella Center.

Campingmessen vil i første weekend den 16-18 januar først og fremmest have danske udstillere samt en stand med tjekkiske campingpladser.

Danske campingpladser på campingmessen
På Camping 09 findes stande med repræsentanter fra blandt andet:

- FDM Camping (14 FDM campingpladser)
- Dansk Camping union (18 DCU campingpladser)
- Public Camp (14 campingpladser)
- Top Camp Danmark (25 campingpladser i Danmark og Sverige)
- Elite Camp (23 campingpladser)

og mange flere.

Når rejsemessen Ferie09 åbner den 23. januar vil der desuden på stand E-03 være besøg af Portugals Orbitur Gruppe, som står for omkring 10% af Portugals godt 200 campingpladser. Der vil også være lejlighed til at få mere information om Portugal på Portugals Turistbureau's stand E-02.

Se også: Feriemessen Ferie 09 i Bella Centret 23-25 januar 2009

Orbitur Campingpladser i Portugal
Orbiturs campingpladser i Portugal ligger som perler på en snor hele vejen fra Nordportugal ved byen Viana do Castelo til Setubal syd for Lissabon.

Også på Algarvekysten herunder Portugals sydvestligste spids ved byen Sagres finder man Orbitur pladser. Inde i landet tættere mod Spanien er der til gengæld relativt få Orbitur campingpladser. Se oversigt over campingpladser på Orbitur hjemmesiden.

Andre aktiviteter på campingmessen
I den første weekend 16-18 januar er speedwaykører Jan O. Pedersens til stede med sin Toyhaler 'campingvogn' på 12,5 meter plus trækker.

På stand H-19 kan børnene møde Martin & Ketil kendt fra DR's Natpatruljen og TV2 Zulu.

Lørdag d. 17. og søndag d. 18. januar kl. 12 og 14.30 er der på FDM Camping stand B4-12 besøg af Skovkvinden Madam Grøn - for at profilere FDM Campings grønne profil

Desuden er der løbende foredrag i foredragsrum B-2.

Åbningstider og entré til Camping09
Campingmessen har åbent i begge weekender på følgende tidspunkter:
Fredag 13-18
Lørdag 10-18
Søndag 10-17

Entrebillet er følgende d. 16. - 18. januar

Voksne 55 kr.
Børn (4 - 12) 30 kr.
2 voksne, 1 barn 120 kr.
2 voksne, 2 børn 130 kr.  

Entrebillet er følgende d. 23. - 25. januar (dækker også Ferie09 messen og Golf09 messen)

Voksne 85 kr.
Børn (4 - 12) 40 kr.
2 voksne, 1 barn 180 kr.
2 voksne, 2 børn 190 kr.

Se mere om Camping 09 på campingmessens hjemmeside.

Se også:
Camping i Portugal

Din vurdering:2009 FIFA verdensranglisten for januar

Den første 2009 FIFA verdensrangliste i fodbold er offentliggjort.

UPDATE: NYESTE FIFA rangliste ses her
FIFA verdensrangliste - november 2009

Der er meget ringe udskiftning i toppen, som ser sådan ud:

  1. Spanien
  2. Tyskland
  3. Holland
  4. Italien
  5. Brasilien
  6. Argentina
  7. Kroatien
  8. England
  9. Rusland
  10. Tyrkiet 
  11. Portugal, Tjekkiet og Frankrig deler 11. pladsen
  12. Cameroon
  13. Egypten (op 1 plads)
  14. Ukraine (ned 1 plads)
  15. Nigeria (op 2 pladser)
  16. Paraguay (ned 1 plads)
  17. Israel (ned 1 plads)
  18. Grækenland

Både Danmark og Sverige vinder én plads da Equador og Serbien taber pladser. Danmark er hermed nummer 36 på FIFA ranglisten i januar 2009, og Sverige er nummer 31.

Se også: Cristiano valgt til FIFA World Player of the Year 2008.

Din vurdering:Bonsai Museum i Sintra med kursus i pasning af Bonsai træer

Sintra området nordvest for Lissabon er et af de flotteste naturområder i Portugal.

Byen Sintra er en turistmagnet og med god grund. Som følge af Sintras høje status over mange hundrede år først som højtliggende placering for magthavernes fæstninger og senere som kongefamiliens foretrukne ferie-residens, er der et utal af smukke bygninger og haver i og omkring Sintra.

Mange besøgende når derfor slet ikke at opdage et lille usædvanligt museum og tilhørende planteskole i Sintras vestlige del tæt på parken Parque Natural de Sintra-Cascais 

Bonsai træer i Portugal
Bonsai træer er en japansk tradition. Meget kort fortalt er træer for japanerne de vigtigste planter, og derfor dyrkes de også i potter (skåle). Bonsai kan oversættes med træ i skål eller måske nærmere 'skål plantet'.

I Sintra har der eksisteret et Bonsai Museum siden 1997. Museet er familie-ejet og startede for over 25 år siden som en ganske normal planteskole.

Bonsai træerne i Sintra er i øvrigt typisk planter, som kan findes i normal størrelse i den lokale fauna i og omkring Sintra.

Der er i øvrigt gratis adgang og planteskolen sælger et stort udvalg af tilbehør og redskaber til pasning af bonsai træer. Det er også muligt som regel på bestilling at købe bonsai træer eller forberedte bonsaitræer (potensai).

Pasning af Bonsai træer
Dyrkning af Bonsai træerne begyndte som en hobby, men er nu en turistattraktion ikke langt fra Sintras gamle bydel - og selvfølgelig også stadig del af planteskolen.

Der arrangeres 8-dages kurser i den ædle Bonsai-kunst (det er ikke så let som det ser ud). I Sintra mener bonsai-enthusiasterne at der er tale om 90% kunst og bonsai færdigheder og 10% gartner- og planteskole-viden.

Ud over at være svært, tager det også lang tid at skabe et rigtigt bonsai træ. Som følge heraf sælges de bedst dyrkede bonsai træer ofte for meget høje beløb.

Se mere om kursus i pasning af bonsai træer på bonsai museets hjemmeside (på portugisisk).

Herunder video fra besøg på bonsai museet i Sintra:Bonsai hospital i Sintra
Bonsai museet driver også en såkaldt hospitals-afdeling for Bonsai træer, som trænger til ekstra pleje.

Herunder video (på portugisisk) fra Sintras Bonsai Museum med museums-ejer og bonsai enthusiast Marco Rodrigues:Turforslag - sådan finder man Bonsai Museet
Byen Sintra er spredt ud over et stort område, men Bonsai Museet er relativt let at finde. Det er dog lettest såfremt man er i bil på turen til Sintra.

Herunder kort over Sintra:


Se større kort

Din vurdering:Antallet af portugisere i Spanien fordoblet siden 2005

Portugiserne har aldrig været blege for at tage til udlandet for at arbejde. Det vidner det store antal portugisere i lande som England, Tyskland, Schweiz, Luxembourg og Frankrig om. Hertil kommer store portugisiske befolkningsgrupper i USA, Canada m.v.

De fleste emmigranter fra Portugal i Europa bibeholder forbindelsen til Portugal og flytter ofte tilbage igen efter en årrække.

Med slet skjult misundelse kan man af og til i Portugal høre de tilbageblevne portugisere kommentere, når 'udlands'-portugiserne kommer hjem på ferie i deres til lejligheden store (udlejnings) biler og bor ferien over i deres huse købt for penge sparet op i udlandet - eventuelt som selvstændige erhvervsdrivende.

Rejser til udlandet af mangel på velbetalt arbejde
Det er imidlertid langt mere end ønsket om lidt ferieluksus, som gør at specielt den yngre del af Portugals befolkning i store tal overveje at flytte teltpælene til udlandet.

Lønnen i Portugal er for en stor del af befolkningen meget lav. Mindstelønnen er omkring 500 euro om måneden og selv for en faglært eller en sygeplejerske, skal der som oftest ekstra vagter til for at nå et i Portugal tåleligt lønniveau på 1200-1400 euro per måned - svarende til mellem 9.000 og 10.500 danske kroner. Mange må klare sig for mindre.

Selv om den officielle arbejdsuge stort set er som i Danmark forventes det desuden mange steder at man er mindst 40-42 timer på arbejde ugentligt uden at få ekstra betaling (maksimale lovlige arbejdsuge er 40 timer). Hertil kommer ofte 6 dages arbejdsuge, skiftende arbejdstider, nat- og weekendarbejde, som heller ikke bliver premieret særligt højt i Portugal, men stadig forventes i mange brancher.

Portugisere i Spanien
Økonomien har derfor været den afgørende drivkraft for mange til at søge til Spanien.

I de sidste år har antallet af portugisere, som flytter fra Portugal til Spanien nærmest taget karaktér af en flodbølge. Alle kender nogen, som arbejder eller har arbejdet i Spanien, og undersøgelser viser at én ud af fire yngre portugisere i Portugal overvejer at flytte ud - mange af dem til Spanien, som sprogmæssigt er let at adaptere til.

Statistikken viser følgende tal for portugisere i Spanien (tal per 1. januar):

 • 2005: 66.236
 • 2007: 111.575
 • 2008: 136.000

Kilde: SIC

Din vurdering:Portugals internationale credit rating sænkes måske

Den portugisiske stats credit rating, som er afgørende for Portugals renteniveau og muligheder for låneoptagelse i udlandet, risikerer at at blive sænket fra den nuværende credit rating AA-.

Det var ifølge finansnyhedstjenesten Bloombergs beskeden fra kreditvurderings-bureauet Standard & Poors (S&P) den 13. januar 2009.

Portugisisk økonomi afviger fra opsatte mål
Som begrundelse anfører S&P at Portugals statsfinanser ikke helt lever op til de fastsatte mål og at regeringen specielt ikke har taget hånd om de strukturelle økonomiske (og arbejdsmarkeds) reformer, som Portugal ifølge de fleste internationale økonomer trænger til.

Portugal trækkes med en stor statsgæld, og i det nuværende økonomiske klima er det svært for ikke sige umuligt for den portugisiske regering at leve op til sine budgetmål.

Som en umiddelbar konsekvens af S&P meddelelsen, steg forskellen på renten mellem benchmark tyske 10-årige statsobligationer og portugisiske statsobligationer med 0,07 %. Den 10-årige portugisiske statsobligation har nu en rente på 4,11% mod 4,04% i går.

Forskellen mellem tyske og portugisiske statsobligationer er nu 114 såkaldte basispoint eller 1,14%. Det blev med andre ord dyrere for Portugal at optage gæld.

Portugal fik sin nuværende credit rating AA- i 2005 efter en nedgradering fra AA.

Spanien, Irland og Grækenland i vanskeligheder 
Spanien risikerer ligeledes at få sænket sin S&P credit rating fra sit nuværende AAA.

Grækenlands og Irlands statsfinanser er også økonomisk pressede af krisen og landene kan som Portugal risikere at miste deres nuværende credit rating. Danmark har netop fået fornyet sin credit rating på højeste niveau AAA.

Se også Standard & Poors credit rating definitioner (åbner som pdf).

UBS Wealth Management trækker sig fra Portugal
Den schweiziske UBS bank meddelte den 13. januar 2009 at den trækker sig fra det portugisiske marked for wealth management.

Som årsag blev angivet forværret økonomisk klima i Portugal. UBS Wealth Management er en private banking afdeling. Den åbnede dog først så sent som år 2008 i Portugal og udelukkende med meget velhavende portugisere og udlændinge i Portugal som målgruppe. 

UPDATE 13. januar 2009:
Reuters skrev sent tirsdag at det portugisiske finansministerium efter advarslen fra S&P om mulig sænkning af Portugals credit rating udtalte at regeringen vil fortsætte med at gøre, hvad der er muligt for at modvirke krisens indflydelse på Portugals økonomi.  

UPDATE 16. januar 2009:
Premierminister José Sócrates tog den 14. januar til genmægle overfor S&P angående truslen om at nedgradere Portugals credit rating. Premierministeren udtalte at "siden den portugisiske statsunderskud i år 2008 var det laveste i 30 år, var det unfair at forringe Portugals vilkår for at optage lån." Se artikel i The Guardian.

UPDATE 21. januar 2009
Portugals credit rating blev den 21 januar reduceret til A+ fra AA-. Se også artikel på Reuters.com.

Din vurdering:Cristiano Ronaldo blev FIFA World Player of the Year 2008

FIFA World Player of the Year 2008 prisen blev den 12. januar 2009 uddelt i Zürich operahus.

Til ingens overraskelse blev Cristiano Ronaldo vinder af Titlen Verdens Bedste Fodboldspiller 2008.

Cristiano blev allerede i 2008 tildelt titlerne Ballon d'Or 2008 (Guldbolden eller på dansk: Årets bedste fodboldspiller i Europa) og FIFPro World Player of the Year 2008 (spillernes egen kåring af verdens bedste spiller).

Se mere om FIFA World Player of the Year på FIFA hjemmesiden.

Ronaldo, Messi og Torres
På de efterfølgende pladser fulgte Barcelona spilleren Lionel Messi og Liverpool spilleren Fernando Torres.

Cristiano Ronaldo var i øvrigt tæt på at skulle have meldt afbud til FIFA prisoverrækkelsen i Schweiz. Under en biltur på vej til træning i Manchester mistede den 23-årige fodboldspiller kontrollen over sin få dage gamle Ferrari 599 GTB, som han netop havde givet sig selv i jule/nytårs-gave. Cristiano kunne dog stå uskadt ud efter ulykken i Manchester. Se video og billeder af Cristiano Ronaldos smadrede Ferrari

Herunder de tre kandidater til FIFA World Player of the Year 2008:

Din vurdering:Karneval i Loulé 21-25 februar 2009

Februar måned er karnevalsmåned i 2009 - også i Portugal.

Få steder i Portugal er der mere gang i festen end i byen Loulé på Algarvekysten, hvor karnevallet på portugisisk kaldes Carnaval de Loulé.

Bedste karneval i Portugal
Karnevallet i Loulé har 103 års historie bag sig og er den største fest i kalenderen i Loulé i det centrale Algarve.

Hvert år i februar/marts omdanner det lidt småsøvnige Loulé sig til én stor fest, som med 15-20 karnevalspyntede vogne, sexede udklædninger og samba-rytmer ikke lader karnevallet i Rio de Janeiro i Brasilien meget efter.

Loulé karnevallet 16 kilometer fra kysten i Algarve er måske det bedste karneval i Portugal, selv om arrangørerne af karneval i byerne Lissabon, Torres Vedres, Ovar, Madeira og Podence karnevallerne nok ikke er enige.

Se også: Karneval på Madeira i februar 2009 

Festens centrum i Loulé er hovedgaden Avenida José da Costa Mealha i Loulé. Hvert år er én af dagene reserveret børneoptog. Som altid i Portugal er programmer ikke noget man lige tænker på at producere 'lang tid' i forvejen. Vi opdaterer med program for karnbevallet i Loulé her, så snart vi ved mere.

Herunder Youtube video fra karnevallet i 2008:Flere billeder her fra det berømte karneval i Loulé i 2008.

Loulé på Algarvekysten
Loulé har små 60.000 faste indbyggere og er kendt for sin fine gamle bydel med rester af et fort, som daterer sig tilbage til maurernes tid omkring år 1000.

Byen Loulé er desuden berømt for sine mange butikker med lokalt produceret kunsthåndværk, lædervarer, træmøbler og kobbergensstande.

Herunder kort over Loulé og det centrale Algarve:


View Larger Map


Se også:
Ferie på Algarvekysten
Ferieboliger til leje på Algarve

Din vurdering:Portugisisk kærlighed og poesi på CaféTeatret 26 april 2009

Kulturopa og kortfilms-entusiasterne i foreningen FilmPlatform viser den 26. april 2009 portugisiske kortfilm på Café Teatret i Skindergade i København.

FilmPlatform
FilmPlatform beskriver sig selv som Københavns nye rum for danske og udenlandske kortfilm. Netværket består af filmmagere, men alle med interesse for kortfilm kan deltage - også uden at have den store erfaring. Se mere på FilmPlatforms hjemmeside.

Kulturopa
Kulturopa er et uafhængigt filmselskab, kulturelt event-bureau og desuden konsulentvirksomhed for individuelle kunstnere og kulturelle organisationer. Kulturopa har ved mange lejligheder medvirket til at vise såvel portugisiske kortfilm som portugisiske spillefilm i København.

Hos Kulturopa har Portugal en særlig høj stjerne, og Kulturopas hjemmeside er unik derved at den også er oversat til portugisisk.

Portugisiske kortfilm på CaféTeatret
Kulturopa skriver:
"Søndag den 26. april 2009 præsenterer FilmPlatform årets første Vis.din.film-program. Der lægges ud med programmet "Kærlighed på portugisisk", som består af 5 nye portugisiske kortfilm. Programmet er udvalgt og præsenteres af Kulturopa (Mia Degner).

Det handler om kærlighedens og tiltrækningens svære kunst, om uskyldighed, opofrelse og angst, når vi kigger nærmere på, hvad der rører sig på den portugisiske filmscene og kærlighedsfront."

Filmene, som vises er:

 • "Júlio" af Gonçalo Robalo. 2007. 6'38. Fiktion
  Mand tiltrækkes af kvinde. Kvinde ignorerer mand. Mand gør noget. Kvinde ser mand. En lille film om tiltrækningens svære kunst.
 • "The summer of Rita M." af Tiago Nunes. 2006. 13'58. Fiktion
  En uge før eksamen giver João op. Rita, hans kæreste, er fast besluttet på at få ham til at studere, så han kan komme på universitetet. Men i forsøget på at hjælpe ham, glemmer hun sig selv.
 • "The Garden of Chemistry's Delights" af Jorge Sá. 2006. 12'00. Fiktion
  Der er et sted, hvor monstre og engle mødes. Der er et tidspunkt, hvor engle tryllebindes og deres uskyld ødelægges i fascinationen af de magiske monstre.
 • "Wrap-a-round" af, Eduardo Abrantes. 2007. 7'17. Fiktion
  En ung kvinde og en ung mand mødes i en karrusel, men bliver væk fra hinanden, mens det hele drejer rundt. 
 • "Agony" af Vasco Portugal & Vasco Santos.  2006. 2'20. Eksperimental
  Et forstyrrende, men poetisk dokument om angstens og frustrationens voldsomme væsner.

Kulturopa producerer også selv kortfilm. Herunder 'Den Første Dag' af Mia Degner fra oktober 2008:


Se også:
Portugisiske film på Cinemateket september 2008
Premiere på den Saramago baserede film Blindness med Julia Moore 
Portugisisk Kultur

Din vurdering:Portugal og Ungarn tillader arbejdere fra Rumænien og Bulgarien

Portugal har sammet med Ungarn åbnet mulighed for at rumænske og bulgarske statsborgere kan søge arbejde på lige fod med landenes egne borgere.

Beslutningen sker efter at både Spanien og Grækenland ved årsskiftet vedtog en lignende lovgivning.

Dermed er der muligheder for rumænske og bulgarske arbejdssøgende i 16 ud af EU's 27 lande.

Danmark åbner for arbejdskraft i maj 2009
Danmark vil den 1. maj 2009 følge Portugal og fjerne administrative begrænsninger på den udenlandske arbejdskraft fra de nye EU-lande herunder Rumænien og Bulgarien.

Det gælder også arbejdssøgende borgerne fra de 10 lande, som i 2004 blev optaget som medlemmer af EU: Estland, Letland, Litauen, Polen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Cypern og Malta.

Herefter vil 10 lande fortsat have restriktioner på arbejdere fra Rumænien og Bulgarien. Det drejer sig om Frankrig, Italien, Storbritannien, Irland, Luxembourg, Malta, Holland, Østrig, Belgien og Tyskland. Alle EU-lande har forpligtet sig til at udfase restriktionerne senest d. 31. december år 2013.

Schweiz med i Schengen
Schweiz har efter tiltagende bureaukratiske problemer med grænsekontrollen valgt at tilslutte sig Den Europæiske Pasunion også kaldet Schengen.

Schweiz blev medlem af Schengen samarbejdet den 12. december 2008. Det er dog først i slutningen af marts 2009 at Schweiz bliver fuldgyldigt Schengen-medlem, når lufthavnene i Schweiz overgår til at følge Schengen-samarbejdets regler.

Lilliput-staten Lichtenstein følger i Schweiz fodspor og forventes at blive Schengen medlem i november 2009.

Storbritanien og Irland står fortsat uden for Schengen samarbejdet.

Se mere om Schengen-samarbejdet, som har navn efter en lille by i Luxembourg. 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »