Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugals internationale credit rating sænkes måske

Den portugisiske stats credit rating, som er afgørende for Portugals renteniveau og muligheder for låneoptagelse i udlandet, risikerer at at blive sænket fra den nuværende credit rating AA-.

Det var ifølge finansnyhedstjenesten Bloombergs beskeden fra kreditvurderings-bureauet Standard & Poors (S&P) den 13. januar 2009.

Portugisisk økonomi afviger fra opsatte mål
Som begrundelse anfører S&P at Portugals statsfinanser ikke helt lever op til de fastsatte mål og at regeringen specielt ikke har taget hånd om de strukturelle økonomiske (og arbejdsmarkeds) reformer, som Portugal ifølge de fleste internationale økonomer trænger til.

Portugal trækkes med en stor statsgæld, og i det nuværende økonomiske klima er det svært for ikke sige umuligt for den portugisiske regering at leve op til sine budgetmål.

Som en umiddelbar konsekvens af S&P meddelelsen, steg forskellen på renten mellem benchmark tyske 10-årige statsobligationer og portugisiske statsobligationer med 0,07 %. Den 10-årige portugisiske statsobligation har nu en rente på 4,11% mod 4,04% i går.

Forskellen mellem tyske og portugisiske statsobligationer er nu 114 såkaldte basispoint eller 1,14%. Det blev med andre ord dyrere for Portugal at optage gæld.

Portugal fik sin nuværende credit rating AA- i 2005 efter en nedgradering fra AA.

Spanien, Irland og Grækenland i vanskeligheder 
Spanien risikerer ligeledes at få sænket sin S&P credit rating fra sit nuværende AAA.

Grækenlands og Irlands statsfinanser er også økonomisk pressede af krisen og landene kan som Portugal risikere at miste deres nuværende credit rating. Danmark har netop fået fornyet sin credit rating på højeste niveau AAA.

Se også Standard & Poors credit rating definitioner (åbner som pdf).

UBS Wealth Management trækker sig fra Portugal
Den schweiziske UBS bank meddelte den 13. januar 2009 at den trækker sig fra det portugisiske marked for wealth management.

Som årsag blev angivet forværret økonomisk klima i Portugal. UBS Wealth Management er en private banking afdeling. Den åbnede dog først så sent som år 2008 i Portugal og udelukkende med meget velhavende portugisere og udlændinge i Portugal som målgruppe. 

UPDATE 13. januar 2009:
Reuters skrev sent tirsdag at det portugisiske finansministerium efter advarslen fra S&P om mulig sænkning af Portugals credit rating udtalte at regeringen vil fortsætte med at gøre, hvad der er muligt for at modvirke krisens indflydelse på Portugals økonomi.  

UPDATE 16. januar 2009:
Premierminister José Sócrates tog den 14. januar til genmægle overfor S&P angående truslen om at nedgradere Portugals credit rating. Premierministeren udtalte at "siden den portugisiske statsunderskud i år 2008 var det laveste i 30 år, var det unfair at forringe Portugals vilkår for at optage lån." Se artikel i The Guardian.

UPDATE 21. januar 2009
Portugals credit rating blev den 21 januar reduceret til A+ fra AA-. Se også artikel på Reuters.com.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer