Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Antallet af portugisere i Spanien fordoblet siden 2005

Portugiserne har aldrig været blege for at tage til udlandet for at arbejde. Det vidner det store antal portugisere i lande som England, Tyskland, Schweiz, Luxembourg og Frankrig om. Hertil kommer store portugisiske befolkningsgrupper i USA, Canada m.v.

De fleste emmigranter fra Portugal i Europa bibeholder forbindelsen til Portugal og flytter ofte tilbage igen efter en årrække.

Med slet skjult misundelse kan man af og til i Portugal høre de tilbageblevne portugisere kommentere, når 'udlands'-portugiserne kommer hjem på ferie i deres til lejligheden store (udlejnings) biler og bor ferien over i deres huse købt for penge sparet op i udlandet - eventuelt som selvstændige erhvervsdrivende.

Rejser til udlandet af mangel på velbetalt arbejde
Det er imidlertid langt mere end ønsket om lidt ferieluksus, som gør at specielt den yngre del af Portugals befolkning i store tal overveje at flytte teltpælene til udlandet.

Lønnen i Portugal er for en stor del af befolkningen meget lav. Mindstelønnen er omkring 500 euro om måneden og selv for en faglært eller en sygeplejerske, skal der som oftest ekstra vagter til for at nå et i Portugal tåleligt lønniveau på 1200-1400 euro per måned - svarende til mellem 9.000 og 10.500 danske kroner. Mange må klare sig for mindre.

Selv om den officielle arbejdsuge stort set er som i Danmark forventes det desuden mange steder at man er mindst 40-42 timer på arbejde ugentligt uden at få ekstra betaling (maksimale lovlige arbejdsuge er 40 timer). Hertil kommer ofte 6 dages arbejdsuge, skiftende arbejdstider, nat- og weekendarbejde, som heller ikke bliver premieret særligt højt i Portugal, men stadig forventes i mange brancher.

Portugisere i Spanien
Økonomien har derfor været den afgørende drivkraft for mange til at søge til Spanien.

I de sidste år har antallet af portugisere, som flytter fra Portugal til Spanien nærmest taget karaktér af en flodbølge. Alle kender nogen, som arbejder eller har arbejdet i Spanien, og undersøgelser viser at én ud af fire yngre portugisere i Portugal overvejer at flytte ud - mange af dem til Spanien, som sprogmæssigt er let at adaptere til.

Statistikken viser følgende tal for portugisere i Spanien (tal per 1. januar):

  • 2005: 66.236
  • 2007: 111.575
  • 2008: 136.000

Kilde: SICKommentarer

Endnu ingen kommentarer