Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugisisk robotforsker i Danmark

AI (artificial Intelligence) eller på dansk kunstig intelligens starter i foråret 2009 som fag på IT Universitetet i København. I forbindelse hermed havde universitetet i januar besøg af én af de førende forskere på området.

Kunstig intelligens er ifølge Manuela Veloso stadig på baby-stadiet. Den portugisiske professor arbejder til dagligt på Carnegie Mellon Universitetet i Pittsburgh i USA og fortalte blandt andet i København at forskerne stadig overraskes af, hvad tilsyneladende simple robotter kan finde ud af at 'lære'.

Manuela Veloso er én af mange portugisiske forskere, som for at få tilstækkeligt med udfordringer, søger til udlandet. Hun er med over 200 videnskabelige artikler om kunstig intelligens med helt fremme i udviklingen af fysiske robotter.

Fodbold-spillende robotter
Sammen med professor Peter Stone er hun initiativtager til RoboCup (ikke at forveksle med science fiction filmen RoboCop), hvor små robotter spiller fodbold mod hinanden. Det kan lyde som morsomt tidsfordriv, men Manuela Veloso er, på trods af at hun er portugiser, overhovedet ikke interesseret i fodbold.

Formålet med spillet er at udvikle kunstig intelligens og at inspirere andre forskere til at drive forskningen i AI eller kunstig intelligens videre fremaf.

I en artikel i danske Computerworld fortællger Manuela Veloso blandt andet at forskerne har set de små 'væsener' med kunstig intelligens aflevere bolden til hinanden, hvilket var en stor overraskelse.

I fremtiden, mener Veloso, vil robotter overtage mange af de rutineopgaver, som i dag udføres manuelt i folks eget hjem såsom at redde seng, lave kaffe osv.

Herunder video med Manuela Veloso, hvor hun forklarer om robotterne i forskernes RoboCup fodboldkampe:
Og herunder en mere avanceret og langt hurtigere robot-kamp, hvor Manuela Veloso's hold vinder:

 


Se også:
Robot-zoo for børn i Lissabon (2007)

Publiceret Jan 26 2009, 08:38 PM af Sean Dahl
Emner: ,

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer