Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Fado i Lissabon - besøg på fado huset Parreirinha de Alfama

Den traditionsrige fado sang er noget af det mest ærketypiske portugisiske, man kan forestille sig.

Fado er en del af Portugals kulturarv og er stadig populært blandt mange portugisere i såvel Portugal som i udlandet.

Fado i Lissabon
Er man på storbyferie i Lissabon er der rige muligheder for at opleve 'den portugisiske blues' i et af de mange fado-huse.

Fado husene findes i alle mulige varianter spredt primært i områderne Alfama og Bairro Alto i det gamle Lisboa. Ét af dem hedder Parreirinha de Alfama, som oversat til dansk betyder 'Alfama's lille vinstok'.

De fleste steder inkluderer en fado-aften middag, og man sætter sig gerne til bords omkring kl. 20.30.

Middag med sang og musik
En middag på fado-huset skal planlægges lidt mere end normalt i Portugal, hvor man som regel kan få noget at spise på restaurant helt til kl. 22.30-23.00.

For det første er der ofte mange gæster om sommeren (husk at booke), og for det andet er man nødt til at komme til tiden, da det ellers virker forstyrende på de optrædende og øvrige gæster.

En fado aften starter således med at man bliver sat ned og bestiller mad, og inden hovedretten kommer får man naturligvis den obligatoriske portugisiske 'forret' med brød, ost, paté, skinke, oliven og nogen steder eventuelt også dyrere ting som rejer stillet på bordet. 

Fado-sangen foregår i sæt med 3-4 sange i hver. Et sæt varer 15-20 minutter. Det er naturligvis ilde set at gå før de 6-7 sæt er afviklet. Til gengæld er der ingen uskrevne regler om ikke at spise når der synges - sålænge man ikke snakker.

Herunder video (dårlig lydkvalitet - meget bedre i virkeligheden) med Argentina Santos, som er medejer af Parreirinha de Alfama og også af og til selv synger:

Priser for at høre fado
Musikerne (som regel 2) og fado-sangerne (op til 5-6 forskellige i løbet af en aften) er en del af middagen og betales over maden og vinen. Derfor kan man ikke sammenligne menu-priser med andre restauranter uden fado.

Visse af Lissabons fado-huse er relativt pebrede prismæssigt, men det kan sagtens lade sig gøre at finde et fado-hus, hvor man som dansker kan hygge sig uden at det bliver vanvittigt dyrt, men regn med at en fado middag er dyr efter portugisiske forhold - af naturlige årsager. Sangerne skal også have løn.

Parreirinha de Alfama med rimelige priser
Selv om Parreirinha de Alfama er populært blandt turister (for det er let at finde), er stedet også velbesøgt af portugisiske gæster.

Parreinha de Alfama er i øvrigt kendt for at at have én af de ældste fado-sangere i Portugal i restauranten.

På fado huset Parreirinha de Alfama er priserne rimelige. En flaske vin vil typisk koste 15-20 euro og en hovedret mellem 18 og 30 euro. Er man 5 personer vil regningen typisk lyde på 180-250 euro plus tips - afhængig af hvor meget vin, der drikkes.

Retterne er typisk portugisiske og leder man efter den sublime kulinariske oplevelse, skal man nok finde et andet (og væsentlig dyrere) fado hus eller endnu bedre én af Lissabons toprestauranter - eksempelvis restaurant Eleven med Michelin-stjerne.

Se også: Anbefaling af spisested i Bairro Alto i Lissabon

Det typiske portugisiske land-køkken
På Parreirinha de Alfama er køkkenet traditionelt portugisisk rustikt, og man kan blandt andet smage Carne de Alentejano (svinekød og muslinger med kartofler) og flere udgaver af den portugisiske nationalspise bacalhau.

Prøv eventuelt Bacalhau à Brás, som har navn efter opfinderen af denne bacalhau-version. Balcalhau à Brás er baseret på klipfisk og æg og ofte mindre salt end mange andre bacalhau versioner.

Den gode atmosfære i fado huset Parreirinha de Alfama er meget portugisisk. Det er lidt af en oplevelse første gang er sidde ved træbordene ved væggene med de blå-hvide kakler (portugisiske azulejos) og høre den specialle Lissabon-udgave af Portugals fado tradition.

Man reserverer bord på Parreinha de Alfama på telefon (+351) 21 886 8209. Addressen er Beco Espírito Santo 1, 1100 - Lisboa.

Herunder kort over Alfama. Fado huset Parreinha de Alfama ligger tæt på Fado Museet (som alle taxi-chauffører kender).


Se større kortKommentarer

Endnu ingen kommentarer