Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkFebruary 2009 - Indlæg

Ørkendannelse truer - område svarende til 15 fodboldbaner afbrændt i Portugal som forsøg

Med temperaturer op til 900 grader blev 10 hektarer svarende til 15 fodboldbaner for nyligt afbrændt i Portugal. Formålet var at få mere viden om årsagerne til ørkendannelse

Storbranden, som dog i størrelse ikke er at regne for noget i forhold til tidligere skovbrande i Portugal, blev nøje fulgt at forskere fra blandt andet det hollandske Wageningen Universitetet.

Branden blev sat igang af de hollanske forskere, som på forhånd havde rigget måleudstyr til på de stejle skråninger i området, som kunne klare meget høje temperaturer.

Til stede ved den kontrollerede brand i det bjergrige Goís område i det centrale Portugal var også tre hold brandfolk.

Forebyggelse af ørkendannelse
Portugal var i 2005 udsat for ekstremt mange store skovbrænde, og senest har der i Californien og Australien været brande, som myndlighederne ikke har kunnet kontrollere. Også i de øvrige Middelhavslande er skovbrande forholdsvis hyppigt forekommende.

Brandene er naturligvis farlige, når de finder sted, og der går ofte menneskeliv og store værdier tabt. Samtidig har en skovbrand stor indvirkning på et områdes øko-system, og mange steder resulterer skovbrande i forøget ørkendannelse og tab af drikkevandsforsyninger.

De hollandske forskere er specielt interesserede i den sidste del af problemstillingen, hvor erosion af det øverste frugtbare jordlag er det grundlæggende problem.

Første regnskyld forårsager erosion
Faktisk skal der som regel et regnskyld til at sætte gang i ørkendannelse.

Efter en skovbrand findes der ofte ikke tilstrækkeligt med planter og rodvækst til at holde på det øverste jordlag, som skylles væk. Herefter er ørkendannelse mange steder svær at undgå.

Samtidig skylles masser af dødt organisk materiale væk og ender gerne op i nærliggende byers drikkevands-forsyninger, som tilstoppes.

Temperaturer op til 900 graders celsius
En 'normal' skovbrand har ifølge PhD studerende Cathelijne Stoof en flamme-temperatur på op til 550 grader.

Når to brande 'mødes' kan der ifølge den hollanske forsker temperaturer op til 900 grader, hvilket har en yderligere ødelæggende virkning, når flammerne vokser fra omkring 2 meter til måske 10 meters højde eller mere. 

Faktisk er en 900 grader varm brand tæt på at være en eksplosion, da alt røg og ilt opsuges og fortæres af flammerne. Det gør naturligvis branden ekstrem svær at bekæmpe.

Foruden det hollandske Wageningen Universitet er Escola Superior Agrária de Coimbra fra Portugal og Swansea University fra England også involveret i projektet, som støttes af det EU finansierede Project Desire til bekæmpelse af ørkendannelse.

Kilde: Nyhedsside for europæisk forskning: AlphaGalileo.org

Se mere om: Skovbrande i Portugal

Din vurdering:UEFA Cup returkamp Standard Liége - Braga 26 februar 2009

UPDATE: Brage fik uafgjort 1-1 i Belgien og er dermed videre i UEFA Cup'en
Se alle resultater i UEFA Cup 2009 her

Portugisiske Braga møder den 26. februar igen belgiske Standard Liége i UEFA Cup turneringens første knockout-runde.

Efter Sporting Lissabons meget skuffende 0-5 nederlag den 25. februar i Lissabon, er Braga formodentlig én af kun to portugisiske hold med en rimelig chance for at gå videre til næste runde i de store europæiske turneringer UEFA Cup og Champions League.

Braga har et fornemt 3-0 resultat med fra den første kamp i Portugal og burde kunne trække det længste strå i Belgien.

I den anden store turnering Champions League har Porto 2-2 med fra mødet med Atlético Madrid i Spanien. Returkampen i Porto spilles den 11. marts.

Braga, FC København og Aab på udebane
Både FCK og Aab fra Danmark spiller samtidig med Braga i UEFA Cup'en og ligeledes på udebane mod henholdsvis Deportivo og Manchester City.

Kampen mellem Standard Liége og Braga i Belgien begynder 20.45 dansk tid.

Se også:
Kampe og resultater i UEFA Cup 2009 
Kampe og resultater i Champions League 2009

Din vurdering:Obamas hund - Obama familien overvejer stadig portugisisk vandhund

UPDATE 12. april 2009: Obama familien får ny hund
Se mere om First Dog Bo

Der verserer i foråret 2009 utallige rygter om præsident Obamas nye hund.

USA's førstedame Michelle Obama har ifølge amerikanske medier en svaghed for portugisiske vandhunde.

Hvad ikke alle medier herunder mange danske får med, er at Obama familiens hund skal komme fra et såkaldt 'shelter' - dvs. en hundepension for herreløse hunde. Det kan godt blive svært at finde en portugisisk vandhund i den rigtige alder fra et shelter.

Desuden er hele Obama familien med til at afgøre valget af præsident-hund - og ikke kun Michelle Obama. Beslutningen er således IKKE taget p.t. per 26. februar 2009.

Se også omtalen i forbindelse med valget af USA's første-hund på Los Angeles Times.

Under et besøg den 19. marts hos Jay Leno på The Tonight Show, fortalte USA's præsident Barack Obama at ét af valgløfterne endnu ikke var indfriet. Obamas to piger vil stadig meget gerne have en hund. Se historie på Chicago Tribune.

Portugisisk vandhund eller Labradoodle
Michelle Obama synes godt om Cão de água, som portugisisk vandhund hedder på portugisisk. I USA og England benævnes den hårdføre arbejdshund også som en PWD for Portuguese Water Dog.

Valget står dog fortsat mellem to hunderacer udtalte presse-sekretær i Det Hvide Hus Katie McCormick Lelyveld den 25. februar 2009 til The Chicago Tribune. Der er tale om en misforståelse hos de aviser, som skriver at valget er sket.

Portugisisk vandhund meget amerikansk
Den portugisiske vandhund ville formodenligt ikke have overlevet som race, hvis en enthusiastisk amerikansk dame ikke havde oparbejdet racen i USA efter at den var ved at uddø i Portugal.

Se historien om de portugisiske vandhunde og racens transformation fra fiskernes bedste ven til kæledyr.

Intelligent aktiv hund til Obama familien
Da den portugisiske vandhund er en meget aktiv, intelligent og lidt stædig hunderace, vil Obama familien sikkert få hænderne fulde i den første tid som nybagte hundeejere - såfremt de vælger den portugisiske vandhund.

Alternativet labredoodle (krydsning mellem labrador og puddel) er lettere at passe og i øvrigt også lettere at finde i et shelter.

En kennel i Algarve i Portugal har i øvrigt i samarbejde med Turist-organisationen i Algarve allerede tilbudt at levere Obama familien en portugisisk vandhund uden beregning.

Vi havde i sommeren 2007 fornøjelsen at hilse på en lokal portugisisk vandhund - se billeder

Din vurdering:Dinosaur fund i Portugal

I forhistorisk tid, nærmere bestemt den sene Jurassic periode, gik der i Portugal en planteædende dinosaur rundt ved landsbyen Miragaia i nærheden af den lidt større by Lourinhâ i den vestligste del af det centrale Portugal.

For 150 millioner år siden var en lang pikke-besat hale tilsyneladende en fordel at kunne forsvare sig med mod kødædende dinosaurere, men forskerne har endnu ikke regnet ud, hvorfor Miragaia longicollum havde så lang en hals.

Det viser sig nemlig at dyret ikke har kunnet strække halse opaf som en giraf, men istedet har haft sin måske flere meter lange hals strakt vandret ud det meste af tiden. Dyrets længde var formodentligt omkring 6 meter fra snude til halespids.

Stegosaurus dinosaur fund
Portugals nyfundne dino tilhører familien stegosaurian, og det er første gang at der er fundet kraniedele i Europa tilhørende sådan en fyr.

Den i dinosaur-kredse kendte professor Dr Octavio Mateus fra Universidade Novo i Lissabon har registreret fundet, som også beskrives på Everything Dinosaur.

Dr. Mateus er en særdeles velanskrevet dinosaur forsker, og hans hjemland Portugal er forsynet med mange spor efter de uddøde dyr, som betrådte jorden indtil en naturkatastrofe sandsynligvis udryddede dem.

Danske forskere med til at finde dinosaur i Portugal
Danskerne Jesper Milán og Nicolai Christiansen har i øvrigt været med til finde den nye dinosaur, som bliver mere indgående og videnskabeligt beskrevet på Royal Society Publishing hjemmesiden

Jesper Milán, som er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe, har flere gange været i Portugal for at søge efter dinosauere. Se artikel om de danske dino-jægere på Berlingske Tidende

Dinosauren Miragaia longicollum har fået navn efter landsbyen, hvor fundet blev gjort og efter sin lange hals.

Se mere om det nye dino-fund i Portugal i februar 2009 på Discovery.com

Dr Mateus har desuden udgivet værket Dinosaurs of Portugal (åbner som pdf) om alle Portugals dinosaur fund, som beskriver i palaeontologiske detaljer, hvad der er fundet.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal 

Herunder youtube video med en samling bud på, hvordan Stegosaurus kan have set ud:

Din vurdering:Champions League kamp Sporting Lissabon mod Bayern Munchen 25 februar 2009

UPDATE 25. februar: AV, AV, AV - ...den bliver svær at hente til returkampen i Tyskland. Sporting tabte 0-5 til Bayern Munchen, da hjemmeholdet totalt faldt fra hinanden.

Sporting Lissabon møder mægtige Bayern München i Lissabon i hvad der kan betegnes som den vigtigste kamp i Sportings historie.

Se også:
Kampe og resultater i CL slutspillet 2009 

Sporting Lissabon den pæne klub
Lissabons underdogs går for at være Lissabons pæne borgerskabs fodboldklub i forhold til arbejder-klubben Benfica, som ikke formåede at kvalificere sig til Champions League og endda er slået ud af UEFA Cup'en 2008/2009.

Sporting Lissabon vandt over arvefjenden Benfica i weekenden med 3-2. De to Lissabon klubbers stadioner ligger i øvrigt ikke særligt langt fra hinanden. 

Sporting, som i Portugal hedder Sporting Clube de Portugal, ligger ultimo februar 2009 på en komfortabel delt andenplads i den portugisiske liga med samme pointtal, som Benfica efter de førende forsvarende mestre fra Porto.

Sporting holdopstilling Champions League
Aldrig er Sporting Lissabon nået så langt i den bedste europæiske turnering, som i Champions League sæsonen 2008/2009.

Sporting spillerne, som sætter støvlerne på Estádio José Alvalade i aften, kan derfor med rette være stolte over at skrive klub-historie med den første deltagelse i knockoutrunden i Champions League. Sportings stadion er i øvrigt hvor Danmark den 10. september 2008 tævede Portugal 2-3 i VM kvalifikationen.

Sportings holdopstilling den 25. februar mod Bayern Munchen er sandsynligvis følgende:

Målmand: Tiago
Forsvar: Pedro Silva, Tonel, Anderson Polga, Grimi
Midtbane: Rochemback, Izmaylov, Vukcevic, Joao Moutinho
Angreb: Liedson, Derlei

På bænken: Ricardo Batista, Carrico, Ronny, Caneira, Tonel, Abel, Pereirinha, Romagnoli, Yannick og Rodrigo Tiuí.

Bayern München holdopstilling Champions League
Træner Jürgen Klinsman har taget alle førsteholdets spillere med til Lissabon.

En sandsynlig holdopstilling er:

Målmand: Michael Rensing
Forsvar: Lúcio, Martín Demichelis, Lahm, Massimo Oddo
Midtbane: Franck Ribéry, Bastian Sweinsteiger, Jose Ernesto Sosa, Mark van Bommel
Angreb: Luca Toni, Miroslaw Klose

På bænken: Daniel Van Buyten, Lukas Podolski, Christian Lell, Breno, Tim Borowski, Zé Roberto m.fl.

Bayern på svær opgave i Lissabon
Bayern Munchen har ikke vist den bedste form på det seneste og ligger kun nummer 4 i den tyske bundesliga.

Bookmakerne har dog stadig Bayern Munchen som kneben favorit med odds omkring 2,7 mod Sportings odds på omkring 2,9.

CL kampen mellem Sporting og Bayern Munchen starter kl. 19.45 lokal tid i Lissabon.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »