Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkFebruary 2009 - Indlæg

Ørkendannelse truer - område svarende til 15 fodboldbaner afbrændt i Portugal som forsøg

Med temperaturer op til 900 grader blev 10 hektarer svarende til 15 fodboldbaner for nyligt afbrændt i Portugal. Formålet var at få mere viden om årsagerne til ørkendannelse

Storbranden, som dog i størrelse ikke er at regne for noget i forhold til tidligere skovbrande i Portugal, blev nøje fulgt at forskere fra blandt andet det hollandske Wageningen Universitetet.

Branden blev sat igang af de hollanske forskere, som på forhånd havde rigget måleudstyr til på de stejle skråninger i området, som kunne klare meget høje temperaturer.

Til stede ved den kontrollerede brand i det bjergrige Goís område i det centrale Portugal var også tre hold brandfolk.

Forebyggelse af ørkendannelse
Portugal var i 2005 udsat for ekstremt mange store skovbrænde, og senest har der i Californien og Australien været brande, som myndlighederne ikke har kunnet kontrollere. Også i de øvrige Middelhavslande er skovbrande forholdsvis hyppigt forekommende.

Brandene er naturligvis farlige, når de finder sted, og der går ofte menneskeliv og store værdier tabt. Samtidig har en skovbrand stor indvirkning på et områdes øko-system, og mange steder resulterer skovbrande i forøget ørkendannelse og tab af drikkevandsforsyninger.

De hollandske forskere er specielt interesserede i den sidste del af problemstillingen, hvor erosion af det øverste frugtbare jordlag er det grundlæggende problem.

Første regnskyld forårsager erosion
Faktisk skal der som regel et regnskyld til at sætte gang i ørkendannelse.

Efter en skovbrand findes der ofte ikke tilstrækkeligt med planter og rodvækst til at holde på det øverste jordlag, som skylles væk. Herefter er ørkendannelse mange steder svær at undgå.

Samtidig skylles masser af dødt organisk materiale væk og ender gerne op i nærliggende byers drikkevands-forsyninger, som tilstoppes.

Temperaturer op til 900 graders celsius
En 'normal' skovbrand har ifølge PhD studerende Cathelijne Stoof en flamme-temperatur på op til 550 grader.

Når to brande 'mødes' kan der ifølge den hollanske forsker temperaturer op til 900 grader, hvilket har en yderligere ødelæggende virkning, når flammerne vokser fra omkring 2 meter til måske 10 meters højde eller mere. 

Faktisk er en 900 grader varm brand tæt på at være en eksplosion, da alt røg og ilt opsuges og fortæres af flammerne. Det gør naturligvis branden ekstrem svær at bekæmpe.

Foruden det hollandske Wageningen Universitet er Escola Superior Agrária de Coimbra fra Portugal og Swansea University fra England også involveret i projektet, som støttes af det EU finansierede Project Desire til bekæmpelse af ørkendannelse.

Kilde: Nyhedsside for europæisk forskning: AlphaGalileo.org

Se mere om: Skovbrande i Portugal

Din vurdering:UEFA Cup returkamp Standard Liége - Braga 26 februar 2009

UPDATE: Brage fik uafgjort 1-1 i Belgien og er dermed videre i UEFA Cup'en
Se alle resultater i UEFA Cup 2009 her

Portugisiske Braga møder den 26. februar igen belgiske Standard Liége i UEFA Cup turneringens første knockout-runde.

Efter Sporting Lissabons meget skuffende 0-5 nederlag den 25. februar i Lissabon, er Braga formodentlig én af kun to portugisiske hold med en rimelig chance for at gå videre til næste runde i de store europæiske turneringer UEFA Cup og Champions League.

Braga har et fornemt 3-0 resultat med fra den første kamp i Portugal og burde kunne trække det længste strå i Belgien.

I den anden store turnering Champions League har Porto 2-2 med fra mødet med Atlético Madrid i Spanien. Returkampen i Porto spilles den 11. marts.

Braga, FC København og Aab på udebane
Både FCK og Aab fra Danmark spiller samtidig med Braga i UEFA Cup'en og ligeledes på udebane mod henholdsvis Deportivo og Manchester City.

Kampen mellem Standard Liége og Braga i Belgien begynder 20.45 dansk tid.

Se også:
Kampe og resultater i UEFA Cup 2009 
Kampe og resultater i Champions League 2009

Din vurdering:Obamas hund - Obama familien overvejer stadig portugisisk vandhund

UPDATE 12. april 2009: Obama familien får ny hund
Se mere om First Dog Bo

Der verserer i foråret 2009 utallige rygter om præsident Obamas nye hund.

USA's førstedame Michelle Obama har ifølge amerikanske medier en svaghed for portugisiske vandhunde.

Hvad ikke alle medier herunder mange danske får med, er at Obama familiens hund skal komme fra et såkaldt 'shelter' - dvs. en hundepension for herreløse hunde. Det kan godt blive svært at finde en portugisisk vandhund i den rigtige alder fra et shelter.

Desuden er hele Obama familien med til at afgøre valget af præsident-hund - og ikke kun Michelle Obama. Beslutningen er således IKKE taget p.t. per 26. februar 2009.

Se også omtalen i forbindelse med valget af USA's første-hund på Los Angeles Times.

Under et besøg den 19. marts hos Jay Leno på The Tonight Show, fortalte USA's præsident Barack Obama at ét af valgløfterne endnu ikke var indfriet. Obamas to piger vil stadig meget gerne have en hund. Se historie på Chicago Tribune.

Portugisisk vandhund eller Labradoodle
Michelle Obama synes godt om Cão de água, som portugisisk vandhund hedder på portugisisk. I USA og England benævnes den hårdføre arbejdshund også som en PWD for Portuguese Water Dog.

Valget står dog fortsat mellem to hunderacer udtalte presse-sekretær i Det Hvide Hus Katie McCormick Lelyveld den 25. februar 2009 til The Chicago Tribune. Der er tale om en misforståelse hos de aviser, som skriver at valget er sket.

Portugisisk vandhund meget amerikansk
Den portugisiske vandhund ville formodenligt ikke have overlevet som race, hvis en enthusiastisk amerikansk dame ikke havde oparbejdet racen i USA efter at den var ved at uddø i Portugal.

Se historien om de portugisiske vandhunde og racens transformation fra fiskernes bedste ven til kæledyr.

Intelligent aktiv hund til Obama familien
Da den portugisiske vandhund er en meget aktiv, intelligent og lidt stædig hunderace, vil Obama familien sikkert få hænderne fulde i den første tid som nybagte hundeejere - såfremt de vælger den portugisiske vandhund.

Alternativet labredoodle (krydsning mellem labrador og puddel) er lettere at passe og i øvrigt også lettere at finde i et shelter.

En kennel i Algarve i Portugal har i øvrigt i samarbejde med Turist-organisationen i Algarve allerede tilbudt at levere Obama familien en portugisisk vandhund uden beregning.

Vi havde i sommeren 2007 fornøjelsen at hilse på en lokal portugisisk vandhund - se billeder

Din vurdering:Dinosaur fund i Portugal

I forhistorisk tid, nærmere bestemt den sene Jurassic periode, gik der i Portugal en planteædende dinosaur rundt ved landsbyen Miragaia i nærheden af den lidt større by Lourinhâ i den vestligste del af det centrale Portugal.

For 150 millioner år siden var en lang pikke-besat hale tilsyneladende en fordel at kunne forsvare sig med mod kødædende dinosaurere, men forskerne har endnu ikke regnet ud, hvorfor Miragaia longicollum havde så lang en hals.

Det viser sig nemlig at dyret ikke har kunnet strække halse opaf som en giraf, men istedet har haft sin måske flere meter lange hals strakt vandret ud det meste af tiden. Dyrets længde var formodentligt omkring 6 meter fra snude til halespids.

Stegosaurus dinosaur fund
Portugals nyfundne dino tilhører familien stegosaurian, og det er første gang at der er fundet kraniedele i Europa tilhørende sådan en fyr.

Den i dinosaur-kredse kendte professor Dr Octavio Mateus fra Universidade Novo i Lissabon har registreret fundet, som også beskrives på Everything Dinosaur.

Dr. Mateus er en særdeles velanskrevet dinosaur forsker, og hans hjemland Portugal er forsynet med mange spor efter de uddøde dyr, som betrådte jorden indtil en naturkatastrofe sandsynligvis udryddede dem.

Danske forskere med til at finde dinosaur i Portugal
Danskerne Jesper Milán og Nicolai Christiansen har i øvrigt været med til finde den nye dinosaur, som bliver mere indgående og videnskabeligt beskrevet på Royal Society Publishing hjemmesiden

Jesper Milán, som er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe, har flere gange været i Portugal for at søge efter dinosauere. Se artikel om de danske dino-jægere på Berlingske Tidende

Dinosauren Miragaia longicollum har fået navn efter landsbyen, hvor fundet blev gjort og efter sin lange hals.

Se mere om det nye dino-fund i Portugal i februar 2009 på Discovery.com

Dr Mateus har desuden udgivet værket Dinosaurs of Portugal (åbner som pdf) om alle Portugals dinosaur fund, som beskriver i palaeontologiske detaljer, hvad der er fundet.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal 

Herunder youtube video med en samling bud på, hvordan Stegosaurus kan have set ud:

Din vurdering:Champions League kamp Sporting Lissabon mod Bayern Munchen 25 februar 2009

UPDATE 25. februar: AV, AV, AV - ...den bliver svær at hente til returkampen i Tyskland. Sporting tabte 0-5 til Bayern Munchen, da hjemmeholdet totalt faldt fra hinanden.

Sporting Lissabon møder mægtige Bayern München i Lissabon i hvad der kan betegnes som den vigtigste kamp i Sportings historie.

Se også:
Kampe og resultater i CL slutspillet 2009 

Sporting Lissabon den pæne klub
Lissabons underdogs går for at være Lissabons pæne borgerskabs fodboldklub i forhold til arbejder-klubben Benfica, som ikke formåede at kvalificere sig til Champions League og endda er slået ud af UEFA Cup'en 2008/2009.

Sporting Lissabon vandt over arvefjenden Benfica i weekenden med 3-2. De to Lissabon klubbers stadioner ligger i øvrigt ikke særligt langt fra hinanden. 

Sporting, som i Portugal hedder Sporting Clube de Portugal, ligger ultimo februar 2009 på en komfortabel delt andenplads i den portugisiske liga med samme pointtal, som Benfica efter de førende forsvarende mestre fra Porto.

Sporting holdopstilling Champions League
Aldrig er Sporting Lissabon nået så langt i den bedste europæiske turnering, som i Champions League sæsonen 2008/2009.

Sporting spillerne, som sætter støvlerne på Estádio José Alvalade i aften, kan derfor med rette være stolte over at skrive klub-historie med den første deltagelse i knockoutrunden i Champions League. Sportings stadion er i øvrigt hvor Danmark den 10. september 2008 tævede Portugal 2-3 i VM kvalifikationen.

Sportings holdopstilling den 25. februar mod Bayern Munchen er sandsynligvis følgende:

Målmand: Tiago
Forsvar: Pedro Silva, Tonel, Anderson Polga, Grimi
Midtbane: Rochemback, Izmaylov, Vukcevic, Joao Moutinho
Angreb: Liedson, Derlei

På bænken: Ricardo Batista, Carrico, Ronny, Caneira, Tonel, Abel, Pereirinha, Romagnoli, Yannick og Rodrigo Tiuí.

Bayern München holdopstilling Champions League
Træner Jürgen Klinsman har taget alle førsteholdets spillere med til Lissabon.

En sandsynlig holdopstilling er:

Målmand: Michael Rensing
Forsvar: Lúcio, Martín Demichelis, Lahm, Massimo Oddo
Midtbane: Franck Ribéry, Bastian Sweinsteiger, Jose Ernesto Sosa, Mark van Bommel
Angreb: Luca Toni, Miroslaw Klose

På bænken: Daniel Van Buyten, Lukas Podolski, Christian Lell, Breno, Tim Borowski, Zé Roberto m.fl.

Bayern på svær opgave i Lissabon
Bayern Munchen har ikke vist den bedste form på det seneste og ligger kun nummer 4 i den tyske bundesliga.

Bookmakerne har dog stadig Bayern Munchen som kneben favorit med odds omkring 2,7 mod Sportings odds på omkring 2,9.

CL kampen mellem Sporting og Bayern Munchen starter kl. 19.45 lokal tid i Lissabon.

Din vurdering:God billig vin fra Portugal - ifølge Wine Enthusiast

Det amerikanske vin-magasin Wine Enthusiast med tilhørende hjemmeside har kåret de 100 bedste vine i år 2008 til en pris af maksimalt 15 amerikanske dollars (omkring 90 kroner).

Wine Enthusiast medarbejdere smagte i 2008 i jagten på god billig vin omkring 11.000 forskellige vine under 15 US$.

Best Buy 2008
Herfra blev udvalgt 744 vine, hvor pris/kvalitets-forholdet var godt. Af disse gode billige vine blev de 100 bedste medtaget på Wine Enthusiast Best Buy 2008 liste.

Fire portugisiske vine var at finde blandt de 100 bedste vine i den prismæssigt billige kategori.

Alle fire Portugal-vine befandt sig i øvrigt blandt de 20 bedst placerede.

Portugals måske bedste billige vine er lige nu:

  1. Quinta do Casal Branco 2004 Ribatejo - plads nummer 3, pris 10$ i USA
  2. J. & F. Lurton 2005 Barco Negro (Douro) - plads nummer 9, pris 12$ i USA
  3. Dao Sul 2004 Quinta do Gradil (Estremadura) - plads nummer 14, pris 12$ i USA
  4. Companhia das Quintas 2005, Morgado Santa Catherina (Bucelas) - plads nummer 16, pris 14$ i USA

I Danmark kan man købe Quinta do Casal Branco 2006 hos Vinport i Espergærde for 69 kroner flasken.

Se hele Best Buy 2008 listen fra Wine Enthusiast (åbner som pdf).

2008 godt eksportår for portugisisk vin
Året 2008 blev et godt år for de portugisiske vinproducenter idet omsætningen blev øget på de vigtige markeder i USA, Brasilien, Canada, Asien, Norge, Sverige og England.

De eneste markeder som stod stille var med præsidenten for Instituto da Vinha e do Vinho i Portugal egne ord salget af vin i supermarkeder i England samt det relativt lille og svære marked i Danmark.

Udviklingen skal ses i lyset af at producentlande som Spanien og Frankrig oplevede store problemer med afsætningen på eksportmarkederne i år 2008.

Se også:
Portugisisk vin på 3. plads i 2008 hos Wine Spectator
Vin fra Portugal

Din vurdering:Champions League kampe og resultater 2008-2009 - slutspil i CL turneringen 2008/2009

En ny Champions League sæson (2009-2010) er igang.


Se mere om:

Kampe og resultat i CL slutspillet 2010
(opdateres løbende)

Resultater af CL gruppespil 2009-2010 

samt

Grupper i CL 2009-2010

......
Nedenstående omhandler CL turneringen 2008-2009

Kampe og resultater i Champions League slutspillet 2009
Da både FC Porto og Sporting Lissabon fra Portugal sensationelt har kvalificeret sig til slutspillet i Champions League turneringen 2008/2009, bringer vi her en oversigt over ottendedels finale kampe, kvartfinaler i Champions League, CL semifinale kampe og afslutningsvis finalekampen i CL turneringen.

Champions League turneringens slutspil begynder med Round of 16 - eller på dansk ottendedelsfinaler. Der spilles 2 kampe ude og hjemme mellem tilfældigt udtrukne modstandere. Den samlede vinder går videre til kvartfinalen i Champions League 2008/2009.

CL ottendedelsfinaler - CL kampe 24 februar 2009:
Atlético Madrid - FC Porto : resultat 2-2 - Se mere om kampen
Lyon - Barcelona : resultat 1-1
Arsenal - Roma : resultat 1-0
Inter (Internazionale) - Manchester United : resultat 0-0

CL ottendedelsfinaler - CL kampe 25 februar 2009:
Chelsea - Juventus : resultat 1-0
Vilarreal - Panathinaikos : resultat 1-1
Sporting - Bayern München : resultat 0-5 - Se mere om kampen
Real Madrid - Liverpool : resultat 0-1

CL ottendedelsfinaler returkampe - CL kampe 10 marts 2009 kl. 20.45
Liverpool - Real Madrid : resultat 4-0 - Liverpool er videre til kvartfinalen
Bayern - Sporting Lissabon : resultat 7-1 se mere om kampen - Bayern er videre til kvartfinalen
Panathinaikos - Vilarreal : resultat 1-2 - Vilarreal er videre til kvartfinalen i Champions League
Juventus - Chelsea : resultat 2-2 - Chelsea er videre til kvartfinalen

CL ottendedelsfinaler returkampe - CL kampe 11 marts 2009 kl. 20.45
Manchester United - Inter : resultat 2-0 - Man U er videre til kvartfinalen
Roma - Arsenal : resultat 1-0 - men Arsenal vandt staffesparkskonkurrencen med totalt 7-6
Barcelona - Lyon : resultat 5-2 - Barcelona er videre
FC Porto - Atlético Madrid : resultat 0-0 - FC Porto er i kvartfinalen i Champions League se mere om kampen

Champions League kvartfinaler - CL Kampe 7 april 2009
Manchester United - FC Porto : resultat 2-2 - se mere om kampen
Villarreal - Arsenal : resultat 1-1

Champions League kvartfinaler - CL Kampe 8 april 2009
Liverpool - Chelsea : resultat 1-3
Barcelona - Bayern : resultat 4-0

CL kvartfinaler returkampe - CL kampe 14 april 2009
Chelsea-Liverpool : resultat 4-4 Chelsea er videre til semifinalen
Bayern-Barcelona : resultat 1-1 Barcelona er videre til semifinalen

CL kvartfinaler returkampe - CL kampe 15 april 2009
Porto-Manchester United : resultat 0-1 - Manchester United er videre - se video fra kampen
Arsenal-Villarreal : resultat 3-0 - Arsenal er videre

CL semifinaler - CL kamp 28 april 2009
FC Barcelona-Chelsea : resultat 0-0

CL semifinaler - CL kamp 29 april 2009
Manchester United-Arsenal : resultat 1-0

CL semifinaler - CL kamp 5 maj 2009
Arsenal-Manchester United : resultat 1-3 - Manchester United er videre til finalen - se mere om kampen
(to mål af Ronaldo)

CL semifinaler - CL kamp 6. maj 2009
Chelsea-Barcelona : resultat 1-1 - Barcelona er videre til finalen

CL finalekamp - Champions League finalen 2008/2009 27 maj 2009 i Rom
Barcelona-Manchester United : resultat 2-0 - FC Barcelona er Champions League mestre 2009

Se også: UEFA Cup kampe og resultater 2009

Din vurdering:Fernando Pessoa i København 25 februar - og på Moonpain.nu

På PH café'en i København holdes der den 25. februar 2009 release party for et nyt digitalt oplevelsesrum om Fernando Pessoa og Portugals hovedstad Lissabon, som er uløseligt forbundet med den store portugisiske digter.

Fernando Pessoa
Fernando Pessoa blev født og levede i Lissabon og er uden sammenligning Portugals mest betydende digter i det 20. århundrede.

På trods af sit store alkoholforbrug og deraf følgende korte liv (1888-1935) formåede Pessoa at skabe en verden med et persongalleri og en dybde, som overgår hvad langt de fleste digtere når at præstere.

Se også: Guide til Lissabon skrevet af Fernando Pessoa.

Pessoa var som udgangspunkt 'til stede' i den littererære verden som fire forskellige personer, men tæller man alle Fernando Pessoas pseudonymer sammen ender man ifølge Poets.org på mindst 72 - plus Fernando Pessoa selv forstås.

I den berømte Lissabon-bydel Chiado findes en bronzefigur af Pessoa på sin vante plads foran sin stam-café 'A Brasileira'.

Fernando Pessoa ved A Brasileira

Moonpain.dk
Det er den danske komponist Klaus Ib Jørgensen, som sammen med webdesigner Signe Klejs, digteren Morten Søndergaard og Peter Poulsen har sat det web-baserede Fernando Pessoa univers i søen.

Der er talrige lydfiler med digte og prosa af Pessoa krydret med indtryk fra Lissabon.

På siden kan man desuden downloade MP3 filer med Klaus Ib Jøgensen's Moonpain musik, hvor også sangerinden Iris Oja medvirker sammen med Remix Ensemble og klettWood under ledelse af den internationalt kendte dirigent Paul Hillier.

Se mere på www.moonpain.nu .

Release Party på PH Café'en
PH café'en finder man på Halmtorvet 9A tæt på hovedbanegården. Arrangementet finder sted den 25. februar fra 15.30 til 17.30.

Klaus Ib Jøgensen har i længere tid interesseret sig for Fernando Pessoa og deler Pessoas fascination af månen og dens indvirkning på menneskets liv - heraf titlen.

Klaus har naturligvis også været på besøg i Portugal.

Se mere om Klaus Ib Jørgensen og Moonpain CD'en på Information.

Herunder teaser video om Moonpain.nu:

 


Din vurdering:Champions League kamp mellem Atlético Madrid og Porto 24 februar 2009

UPDATE: Kampen mellem Atlético Madrid og FC Porto endte 2-2 efter et 'fumle-mål' i 45. minut af første halvleg, som bragte hjemmeholdet Atlético foran 2-1. Det lykkedes dog Porto at få udlignet og De Blå er således klar til at køre en uafgjort sejr med få mål hjem i Porto i returkampen den 11. marts.

FC Porto besøger Atlético Madrid i den første Champions Legue kamp for den portugisiske storklub i år 2009.

Atlético er på papiret ikke i topform og ligger kun nummer 7 i den spanske liga. Faktisk har holdet indtil videre kun vundet én kamp i 2009 i La Primera - eller La Liga, som den fornemste række i Spanien også kaldes.

I den portugisiske Sagres-liga fører Porto sikkert med 4 point foran de nærmeste rivaler Benfica og Sporting Lissabon. På trods af dette er Porto undertippet hos bookmakerne forud for tirsdagens kamp i Spanien.

Se også: De øvrige Champions League kampe 2009

Holdopstilling Porto
FC Porto stiller med følgende mandskab i Madrid:

Målmænd: Helton and Nuno.
Forsvar: Bruno Alves, Cissokho, Fucile, Pedro Emanuel, Rolando, Sapunaru and Stepanov.
Midtbane: Fernando, Lucho González, Mariano, Raul Meireles, Cristian Rodríguez, Tarik Sektioui and Tomás Costa.
Angreb: Farías, Lisandro López and Hulk

Holdopstilling Atlético Madrid
Hjemmeholdet stiller blandt andet med stjernen Sergio Aguero, som på Goal.com bliver betegnet som én af verdens 10 bedste fodboldspillere. Atlético har også portugiserne Maniche og Simão på holdet.

Mest sandsynlige startopstilling ifølge Goal.com er:

Målmand: Leo Franco
Forsvar: Seitaridis, Heitinga, Ujfalusi, Pernia
Midtabne: Maxi, Maniche, Assuncao, Simão
Angreb: Aguero, Forlan

Atlético sjældent i Champions League
Der er Atlético Madrids første CL ottendedelsfinale siden 1996/1997 sæsonen, hvor Atlético gik helt til kvartfinalerne inden Ajax slog Madrid holdet. Det var i øvrigt præcis samme år, som FC Porto i Champions League kvartfinalen blev slået af Manchester United.

De to hold har ikke mødt hinanden siden 1960'erne.

Kampen spilles 19.45 portugisisk tid (20.45 i Spanien og Danmark) på Vicente Calderon stadionet i Madrid.

Champions League returkampen mellem Porto og Atlético Madrid i den første såkaldte 'knock-out' runde spilles den 11. marts 2009 i Porto.

Din vurdering:Find billig benzin i Portugal

Et nyt web site tilbyder at hjælpe med at finde den billigste benzin i Portugal.

Hjemmesiden med benzin- og diesel priser er oprettet af Portugals generaldirektorat for geologi og energi. Siden støttes af økonomi- og innovationsministeriet.

Til lejligheden har siden med benzinpriser fået et kort over Portugal implementeret, således at man ved en hurtig søgning kan finde benzin-priser i hele Portugal eksklusiv Azorerne og Madeira.

Billig benzin hos Jumbo supermarkedet i Lissabon
Man kan for eksempel udvælge Lissabon-området, hvor 95-oktan blyfri benzin (på portugisisk gasolina) mandag den 23. februar 2009 var billigst hos supermarkederne Jumbo i Alfragide og Jumbo i Alverca (nordlige Lissabon), begge steder med 1,079 euro per liter.

Diesel, som i Portugal hedder gasóleo, var ligeledes billigst med 0,874 euro per liter hos de to Jumbo tankstationer.

Det er også muligt at definere et særligt område af eksempelvis Lissabon som søge-område efter billigste benzin. Søgte man på Lissabon centrum i februar 2009 var Repsol på Campo Grande blandt de billigste tankstationer, dog slået på dieselprisen af Cipol tankstationen Posto de Combustiveis Auto Penha.

Billigste benzin og diesel i Portugal
Den billigste diesel i hele Portugal var den 23. februar til salg hos supermarkedet Pingo Doce i Caldas da Rainha 90 kilometer nord for Lissabon til 0,797 euro per liter.

Portugals billigste liter blyfri 95 oktan benzin kunne samme dag findes hos supermarkedet Ferira Nova i byen Aveiro samt hos Pingo Doce i Caldas da Rainha til 0,999 euro, svarende til 7,43 kroner. 

Gennemsnitspriser på benzin i Portugal
På hjemmesiden kan man desuden finde gennemsnitspriser på brændstof, som blandt andet viser at den 22. februar var gennemsnitsprisen for en liter diesel i Portugal 0,952 euro, og en liter 95-blyfri benzin i Portugal kostede samme dag i gennemsnit 1,164 euro.

Der er i øvrigt værd at bemærke at benzinpriserne i Spanien som oftest er 10-20% under portugisisk niveau.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »