Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Korruptionsrygter i Lissabon

Den portugisiske premierminister José Sócrates er kommet under voldsom beskydning efter at der i England er blevet indledt undersøgelser af finansieringen af det store outlet center Freeport i Alcochete få kilometer syd for Lissabon.

Freeport bygget på trods af fredningsbestemmelser
Det grundlæggende i sagen er at de engelske stiftere af Europas største factory outlet Freeport på grund af fredningsbestemmelser havde besvær med at få tilladelse til at placere det 75.000 m2 store center, hvor det nu ligger.

Fredningsbestemmelserne blev i sidste øjeblik ændret, og der er mistanke om at én eller flere modtog bestikkelse samt at én eller flere i personkredsen omkring Freeport-projektet var vidende om eller havde noget at gøre med bestikkelsen.

Problemer for José Sócrates
Den engelske stats Serious Fraud Office har ikke anklaget Sócrates, men der er to omstændigheder, som gør det svært for den portugisiske premierminister at vige helt uden om anklagerne.

For det første var Sócrates miljøminister da tilladelsen blev givet. For det andet har Sócrates onkel, fætter og rygtet siger også mor, måske været involveret i ulovligheder.

Alt er fortsat meget speget, men briterne har så stor en mistanke, at de har anmodet om at få adgang til José Sócrates bankkonto-oplysninger. Denne anmodning er indtil videre afvist med den begrundelse at Sócrates ikke er mistænkt.

Til gengæld er onklens hjem blevet ransaget, hvilket tyder på at der må være relativt håndgribelige beviser mod Sócrates familie.

Den engelske kongefamilie medejer af Freeport
Som endnu en krølle på historien har den engelske kongefamilie tidligere haft en stor ejerandel i Freeport og var endog med til at kaste lidt royal glans over åbningen af Freeport i år 2004. Se artikel på Mail Online.

Freeport har i øvrigt aldrig været en god forretning for ejerne, men man kan ofte finde meget billige mærkevarer i Freeport Factory Outlet centret.

Afvisning af anklager fra José Sócrates
I en for premierministeren meget sjælden ytring på TV sidst i januar 2009 nægtede Sócrates konsekvent at have noget med sagen at gøre, hverken som miljøminister eller som familiemedlem. 

Han blev støttet af flere oppositionspolitikere.

Det er almindeligt kendt i Portugal at portugisiske politikere ofte har givet fordele til familie, venner og forretningsforbindelser.

Mange store hoteller i både Algarve og omkring Lissabon ville ikke kunne være blevet bygget uden velvillig lovgivningsmæssig bistand - desuden mener mange portugisere at der i talrige tilfælde har været 'penge under bordet', når store projekter skulle godkendes.

Det skal dog tilføjes at korruptionen i Portugal efter de flestes mening var langt værre før i tiden.

Mange siddende politikere i Portugal har dog større eller mindre sager på samvittigheden, som de helst vil glemme. En af disse 'sager', som blev ekspederet 'uden om' omhandler efter sigende et større golfcenter på Lissabonkysten.

Se mere om Freeport-sagen på den engelske avis The Independent.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer