Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Dinosaur fund i Portugal

I forhistorisk tid, nærmere bestemt den sene Jurassic periode, gik der i Portugal en planteædende dinosaur rundt ved landsbyen Miragaia i nærheden af den lidt større by Lourinhâ i den vestligste del af det centrale Portugal.

For 150 millioner år siden var en lang pikke-besat hale tilsyneladende en fordel at kunne forsvare sig med mod kødædende dinosaurere, men forskerne har endnu ikke regnet ud, hvorfor Miragaia longicollum havde så lang en hals.

Det viser sig nemlig at dyret ikke har kunnet strække halse opaf som en giraf, men istedet har haft sin måske flere meter lange hals strakt vandret ud det meste af tiden. Dyrets længde var formodentligt omkring 6 meter fra snude til halespids.

Stegosaurus dinosaur fund
Portugals nyfundne dino tilhører familien stegosaurian, og det er første gang at der er fundet kraniedele i Europa tilhørende sådan en fyr.

Den i dinosaur-kredse kendte professor Dr Octavio Mateus fra Universidade Novo i Lissabon har registreret fundet, som også beskrives på Everything Dinosaur.

Dr. Mateus er en særdeles velanskrevet dinosaur forsker, og hans hjemland Portugal er forsynet med mange spor efter de uddøde dyr, som betrådte jorden indtil en naturkatastrofe sandsynligvis udryddede dem.

Danske forskere med til at finde dinosaur i Portugal
Danskerne Jesper Milán og Nicolai Christiansen har i øvrigt været med til finde den nye dinosaur, som bliver mere indgående og videnskabeligt beskrevet på Royal Society Publishing hjemmesiden

Jesper Milán, som er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe, har flere gange været i Portugal for at søge efter dinosauere. Se artikel om de danske dino-jægere på Berlingske Tidende

Dinosauren Miragaia longicollum har fået navn efter landsbyen, hvor fundet blev gjort og efter sin lange hals.

Se mere om det nye dino-fund i Portugal i februar 2009 på Discovery.com

Dr Mateus har desuden udgivet værket Dinosaurs of Portugal (åbner som pdf) om alle Portugals dinosaur fund, som beskriver i palaeontologiske detaljer, hvad der er fundet.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal 

Herunder youtube video med en samling bud på, hvordan Stegosaurus kan have set ud:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer