Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMarch 2009 - Indlæg

Danske Rasmus Guldhammer nummer 3 i Nations Cup cykelløb i Portugal

Den danske U23 cykelrytter Rasmus Guldhammer brillierede med to etape-sejre i cykelløbet Grand Prix du Portugal i weekenden 27-29 marts 2009.

Da den tredje etape og sidste blev kørt lykkedes det imidlertid ikke for de danske ryttere at holde kontakt med den førende rytter Sergio L. Henao fra Columbia, som vandt 1:14 minutter foran Guldhammer. Dermed løb columbianeren med den samlede sejr i Grand Prix du Portugal 2009.

Portugiseren Ricardo Vilela hang derimod med på sidste etape og blev derfor samlet nummer to i Grand Prix du Portugal cykelløbet, som er en del af Nations Cup turneringen.

Danmark er med 3. pladsen i Portugal på en delt samlet andenplads med Portugal i Nations Cup inden Flandern Rundt d. 11. april. Der resterer yderligere 4 løb i Nations Cup.

Se dansk omtale på Cyclingworld.dk .

Din vurdering:Danmark - Albanien - se VM kval kampen live

UPDATE oktober 2014:
EM Kval kamp Albanien-Danmark oktober 2014 

UPDATE september 2009:
Albanien-Danmark kampen vises på den danske TV6 kanal.

Det er også muligt for 69 kroner at købe adgang til at se Albanien-Danmark på nettet - dog ikke fra en udenlandsk IP-adresse. Se mere på nutv.dk.

................

Se også: Albanien-Danmark - Danmarks chancer for direkte VM kvalifikation

Tidligere kamp mod Albanien
Danmark - Albanien spilles onsdag d. 1. april 2009 i Parken. Med den danske sejr over Malta forleden står det danske landshold stærkt i kampen om at kvalificere sig til VM i Sydafrika i 2010. De danske chancer forbedredes yderligere, eftersom Portugal på hjemmebane kun formåede at spille 0-0 mod Sverige i VM kval gruppe 1.

Se Danmark - Albanien landskamp live på internettet via TV2 Sputnik
TV2 Sputnik viser kampen live, men desværre er det ikke muligt for udlandsdanskere at se kampen mod Albanien online via internettet. (Vi har talt med TV2 Support, da det ikke fremgår på deres hjemmeside inden betalingen, at kampen ikke vil kunne ses via en udenlandsk ip-adresse.)

For at benytte TV 2 Sputnik TV skal man som minimum have en ADSL-forbindelse med en hastighed på 512 KB. TV2 Sputnik Support anbefaler dog, at man har min. 1 MB. For at få det fulde udbytte, skal man have 2 MB. Desuden er det nødvendigt at benytte Microsoft Mediaplayer 9.0, 10.0 eller 11.0 og Internet Explorer 6.0 eller Internet Explorer 7.0 til Sputnik TV. Ved problemer kan TV2 Sputnik support kontaktes via telefon 70151919.

Vær opmærksom på at det koster 49 kr. at se Danmark - Albanien online på TV2 Sputnik TV, mens man kan købe 30 dages abonnement til TV2 Sputnik for blot 39 kr. (Vælg Landskamp inkl. Sputnik 30).
Sputnik 30 er et løbende Sputnik TV abonnement, som man skal huske at afmelde igen inden de 30 dage er opbrugt - ellers fornyes Sputnik abonnementet automatisk.

Flere andre online streaming TV-sider annoncerer at de streamer Danmark - Albanien online gratis, men disse hjemmesider bør man være varsom med at benytte. Dels kræver det installation af streaming software og hjemmesiderne har typisk ikke lov til at streame en landskamp online.

I Danmark vises Danmark-Albanien også på TV2's normale kanal. Kampen starter kl. 20.00.

Danmarks seneste kamp mod Albanien
Danmark er naturligvis storfavorit, når Albanien kommer til VM-kvalifikationskamp i Parken. Faktisk har Danmark ikke tabt til Albanien siden 1963. Seneste kamp mod Albanien, vandt Danmark med 3-1 i Parken. Albanien kan dog nemt overraske, hvilket deres 0-0 resultat mod Portugal i 2008 bekræfter. Morten Olsen har i kampens optakt udtalt at han pt. betragter Ungarn som en større trussel i VM kval gruppe 1 end Portugal.

Læs også: Portugal spiller venskabskamp mod Sydafrika den 31. marts

Læs også: Kampe VM Kval gruppe 1.

Din vurdering:VM i Sydafrika - Portugal i venskabskamp mod VM landet den 31. marts i Schweiz

UPDATE: Portugal vandt 2-0 over Sydafrika i Schweiz med mål af Bruno Alves og indskiftede Edinho.

Portugals fodboldlandshold benytter Portugals pause i VM kvalifikationsturnerigen til at teste formen mod VM landet Sydafrika.

Sydafrika har allerede via rollen som værts-land for VM 2010 har kvalificeret sig til slutrunden.

Portugal storfavorit mod Sydafrika
Det sydafrikanske hold, som også går under navnet Bafana Bafana (på dansk: Drengene) møder Portugal i Lausanne i Schweiz.

Inden kampen mener Sydafrikas træner Joel Santanan at Portugal nok bliver en vanskeligere opgave end Norge, som Sydafrika vandt over med cifrene 2-1 på hjemmebane den 28. marts 2009.

Sydafrika har dog ikke vist sig fra sin stærkeste side siden sidst i 1990'erne, hvor det Sydafrikanske landshold lå stabilt omkring plads nummer 20 på FIFA verdensranglisten i fodbold.

I marts 2009 er Sydafrika nummer 72 på FIFA ranglisten efter Letland. Sydafrika burde derfor være en overkommelig opgave for ethvert portugisisk landshold uanset at landstræner Carlos Queiroz sandsynligvis vælger at afprøve nye spillere.

Kampen Portugal-Sydafrika starter 20.45 (19.45 portugisisk tid). Kampen kan ses live på TVI i Portugal.

Schweiz er i øvrigt ikke noget dårligt valg til neutral bane, da den store gruppe portugisiske indvandrere i landet nok skal sørge for at lade høre fra sig på Lausanne stadion.

VM gruppe 1 kampe 1. april 2009
I VM kvalifikationsgruppe 1 er Danmark den 1. april klar til at slå Albanien i Idrætsparken, og samtidig spiller Ungarn hjemme mod gruppens mindste mindste land Malta.

Se også: Kampplan i VM kval gruppe 1

Såfremt både Danmark og Ungarn, som det forventes, vinder deres kampe, vil begge hold have 13 point. Danmark har dog spillet én kamp mindre end Ungarn, og en VM 2010 slutrunde-plads begynder at kunne øjnes i horisonten.

Se også: Stilling i VM kvalifikations gruppe 1

Danmarks kamp mod Albanien vises på TV2 d. 1. april kl. 20. Se mere om dansk fodbold TV i udlandet.

Din vurdering:Sanne Salomonsen i Portugal

Den kendte danske sangerinde Sanne Salomonsen er en hyppig gæst i Portugal, hvor hun har sin hest Unico opstaldet og i øvrigt tager ridetimer.

Sanne Salomonsen fik i 2006 en blodprop i hjernen og har over flere år måttet kæmpe sig tilbage til et normalt liv.

Se interview med Sanne, hvor hun beretter om sit livs værste krise på Berlingske Tidende. Der er desuden på Gaffa.dk en beskrivelse af, hvordan Sannes nye 2009 album blev til.

Se flere artikler om heste og ridesport i Portugal (opdateres løbende).

Billeder og video optaget i Portugal
Sanne Salomonsen har brugt ridetræningen i Portugal til at slappe af og til at forbedre sin koordination, som i stor udstrækning gik tabt da hun blev ramt af den pludselige invaliderende sygdom.

I forbindelse med udgivelsen af sin nye CD Unico, har Sanne igen været til hest i Portugal. CD'ens forside prydes af den flot stejlende hest Unico med den danske Rock-Mama på ryggen.

Flere af de mest kendte numre på Unico herunder 'Taxa' kan høres på Sanne Salomonsens myspace hjemmeside.

Herunder Unico CD-covered:
Sannes portugisiske hest medvirker desuden i Sannes PR video, som også indeholder scener fra Lissabon.

Herunder interview med Sanne om tilblivelsen af sangen 'Taxi' fra 'Unico':

Din vurdering:Danske, norske og svenske deltagere ved Europatour golfturneringen Estoril Open 2009

Hele fire danske golfspillere stiller ifølge deltagerlisten per 29. marts op til Estoril Open 2009 golfturneringen, som afholdes på Oitavos Dunes banen ved Cascais vest for Lissabon.

De 4 danskere er Anders Hansen, Mads Vibe-Hastrup, Thomas Bjørn og Jeppe Huldahl. Sidstnævne deltog også i den nyligt afholdte PGA Europatour turnering Madeira Open og sluttede på en delt 49. plads.

Hjemmesider:
Hjemmeside Thomas Bjørn
Hjemmeside Mads Vibe-Hastrup + European Tour profil
Anders Hansen + European Tour profil
Hjemmeside Jeppe Huldahl + European Tour profil

Den nylige vinder af Andalucien Open i Spanien, danskeren Søren Kjeldsen deltager så vidt vides ikke i Estoril Open 2009.

Norske deltagere i Estoril Open
Fra Norge deltager 26-årige Eirik Tage Johansen, som efter endt uddannelse i USA indenfor Sports and Entertainment Management har indledt en professionel golf-karriere.

Se mere på Eirik Tage Johansens hjemmeside.

Svenske deltagere i Estoril Open 2009
En meget stor del af den svenske befolkning spiller golf, og i de professionelles rækker afspejles det i et stort antal svenskere på meget højt niveau.

Her er et udvalg af de svenske deltagere ved Estoril Open. Listen er sandsynligvis ikke komplet, men kan opdateres løbende på PGA Europatourens deltagerliste for Estoril Open 2009.

Niclas Fasth hjemmeside + European Tour profil
Mikael Lundberg European Tour profil
Peter Hedblom European Tour profil
Per Ulrik Johanson hjemmeside + European Tour profil
Michael Jonzon European Tour profil
Martin Erlandson European Tour profil
Magnus A Carlsson European Tour profil
Jarmo Sandelin European Tour profil
Pelle Edberg European Tour profil
Klas Erikssson European Tour profil
Oskar Henningsson European Tour profil
Joakim Hägman European Tour profil
Äke Nilsson European Tour profil

Gratis adgang for tilskuere til Estoril Open 2009
Bemærk at tilskuere til Estoril Open 1-5 april 2009 har gratis adgang.

Programmet for Estoril Open 2009 er som følger (kilde: Europatour):

Onsdag: Åben fra 07.00
- PRO AM - circa start tidspunkt 08.00 – 13.30
- Practice Day: Start tidspunkt 08.00 – 13.30
Om onsdagen den 1. april er det tilladt at tage billeder

Torrsdag 2. april: Åben fra 07.00 - turneringsstart
- Tee Times fra ca. 07.55 – 14.40

Fredag 3. april: Åben fra: 07.00
- Tee Times fra ca. 07.55 – 14.40

Lørdag 4. april: Åben fra: 07.00
Tee Times fra ca. 07.45 – 13.45

Søndag 5. april: Gates open: 07.00
- Tee Times fra ca. 07.45 – 13.45

Man finder Oitavos Dunes golfbanen vest for Lissabon på kystvejen mellem Cascais og den berømte Guincho strand omkring 3 kilometer vest for Cascais. Der er gode parkeringsfaciliteter og mulighed for at købe mad og drikke ved klub-huset.

Se mere om Estoril Open de Portugal på Europatour hjemmesiden .

Din vurdering:Portugal-Sverige og Malta-Danmark VM kval kampe 28. marts 2009

UPDATE: Kampen mellem Portugal og Sverige endte 0-0 efter stort pres fra Portugal, som dog ikke havde evne til at afslutte. 

Den 28. marts 2008 spiller Portugal og Sverige landskamp i Porto.

Svenskerne ankom i store tal til Portugal, og den 27. marts dagen før landskampen, var det tydeligt at mange af de blå-gule fans startede fodboldfesten under Lissabons næsten skyfri forårshimmel.

Kampen er en del af VM kvalifikationen og kan let vise sig at blive afgørende for både Portugals og Sveriges chancer for at komme til VM i Sydafrika i 2010. Se også analyse af Portugals muligheder på Goal.com (engelsk)

Hvem kommer med til VM i 2010
Kun to hold går videre fra VM kvalifikationsgruppe 1, og kun vinderen er på forhånd sikret en plads i VM turneringen i Sydafrika i 2010.

Andenpladsen giver adgang til runde-2, hvor 5 ud af 8 europæiske hold (med 2.-pladser i respektive grupper) kvalificerer sig til VM slutrunden. I alt kvalificeres 13 europæiske hold ud af i alt 53 tilmeldte deltagere indledende runde.

Se også Competition format Europa (downloades som engelsk pdf)

Portugal favorit på hjemmebane
Efter 0-0 resultatet mellem Sverige og Portugal i første kamp i Sverige i 2008, er Portugal favorit til at trække det længste strå lørdag d. 28. marts på F.C. Portos hjemmebane Estádio do Dragão. Kampen Portugal-Sverige starter 21.45 (20.45 i Portugal).

Se også: Stilling i VM kvalifikation gruppe 1

Bookmakerne har spillet Portugal ned til omkring odds 1,7 for sejr, mens en sejr til Sverige giver pengene 5 til 7 gangene igen. Cristiano Ronaldo regnes til ingens overraskelse for Portugals mest sandsynlige målscorer. Man får faktisk kun pengene godt to gange igen ved at spille på at Cristiano scorer.

Portugals træner Carlos Queiroz har for nyligt udtalt at Portugal har ændret sit spil til et mere kreativt og levende offensivt spil, men det portugisiske landshold har også afsløret svagheder - mest udtalt under venskabskampen mod Brasilien, hvor den tidligere portugisiske koloni vandt 6-2 hjemme.

Portugals holdopstilling
Målmænd: Daniel Fernandes, Bochum, Eduardo Carvalho, Braga, Beto, Leixoes SC.

Forsvar: Bruno Alves - Porto, Goncalo Brandao - Siena, Pepe - Real Madrid, - Ricardo Carvalho - Chelsea, Nelson - Real Betis, Jose Bosingwa - Chelsea, Rolando - Porto.

Midtbane: Deco - Chelsea, Joao Moutinho - Sporting, Maniche - Atletico Madrid, Raul Meireles - Porto, Duda - Malaga, Tiago - Juventus.

Angreb: Danny - Zenit St Petersburg, Simao Sabrosa - Atletico Madrid, Hugo Almeida - Werder Bremen, Nani - Manchester United, Cristiano Ronaldo - Manchester United.

Se også: Profiler på det portugisiske landshold.

Sveriges holdopstilling (samlet trup ifølge Svenskfotboll.se)
Eddie Gustafsson - FC Red Bull Salzburg
Andreas Isaksson - PSV Eindhoven
Johan Wiland - FC København
Erik Edman - Wigan Athletic FC
Andreas Granqvist - FC Groningen
Petter Hansson - Stade Rennais FC
Adam Johansson - IFK Göteborg
Daniel Majstorovic - AEK FC
Olof Mellberg - Juventus FC
Mikael Nilsson - Panathinaikos FC
Oscar Wendt - FC København
Marcus Berg - FC Groningen
Rasmus Elm - Kalmar FF
Viktor Elm - SC Heerenveen
Johan Elmander - Bolton Wanderers FC
Samuel Holmén - Brøndby IF
Kim Källström - Olympique Lyonnais
Henrik Larsson - Helsingborgs IF
Sebastian Larsson - Birmingham City FC
Rasmus Lindgren - AFC Ajax
Daniel Nannskog - Stabæk IF
Anders Svensson - IF Elfsborg
Christian Wilhelmsson - Al-Hilal

Målmænd: Andreas Isaksson, Eddie Gustafsson, Johan Wiland

Forsvar: Erik Edman, Andreas Granqvist, Petter Hansson, Adam Johansson, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Mikael Nilsson, Behrang Safari

Midtbane: Anders Svensson, Rasmus Elm, Viktor Elm, Samuel Holmen, Kim Kallstrom, Sebastian Larsson, Christian Wilhelmsson, Rasmus Lindgren

Angreb: Markus Rosenberg, Henrik Larsson, Johan Elmander, Marcus Berg

Bemærk at den kendte svenske angriber Zlatan Ibrahimovic ikke er med mod Portugal.

Malta-Danmark i VM kval gruppe 1
Den 28. marts kl. 20.00 spiller Danmark mod Malta på den lille ø i Middelhavet.

Danmark er storfavorit til at vinde over hjemmeholdet, som indtil videre kun har 1 point for 5 kampe.

Kampen Malta-Danmark begynder kl. 20.00.

Se også: Kampplan for VM kval gruppe 1

Din vurdering:IT i Portugal - World Economic Forum sammenligner verdens lande

World Economic Forum i Schweiz har udgivet en rapport over, hvor langt 134 af verdens lande har udviklet sig IT-mæssigt.

Rapporten hedder Network Readyness Index 2008-2009 og er en fortsættelse af lignende årlige rapporter siden 2001. Populært sagt er indexet en vurdering af, hvor godt et givet land er rustet til fremtiden på det IT-mæssige område.

Network Readyness Index
Landene er målt på tre hovedområder: IT markedsforhold, Graden af IT parathed eller på engelsk readyness og Graden af IT anvendelse (usage).

De tre hovedområder er delt op i underområder, og alle områder er vurderet på en skala mellem 1 og 7 for de enkelte lande, hvor 7 er den højeste værdi.

Top 50 lande i 2008-2009 Network Readyness Index ser således ud:

 1. Danmark 5,85
 2. Sverige 5,84
 3. USA 5,68
 4. Singapore 5,67
 5. Schweiz 5,58
 6. Finland 5,53
 7. Island 5,50
 8. Norge 5,49
 9. Holland 5,48
 10. Canada 5,41
 11. Sydkorea 5,37
 12. Hong Kong 5,30
 13. Taiwan 5,30
 14. Australien 5,29
 15. England 5,27
 16. Østrig 5,22
 17. Japan 5,19
 18. Estland 5,19
 19. Frankrig 5,17
 20. Tyskland 5,17
 21. Luxembourg 5,10
 22. New Zealand 5,04
 23. Irland 5,03
 24. Belgien 5,02
 25. Israel 4,98
 26. Malta 4,79
 27. Forenede Arabiske Emirater 4,76
 28. Malaysien 4,76
 29. Quatar 4,68
 30. Portugal 4,63
 31. Slovenien 4,57
 32. Tjekkiet 4,53
 33. Cypern 4,52
 34. Spanien 4,50
 35. Litauen 4,40
 36. Barbados 4,38
 37. Bahrain 4,38
 38. Tunesien 4,34
 39. Chile 4,32
 40. Saudi Arabien 4,28
 41. Ungarn 4,28
 42. Puerto Rico 4,23
 43. Slovakiet 4,19
 44. Jordan 4,19
 45. Italien 4,16
 46. Kina 4,15
 47. Thailand 4,14
 48. Letland 4,10
 49. Kroatien 4,09
 50. Oman 4,08

Det er muligt at downloade hele WEF IT-readyness index-listen (åbner som pdf)

Portugal pænt med IT-mæssigt i Sydeuropa
Selv om Portugal ligger langt bagefter de nordiske lande er IT udviklingsniveauet i Portugal fortsat på højt niveau i forhold til resten af Sydeuropa.

Portugal er bedre placeret end Spanien )som er økonomisk stærkere), og både Grækenland og måske lidt overraskende Italien figurerer væsentlig længere nede på listen.

Et lille land som Estland i Europas østlige del har formået at udvikle et højt niveau på det IT mæssige område på få år, og Kina er også stærkt på vej til at blive en IT-mæssig supermagt med en fremgang fra index 3,90 til 4,15 på et år.

Portugals fremgang fra sidste års undersøgelse har været på sølle 0,03 index-point, men til gengæld var Portugals index for to år siden kun 4,48, således at den samlede fremgang over to år er 0,15 index-point. Danmark har i samme periode forbedret sig med 0,14 point.

Stærke og svage sider for Portugal
På WEF hjemmesiden kan man se en interaktiv rapport for eksempelvis Portugal, hvor alle detaljer kan hentes frem.

Ifølge WEF 2008-2009 undersøgelsen er Portugals største styrke at regeringen satser målrettet på at opgradere IT infrastrukturen. Et af de ringeste områder for Portugal er lidt paradiksalt uddannelsessystemets evne til at undervise og uddanne IT-folk.

IT udvikling på globalt plan
Det er primært de arabiske golfstater Qatar og de Forenede Arabiske Emirater, som har tvunget Portugal ned på plads nummer 30 i forhold til de to sidste års plads nummer 28.

Et stort og ellers på mange måder veludviklet europæisk land som Polen ender på en lidet flatterende 69. plads i WEF undersøgelsen over IT Network Readyness. Man har endnu ikke formået at udbrede brugen af IT til hele den store polske befolkning på over 38 millioner indbyggere.

I toppen er Singapore i kraftig IT-mæssig fremgang og vil overhale de nordiske lande såfremt stigningen i Singapore's IT Readyness index fortsætter med at udvikle sig med samme fart. Over to år er Singapore steget med

Portugal i front med mobilt broadband hastighed
Et af de områder, hvor Portugal i fremtiden vil stå stærkt er på internettets hastighed.

Portugal ligger i øjeblikket i front sammen med landene Østrig og Finland med 3. generations mobilt internet. 3G mobilt internet er ifølge Europa kommissionen end kun introduceret i disse tre lande.

I Portugal kan 3G hastigheden på mobile enheder nå op på en download hastighed på 7,2 Mb og upload hastigheden angives af udbyder Zon (tidligere PT Telecom) til 1,4 Mb.

Din vurdering:F1 Powerboat Grand Prix i Portimão på Algarvekysten 4-5 april

Portugal er i starten af april 2009 vært for årets første F1 Powerboat Grand Prix, som afholdes på Algarvekysten.

F1 Powerboat er motorsport på vand, og derfor benævnes fartøjets kaptajn og eneste besætningsmedlem også som køreren.

Det spektakulære racerbåds-show i Portugal er det største sports-event, som afholdes i Portimão. Powerboat racing tiltrækker tusindvis af tilskuere, som tager plads langs Arade flodens bredder. 

F1 Powerboat og P1 Powerboat
I modsætning til bilernes Formel1 klasse er der blandt de kraftigste båd-klasser uenighed om, hvilken bådklasse, som er den fornemste.

F1 Powerboat er den traditionelle bådklasse med to skrog. F1 Powerboat løb og samlet verdensmesterskab har været afholdt siden 1981, og der er ofte blevet transmiteret F1 Powerboat løb i dansk fjernsyn.

P1 Powerboat også kaldet off shore powerboat racing er en forholdsvis ny opfindelse og bådene er større, kraftigere og med kun et skrog med minimum to besætningsmedlemmer (kører og trimmer).

De kraftigste P1 både kan nå over 300 kilometer i timen på vandet. En F1 powerboat kan nå op på omkring 230-240 kilometer i timen. I september 2008 blev der afholdt P1 løb ved Portimão i Portugal.

Powerboat F1 klassen
I 2009 F1 Powerboat sæsonen afholdes der i alt 9 Grand Prix (2 løb i hver) heraf 3 i Europa (Portugal, Rusland og Finland).

Se mere på F1 Bowerboat seriens officielle hjemmeside.

Powerboat F1 2008 verdensmesterskabet blev vundet af amerikaneren Jay Price med svenskeren Jonas Andersson på tredjepladsen.

Jonas Andersson er også med i Portugal. Han kører sammen med norske Marit Stromoy for Team Azerbaijan . Marit bor i øvrigt i Danmark.

Se video med Powerboat eksperten fra Sverige herunder:


Endnu en svensker deltager i 2009 F1 Powerboat serien. Pierre Lundin kører for Team China CTIC.

Vil man gerne se Powerboat ræs i Algarve, skal man møde op ved Portimão Marina på den vestlige del af Algarvekysten lørdag eller søndag den 4-5 april 2009.

Løbene starter begge dage kl. 14.15 og varer 45 minutter. Allerede fra morgenstunden fra omkring kl. 9.00 er der begge dage træning på vandet med de lynhurtigere både.

Se også plan for F1 løbsweekenden i Algarve 2009.

Din vurdering:Hjælpepakke til Portugals tekstil- og skoindustri

Den portugisiske regering har i marts 2009 besluttet at stille 850 millioner euro til rådighed for landets tekstil- og sko-industri, som ligesom mange andre brancher er hårdt ramt af den finansielle krise.

Skoproduktion kernekompetance for Portugal
Regeringen er bange for at manglende kredit-muligheder er igang med at kvæle nogen af Portugals vigtigste industrier. Omkring 12% af Portugals eksportindtægter hidrører fra tekstiler og sko.

Samtidig er hjælpepakken et forsøg på at stimulere eksporten af forarbejdede varer, som Portugal i manglen på egne råstoffer er stærkt afhængig af.

Sko-industrien i Portugal ét af de områder, hvor Portugal i forhold til sin størrelse har en førende position på verdensmarkedet. Man lægger hos regeringen desuden vægt på at både tekstil- og skoindustrien beskæftiger 180.000 mennesker heraf mange i den nordlige del af landet.

I forbindelse med hjælpepakken går den portugisiske stat ind og garanterer 50% af virksomhedernes lånebeløb (creditlines).

Tidligere har den portugisiske bilindustri fået en saltvandsindsprøjtning på omkring 900 millioner euro.

Se også:
Portugals skoindustri iværksætter PR kampagne (artikel fra 2008)

Din vurdering:Berømt portugisisk heste-dressur træner besøger Danmark

Den berømte dressur-træner Rodrigo da Costa Matos besøger Danmark i maj 2009.

Rodrigo da Costa Matos er til dagligt Principal Rider på den fornemme Escola Portuguesa de Arte Equestre (E.P.A.E.), som er Portugals statslige skole for ridekunst. Se mere på E.P.A.E. hjemmesiden.

Den talentfulde rideinstruktør tilbringer dog ofte perioder uden for Portugals grænser og arbejder desuden for andre stutterier i Lissabons omegn.

Desuden driver Rodrigo da Costa Matos sin egen rideskole sammen med Charlotte Wittbom.

Verdenskendt dressur-træner giver kurser i Ganløse
Rodrigo viste meget tidligt som ung rytter et unikt talent for at kommunikere med heste, og i dag er han én af de mest respekterede trænere i Portugal.

Rodrigo da Costa Matos har blandt andet optrådt for Den engelske dronning Elizabeth II på Wembley Arena og for paven i Rom. Han har desuden i mange år været en eftertragtet dressur-træner på begge sider af Atlanten.

Den portugisiske heste-kender er berømt for så at sige altid at kunne forbedre harmonien mellem hest og rytter uanset niveau på sin egen blide måde.

Rodrigo da Costa Matos besøger Stutteri Egelund i Ganløse 8-10 maj 2009. Et kursus med den kendte portugiser koster 1850 kroner per ekvipage. Tilskuer entré er 200 kroner (hele weekenden) for at se mesteren i arbejde.

Mere information kan findes på Lusitano.dk under ridekurser.

Se også: Lusitano heste i Portugal

Herunder video med Escola Portuguesa de Arte Equestre under en sommer-opvisninger i Queluz National Paladset ved Lissabon:

 

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »