Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Guinea-Bissau på randen af borgerkrig

Efter talrige bataljer mellem præsidentens støtter og militæret i den tidligere portugisiske koloni Guinea-Bissau blev præsident Joao Bernardo 'Nino' Vieira den 2. marts 2009 dræbt af hæren, da han under et angreb forsøgte at flygte fra sit hus.

Dagen før havde præsidenten, som gik under kælenavnet 'Nino', været involveret i planlægningen af et dødeligt anslag mod hærchefen general Batista Tagme Na Waie, som resulterede i at Tagme Na Waie's militære hovedkvartér blev sprængt i luften. Det var hærchefens tropper, som hævnede deres leder ved at dræbe præsident Vieira.

Præsident Vieira og hærchefen havde store personlige uoverensstemmelser, som for en stor dels vedkommende bundede i stamme-stridigheder. Stammen eller slægten er stadig det mest fundamentale mange steder i Afrika, og præsidentens Papel-stamme og hærchefens Balanta-stamme har i lang tid ikke været på god fod med hinanden.

Tidligere var Tagme Na Waie blevet beskyldt for i november 2008 at foranstalte mordforsøg på præsidenten, som dog dengang overlevede et angreb på sin residens i hovedstaden Bissau.

Business as Usual i Guinea-Bissau
Der er ingen i det ekstremt fattige lille vestafrikanske land med 1,5 million indbyggere, som er overraskede over udviklingen, og det er langt fra første gang at præsidenten og hæren har modstridende opfattelser.

Hæren har ifølge BBC meddelt at der ikke er tale om noget kup, men alt er ikke nødvendigvis hvad det giver sig ud for i et land, hvor import og videresalg af narkotika fra Sydamerika sandsynligvis er den største indtægtskilde.

Én af dem som ikke vil begræde den tidligere elektriker og præsident Vieiras pludselige død er den tidligere præsident Ialá, som blev kuppet i år 2003 af militæret. Millitæret måtte dog senere igennem interne stridigheder herunder mord på højtstående befalingsmænd.

I 2005 blev der afholdt et efter omstændighederne nogenlunde retfærdigt valg, hvor Vieira, der selv var blevet afsat ved et kup i 1998, vandt over sin gamle rival Kumba Ialá, som dermed (indtil videre) kun nåede at sidde med præsidentposten fra år 2000 indtil militæret kuppede ham i år 2003.

Kumba lalá udtalte i begyndelsen af 2009 at Joao Bernardo Vieira var den største narko-handler i Guinea-Bissau, hvilket såfremt det er sandt, trods alt er noget af en bedrift i et land, hvor stort set alle, som har noget at skulle have sagt, forsøger sig i branchen.

Meget af den kokain, som handles på gaden i Europa, kommer ind fra Latinamerika via Guinea-Bissau og transporteres derefter til Europa gennem Portugal, Spanien eller Italien.

Se også: Informations artikel om drabene i Guinea-Bissau

Den portugisiske reaktion
Portugal forlod Guinea-Bissau i 1974 og har efterfølgende forsøgt at påvirke landet i en demokratisk retning uden dog at blande sig i dets indre anliggender.

Det er naturligvis også derfor at Portugals præsident Anibal Cavaco Silva kondolerer begge parter i Guinea-Bissau.

Årsagen er sandsynligvis også at ingen af fraktionerne - eller stammerne om man vil, har et tilstrækkeligt overtag endnu til at man som gammel kolonimagt vil erklære én part sin støtte. Der er simpelt hen stadig for meget ballade.

Megen direkte støtte er der vel ret beset heller aldrig rigtig givet, men valget i 2005 var dog demokratisk.

Mens Guinea-Bissau er blevet fattigere har den gode elektriker 'Nino' Vieira, som ifølge den britiske avis Independent åbentlyst har beskrevet sig selv som 'Guds Gave' til Guinea-Bissau, efter alt at dømme formået at skaffe sig rigelige indtægter via narkohandel, mens Portugal og andre internationale støtter i stor udstrækning har 'lukket det ene øje'.

Se også artiklen 'Narkobaroner kan stå bag præsidentmord' på Politiken.

Frygt for flere uroligheder
Portugal indkaldte efter nyheden om drabet på præsident Vieira til ekstraordinært krise-møde i Community of Portuguese Language Countries (CPLP), som består af de portugisisk talende lande.

Det blev besluttet at CPLP sender en repræsentant til Guinea-Bissau for at bistå med at bevare roen i landet.

Se mere om situationen i Guinea-Bissau i marts 2009 på BBC, hvor der også er en øjenvidne beretning fra drabet på præsident Vieira.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer