Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk



April 2009 - Indlæg

Paven kanoniserer portugisisk krigshelt til helgen

Pave Benedict XVI, der førhen som tysk kardinal hed Joseph Alois Ratzinger, har udnævnt 5 nye helgener i den katolske kirke.

Blandt de fem er den portugisiske krigshelt, adelsmand og munk Nuno Alvares Pereira.

Den særdeles velhavende Pereira var i år 1385 leder af en hær på 6500 mand, som kæmpede mod en castiliansk hær på 30.000 mand i slaget om Aljubarrota.

Slaget blev vundet og Portugal bevarede sin selvstændighed. Sejren reddede sandsynligvis hele Portugal fra at blive spansk-castiliansk.

Spanien og Portugal i det 14. århundrede
De spanske magthavere i kongeriget Castilien lå ofte i konflikt med Portugal.

Da den portugisiske Kong Ferdinand den 1. i år 1383 døde uden at have fået en søn, stod Portugal til at blive overtaget af kongen af Castilien, som var gift med Kong Ferdinands eneste datter i en form for fornuftsægteskab. Det var på den tid normalt i hele Europa.

Det var der ikke mange i Portugal, som syntes at ægteskabet med den castilianske konge var en god idé. Portugals herskende klasse, adelsmændene samledes derfor i Coimbra og udnævnte en ny konge fra huset Azis uden for den afdøde regents blodlinje.

Det ville kongen af Castilien ikke acceptere og forsøgte med hjælp fra Frankrig at invadere Portugal.

Det afgørende slag, som er særdeles vigtigt i Portugals selvforståelse, stod i området mellem Leiria og Alcobaça nord for Lissabon.

Senere blev der bygget en by på slagmarken omkring et kloster, som blev opført til guds ære. Byen hedder Batalha, som på portugisisk betyder slag.

Se også Fundação Aljubarrota hjemmesiden, som beskriver slaget i lyd og billeder (også på engelsk).

Krighelten Pereira bliver munk
Efter med succes og i øvrigt med engelsk hjælp at have forsvaret Portugal mod invasionen, besluttede Nuno Alvares Pereira at opgive sine titler og blive munk i carmolitter-klosteret i Lissabon-bydelen Chiado, hvor han levede indtil sin død i 1431.

Han blev i 1918 salig-gjort af den katolske kirke - en slags forberedelse til at blive helgen.

Der manglede dog et mirakel før Alvares Pereira kunne blive helgen. Det skulle der efter sigende være sket i år 2000, hvor helbredelsen af en kvindes forbrændte øjne tilskrives den portugisiske helt fra det 14. århundrede.

Herefter kunne Sankt Nuno de Santa Maria Álvares Pereira ophøjes til helgen. Det skete officielt ved en begivenhed i Vatikanet den 26. april 2009.

Udnævnelsen af den nye portugisiske helgen har stor betydning for den katolske kirke i Portugal, som mange steder på landet stadig står stærkt.

Se også:
Konger og droinninger i Portugal

Din vurdering:



Mors Dag blomster-festival i Cascais vest for Lissabon - besøg Festa da Flor 2009 1-3 maj

Bystyret i Cascais regner igen i år med at kunne tiltrække mange besøgende fra Lissabon, når den 2. udgave af blomsterfestivallen Festa da Flor i Cascais afholdes i det gamle Cidadela Fort tæt på marina'en i Cascais.

Mors Dag i Portugal
Ligesom i Spanien, Ungarn og Litauen afholdes Mors Dag i Portugal den første søndag i maj.

Efter succes'en med Festa da Flor i 2008 har Cascais bystyre i 2009 entreret med hele 38 udstillere af produkter inden for kosmetik, mode, wellness, aroma-terapi, indretning, dans, pilates, vin, smykker og meget mere.

For børnene er der blandt andet undervisning i Kung-Fu og chokolade-smagsprøver.

Festa da Flor 2009 
Som noget nyt er den lokale turist- og hotel-skole Escola de Hotelaria e Turismo do Estoril repræsenteret på Festa da Flor med resultatet af skolens konkurence i fremstilling af traditionelle portugisiske søde sager.

Fra byen Alcobaca vil der være smagsprøver på den lokale æbleproduktion.

Hovedattraktiponen er naturligvis blomsterne, som vil præge den store gård i det gamle Cidadela fort. Se billeder af sidste år blomsterfestival i Cascais på Festa da Flor 2008 i Cascais .

Festivallen har hele weekenden besøg af professionelle blomsterdekoratører, og på mors dag den 3. maj vil der være underholdning med levende musik fra kl. 16 med optog gennem Cascais gamle bydel.

Der er åbent hele weekenden 1-3 maj inklusiv mors dag fra kl. 10 til kl. 20.

Søndag d. 3. maj (på mors dag) besøger Cascais' borgmester António d’Orey Capucho blomsterfestivallen omkring kl. 15.

Din vurdering:



Billige udlejningsbiler i Spanien og Portugal i sommeren 2009

Sommeren er højsæson for biludlejningsselskaberne, og priserne på biludlejning i Spanien og Portugal er ofte op til dobbelt så høje i månederne juni, juli og august i forhold til om vinteren.

I sommeren 2009 ser priserne på udlejningsbiler imidlertid anderledes ud end normalt.

Specielt fra England er der færre turister end normalt i både Spanien og Portugal, og det påvirker biludlejningsselskaberne, som for manges vedkommende ikke har nået at justere udlejningsflådens størrelse til den ændrede efterspørgsel.

Billige udlejningsbiler i Spanien
I eksempelvis Malaga kan man leje en lille bil med plads til 5 personer med air condition i en uge i juli måned 2009 for kun 1114 kroner. En stor 7-personers MPV (VW Sharan, Ford Galaxy, Toyota Previa eller lignende) kan lejes i Malaga for kun 2750 kroner for en uge. Malaga er dermed én af de billigste byer i Spanien at leje bil i.

Overvejer man at leje bil på ferien i Barcelona i sommeren 2009, fås en uges billeje i Barcelonas 'billige' Ryanair dominerede lufthavn Girona fra omkring 1450 kroner per uge. Girona lufthavnen i Spanien beflyves stort set kun af Ryanair, og pris-konkurrencen på billeje er mindre.

Ét af de bedste tilbud på billeje i Girona i juli 2009 er en 4-hjulstrukket Suzuki Grand Vitara med god plads til 5 personer og bagage til kun 2560 kroner for en uge.

Se også: Find billig billeje i Spanien

Billige udlejningsbiler i Portugal
I Portugal er konkurrence-situationen for biludlejningsselskaberne ligeledes skærpet.

I foråret 2009 har det været muligt at leje en lille bil i Lissabon lufthavn til kun 71 euro for en uge svarende til 530 danske kroner.

Leje af bil i Portugal har så vidt vides aldrig været billigere. Kan man nøjes med en lille bil er det i perioder væsentligt dyrere at eje en bil end at leje den i Portugal.

Leje af bil i Portugal i juli og august måned er naturligvis dyrere, da det er her biludlejningsselskaberne skal tjene deres penge.

I juli 2009 kan man leje en lille bil med plads til 5 personer med air condition i Faro lufthavn i Algarve til kun 1135 kroner (én uges billeje). Det er 20-30% billigere end de bedste sommertilbud på billeje i normale år. Det er endda muligt at leje en diesel-version af samme lille bil til kun 1380 kroner for en uge i Faro.

Lissabon billeje
Lissabon er traditionelt lidt dyrere med billeje end Algarve.

I juli 2009 koster de billigste udlejningsbiler i Lissabon lufthavn fra omkring 1330 kroner (udlejningsbil: Ford Fiesta eller lignende).

Se også: Find billig udlejningsbil i Lissabon

En MPV udlejningsbil i Lissabon med plads til 7 personer i en uge koster i juli fra 5600 kroner, men så får man også en stor veludstyret Renault Espace med navigation.

I Lissabon er de bedste tilbud på billeje som oftest de små biler. I juli og august 2009 kan man desuden finde en  ny Audi A4 diesel udlejningsbil til kun 3860 kroner per uge.

...

Alle ovenstående priser på billeje i Spanien og Portugal er set på Cartrawler bilsøgemaskinen den 26. april 2009.

Se også:
Billeje i Spanien

Din vurdering:



Portugals frihedsdag 25 april - Portugal fejrer nellike-revolutionen for 35 år siden

Den 25 april 1974 blev én af de vigtigste dage i Portugals nyere historie.

Portugals diktatur
Den portugisiske diktator og økonomiprofessor Salazar havde allerede i 1930'erne med hjælp fra den højreorienterede militære ledelse omdannet Portugal til et diktatur omend et relativt fredeligt diktatur.

I de portugisiske kolonier i Afrika gik det dog knap så fredeligt for sig. Salazar var hård og utilbøjelig til at indgå kompromiser om Portugals koloni-herredømme.

Diktatoren António de Oliveira Salazar afgik ved døden allerede i 1970, men hans regime blev videreført af premierminister (1968-1974) Marcelo José das Neves Alves Caetano.

Mange portugisere var (og er) godt tilfredse med Salazar, som med beskeden livsførelse og forstandig økonomisk politik bragte velstand og stabilitet til Portugal. Salazar-tiden kaldes også for Estádo Novo d.v.s. 'den nye stat' i Portugal.

Portugal var dog stadig et diktatur, hvilket de politiske modstandere fik at mærke med eksempelvis fængslinger uden anden grund end at have ytret modstand mod Salazar. 

Revolution fremskyndet af koloni-krigene
Da den portugisiske befolkning til sidst fik nok af Estádo Novo var det derfor ikke nødvendigvis Salazar, man fik nok af, men nok så meget de efter manges mening unødvendige tab af menneskeliv og særdeles dyre krige i Afrika.

Militæret var også kørt træt i koloni-krigene i Guinea-Bissau, Angola, Mozambique og Øst Timor, som på skift blussede op og krævede massiv tilstedeværelse af portugisiske tropper.

General Spinola var én af de førende kritikere i hæren, og da premierminister Caetano i februar 1974 truede med at fyre generalen, greb revolutionsbevægelsen i hæren og den demokratiske venstre-orienterede opposition til det siddende styre chancen og tog magten.

Man siger gerne i Portugal at det var melodien 'É depois do Adeus' (på dansk: Og efter at sige farvel) af Paulo de Cavalho, som blev spillet i radioen dagen før og faktisk senere blev Portugals Eurovisions Melodi Grand Prix bidrag i 1974, som var én af to signal-melodier for oppositionen til at den 25. april var revolutions-kampdag.

Nellike-revolutionen i Portugal 
Som ved et mirakel, og sandsynligvis fordi store dele af militæret var trætte af det siddende styres politik i Afrika, blev revolutionen fredelig.

Det lykkedes at overtale langt de fleste militære enheder til ikke at kæmpe. Senere blev de civiles samarbejde med militæret benævnt nellike-revolutionen efter de røde nelliker (på portugisisk cravos), som soldaterne fik foræret på revolutionsdagen.

Nellikerne har i øvrigt en ganske særlig historie. Det fortælles at en blomsterhandlerske var på vej til indvielsen af et fint hotel i Lissabon med store mængder røde nelliker. Da hun efter en indskydelse stak en nellike i en soldats geværløb i bytte for en cigaret, kunne blomsterhandleren godt se at dén idé måske ikke var så ringe. Hun uddelte flere røde nelliker til soldaterne, og blomsterne endte med at få stor symbolsk betydning i verdenspressen.

Kun ganske få mennesker blev dræbt i Lissabon d. 25. april 1974, og den portugisiske nellike-revolution er også derfor noget, man er stolte af i Portugal.

Overgangs-regeringer i Portugal
Resultatet blev efter en højspændt 25 april med ganske få spredte kampe at General Spinola i en ganske kort overgangsperiode overtog præsidentposten. Flere socialistisk og kommunistisk-inspirerede premierministre nåede at lede Portugal inden de første valg blev afholdt i april 1976 efter 50 år uden demokratiske valg til det portugisiske parlament.

Den første 'rigtige' premierminister blev socialisten Mário Soares.

Den socialistiske stat Portugal
Hurtigt efter revolutionen blev omkring 60% af Portugals virksomheder nationaliseret, og selv de højre-orienterede partier i Portugal tog navne, som den dag i dag antyder en socialistisk opfattelse. Det var meget 'in' at være venstre-orienteret i Portugal i 1970'erne og 1980'erne.

I forhold til andre europæiske lande har den portugisiske stat stadig mange omend typisk mindre ejerandele i store virksomheder.

Specielt i Alentejo-regionen blev den ivrige socialisme efter revolutionen tydelig med oprettelse af stor-landbrug efter kommunistisk forbillede.

Som et resultat af revolutionen måtte nogen af Portugals rigeste mænd (som havde været venner med Salazar-styret) flygte til udlandet med deres familier. De er dog stort set alle vendt hjem igen og har i stor udstrækning bevaret og forøget deres rigdom.

Premierminister Caetano fik lov til at flygte med sine nærmeste medarbejdere via Madeira til Brasilien, hvor han døde i 1980.

Store omvæltninger for portugisere i udlandet
Nellike-revolutionen skabte endnu større omvæltninger for portugisere og andre europæere og deres forbundsfæller i de portugisiske kolonier i Afrika.

Mange måtte flygte over hals og hoved uden deres ejendele. Nogen havde nået at flytte ting til Portugal, men mange mistede alt og endte med at starte et nyt liv i Portugal, heraf mange i Lissabon og omegn.

Herunder Portugals Melodi Grand Prix revolutions-sang 'É depois do Adeus'  med Paulo de Cavalho fra 1974:

Din vurdering:



Johann Sebastian Bach dage - klassisk musik i Belém ved Lissabon 24-26 april 2009

I weekenden 24-26 april afholder Centro Cultural de Belém musik-dage i CCB bygningen under den portugisiske titel 'Dias da Musicá'.

På programmet står værker af den store tyske komponist Johann Sebastian Bach. Desuden vil der blive spillet værker af komponister, som lod sig inspirere af barokkens musikalske mester.

Følgende orkestre kan høres i Belém i weekenden 24-26 april 2009:

  • The King’s Consort (engelsk)
  • The English Chamber (engelsk)
  • Ukraines Symfoniorkester
  • Metropolitana
  • Algarves orkester
  • Divino Sospiro
  • Det portugisiske kammer-orkester
  • Orchestrutopica

Solisterne vil inkludere Huseÿin Sermet, Matthew Halls, Pieter Wispelwey, Sa Chen, Fazil Say, Patrizia Kopatchinskaja og Simone Dinnerstein, og fra Portugal Jorge Moyano, Miguel Henriques, Luísa Tender, Filipe Pinto-Ribeiro, Bruno Borralhinho, Pedro Carneiro med flere.

I alt vil der blive afholdt 80 koncerter. Entré varierer mellem 3 euro og 8 euro afhængig af, hvilke(n) koncert(er) man ønsker at overvære. Se mere om Dias da Musicá 2009 programmet på CCB hjemmesiden.

Din vurdering:



Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »