Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkApril 2009 - Indlæg

Vatikanet planlagde eksil og måske ny pave i Portugal under 2. verdenskrig

En sælsom historie om Vatikanstatens nødplaner under 2. verdenskrig er blevet publiceret af den engelske avis The Telegraph.

Vatikanet i Rom var ifølge den engelske avis under 2. verdenskrig alvorligt bange for at nazisterne ville kidnappe Pave Pius XII, som Hitler ikke brød sig om.

Den italiensk fødte Pave Pius XII blev udnævnt til den katolske kirkes overhoved i marts 1939 få måneder før anden verdenskrig brød ud.

Pius XII var som pave imod Hitlers brutale fremfærd i blandt andet Polen og tilbød desuden religiøst højtuddannede jøder arbejde efter at de blev sat fra bestillingen på Italiens universiteter af Italiens facistiske regering under Mussolini.

Der er dog også forskere, som mener at Vatikanet ikke tog afstand fra nazismen og som institution var mest interesseret i at redde sin egen formue under 2. verdenskrig.

Ny pave i Portugal 
Under alle omstændigheder er der bevis for at Hitler nærede ønske om at få bugt med den genstridige pave Pius XII eventuelt ved at afsætte ham med magt. Hitler var bange for at tyske katolikker ville lytte mere til paven end til Hitler.

Det var man klar over i Vatikanet, og en plan blev lagt for, hvad der skulle ske, hvis paven blev kidnappet.

Nye undersøgelser viser ifølge The Telegraph at pave Pius XII i tilfælde af at blive taget til fange ikke længere ville være pave, men overgå til at være normal borger i sit civile navn Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli.

På den måde kunne kardinalerne flytte Vatikanets hovedkvartér til det neutrale katolske land Portugal og derefter vælge en ny pave.

Se historien om Vatikanets nødplan i Portugal på The Telegraph .

Relateret artikel:
Mordforsøg på paven i Portugal i 1982

Din vurdering:Den portugisiske regering vil øge det obligatoriske antal skoleår fra 9 til 12

Premierminister José Sócrates, som i april 2009 er under kraftig kritik for den såkaldte Freeport-sag, fik den portugisiske presses opmærksomhed, da Portugals regering den 23. april 2009 fremlagde et forslag om at udvide antallet af obligatoriske skoleår fra 9 til 12 i Portugal.

Portugals undervisningssystem
Portugals undervisningssystem ligger som oftest midt i feltet, når der foretages sammenligninger på europæisk plan - se eksempelvis PISA-undersøgelsen fra 2007.

Der sker dog også at grundskolesystemet i Portugal får ret dårlige vurderinger, og i forhold til Nordeuropa herunder Skandinavien er det offentlige portugisiske skolevæsen på mange områder bagefter.

Den portugisiske regering har længe været klar over problemet og har med tiltag som Iniciativa Magalhães (billige PC til skolebørn) forsøgt at rette op på børnenes IT-kundskaber i Portugal.

Private skoler til de rige i Portugal
Der er prestige i at kunne sende afkommet på en privat skole i Portugal, og det faglige niveau er også på langt de fleste private skoler mærkbart højere end i den gennemsnitlige portugisiske folkeskole.

Til gengæld er priserne høje, og privatskoler er dermed forbeholdt de få.

Mange velhavende portugisere vælger de private skoler for at kvalificere deres børn til senere i livet at kunne studere på universitet i udlandet. En normal portugisisk skolegang vil som regel ikke nå et sprogligt niveau, som kan kvalificere til gode engelske, tyske eller amerikanske universiteter.

Se også: Internationale skoler og børnehaver i Portugal

12 års skolegang
Den portugisiske flertals-regering vil med sit nye forslag gøre det obligatorisk for børn i Portugal at starte i forberedelses-skolen (børnehaveklasse) som 5-årige og modtage mindst 12 års struktureret skolegang for dermed først at forlade skolesystemet (tidligst) i det 17. leveår.

12 års skolegang er i øvrigt Socialdemokratiets politik i Danmark, hvor der (2009) er 9 års obligatorisk skolegang. Se artikel i Information.

Din vurdering:Økonomisk vækst forecast for 2009 - IMF forudser forværring af økonomien i EU lande

Den internationale valutafond IMF har i april 2009 endnu en gang skruet ned for forhåbningerne om en snarlig økonomisk fremgang for Portugal og resten af EU.

I rapporten 'World Economic Outlook - Crisis and Recovery' gives EU-landene ikke mange chancer for at overstå krisen i 2009. Kun Cypern vil ifølge IMF få en beskeden økonomisk vækst i EU.

Også økonomierne i USA, Canada, Australien og Japan vil efter IMF's mening tabe pusten og gå ind i en længerevarende recession, som ikke ophører før 2010.

USA vil eksempelvis opleve en negativ økonomisk vækst i 2009 på minus 2,8% i 2009 og 0-vækst i år 2010.

IMF forudsiger følgende udvikling i den økonomiske vækst i EU og andre europæiske lande i år 2009:

 • Island økonomisk vækst 2009 minus 10,6%
 • Irland økonomisk vækst 2009 minus 8%
 • Tyskland økonomisk vækst 2009 minus 5,6%
 • Finland økonomisk vækst 2009 minus 5,2%
 • Luxembourg økonomisk vækst 2009 minus 4,8%
 • Holland økonomisk vækst 2009 minus 4,8%
 • Italien økonomisk vækst 2009 minus 4,4%
 • Sverige økonomisk vækst 2009 minus 4,3%
 • Portugal økonomisk vækst 2009 minus 4,1%
 • England økonomisk vækst 2009 minus 4,1%
 • Danmark økonomisk vækst 2009 minus 4,0%
 • Belgien økonomisk vækst 2009 minus 3,8%
 • Tjekkiet økonomisk vækst 2009 minus 3,5%
 • Spanien økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
 • Schweiz økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
 • Frankrig økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
 • Østrig økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
 • Slovenien økonomisk vækst 2009 minus 2,7%
 • Slovakiet økonomisk vækst 2009 minus 2,1%
 • Norge økonomisk vækst 2009 minus 1,7%
 • Malta økonomisk vækst 2009 minus 1,5%
 • Grækenland økonomisk vækst 2009 minus 0,2%
 • Cypern økonomisk vækst 2009 plus 0,3%

Samlet vil Euro-landene opleve et fald i den økonomiske vækst på minus 4,2% i 2009 og minus 0,4% i 2010.

Stigende arbejdsløshed i Portugal og Spanien
Samtidig mener IMF at arbejdsløsheden i Portugal i 2009 vil stige til 9,6% og til hele 11% i 2010.

Det er dog intet imod forudsigelserne for Spanien, som efter IMF's april 2009 analyse vil opleve en arbejdsløshed på 17,7% i 2009 og 19,3% i 2010.

Se hele april rapporten om økonomisk vækst i 2009 fra IMF (195 siders download som pdf) - statistik findes på side 82.

Din vurdering:FC Midtjylland Superleague Formula Racing og FC Porto mødes på racerbanen

Fodboldklubben FC Midtjylland går ind i motorsport, skriver Herning Folkeblad.

FC Midtjylland har efter sigende skrevet kontrakt med den unge danske racerkører Kasper Andersen om at køre FC Midtjylland's racerbil i Super League Formula. Kasper Andersen har tidligere kørt for Olympiakos i SuperLeague Formula.

Med den nye initiativ går FCM ind i en særdeles bekostelig sport, som forventes at kunne løbe rundt med sponsorer på vognen.

Det er der dog ikke bred enighed om i dansk fodbold. Faktisk forlyder det fra FC Københavns fodbold-konge Don Ø at FCK sagde "nej tak" til tilbuddet om at deltage i SuperLeague Formula.

Se også: Don Ø mener at racerbiler er spild af penge.

Superleague Formula Racing FC Midtjylland
SuperLeague Formula blev i 2008 oprettet som motorsports-serie efter at fodbold-topcheferne med stor misundelse havde set, hvordan Bernie Ecclesstone med udnyttelse af reklamemulighederne og TV-rettigheder i Formel1 løb gennem 1990'erne og 2000'erne blev meget, meget velhavende.

Blandt Superleague Formula Racing FC Midtjylland's konkurrenter på racerbanen er fodboldklubberne FC Porto, AC Milan, Liverpool, Galatasaray og Glasgow Rangers for bare at nævne nogle få.

Se også: SuperLeague Formula (officiel hjemmeside)

Kasper Andersen og Superleague Formula Racing FC Midtjylland holdt pressemøde tirsdag den 21. april. Se også omtale på TV2 Sporten.

Se også:
Kasper Andersen tester SuperLeague Formula på Estoril

Herunder Porto's SuperLeague Formula racer:

 


Herunder optagelse fra Estoril, hvor Porto fodboldfans var mødt op i stort tal til SuperLeague Formula Grand Prix i 2008:

 

Din vurdering:Kap Verde eksport stigende - Portugal største handelspartner

Den lille østat Kap Verde udfor Afrikas vestkyst har fortsat stærke forbindelser til Portugal.

Kap Vedes eksport til Portugal udgjorde i 2008 hele 43% af den samlede eksport fra Kap Verde, meddeler Kap Verdes Statistik. Over 60% af eksporten fra Kap Verde består af fisk, tøj og sko.

Kap Verde eksport op med 71,4%
Det efter europæiske forhold fattige Kap Verde har i år 2008 formået at forøge eksporten med 71,9%.

Den flotte statistik skal dog ses på baggrund af at Kap Verde aldrig har haft nogen stor eksport. Samtidig er importen kun steget med 3,4%, meddeler Kap Verdes Statistik.

Kap Verdes økonomi domineres af service-erhverv, som udgører over 70% af landets BNP.

En meget stor del af de seneste år investeringer har fundet sted i turistindustrien og relaterede erhverv.

Se også: Vejret på Kap Verde

EU herunder Portugal er de største handelspartnere 
På Kap Verde øerne får handelen med EU landene større og større betydning.

Det anslås at samhandelen med Europa nu udgører 88,5% af Kap Verdes samlede økonomiske samkvem med udlandet mod 79,2% i år 2007.

Portugal er også på importområdet Kap Verdes vigtigste handelspartener og herefter følger Holland, Spanien, Brasilien, Japan, Tyskland og Frankrig.

Krisen har også nået Kap Verde
Ikke alt er dog lige positivt for Kap Verde i 2009. I efteråret 2008 lød det ellers fra Cape Verde børs-formand Veríssimo Pinto at landet undgik den finansielle krise. Senere er han dog blevet klogere. Landet er som alle andre ramt af kreditkrisen og følgerne deraf.

Specielt turistindustrien på Kap Verde lider under færre engelske og irske turister på øerne, og store igangværende (hovedsaligt engelske og irske) projekter har besvær med finansieringen. Se eksempelvis Propertywire eller rapport fra IMF om Kap Verde fra april 2009.

Se også: Fakta om ferie-paradiset Kap Verde

På Kap Verde øerne har man stadig Cape Verde escudos (CVE), som dog er fastlåst til euroen i lighed med den danske krone..

En afgørende faktor for befolkninen på Kap Verde er at emmigranter fra Kap Verde i Europa og USA er blevet fattigere under krisen som alle andre, og dermed er den økonomiske hjælp via pengeoverførsler fra Kap Verdianere i udlandet, som er essentiel for den almindelige befolkning på Kap Verde, blevet mindre. Se eksempelvis Globalvoicesonline.com

Se også:
Artikler om Kap Verde (opdateres løbende)

Din vurdering:Spanien og Portugal indgår aftale om flytrafik uden nationale grænser

Spanien og Portugal har for længst afskaffet paskontrol ved grænsen.

Snart vil flytrafikken over Spanien og Portugal blive styret udelukkende med det formål at trafikoptimere luftrummet over den Iberiske Halvø uden hensyn til landegrænser.

Spanien-Portugal FAB
Europa er blandt de områder i verden, som har den tætteste flytrafik.

Indtil videre har det været sådan at hver gang et fly bevægede sig ind på et nyt nationalt territorium overtog de lokale nationale flyveledere ansvaret. Det har medført en uhensigtsmæssig stor arbejdsbyrde og dermed potentielt mindre fokus på de steder i luftrummet, som er flaskehalse for flytrafikken.

I fremtiden bliver Spanien-Portugal FAB (Functional Airspace Block) organiseret således at de spanske og portugisiske flyveledere deles om arbejdet udfra trafikmæssige kriterier.

Europas største FAB
Da Spanien-Portugal luftrummet også omfatter Madeira og Azorerne og dermed en god bid af Atlanterhavet, bliver Spanien-Portugal FAB det største fællestrafikale område for lufttrafik i Europa.

Spanien-Portugal FAB får tilnavnet SW (south-west) og vil dække omkring 25% af det Europæiske luftrum og ca. 11% af trafikken.  

Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland og til en vis udstrækning Island planlægger et lignende fælles luftrum ved navn NEFAB.

Single European Sky
Etableringen af regionale Functional Airspace Blocks er første skridt på vejden mod et fælles europæisk luftrum.

Se hvorledes Europa snart vil blive omdelt i luftrums-regioner på vej mod Single European Sky (SES) på Bluemed.aero.

Din vurdering:Globalisering på Estoril konference med Tony Blair, Daryl Hannah og danske Jens Bigum

Estoril på Lissabonkysten er den 7-9 maj 2009 vært for konferencen Global Challenges, Local Answers, som vil handle om udfordringerne ved globalisering og ikke mindst effekterne af globalisering for den almindelige europæiske borger på lokalt plan.

Globalisering tidens store udfordring
Det stærkt tiltagende samarbejde/afhængighedsforhold mellem lande i vidt forskellige verdensdele er måske det 21. århundredes største udfordring.

Udover forholdsvis simple globaliserings-områder som handel og immigration, har den teknologiske udvikling gjort at information og penge flyder frit mellem lande, som førhen næsten intet havde med hinanden at gøre.

De økonomiske sammenhænge på globalt plan er allerede yderst vanskelige at overskue og registrere.

Negative globaliserings-effekter for Europa
Det skaber store omvæltninger, når virksomheder i Europa flytter produktion til lavtlønslande, og det vil sandsynligvis være en trend som vil fortsætte i lang tid fremover og inkludere flytning af traditionelle videnstunge 'europæiske' jobs inden for design og udvikling af nye produkter. Inden da vil mange administrative opgaver også kunne flyttes, hvilket allerede i stor udstrækning sker i England.

Desuden mener mange at der er grænser for, hvor meget kloden kan tåle. Populært sagt vil det, hvis alle indere og kinesere om få år vil have egen bil, se sort ud for jordens klima, og mange mennesker i andre dele af verden vil betale en høj pris for udviklingen i Asien. Det mener Kina og Indien ikke nødvendigvis er deres problem sålænge befolkningerne i Europa, Japan, Australien og Nordamerika lever og forbruger på 'første klasse'. 

Globalisering positivt
Samtidig skaber den øgede udveksling af information og medarbejdere samt den øgede samhandel med de stadig rigere udviklingslande muligheder for Europas virksomheder og dermed også for befolkningerne i de europæiske lande.

Kendte statsmænd taler på globaliserings-konference i Portugal
Der er således nok at tage fat i, når et udvalg af verdens 'pensionerede' statsledere mødes med miljøforkæmpere, forskere og eksperter i globalisering i Estoril Kongrescenter i Portugal.

Blandt talerne finder man en perlerække at tidligere statsoverhoveder og kendte ansigter i miljødebatten:

 • Tony Blair, engelsk premierminister 1997-2007
 • Gerhard Schröder, tysk forbundskansler 1998-2005
 • José María Aznar, spansk premierminister 1996-2004
 • Daryl Hannah, skuespiller og miljøforkæmper
 • Joseph Stiglitz, nobelprisvinder i økonomi 2001
 • Fernando Henrique Cardoso, brasiliansk præsident 1995-2003

Blandt de mange øvrige talere kan nævnes Belmiro de Azevedo, som er én af Portugals mest velhavende erhvervsfolk og hovedaktionær i Sonae gruppen. Desuden deltager fra Danmark tidligere Arla direktør og nuværende formand for bestyrelsen på Aarhus Universitet Jens Bigum.

Din vurdering:Lissabon koncerter 2009 - Beyonce, Elton John, Leonard Cohen, AC/DC, The Killers i Lisboa

Portugals hovedstad Lissabon er stedet, hvor de store navne spiller i Portugal, dog også gerne med en afstikker til Algarve eller Porto.

Lissabons sommer-koncertprogram omfatter i 2009 følgende kendte entertainere:

Koncerter i Lissabon 2009

05 maj - Lenny Kravitz, Pavilhão Atlântico, Lisboa

14 maj - Anthony & The Johnsons, Coliseum Lisboa

18 maj - Beyoncé, Pavilhão Atlântico, Lisboa

03 juni - AC/DC koncert på Estádio Alvalade XXI
            (Sportings hjemmebane), Lissabon

27 juni - Elton John koncert på Estádio do Restelo (Belém), Lissabon - se mere

28 juni - Kate Perry koncert på Campo Pequeno, Lisboa

04 juli - Kylie Minoque koncert i Pavilhão Atlântico, Lissabon

10 juli - Suzanne Vega koncert i Centro Cultural Olga Cadaval, Sintra ved Lissabon

22 juli - The Eagles koncert i Pavilhão Atlântico, Lissabon

25 juli - Anastacia, koncert i Pavilhão Atlântico, Lissabon

30 juli - Leonard Cohen koncert i Pavilhão Atlântico, Lissabon

28 sep - Green Day - koncert i Pavilhão Atlântico, Lissabon

10 okt - Diana Krall koncert på Campo Pequeno, Lisboa

Musikfestival i Lissabon 2009

I Lissabon og omegn afholdes der desuden følgende musik-festivaller:

 • 15-16 maj Cascais Mesh, Pavilhão dos Lombos i Cascais ved Lissabon
  Koncerter 15. maj med Luciano, Rootz Underground, Million Stylez, Souls of Fire, NuBai
  Koncerter 16. maj med Kymani Marley, Israel Vibration, Zion Train, Marrokan, No Joke

 • 29 maj Here and Now, Pavilhão Atlântico, Lisboa
  Koncerter med Kim Wilde, Rick Astley, Belinda Carlisle, ABC, Curiosity Killed The Cat og Nick Kershaw

 • 09 juni Lisbon Calling, Pavilhão Atlântico, Lisboa
  Koncerter med Madness, The Tubes, Foreigner, Carbon/Silicon

 • 03-04 juli Delta Tejo Festival, Alto da Ajuda, Lisboa
  Koncerter 3. juli med Orishas og Skank
  Koncerter 4. juli med Deolinda, Teresa Salgueiro e Per7ume

 • 09-11 juli Optimus Alive!09, Passeio Marítimo de Oeiras (Lissabonkysten ved Oeiras)
  Optimus arrangementet er kæmpestort med mange kendte portugisiske og udenlandske kunstnere, herunder:
  Koncerter 9. juli med:
  - Metallica, Machine Head, Mastodon, Slipknot, Lamb of God
  - TV On The Radio, Klaxons, Crystal Castles, Erol Alkan og Delphic
  Koncerter 10. juli med:
  - Prodigy, Placebo, The Kooks, Os Pontos Negros
  - The Ting Tings, Late of the Pier, The Gaslight Anthem, Hadouken!, Does it Offend You, Yeah?
  Koncerter 11. juli med:
  - Dave Matthews Band, Chris Cornell, Black Eyed Peas
  - Los Campesinos, Fischerspooner, Trouble Andrew, A Silent Film, Lykke Li

 • 18 juli Super Bock Super Rock Lisboa, Estádio do Restelo (Belém ved Lissabon)
  Super Bock Super Rock festivallerne er vidt berømte i Europa og ikke alle navne er endnu på plads.
  Koncerter med blandt andet The Killers, Duffy og The Walkmen

Et samlet opdateret koncert-program for Lissabon er svært at opdrive, og vi tager forbehold for fejl og ændringer i oplysninger på overnstående liste, som er udarbejdet 18. april 2009.

Et godt sted at 'dobbelt-checke' er på A Agenda de Concertos de Portugal, som også indeholder liste over koncerter med de mindre kendte navne.

Billetter kan ofte bestilles på Ticketline.pt .

Herunder video med The Killers og deres Top Hit "Human", som i juli 2009 kan høres live på Super Bock Super Rock festivallen i Lissabon:

Din vurdering:Indie Lisboa 2009 - Lissabon filmfestival med dansk deltagelse

Fra den 23. april til den 3. maj afholdes der Indie Lisboa filmfestival i Portugals hovedstad Lissabon.

Indie Lisboa er et mødested for alverdens uafhængige filmfolk og koncentrerer sig om ikke-kommercielle film.

Der er både kortfilm, spillefilm, børnefilm og tegnefilm (animation) med på Indie Lisboa, som hvert år besøges af flere tusinde filmfolk.

Indie Lisboa har som mission at fremvise uafhængige 'skæve' film fra hele verden og at præsentere nye lovende instruktører.

Dansk deltagelse på Indie Lisboa 2009
Fra Danmark deltager følgende film på Indie Lisboa i Lissabon:

 • '12 toner ned' af Andreas Kofoed, kortfilm/dokumentar
 • "Eat S.... and Die" af Anders Morgenthaler, animation
 • "Pinly & Flau. Klor og Klinker" af Martin Strange-Hansen, animation
 • "Pinly & Flau. Menses og Mandestrip" af Martin Strange-Hansen, animation
 • "Pinly & Flau. Tis & The" af Martin Strange-Hansen, animation
 • "Solange on Love" af Tine Katinka Jensen, dokumentar

Se mere om, hvor i Lissabon og hvornår de danske film vises på Den Danske Ambassades side om dansk kultur i Portugal.

Fra Norge deltager filmen "Hubert" af Frank Mosvold og Tom Petter Hansen, animation.

Fra Sverige deltager filmen "Istället for Abrakadabra" af Patrik Eklund, kortfilm.

Den tyske filminstruktør Werner Herzog på Indie Lisboa 2009
På denne den sjette Indie Lisboa festival i Lissabon vil den tyske filminstruktør Werner Herzog blive hyldet med fremvisning af 26 Herzog-film.

66-årige Werner Herzog er sammen med blandt andet Rainer Werner Fassbinder og Wim Wenders kendt som én af de vigtiste instruktører i den tyske New Wave skole, som ofte har produceret film, der beskæftiger sig med personer med 'umulige' drømme eller specielle talenter.

Se hele det omfattende program på Indie Lisboa 2009 hjemmesiden .

Din vurdering:Estoril Open 2009 tennisturnering 2-10 maj 2009 med Nikolay Davydenko og David Nalbandian

Den traditionsrige Estoril Open i tennis afholdes i år fra 2. til 10. maj.

Deltagerlisten er ved at tage form og hos mændene finder man blandt andet sidste års Estoril Open nummer to Nikolay Davydenko fra Rusland samt David Ferrer for Spanien, David Nalbandian fra Argentina og James Blake fra USA.

David Ferrer er i april 2009 nummer 12 på tennis verdensranglisten efter Davydenko, som ligger på 9. pladsen. Nalbandian er nummer 15. Amerikaneren Blake er nummer 17 på ATP ranglisten.

Roger Federer Estoril Open mester 2009
Den populære schweizer Roger Federer, som vandt sidste års Estoril Open, deltager ikke i 2009.

Verdens førende mandlige tennisspiller Rafael Nadal fra Spanien er heller ikke at finde på deltagerlisten.

Portugals bedste tennisspiller Frederico Gil
Selv om de største navne ikke deltager ved Estoril Open sikrer Portugals nye tennis-idol Frederico Gil uden tvivl lokal interesse.

Gill er blot nummer 71 på verdensranglisten i tennis, men har for nyligt gjort det godt.

Frederico Gil var indtil for få uger siden nummer 70 på verdensranglisten, hvilket er det højeste en portugisisk tennisspiller nogensinde har nået. Det bedste resultat i karrieren var sejren over Ivo Karlovic i Miami Masters 2009. Karlovic ligger nummer 27 på verdensranglisten.

I 2008 nåede Gil til kvartfinalen i Estoril Open, hvor han tabte til den senere vinder Roger Federer.

Gils træner er i øvrigt Portugals næstbedste tennisspiller gennem tiderne João Cunha Silva. Gil bor i Sintra tæt ved Estoril. Se mere om Frederico Gil på atpworldtour.com .

Herunder Frederico Gil mod verdens for tiden bedste tennisspiller Rafael Nadal ved Miami Masters 2009, hvor Gil tabte i to sæt:Kvindernes Estoril Open 2009 turnering i tennis
Hos kvinderne deltager blandt andet:

 • Iveta Benesova, Tjekkiet, 25 på verdensranglisten - se profil
 • Maria Kirilenko, Rusland, 37 på verdensranglisten
 • Sorana Cirstea, Rumænien, 36 på verdensranglisten
 • Petra Kvitova, Tjekkiet, 45 på verdenranglisten
 • Sharar Peer, Israel, 50 på verdensranglisten 
  (som for nyligt blev udelukket fra turnering i Dubai på grund af sin nationalitet)

Mere information kan findes på Estoril Open 2009 tennis hjemmesiden.

Verdensranglisten i Tennis
De skandinaviske lande er ligesom Portugal tyndt repræsenterede på herrernes tennis verdensrangliste, som også kaldes ATP ranglisten. Man skal i april 2009 helt ned på plads nummer 24 for at finde svenske Robin Söderling. Se herrernes verdensrangliste i tennis.

Hos kvinderne er danske Caroline Wozniacki med fremme på en flot 12. plads i april 2009. Se kvindernes verdensrangliste i tennis .

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »