Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk



April 2009 - Indlæg

Vatikanet planlagde eksil og måske ny pave i Portugal under 2. verdenskrig

En sælsom historie om Vatikanstatens nødplaner under 2. verdenskrig er blevet publiceret af den engelske avis The Telegraph.

Vatikanet i Rom var ifølge den engelske avis under 2. verdenskrig alvorligt bange for at nazisterne ville kidnappe Pave Pius XII, som Hitler ikke brød sig om.

Den italiensk fødte Pave Pius XII blev udnævnt til den katolske kirkes overhoved i marts 1939 få måneder før anden verdenskrig brød ud.

Pius XII var som pave imod Hitlers brutale fremfærd i blandt andet Polen og tilbød desuden religiøst højtuddannede jøder arbejde efter at de blev sat fra bestillingen på Italiens universiteter af Italiens facistiske regering under Mussolini.

Der er dog også forskere, som mener at Vatikanet ikke tog afstand fra nazismen og som institution var mest interesseret i at redde sin egen formue under 2. verdenskrig.

Ny pave i Portugal 
Under alle omstændigheder er der bevis for at Hitler nærede ønske om at få bugt med den genstridige pave Pius XII eventuelt ved at afsætte ham med magt. Hitler var bange for at tyske katolikker ville lytte mere til paven end til Hitler.

Det var man klar over i Vatikanet, og en plan blev lagt for, hvad der skulle ske, hvis paven blev kidnappet.

Nye undersøgelser viser ifølge The Telegraph at pave Pius XII i tilfælde af at blive taget til fange ikke længere ville være pave, men overgå til at være normal borger i sit civile navn Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli.

På den måde kunne kardinalerne flytte Vatikanets hovedkvartér til det neutrale katolske land Portugal og derefter vælge en ny pave.

Se historien om Vatikanets nødplan i Portugal på The Telegraph .

Relateret artikel:
Mordforsøg på paven i Portugal i 1982

Din vurdering:



Den portugisiske regering vil øge det obligatoriske antal skoleår fra 9 til 12

Premierminister José Sócrates, som i april 2009 er under kraftig kritik for den såkaldte Freeport-sag, fik den portugisiske presses opmærksomhed, da Portugals regering den 23. april 2009 fremlagde et forslag om at udvide antallet af obligatoriske skoleår fra 9 til 12 i Portugal.

Portugals undervisningssystem
Portugals undervisningssystem ligger som oftest midt i feltet, når der foretages sammenligninger på europæisk plan - se eksempelvis PISA-undersøgelsen fra 2007.

Der sker dog også at grundskolesystemet i Portugal får ret dårlige vurderinger, og i forhold til Nordeuropa herunder Skandinavien er det offentlige portugisiske skolevæsen på mange områder bagefter.

Den portugisiske regering har længe været klar over problemet og har med tiltag som Iniciativa Magalhães (billige PC til skolebørn) forsøgt at rette op på børnenes IT-kundskaber i Portugal.

Private skoler til de rige i Portugal
Der er prestige i at kunne sende afkommet på en privat skole i Portugal, og det faglige niveau er også på langt de fleste private skoler mærkbart højere end i den gennemsnitlige portugisiske folkeskole.

Til gengæld er priserne høje, og privatskoler er dermed forbeholdt de få.

Mange velhavende portugisere vælger de private skoler for at kvalificere deres børn til senere i livet at kunne studere på universitet i udlandet. En normal portugisisk skolegang vil som regel ikke nå et sprogligt niveau, som kan kvalificere til gode engelske, tyske eller amerikanske universiteter.

Se også: Internationale skoler og børnehaver i Portugal

12 års skolegang
Den portugisiske flertals-regering vil med sit nye forslag gøre det obligatorisk for børn i Portugal at starte i forberedelses-skolen (børnehaveklasse) som 5-årige og modtage mindst 12 års struktureret skolegang for dermed først at forlade skolesystemet (tidligst) i det 17. leveår.

12 års skolegang er i øvrigt Socialdemokratiets politik i Danmark, hvor der (2009) er 9 års obligatorisk skolegang. Se artikel i Information.

Din vurdering:



Økonomisk vækst forecast for 2009 - IMF forudser forværring af økonomien i EU lande

Den internationale valutafond IMF har i april 2009 endnu en gang skruet ned for forhåbningerne om en snarlig økonomisk fremgang for Portugal og resten af EU.

I rapporten 'World Economic Outlook - Crisis and Recovery' gives EU-landene ikke mange chancer for at overstå krisen i 2009. Kun Cypern vil ifølge IMF få en beskeden økonomisk vækst i EU.

Også økonomierne i USA, Canada, Australien og Japan vil efter IMF's mening tabe pusten og gå ind i en længerevarende recession, som ikke ophører før 2010.

USA vil eksempelvis opleve en negativ økonomisk vækst i 2009 på minus 2,8% i 2009 og 0-vækst i år 2010.

IMF forudsiger følgende udvikling i den økonomiske vækst i EU og andre europæiske lande i år 2009:

  • Island økonomisk vækst 2009 minus 10,6%
  • Irland økonomisk vækst 2009 minus 8%
  • Tyskland økonomisk vækst 2009 minus 5,6%
  • Finland økonomisk vækst 2009 minus 5,2%
  • Luxembourg økonomisk vækst 2009 minus 4,8%
  • Holland økonomisk vækst 2009 minus 4,8%
  • Italien økonomisk vækst 2009 minus 4,4%
  • Sverige økonomisk vækst 2009 minus 4,3%
  • Portugal økonomisk vækst 2009 minus 4,1%
  • England økonomisk vækst 2009 minus 4,1%
  • Danmark økonomisk vækst 2009 minus 4,0%
  • Belgien økonomisk vækst 2009 minus 3,8%
  • Tjekkiet økonomisk vækst 2009 minus 3,5%
  • Spanien økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
  • Schweiz økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
  • Frankrig økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
  • Østrig økonomisk vækst 2009 minus 3,0%
  • Slovenien økonomisk vækst 2009 minus 2,7%
  • Slovakiet økonomisk vækst 2009 minus 2,1%
  • Norge økonomisk vækst 2009 minus 1,7%
  • Malta økonomisk vækst 2009 minus 1,5%
  • Grækenland økonomisk vækst 2009 minus 0,2%
  • Cypern økonomisk vækst 2009 plus 0,3%

Samlet vil Euro-landene opleve et fald i den økonomiske vækst på minus 4,2% i 2009 og minus 0,4% i 2010.

Stigende arbejdsløshed i Portugal og Spanien
Samtidig mener IMF at arbejdsløsheden i Portugal i 2009 vil stige til 9,6% og til hele 11% i 2010.

Det er dog intet imod forudsigelserne for Spanien, som efter IMF's april 2009 analyse vil opleve en arbejdsløshed på 17,7% i 2009 og 19,3% i 2010.

Se hele april rapporten om økonomisk vækst i 2009 fra IMF (195 siders download som pdf) - statistik findes på side 82.

Din vurdering:



FC Midtjylland Superleague Formula Racing og FC Porto mødes på racerbanen

Fodboldklubben FC Midtjylland går ind i motorsport, skriver Herning Folkeblad.

FC Midtjylland har efter sigende skrevet kontrakt med den unge danske racerkører Kasper Andersen om at køre FC Midtjylland's racerbil i Super League Formula. Kasper Andersen har tidligere kørt for Olympiakos i SuperLeague Formula.

Med den nye initiativ går FCM ind i en særdeles bekostelig sport, som forventes at kunne løbe rundt med sponsorer på vognen.

Det er der dog ikke bred enighed om i dansk fodbold. Faktisk forlyder det fra FC Københavns fodbold-konge Don Ø at FCK sagde "nej tak" til tilbuddet om at deltage i SuperLeague Formula.

Se også: Don Ø mener at racerbiler er spild af penge.

Superleague Formula Racing FC Midtjylland
SuperLeague Formula blev i 2008 oprettet som motorsports-serie efter at fodbold-topcheferne med stor misundelse havde set, hvordan Bernie Ecclesstone med udnyttelse af reklamemulighederne og TV-rettigheder i Formel1 løb gennem 1990'erne og 2000'erne blev meget, meget velhavende.

Blandt Superleague Formula Racing FC Midtjylland's konkurrenter på racerbanen er fodboldklubberne FC Porto, AC Milan, Liverpool, Galatasaray og Glasgow Rangers for bare at nævne nogle få.

Se også: SuperLeague Formula (officiel hjemmeside)

Kasper Andersen og Superleague Formula Racing FC Midtjylland holdt pressemøde tirsdag den 21. april. Se også omtale på TV2 Sporten.

Se også:
Kasper Andersen tester SuperLeague Formula på Estoril

Herunder Porto's SuperLeague Formula racer:

 


Herunder optagelse fra Estoril, hvor Porto fodboldfans var mødt op i stort tal til SuperLeague Formula Grand Prix i 2008:

 

Din vurdering:



Kap Verde eksport stigende - Portugal største handelspartner

Den lille østat Kap Verde udfor Afrikas vestkyst har fortsat stærke forbindelser til Portugal.

Kap Vedes eksport til Portugal udgjorde i 2008 hele 43% af den samlede eksport fra Kap Verde, meddeler Kap Verdes Statistik. Over 60% af eksporten fra Kap Verde består af fisk, tøj og sko.

Kap Verde eksport op med 71,4%
Det efter europæiske forhold fattige Kap Verde har i år 2008 formået at forøge eksporten med 71,9%.

Den flotte statistik skal dog ses på baggrund af at Kap Verde aldrig har haft nogen stor eksport. Samtidig er importen kun steget med 3,4%, meddeler Kap Verdes Statistik.

Kap Verdes økonomi domineres af service-erhverv, som udgører over 70% af landets BNP.

En meget stor del af de seneste år investeringer har fundet sted i turistindustrien og relaterede erhverv.

Se også: Vejret på Kap Verde

EU herunder Portugal er de største handelspartnere 
På Kap Verde øerne får handelen med EU landene større og større betydning.

Det anslås at samhandelen med Europa nu udgører 88,5% af Kap Verdes samlede økonomiske samkvem med udlandet mod 79,2% i år 2007.

Portugal er også på importområdet Kap Verdes vigtigste handelspartener og herefter følger Holland, Spanien, Brasilien, Japan, Tyskland og Frankrig.

Krisen har også nået Kap Verde
Ikke alt er dog lige positivt for Kap Verde i 2009. I efteråret 2008 lød det ellers fra Cape Verde børs-formand Veríssimo Pinto at landet undgik den finansielle krise. Senere er han dog blevet klogere. Landet er som alle andre ramt af kreditkrisen og følgerne deraf.

Specielt turistindustrien på Kap Verde lider under færre engelske og irske turister på øerne, og store igangværende (hovedsaligt engelske og irske) projekter har besvær med finansieringen. Se eksempelvis Propertywire eller rapport fra IMF om Kap Verde fra april 2009.

Se også: Fakta om ferie-paradiset Kap Verde

På Kap Verde øerne har man stadig Cape Verde escudos (CVE), som dog er fastlåst til euroen i lighed med den danske krone..

En afgørende faktor for befolkninen på Kap Verde er at emmigranter fra Kap Verde i Europa og USA er blevet fattigere under krisen som alle andre, og dermed er den økonomiske hjælp via pengeoverførsler fra Kap Verdianere i udlandet, som er essentiel for den almindelige befolkning på Kap Verde, blevet mindre. Se eksempelvis Globalvoicesonline.com

Se også:
Artikler om Kap Verde (opdateres løbende)

Din vurdering:



Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »