Det har længe været almindelig kendt at i en befolkning, hvor der i den daglige kost indgår olivenolie (eller andre gode vegetabilske olier), er risikoen for hjertesygdomme nedsat i forhold til andre lande.
I eksempelvis de nordiske lande, hvor man i stor udstrækning anvender animalske fedt-produkter i madlavningen, er antallet af hjerte- og kredsløbssygdomme højere end i Sydeuropa.
Et forskerhold fra universitetet i Porto har kigget nærmere på, hvad det er i olivenolie, som gør olien 'bedre'.
Resultatet af forsøgene på Porto's Universitet peger i retning af at en særlig antioxidant ved navn DHPEA-EDA, har positiv indflydelse på hjerte og kredsløb og, mener forskerne, i stor grad beskytter mod typiske vestlige livsstils-sygdomme i hjerte og kredsløb.
Olivenolie rig på DHPEA-EDA
Det portugisiske forsker-team under ledelse af Fatima Paiva-Martins mener at kunne bevise at specielt jomfru oliven olier indeholde store mængder DHPEA-EDA antioxidant. Nogen gange er over halvdelen af olivenoliens antioxidanter af den sundeste type.
Antioxidanter hjælper generelt med at styrke de røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt til kroppens celler.
Forskningsresultaterne kan ifølge Fatima Paiva-Martins bruges til at udvikle såkaldte 'functional foods' baseret på olivenolie med højt indhold af DHPEA-EDA antioxidant.
Se mere på University World News hjemmesiden.
Danske undersøgelser af olivenolie egenskaber
En 10 år gammel dansk undersøgelse har tidligere givet indikationer om at olivenolie i forhold til andre planteolier måske har unikke egenskaber. Se artikel på Helse-Nyt.
I 2006 udtalte professor Henrik E. Poulsen fra Rigshospitalets afdeling for klinisk farmakologi at olivenolie med meget stor sandsynlighed har en overordentlig positiv indvirkning på dannelsen af visse typer kræftceller. Samtidig var professoren dog ikke bleg for at påpege at olivenolie-branchen (fra Sydeuropa) presser på i EU for flere undersøgelser, øget opmærksomhed og øget anvendelse af olivenolie.
Se artikel om olivenolie som kræftforebyggelse i artikel på Politikens hjemmeside fra december 2006.
Relateret artikel:
Olivenolier fra Portugal