Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Norges oliefond køber op i portugisiske virksomheder

Den portugisiske erhvervsavis Económico Semanário rapporterer i april 2009 at Norge har fået (endnu mere) smag for aktier i portugisiske virksomheder og i øvrigt også for portugisiske statsobligationer.

Norges oliefond ejer nu 2% af EDP, som er det største selskab på den portugisiske børs, og mere end 1% af det næststørste selskab Portugal Telecom (PT).

Den norske oliefond
Den norske oliefond - i daglig tale oljefondet i Norge, er blandt verdens største pengetanke.

Da værdien på beholdningen svinger med aktiemarkedet er det svært at sige, hvor meget oliefonden i Norge præcis er værd, men et sted i omegnen af 2300-2700 milliarder norske kroner er sikkert ikke helt ved siden af per april 2009.

Norges Bank opgjorde værdien af oliefonden per ultimo 2008 til 2275 milliarder norske kroner, hvilket i dagens kurs svarer til omkring 1900 milliarder danske kroner.

Norske investeringer i Portugal
Norges oliefond-investeringer i Portugal er per april 2009 ifølge Económico Semanário spredt ud på 24 selskaber på Euronext børsen i Lissabon.

Normalt køber fonden 'kun' op til omkring 1% af en virksomheds værdi, men i Portugal ejer oliefonden per april 2009 mere end én procent af virksomhederne EDP, Altri, Zon Multimedia og Portugal Telecom.

Desuden ejes mindre end 1% i aktier som BCP banken, Brisa, Galp, Jerónimo Martins, BES banken, BPI banken, Cimpor, Sonae, Semapa, Sonae Capital, Mota-Engel, Sonaecom, SAG, Teixeira Duarte, Media Capital m.fl.

Blandt de største indskud af kapital i Portugal er den norske oliefond's beholdning af portugisiske statsgældsbeviser og desuden obligationer i Caixa Geral de Depósitos banken, som kontrolleres af den portiugisiske stat.

Samlet set, mener den portugisiske avis, at kunne fastslå at oliefonden sidder på værdier i Portugal svarende til 1,7% af det portugisiske bruttonationalprodukt.

Store tab i 2008
Oliefonden i Norge har siden 2007 haft lov til at investere 60% af værdierne i aktier mod tidligere 40%. Det blev set i bakspejlet meget dyrt for den norske regering at tage denne beslutning.

I rædselsåret 2008 tabte oliefonden i Norge værdier i størrelsesordenen 633 milliarder norske kroner, da aktiemarkedet faldt. Tabet svarede til 23,3% af oliefondens værdier. Se artikel på norsk TV2. Hør mere om de voldsomme tab i oliefonden i Norge på Danmarks Radios program Orientering på P1.

Den norske oliefond har i øvrigt skiftet navn til Statens pensjonsfond – Utland, men omtales stadig som oliefonden. Fonden styres af Norges nationalbank eller på norsk Norges Bank, og det er den 46-årige Yngve Slyngstad, som leder oliefonden.

Til offentligheden udgives der hvert år en liste over aktiver i fonden, og denne portefølge af aktie- og obligationsbeholdninger er meget omfattende. Se den norske oliefonds aktiver per 31/12 2008 (åbner som pdf).

Norges Bank/den norske oliefond udtaler sig af princip ikke om investeringer, men har dog en hjemmeside under Det Norske Finansministerium.

Se også:
Norske virksomheter i Portugal
Euronext LisbonKommentarer

Endnu ingen kommentarer