Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Globalisering på Estoril konference med Tony Blair, Daryl Hannah og danske Jens Bigum

Estoril på Lissabonkysten er den 7-9 maj 2009 vært for konferencen Global Challenges, Local Answers, som vil handle om udfordringerne ved globalisering og ikke mindst effekterne af globalisering for den almindelige europæiske borger på lokalt plan.

Globalisering tidens store udfordring
Det stærkt tiltagende samarbejde/afhængighedsforhold mellem lande i vidt forskellige verdensdele er måske det 21. århundredes største udfordring.

Udover forholdsvis simple globaliserings-områder som handel og immigration, har den teknologiske udvikling gjort at information og penge flyder frit mellem lande, som førhen næsten intet havde med hinanden at gøre.

De økonomiske sammenhænge på globalt plan er allerede yderst vanskelige at overskue og registrere.

Negative globaliserings-effekter for Europa
Det skaber store omvæltninger, når virksomheder i Europa flytter produktion til lavtlønslande, og det vil sandsynligvis være en trend som vil fortsætte i lang tid fremover og inkludere flytning af traditionelle videnstunge 'europæiske' jobs inden for design og udvikling af nye produkter. Inden da vil mange administrative opgaver også kunne flyttes, hvilket allerede i stor udstrækning sker i England.

Desuden mener mange at der er grænser for, hvor meget kloden kan tåle. Populært sagt vil det, hvis alle indere og kinesere om få år vil have egen bil, se sort ud for jordens klima, og mange mennesker i andre dele af verden vil betale en høj pris for udviklingen i Asien. Det mener Kina og Indien ikke nødvendigvis er deres problem sålænge befolkningerne i Europa, Japan, Australien og Nordamerika lever og forbruger på 'første klasse'. 

Globalisering positivt
Samtidig skaber den øgede udveksling af information og medarbejdere samt den øgede samhandel med de stadig rigere udviklingslande muligheder for Europas virksomheder og dermed også for befolkningerne i de europæiske lande.

Kendte statsmænd taler på globaliserings-konference i Portugal
Der er således nok at tage fat i, når et udvalg af verdens 'pensionerede' statsledere mødes med miljøforkæmpere, forskere og eksperter i globalisering i Estoril Kongrescenter i Portugal.

Blandt talerne finder man en perlerække at tidligere statsoverhoveder og kendte ansigter i miljødebatten:

  • Tony Blair, engelsk premierminister 1997-2007
  • Gerhard Schröder, tysk forbundskansler 1998-2005
  • José María Aznar, spansk premierminister 1996-2004
  • Daryl Hannah, skuespiller og miljøforkæmper
  • Joseph Stiglitz, nobelprisvinder i økonomi 2001
  • Fernando Henrique Cardoso, brasiliansk præsident 1995-2003

Blandt de mange øvrige talere kan nævnes Belmiro de Azevedo, som er én af Portugals mest velhavende erhvervsfolk og hovedaktionær i Sonae gruppen. Desuden deltager fra Danmark tidligere Arla direktør og nuværende formand for bestyrelsen på Aarhus Universitet Jens Bigum.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer