Premierminister José Sócrates, som i april 2009 er under kraftig kritik for den såkaldte Freeport-sag, fik den portugisiske presses opmærksomhed, da Portugals regering den 23. april 2009 fremlagde et forslag om at udvide antallet af obligatoriske skoleår fra 9 til 12 i Portugal.
Portugals undervisningssystem
Portugals undervisningssystem ligger som oftest midt i feltet, når der foretages sammenligninger på europæisk plan - se eksempelvis PISA-undersøgelsen fra 2007.
Der sker dog også at grundskolesystemet i Portugal får ret dårlige vurderinger, og i forhold til Nordeuropa herunder Skandinavien er det offentlige portugisiske skolevæsen på mange områder bagefter.
Den portugisiske regering har længe været klar over problemet og har med tiltag som Iniciativa Magalhães (billige PC til skolebørn) forsøgt at rette op på børnenes IT-kundskaber i Portugal.
Private skoler til de rige i Portugal
Der er prestige i at kunne sende afkommet på en privat skole i Portugal, og det faglige niveau er også på langt de fleste private skoler mærkbart højere end i den gennemsnitlige portugisiske folkeskole.
Til gengæld er priserne høje, og privatskoler er dermed forbeholdt de få.
Mange velhavende portugisere vælger de private skoler for at kvalificere deres børn til senere i livet at kunne studere på universitet i udlandet. En normal portugisisk skolegang vil som regel ikke nå et sprogligt niveau, som kan kvalificere til gode engelske, tyske eller amerikanske universiteter.
Se også: Internationale skoler og børnehaver i Portugal
12 års skolegang
Den portugisiske flertals-regering vil med sit nye forslag gøre det obligatorisk for børn i Portugal at starte i forberedelses-skolen (børnehaveklasse) som 5-årige og modtage mindst 12 års struktureret skolegang for dermed først at forlade skolesystemet (tidligst) i det 17. leveår.
12 års skolegang er i øvrigt Socialdemokratiets politik i Danmark, hvor der (2009) er 9 års obligatorisk skolegang. Se artikel i Information.