Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Paven kanoniserer portugisisk krigshelt til helgen

Pave Benedict XVI, der førhen som tysk kardinal hed Joseph Alois Ratzinger, har udnævnt 5 nye helgener i den katolske kirke.

Blandt de fem er den portugisiske krigshelt, adelsmand og munk Nuno Alvares Pereira.

Den særdeles velhavende Pereira var i år 1385 leder af en hær på 6500 mand, som kæmpede mod en castiliansk hær på 30.000 mand i slaget om Aljubarrota.

Slaget blev vundet og Portugal bevarede sin selvstændighed. Sejren reddede sandsynligvis hele Portugal fra at blive spansk-castiliansk.

Spanien og Portugal i det 14. århundrede
De spanske magthavere i kongeriget Castilien lå ofte i konflikt med Portugal.

Da den portugisiske Kong Ferdinand den 1. i år 1383 døde uden at have fået en søn, stod Portugal til at blive overtaget af kongen af Castilien, som var gift med Kong Ferdinands eneste datter i en form for fornuftsægteskab. Det var på den tid normalt i hele Europa.

Det var der ikke mange i Portugal, som syntes at ægteskabet med den castilianske konge var en god idé. Portugals herskende klasse, adelsmændene samledes derfor i Coimbra og udnævnte en ny konge fra huset Azis uden for den afdøde regents blodlinje.

Det ville kongen af Castilien ikke acceptere og forsøgte med hjælp fra Frankrig at invadere Portugal.

Det afgørende slag, som er særdeles vigtigt i Portugals selvforståelse, stod i området mellem Leiria og Alcobaça nord for Lissabon.

Senere blev der bygget en by på slagmarken omkring et kloster, som blev opført til guds ære. Byen hedder Batalha, som på portugisisk betyder slag.

Se også Fundação Aljubarrota hjemmesiden, som beskriver slaget i lyd og billeder (også på engelsk).

Krighelten Pereira bliver munk
Efter med succes og i øvrigt med engelsk hjælp at have forsvaret Portugal mod invasionen, besluttede Nuno Alvares Pereira at opgive sine titler og blive munk i carmolitter-klosteret i Lissabon-bydelen Chiado, hvor han levede indtil sin død i 1431.

Han blev i 1918 salig-gjort af den katolske kirke - en slags forberedelse til at blive helgen.

Der manglede dog et mirakel før Alvares Pereira kunne blive helgen. Det skulle der efter sigende være sket i år 2000, hvor helbredelsen af en kvindes forbrændte øjne tilskrives den portugisiske helt fra det 14. århundrede.

Herefter kunne Sankt Nuno de Santa Maria Álvares Pereira ophøjes til helgen. Det skete officielt ved en begivenhed i Vatikanet den 26. april 2009.

Udnævnelsen af den nye portugisiske helgen har stor betydning for den katolske kirke i Portugal, som mange steder på landet stadig står stærkt.

Se også:
Konger og droinninger i PortugalKommentarer

Endnu ingen kommentarer