Fisk er i særklasse Norges største eksport-artikel til Portugal.
Næsten havldelen af den samlede norske eksport til Portugal i 2007 bestod ifølge Norges Statistik af fisk og fiskeprodukter.
Olie og olieprodukter, som på de fleste norske eksportmarkedet står for den største eksport-andel, udgjorde i år 2007 kun omkring en fjerdedel af salget til Portugal.
For få år siden var værdien af den norske fiskeeksport til Portugal endnu større, men efterhånden har flere portugisere fundet alternativer til nationalspisen bacalhau, som dog stadig sælges i i Portugal i ufatteligt store mængder og variationer, ikke mindst til jul.
Se også: Jul med bacalhau i Portugal
Bacalhau-opskrifter på norsk fiske-hjemmeside på portugisisk
Udviklingen i fiskeeksporten fra Norge til Portugal er vendt, og eksporten har siden 2006 været stigende.
En medvirkende årsag har været oprettelsen af en omfattende hjemmeside (netsted på norsk) for norske fiskeprodukter og i særdeleshed for den mest populære vare i Portugal: bacalhau.
Se den portugisisk sprogede hjemmeside Mar de Noruega, som er portugisisk for 'Havet ved Norge'.
Udover illustrationer af lækre fiskeretter og information om Norge og fiskens sundhedsmæssige fortrin, er det blevet til hele 101 portugisiske bacalhau-opskrifter med billeder og udførlige instruktioner.
Blandt de mest populære portugisiske bacalhau opskrifter kan nævnes:
- Bacalhau com natas (klipfisk i flødesovs) - se indlæg med link til dansk opskrift
- Bacalhau à Brás (omelet med klipfisk) - se opskrift på engelsk og video nedenfor
- Bacalhau gratinado em cama de espinafres (gratineret bacalhau i fad med spinat)
- Espetada de Bacalhau com legumes (bacalhau-spyd med grønsager)
- Bacalhau cozido com cebolas (kogt torsk/bacalhau med løg)
- Bacalhao a portuguesa (portugisisk klipfisk) - se dansk opskrift
- Bacalhau grelhado com grão (grillet torsk/bacalhao med kik-ærter)
- Bacalhau no forno com molho de tomate (bacalhau i ovn med tomat-sovs)
- Bacalhau à galega (bacalhau på galisisk maner)
- Pastéis de Bacalhau (bacalhau kager) - spises som snack - se opskrift på engelsk
- Bacalhau à Gomes De Sá - se opskrift på engelsk
- Bacalhau à Narcisa - populær i Braga og omegn i Nordportugal
- Bacalhau à Zé do Pipo - se opskrift på engelsk
- Bolinhos de Bacalhau (fiske/torske-frikadeller) - se norsk opskrift og dansk opskrift
Flere bacalhau-opskrifter på engelsk kan findes på den norsk-producerede hjemmeside.
Udover bacalhau eller klipfisk, som den tørrede variant af torsk hedder på dansk, er laks og lakseprodukter også en stor norsk eksport-artikel.
Herunder video med step-by-step tilberedning af Bacalhau à Brás:
Bacalhau-typer i Portugal
For torskens vedkommende skelnes der i Portugal mellem bacalhau (klipfisk), bacalhau fresco (fersk torsk), og man vil også kunne møde udtrykket bacalhau posto, som betyder torske-stykker.
Sushi i Portugal
En stigende del af fiske-importen i Portugal anvendes i det konstant voksende antal sushi-restauranter, som prismæssigt i forhold til i Danmark serverer sushi-retter til særdeles attraktive priser. Fisken på de portugisiske sushi-restauranter er som regel også af høj kvalitet.
På den norske ambassade i Lissabon-forstaden Alges har det norske eksportudvalg for fisk eget kontor med repræsentant i Portugal.
Bacalhau i Spanien
På spansk hedder klipfisk/torsk bacalao, og Norges sammenslutning af fiskeeksportører har også kontor i den spanske hovedstad.
I Spanien er torsk ligeledes en populær ret, som dog ofte serveres som hele torske stykker med garniture og knap så ofte baseret på klipfisk som gratin eller sammenkogt ret.
Herunder en demonstration af, hvordan en brasiliansk variant af bacalhau tilberedes: