Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMay 2009 - Indlæg

Det danske U-19 fodboldlandshold tabte 3-0 til Portugal

Portugal kom bedst fra start i elite-runden i gruppe 3 for U-19 landshold med en sejr over Danmark i byen Rio Maior på 3-0.

Danmark måtte slutte med 10 mand efter at Morten Nielsen blev vist ud få minutter før tid. Se også UEFA omtale.

Samtidig slog Tyrkiets U-19 drenge Grækenland med 2-1.

Mandag den 25. maj møder Portugal Grækenland og det danske U-19 landshold spiller mod Tyrkiet.

For at kvalificere sig til EM for U-19 landshold i Ukraine skal Danmark slutte på en samlet førsteplads i elite-runden i gruppe 3.

Danmarks resterende kampe i Fatima og Rio Maior
Danmark-Tyrkiet kampen spilles den den 25. maj 2009 kl. 18 i byen Fatima.

Torsdag den 28. maj møder Danmarks U-19 landshold Grækenland i Rio Maior, ligeledes kl. 18.

Se alle U-19 2009 grupperne på UEFA's hjemmeside.

Din vurdering:Lissabon shopping - luksus og kvalitets gave-idéer fra Portugal i 'Meio da Praça' midt i Lissabon

I Lissabon-bydelen Baixa tæt på Praça do Comércio, hvor gaderne efter jordskælvet i 1755 blev trukket efter en lineal, er åbnet en usædvanlig lille forretning målrettet turister på Rua da Prata.

Shopping i Lissabon
Souvenir-butikker er der masser af i Lissabon, og den nye forretning, hvis fulde navn er Mercearia Meio da Praça ser ikke særlig speciel ud fra gaden. Først indenfor bemærker man at der er tale om en anderledes 'turist-fælde'.

Istedet for som alle andre at sælge kinesisk producerede plastik-dimser, hatte og Cristiano Ronaldo fodboldtrøjer, har ejer Cláudio Silva valgt at satse på portugisisk producerede varer i god kvalitet.

Mercearia Meio da Praça i Lissabon
Mercearia Meio da Praça lever af turister, og det går ganske godt selvom man også her kan mærke at kunderne bruger knap så mange penge som før krisen satte ind.

Billeder af Mercearia Meio da Praça i Lissabon (Rua da Prata 78)


Fotos: Portugalnyt

Den første og største Mercearia Meio da Praça åbnede i august 2008 på adressen Rua de S. José 9 tæt på den eksklusive Lissabon shopping gade Avenida da Liberdade. Forretningen på 90 m2 er dog relativt sæsonpræget, da der er flest turister fra de store hoteller i det nordlige Lissabon om sommeren.

I marts 2009 åbende Mercearia Meio da Praça forretning nummer 2 i mindre lokaler i Lissabons Baixa-bydel på adressen Rua da Prata 78. Denne forretning er lettere at finde, ligger mere centralt og skal efter planen være åben hele året.

Vin, portvin og olivenolie
I begge forretninger findes naturligvis portugisisk vin, portvin og olivenolie (størst udvalg i forretningen på Rua de São José, som også har portugisisk brød). Udvalget af vin og olivenolie er dog ikke anderledes end hvad man finder andre steder.

Desuden kan det være vanskeligt at transportere flasker i flyveren, og heldigvis er der mange andre gaveideer at finde.

Tasker i Mercearia Meio da Praça
Blandt de mest populære artikler er de håndlavede tasker, som sælges til priser mellem 30 og 40 euro. Taskerne stammer fra eco-design virksomheden Tela Bags, som blandt andet inkorporerer plakater og aviser i taskernes design.

Alle taskerne er i øvrigt unikke, hvilket gør dem til lidt af et fund til prisen - og et sjovt minde fra Portugal.

Luksus-sæbe og delikatesser
En anden populær og let transportabel gave-idé er luksus-badesæberne fra Claus Porto, som vi tidligere har omtalt som julegaveide fra Portugal.

Desuden findes at stort udvalg af portugisiske delikatesser inden for chokolade (eksempelvis Bombondrice chokolade), marmelade, kompot, paté'er fra de specielle sorte grise (porco preto) osv. osv.

Man kan sågar få dåse-sardiner i pænt indpakkede varianter, herunder de mindste sardiner, som stadig har hoved og hale.

Gaver til børn fra Portugal
I den særdeles portugisiske butik findes også portugisisk produceret træ-lejetøj, papirvarer herunder 'temporary fiancee' ringe og T-shirts trykt med ironiske udsagn om Portugal.

Mangler man en gave eller to til dem derhjemme eller har shopping tid til overs i Lissabon, er Mercearia Meio da Praça et godt sted at finde inspiration, og så at sige alle varer er prissat, så man ikke ruineres.

Inspiration kan findes på Meiodapraca-bloggen. Bemærk at den særegne og meget efterspurgte 'tastatur-taske' er udsolgt (per maj 2009). 

Meia da Praça betyder i øvrigt 'halvvejs til torvet'. Se kort herunder over Lissabon med markering af de to butikker.


Se Kort over Lissabon i større format

Din vurdering:Metro International igang med at afhænde aktiviteter i Portugal

I en pressemeddelelse har den Luxembourg baserede svenske medie-virksomhed Metro International givet til kende at Metro gratisaviserne i Portugal og Italien søges afhændet helt eller delvist til interesserede købere.

Metro i Portugal og Italien gav i 2008 et samlet underskud på 2,5 millioner euro.

Det er den tidligere danske TV2 chef Per Mikael Jensen, som sidder ved roret i Metro koncernen. Aktiemajoriteten i Metro International ejes af den store svenske virksomhed Kinnevik.

Metro International afhændede tidligere i maj 2009 sine amerikanske aktiviteter og er på grund af kraftig omsætningsnedgang på annoncemarkedet i 2009 nærmest tvunget til at skære flere underskudsgivende aktiviteter fra og satse mere på kerneforretningen gratisaviser i eksempelvis de største svenske byer.

De spanske Metro aktiviteter er lukket, men der er stadig Metro gratisaviser i Sydeuropa i Grækenland og Frankrig. 

I Danmark driver Metro International gratisavisen MetroXpress.

Mange gratisaviser i Portugal
Udover Metro findes der i Portugal gratisaviserne Destak og Meia Hora (begge udgives af virksomheden Cofina), Global Notícias (udgives af Controlinveste Media) og Oje erhvervsavisen (udgives af Megafin).

Destak var den første gratisavis på det portugisiske makred og blev lanceret i 2004. Metro blev lanceret i Portugal senere samme år.

I september 2007 blev gratisaviserne Global Notícias og Meia Hora lanceret, og konkurrencen på gratis-avismarkedet i Portugal blev skærpet voldsomt.

Selv Madeira har siden 2007 haft sin egen gratisavis ved navn Diário da Cidade.

Store medievirksomheder i Portugal
Virksomheden Cofina er en stor spiller i den portugisiske medie-verden med de betalte udgivelser Correio da Manhã, Jornal de Negócios og Record.

Controlinveste driver foruden betalings-aviserne Jornal de Notícias, Diário de Notícias, 24Horas og O Jogo også et større antal magasiner, en TV- og en radiostation og har desuden interesser inden for internet, multimedie-produktion og turisme. Controlinveste er desuden involveret i salg af TV-rettigheder til store sportbegivenheder herunder fodboldkampe.

Se mere på:

Oje hjemmesiden - Destak hjemmesiden - Meia Hora hjemmesiden - Metro Portugal hjemmesiden - Global Notícias hjemmesiden

Se også:
Ny avis lanceret i Portugal

Din vurdering:Lissabon restauranter i kulinarisk PR-kampagne - Lisboa Restaurant Week 21-31 maj 2009

25 af Lissabons bedste restauranter er gået sammen om at promovere bordets glæder i Lissabon i perioden 21. til 31. maj 2009.

Alle 25 Lissabon restauranter har sammensat en special-menu til 20 euro (150 kroner), hvoraf 1 euro går til godgørende formål. De fleste af restauranterne er normalt dyrere eller langt dyrere.

Følgende restauranter i Lissabon deltager:

 • A Varanda - kun frokosttilbud
 • Restaurante Aviz
 • Casa da Comida
 • Conventual
 • Flores - kun aften-tilbud
 • Gemelli
 • L'Appart
 • Mezzaluna
 • Oliver Café - kun frokosttilbud
 • Il Gattopardo - kun frokosttilbud
 • Suite - Food & Dance - kun frokosttilbud
 • Varanda de Lisboa - kun aften-tilbud
 • XL - kun frokosttilbud
 • Cop' 3
 • Coisas de Comer
 • Faz Figura
 • Restaurante Clara Jardim
 • Quinta dos Frades - kun aften-tilbud
 • Alecrim Ás Flores
 • Alma
 • Comida de Santo
 • Restaurante el Corte Inglés
 • Eleven (med én Michelin-stjerne) - kun aften-tilbud
 • Lord's Bistrô
 • Bocca
 • Spot São Luiz

Menuerne er eksklusive drikkevarer. Der opfordres til at reservere bord på forhånd.

Se mere på Lisboa Restaurant week hjemmesiden, som desværre kun er på portugisisk.

Din vurdering:Lisboa Downtown 2009 - Traditionsrigt cykelløb køres i Lissabon lørdag d. 23. maj

Lisboa Downtown cykelløbet har i år 10 års jubilæum.

Det fejres naturligvis i bedste Lisboa Downtown ånd med at vovehalse fra hele verden igen sætter liv og førlighed på spil i Lissabons Alfama bydel, hvor den eneste vej er nedaf er via sten-trapper, smalle passager og over opsatte forhindringer - meget stejlt nedaf.

Vinder af Lisboa Downtown
Rytterne, som alle er professionelle, kæmper om pengepræmier, men æren er mindst ligeså vigtig.

Den dygtige og frygtløse rytter, som når først ned fra Alfamas højstliggende del (Castello de São Jorge) til Santa Apollonia (Terreiro de Trigo) vil i det næste år kunne smykke sig med titlen 'Rei do Alfama' - portugisisk for 'Kongen af Alfama'.

Favorit må på trods af sine 35 år siges at være den gale englænder Steve Peat, som har vundet løbet 7 ud af de foreløbig 9 gange, løbet har været kørt i Lissabon.

Lisboa Downtown eventet
Rekorden står på ét minut og 25,15 sekunder (1:25:15). Ved Lisboa Downtown eventet i år 2008 kunne vinderen Steve Peat dog nøjes med 'old-boys-tiden' 1:40:435.

Normalt trækker Lisboa Downtown eventet omkring 20.000 tilskuere. Se mere om lørdagens løb på LisboaDowntown hjemmesiden (også på engelsk).

Hver kører får chancen for at brække arme og ben 2 gange. Det spektakulære løb finder sted lørdag den 23. maj 2009 mellem kl. 14 og 19.

Herunder video fra Lisboa Downtown løjerne i 2008:

Din vurdering:Dansk pokerspiller vandt 65.000 euro i Unibet pokerturnering i Algarve

Danske Martin Jørgensen blev nummer 3 og næsten 500.000 kroner rigere i den nyligt afholdte Unibet poker-turnering i Vilamoura på Algarvekysten.

Danmark var stærkt repræsenteret idet omkring 10% af de 409 deltagende poker-spillerne var danske.

Det lykkedes dog kun Martin at blande sig i toppen. Unibet pokerturneringen blev vundet af portugiseren André Dias med hollænderen Marc Sullot på anden-pladsen. Det tog hele 3 timer og 74 hænder for Dias at knække Sullot.

1. €151.749 — André Dias

2. €98.191 — Marc Sullot

3. €65.460 — Martin Jørgensen

Danske resultater i backgammon-turnering i Estoril
Hele 18 danske backgammon-spillere, som dermed udgjorde den største gruppe blandt 21 nationer, stillede op til 2009 Estoril Open i backgammon 14-17 maj 2009.

Resultatet blev følgende (kilde: World Backgammon Association):

Masters Division:
Winner Main: Frans Bergi (Austria) - Portuguese Open Champion
Finalist Main: Freddie Noer (Danmark)
Semi-Finalist Main: Steen Grønbech (Danmark)
Semi-Finalist Main: Hugh Mc Neil (Canada)

Intermediate Division:
Winner Main: David Ablett (England)
Finalist Main: Cecilia Sparke (England)
Semi-Finalist Main: Klaus Evers (Tyskland)
Semi-Finalist Main: Jose Torres (Portugal)

Se de samlede resultater i Estoril Open i Backgammon 2009 (åbner som pdf)

Din vurdering:Guimarães i Nordportugal udnævnt til europæisk kulturby i år 2012

For nyligt er byen Guimarães udnævnt til europæisk kulturby 2012 sammen med byen Maribor i Slovakiet.

Den meget gamle by Guimarães kan dateres længere tilbage end stort set alle andre byer i Portugal.

Man mener at byen Guimarães opstod omkring år 800 under navnet Vimaranes. Siden blev Guimarães i år 1128 den første hovedstad i det nye kongerige ved navn Portugal, som dog på det tidspunkt var et langt mindre land, end republikken Portugal er i dag.

Se mere om arrangementer i forbindelse med Europæisk Kulturby 2012 i Guimarães og Maribor.

Guimarães som europæisk kulturby
Guimarães omtales ofte som Portugals vugge. Det gamle Guimarães har en meget autentisk atmosfære, hvor man i midtbyen nærmest føler sig hensat til middelalderen.

UNESCO udnævnte i 2001 den historiske centrale bydel i Guimarães til World Heritage Site. Se billeder fra den gamle by i Guimarães herunder:København europæisk kulturby i 1996 
I Danmark har kun København oplevet at være europæisk kulturby.

Fra Norge har både Bergen (år 2000) og Stavanger/Sandnes (2008) haft æren. Sveriges hovedstad Stockholm var europæisk kulturby i 1998 og Islands hovedstad Reykjavik delte i 2000 æren med Bergen og 7 andre byer. Normalt er der dog kun én eller to byer udnævnt i samme år, og før år 2000 var kun én by udnævnt til europæisk kulturby per år.

Den nordportugisiske by Porto var kulturby i år 2001 og Lissabon var det tilbage i 1994.

Herunder kort over Nordportugal:Se Kort over Nordportugal i et større format

Din vurdering:Antallet af asylansøgere i Portugal meget lavt i forhold til resten af EU

Portugal modtog i år 2008 kun 155 ansøgninger om asyl. Ansøgerne om asyl i Portugal udgør kun en tredjedel af antallet af asylansøgninger i et lille land som Luxembourg med 500.000 indbyggere. I Portugal er der omkring 10,7 millioner indbyggere.

Portugal ikke populært land at flygte til
Selv om godt vejr, antallet af fantastiske badestrande og prisniveauet på dagligvarer ikke spiller nogen rolle, når mennesker, som bliver forfulgt i deres eget land søger asyl, var der alligevel bemærkelsesværdig få, som ansøgte om asyl i Portugal i år 2008. 

Man fristes til at tro at tallene ikke passer, men såfremt Eurostat ellers har de korrekte data og har regnet rigtigt, ser statistikken således ud:

 • Estland 15 asylansøgere i 2008
 • Letland 55 asylansøgere i 2008
 • Portugal 155 asylansøgere i 2008
 • Slovenien 260 asylansøgere i 2008
 • Luxembourg 455 asylansøgere i 2008
 • Litauen 520 asylansøgere i 2008
 • Bulgarien 745 asylansøgere i 2008
 • Slovakiet 905 asylansøgere i 2008
 • Rumænien 1180 asylansøgere i 2008
 • Tjekkiet 1650 asylansøgere i 2008
 • Danmark 2375 asylansøgere i 2008
 • Malta 2605 asylansøgere i 2008
 • Ungarn 3175 asylansøgere i 2008
 • Cypern 3450 asylansøgere i 2008
 • Finland 3770 asylansøgere i 2008
 • Irland 3865 asylansøgere i 2008
 • Spanien 4440 asylansøgere i 2008
 • Polen 8515 asylansøgere i 2008 (hovedsagligt fra Rusland)
 • Østrig 12750 asylansøgere i 2008
 • Norge 14430 asylansøgere i 2008
 • Holland 15255 asylansøgere i 2008
 • Belgien 15940 asylansøgere i 2008
 • Schweiz 16605 asylansøgere i 2008
 • Sverige 24875 asylansøgere i 2008
 • Tyskland 26945 asylansøgere i 2008
 • Frankrig 41845 asylansøgere i 2008

I Portugal er 105 sager om asyl afgjort i 2008, heraf 70 med opholdstilladelse til asylansøgeren. I Portugal var de største grupper af asylansøgere fra Columbia, Sri Lanka og D.R. Congo.

På EU-plan var de største grupper af asylansøgere i 2008 fra Irak (12%), Rusland (9%) og Somalien (6%).

Se mere i Eurostat 2008 statistik om asylansøgere i EU (åbner som pdf)

Din vurdering:Fald i BNP og stigende arbejdsløshed i første kvartal 2009 i Portugal

Arbejdsløsheden i Portugal steg i første kvartal 2009 ifølge Portugals Statistik relativt kraftigt til 8,9% i forhold til 7,8% i 4. kvartal 2008.

I alt 496.000 tusind portugisere var i slutningen af april 2009 registreret som værende uden job i Portugal. Set i forhold til arbejdsløshedstallet på samme tidspunkt sidste år var det en stigning på 16,1% i antallet af arbejdsløse.

Antallet af beskæftigede i Portugal faldt med 1,8% i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Fald i BNP i Portugal og øvrige EU-lande
Bruttonationalproduktet i Portugal faldt ligeledes i første kvartal 2009 med 1,5% i forhold til 4. kvartal 2008.

På sin vis var det dog et bedre resultat end i de fleste EU lande.

I denne periode (Q4 2008 til Q1 2009) faldt BNP i følgende udvalgte EU-lande:

 • Tyskland fald i BNP på 3.8%
 • Holland fald i BNP på 2,8%
 • Italien fald i BNP på 2,4%
 • England fald i BNP på 1,9%
 • Spanien fald i BNP på 1,8%
 • Frankrig fald i BNP på 1,2%
 • EU-27 fald i BNP som helhed (kun EU-lande hvor data var tilgængelige) på 2,5%
 • EU-15 fald i BNP (EU før udvidelse med tidligere Østlande - kun data, vhor tilgængelige) på 2,5%
 • USA fald i BNP på 1,6%

Cypern var det eneste land i EU, hvor BNP ikke faldt i første kvartal 2009. Faldet i BNP på 2,5% i et kvartal er et af de højeste i Europa siden 2. verdenskrig.

Ser man på BNP i første kvartal 2009 i forhold til første kvartal 2008 var faldet i Portugals BNP dog på hele 3,7%.

Kilde: Eurostat - statistik kan hentes (som pdf)

Se også:
Artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Billig fly-rejse til Porto fra København i sommeren 2009 – Travelstart har billige flyrejser til Portugal

I sommeren 2009 er det muligt at booke en billig rejse til den nordportugisiske by Porto fra Københavns lufthavn i Kastrup.

Via Travelstart kan man finde priser fra 1427 kroner for en returbillet i juli måned med ét stop ud og hjem i Brussel på rejsen fra København til Porto lufthavn.

Ventetiden i Brussel er ikke specielt lang. Flyet afgår fra København klokken 7.05, og klokken 12.00 står man i Porto. Med tidsforskel tager den særdeles billige rejse til Porto kun 6 timer.

På hjemturen er der lidt kortere ventetid. Turen Porto-København over Brussel tager 5 og en halv time.

Booking af billig rejse til Porto
Det sker at man kan finde lige så billige rejser til Porto over London-Stansted med lavprisselskaber (se artikel fra 6. februar 2009), men ventetiden i Stansted er som oftest længere. Der findes p.t. ingen direkte ruter til Porto fra Danmark.

Den billige rejse set på Travelstart er med Brussels Airline, som står for både København-Brussel og Brussel-Porto.

Brussels Airlines er ikke et lavprisselskab, så der er et måltid mad ombord inkluderet i prisen samt den store fordel at man ikke skal checke sin bagage ind to gange.

Bemærk at Travelstart opkræver 79 kroner for kreditkort-betaling, mens bankoverførsel er gratis.

Ovenstående priser er set på nettet den 17. maj 2009.

Se også:
Billig billeje i lufthavnen i Porto
Ferie-bungalow med pool ved Afife

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »