Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMay 2009 - Indlæg

Vintage Port 2007 - portvinsårgang 2007 erklæret for Vintage Portvin

Portugals førende portvinsproducenter har enstemmingt udnævnt år 2007 til et såkaldt Vintage år eller på engelsk (for det er som regel sproget når der snakkes portvin) 'a Vintage Port'.

Vintage port klassifikationen
Vintage Port er som udgangspunkt den bedste portvins-klassifikation og udnævnes efter konsultation mellem de store portvinshuse i portvins-producenternes by Porto 300 kilometer nord for Lissabon.

Når portvinshusene ikke bare udnævner alle år (eller flere), hænger det sammen med traditioner, eksklusivitet og desuden med det faktum at det er godt købmandskab at tilbyde lidt dyrere og bedre kvaliteter til de kunder, som er villige til at betale lidt mere. Ydermere kontrollerer portvinsinstituttet i Porto, Instituto do Vinho Porto (IVP) processen.

Siden 1986 har det dog været tilladt de enkelte huse at (selv)udnævne en egen portvin til vintage, hvilket har medvirket til at vintage port klassifikationen er lidt mindre fornem end før.

Al vintage portvin har været lagret på fade i 2 år. Druerne i en vintage port skal være fra samme år. Kun omkring 2% af den samlede portvinsproduktion er vintage port.

En LBV portvin (Late Bottled Vintage) har været lagret i 4-6 år.  En LBV er typisk filtreret og har ligget længere på fad fordi efterspørgslen efter vintage port (til den høje pris) har været moderat.

Se også: Portvinssmagning i Lissabon

Vintage Port årene
Vintage Port årene er klart definerede, men ikke nødvendigvis altid de bedste portvine.

De bedste vintage port år er ifølge de fleste 'in the know' årene 1947, 1955, 1963, 1966, 1970, 1977, 1985 og 1994. Vintage portvin fra årene 1947 og 1955 blev dog ikke deklareret af alle portvinshusene, mens der var fuld enighed om de øvrige vintage år.

Hertil kommer førkrigs-vintage årgangene 1900, 1904, 1912, 1920, 1924, 1927, 1934 og 1935, hvor portvin fra år 1927 fremstår som det aller-ypperste. Det er dog spørgsmålet om de gamle portvine ikke mere bør ses som samlerobjekter.

Portvin årgangene 1945, 1948, 1950, 1958, 1960, 1966, 1975 og 1980 anses også for vintage port, omend kun årgang 1975 fik en generel klassifikation af alle portvinshusene. Vintage portvin fra år 1980 skulle i øvrigt være lidt af et fund, da den næsten er på højde med super-årgangen 1977, men væsentlig billigere.

I moderne tid er portvine fra 1983, 1991, 1992, 2000 og 2003 deklareret som vintage port af de fleste, men ikke alle de store portvinshuse. Portvin fra 1994 er den seneste årgang i absolut topklasse.

Se også: Lagersalg af vintage port (oktober 2010)

Vintage port 2007 priser
Årgang 2007 er efter de store portvins-huses bedømmelser en god solid vintage port årgang, og man regner i øjeblikket på, hvad prisen skal være for de ædle druer.

Med lidt held bliver vintage port 2007 én af de prismæssigt mere tilgængelige gode portvine, idet producenterne i Portugal har en finanskrise med efterfølgende recession at tage hensyn til.

Måske går det som sædvanligt med en fuldt deklareret vintage port. I så fald bliver den store 2007 årgang dyr.

Producenten Symington's repræsentant udtalte i London fornyligt “We’ve made the wine already. To hell with the crisis!”. Senere udtalte selvsamme producent på spørgsmålet om, hvad prisen på 2007 Vintage Port bliver: "“I don’t know. Let’s just say there’s a debate. At the moment, the jury is still out.”

Herunder dekanterer portvins-eksperten Tim Stanley-Clarke en Grahams 1980 vintage port:

 

Kilder:
The Vintage Port site
Port 2007 - A vintage year
The Smart Set - Port Authority Din vurdering:Lissabon tyrefægtning - frisk tyr på Campo Pequeno i Lissabon fortsatte kampen på tilskuerpladserne

Den 7. maj 2009 blev der på den store tyrefægter aréna Campo Pequeno i Lissabon afholdt et af årets største events med hele 12 tyre.

Man kan være for eller imod tyrefægtning, men kampen mellem tyr og menneske har altid et meget forudsigeligt udfald.

På Campo Pequeno i Lissabon havde én af tyrene den 7. maj dog øjensynligt ikke tænkt sig at give op uden at give kamp til stregen - og lidt over.

Tyr på vej ud til tilskuerne
Efter at have væltet en rytter til hest - én af de såkaldte caveleiros, besluttede tyren sig for at fortsætte kampen på tilskuerpladserne.

Det tunge dyr satte målbevidst over træbarrieren, og endte tæt på fotograferne og kamera-mændene, som tog disse meget usædvanlige billeder herunder.

Tyren nåede dog ikke at forvolde skade på hverken presse eller tilskuere, og senere gik det for tyren, som det altid gør.


Tyrefægtning er fremdeles uhyre populært i Portugal, selvom det for TV-kanalerne i Portugal i 2008 blev forbudt at transmitere direkte fra tyrefægtning før kl 22 af hensyn til børn (og dyreværnsorganisatiopner). Det forhindrer dog ikke portugiserne i at have deres børn med til tyrefægtning.

I Portugal er tyrefægtning mest populært i den sydlige del af landet d.v.s. omkring Lissabon og i Alentejo- og Algarve-regionen. 

Se også: For og imod tyrefægtning.

De modige Forcados
Uanset hvad man synes om tyrefægtning, er den afsluttende særlige portugisiske tradition, hvor tyren udfordres af 8 mænd uden våben - de såkaldte forcados, noget af det mest spændende.

Det er forcados opgave at fange tyren, og det gøres ved at én mand konfronterer tyren og lader sig kaste rundt af den op til 600 kilo tunge ophidsede (men trætte) tyr indtil de øvrige forcados kan neutralisere den.

At være forcados er er et ulønnet ærefuldt hverv, og tøsedrenge findes ikke i dén branche. Se selv herunder i optagelse med Forcados Amadoras de Lisboa (fra Lissabon) fra 7. maj 2009: 

Din vurdering:Algarve for børn - sandskulpturer på FIESA 2009 festivallen fra 22. maj

Sandskulpturerne på FIESA 2009 festivallen kan ses i Algarve, nærmere bestemt ved byen Përa tæt ved stranden Armação de Pêra, fra den 22. maj 2009.

Verdens største udstilling af sandskulpturer løber indtil 22. oktober.

Oplevelser for børn
Udstillingen er et trækplaster ikke mindst for familier med børn. Hver dag fra 10 til 13 og fra 16 til 21 er der fri adgang for interesserede i alle aldre til at prøve kræfter med selv at bygge sandslotte.

I alt er der brugt 35.000 tons sand, og 60 erfarne sand-skulptører arbejder indtil åbningsdagen på at gøre udstillingen klar

Tema på FIESA 2009 er Opdagelser
Hvert år vælger arrangørerne et tema for FIESA festivallen. I år er de mange figurer og sandslotte bygget omkring tema'et 'Opdagelser' eller på portugisisk 'Descobertas'.

Der vil i forbindelse med festivallen være musik, teater og dans om aftenen i det omkring 15.000 m2 store festival-område.

Se meget mere på den omfattende FIESA 2009 hjemmeside (også på engelsk).

Herunder video fra FIESA 2008 udstillingen, hvor tema'et var Hollywood:

 


Byen Pêra er let at finde. Den ligger på den centrale del af Algarvekysten omkring 10 kilometer nordvest for Albufeira.

Se kort over Algarvekysten herunder:
 


Se Kort over Algarvekysten i større format

Din vurdering:Meningsmåling i Portugal i maj 2009 styrker oppositionen

Oppositionen i Portugal har lidt mere vind i sejlene i maj 2009, hvis man skal dømme ud fra en nylig meningsmåling.

Var der valg, ville stemmefordelingen i Portugal ifølge meningsmålingen kunne blive følgende (forskel procentpoint til april meningsmåling i parantes):

 • PS 38,8% (minus 0,8%)
 • PSD 30,5% (plus 0,9%)
 • CDU 9,2% (minus 0,2%)
 • CDS/PP 6,9% (minus 0,1%)
 • BE 9,8% (plus 0,2%)
 • Andre 4,8%

Selv om udviklingen ikke er dramatisk, er det signifikant at forskellen mellem PS-regeringspartiet, som har majoritet i det siddende parlament og det største oppositionsparti PSD er indskrænket.

Se også meningsmåling april 2009 med omtale af den såkaldte Freeport-sag.

Ved valget i 2005 fik PS partiet med José Sócrates i spidsen 45,3% af stemmerne, mens det tidligere regeringsparti PSD måtte nøjes med 28,8%.

Meningsmålingen er offentliggjort af SIC i samarbejde med ugeavisen Expresso.

Relaterede artikler:
Partier i Portugal

Liste over atikler om portugisisk politik (opdateres løbende)

Din vurdering:Ny landsdækkende avis på gaden i Portugal

De trykte medier er under pres i hele Europa. I USA er den økonomiske situation for de fleste landsdækkende aviser om muligt endnu værre.

Avisernes problemer består dels af manglende omstillingsevne til nettet (og fald i antallet af betalende avislæsere) og dels af voldsomt fald i annonceindtægter som følge af recession og større konkurrence primært fra nettet og (egne) gratis-aviser.

At udgive en ny landsdækkende trykt avis på hverdage er derfor et meget sjældent syn, men det er hvad Portugal har fået i maj 2009.

'i' udkommer i papirformat og på nettet 
Den nye avis hedder 'i', og udkommer dels som normal-avis og i en elektronisk udgave.

Det er virsomheden Grupo Lena, som med medieselskabet Sojormedia sender den nye nationale avis på gaden i Portugal, foreløbigt i 80.000 eksemplarer.

Grupo Lena har for uden 10 lokalaviser og et par radiostationer også aktivitetrer inden for turisme, byggeri- og energisektoren.

Se den nye landsdækkende avis 'i' på www.ionline.pt .

Den nye avis repræsenterer en investering på over 10 millioner euro og vil beskæftige 74 journalister. Man forventer i Grupo Lena at avisen bliver profitabel i løbet af 5 år.

Få avis-læsere i Portugal
Portugal er velforsynet med gratis-aviser, og i modsætning til Danmark er der i Portugal også en udmærket gratis avis med erhvervsnyheder ved navn Oje.

Antallet af solgte aviser i Portugal har aldrig været super-højt. Ud af 1000 portugisere læser under 100 dagligt en avis. Det skyldes i høj grad at traditionen for fri presse på det nærmeste forsvandt under Salazar-diktaturet, og i mange år efter revolutionen i 1974-1975 kontrollerede staten i stor udstrækningen stadig medierne.

Som noget særligt portugisisk har den katolske kirke stadig interesser i mange lokale aviser.

Ny avis rettet mod mellem- og høj-indkomster
Den nye avis 'i' henvender sig til den veluddannede del af den portugisiske befolkning og dermed i stor udstrækning til publikummet i Portugals større byer.

Den største rigtige avis i Portugal er Correio da Manhã med små 120.000 solgte aviser om dagen. Den betragtes som lidt af en sensations-avis på linje med Ekstra Bladet i Danmark. Der står dog ganske meget mere i Correio da Manhã end i det danske formiddagsblad.

Ser man aviser i et bredere perspektiv er 'A Bola' fodboldavisen oplagsmæssigt den største i Portugal.

Se også Media Landscape of Portugal.

Relateret artikel:
Ugeavisen Expresso vinder design-pris

Din vurdering:International Art Bazaar i Lissabon 9-10 maj 2009

En gruppe kunstnere og modeskabere har slået sig sammen om at holde kunst-bazar i Lissabon.

Bazaren finder sted i Clube Suíço Lisboa (Den Schweiziske Klub) lørdag den 9. og søndag den 10. maj 2009.

På bazeren vil man kunne møde følgende:

 • Claudia Lima - malerier og skulpturer
 • Ivan Bozhinov - mode-design - se mere
 • Inge Marques - smykke-design - se mere
 • All in Paper v/ Ana Vidigal og Helena Vicente
 • Sensify by Laila Soerensen - fashion - se mere
 • Maria João Ferraz - stensmykke-design
 • Alexandra Krakowski - akvareller og malerier
 • Ana Lima Vilela - portugisiske azuleijos (fliser)
 • Ines Waldman - illustrationer til børnebøger
 • Tina Weiner - malerier
 • Jeanine Chételat Forjaz - skulpturer
 • Ute Freitag - smykke-design

Se også indbydelsen til International Art Bazaar i Lissabon (åbner som pdf).

Der er åbent begge dage fra 12 til 18.

Man finder Den Schweiziske Klub på adressen Rua Silva Carvalho 152 ikke langt fra Amoreiras Shopping Centeret.

Herunder kort over det nordvestlige Lissabon:


Se Det nordvestlige Lissabon i større format

Din vurdering:Golfrejser og golfferie i Portugal - stort Golf Show i Lissabon 22-24 maj 2009

I kongrescenteret i Lissabon bydelen Belém afholdes der 22-24 maj Portugal Golf Show 2009.

Golf-messen er rettet mod såvel branchefolk som golfspilere.

Arrangørerne gør meget for at promovere golf til den portugisiske befolkning, som på trods af de efterhånden over 80 golfbaner i Portugal, heraf mange i international klasse, ikke i samme grad som i Nordeuropa har taget golfspillet til sig.

Se mere på Portugal Golf Show 2009.

Messen har åbent 22-24 maj fra 14.30 til 22.00.

Golfrejser til Portugal
Selvom portugiserne ikke selv spiller golf i store tal, er golfrejser til Portugal ét af Portugals absolut største trækplastre for udenlandske turister specielt i det portugisiske forår og efterår.

Portugals golfbaner er spredt ud over landet. De fleste ligger dog omkring Lissabon og på Algarvekysten.

Se også: Vejr og temperaturtabel for Lissabon

Golfrejser til Algarve
I forhold til Lissabonkysten er Algarve som regel et par grader eller tre varmere, og udvalget af golfbaner i både den dyrere og prismæssigt rimelige klasse er større.

Temperaturforskellen gør at man uden problemer kan spille golf i Algarve hele året, og Algarvekysten besøges da også hvert år af et meget stort antal irske og engelske golfspillere. I juni, juli og august bliver det dog ofte meget varmt i Algarve, og golfrejser til det sydlige Portugal arrangeres derfor som oftest uden for denne periode.

Algarvekysten har langt det største udvalg af golfbaner i Portugal, og man kan på grund af de relativt korte afstande i det sydlige Portugal kombinere sin golfferie i Portugal med ture til golfbaner i Spanien.

Se også: Billig flybillet til Algarvekysten

Golfrejser til Lissabonkysten
Lissabonkysten omfatter i golf-mæssig henseende kystbyerne Cascais og Estoril samt enkelte mindre kendte baner tættere på Lissabon.

Nord for Lissabon findes desuden Portugals måske bedste golf-resort Praia Del Rey ved byen Óbidos. 

Penha Longa banen ved Sintra hører ligeledes til blandt de bedste portugisiske golfbaner - og er i øvrigt også kendt for sin fine japanske sushi-restaurant.

Det er som regel små-dyrt at spille på de kendteste baner som Oitavos, Quinta da Marinha, Penha Longa, Praia Del Rey med flere på eller tæt på Lissabonkysten.

Syd for Lissabon findes golf-resortet Troia.

Se også: Billig billeje i Portugal

Golfrejser med dansk arrangør i det sydlige Portugal
Udover de mange golfbureauer i Danmark, arrangerer en dansk golfenthusiast med base i Portugal golfferie i det sydøstlige Portugal, hvor antallet af solskinstimer er højst.

Rejsen må man dog selv stå for (men man kan finde tips til billige golfrejser her på Portugalnyt).

Ønskes mere information om golfferie i det uspolerede østlige Algarve, formidler vi gerne kontakten.

Oplysninger om:

- antal spillere
- golfferie tidsrum (ankomst/afgang fly)
- antal tee times (ekstra tee-times kan bestilles i Portugal)
- foretrukket hotel-standard (hotel-lejlighed eller 4-stjernet hotel)

sendes til info@portugalnyt.dk

Se også:
Lej bolig til golfferien i Portugal
Golfbaner i Portugal

Din vurdering:Frederico Gil nummer 68 på ranglisten i tennis for mænd i maj 2009

I den nyligt offentliggjorte tennis rangliste for mænd er Portugals bedste mandlige tennisspiller Frederico Gil nummer 68 på verdensranglisten.

Det er den bedste ATP ranking placering nogen sinde i portugisisk tennis.

Se mere på ATP Mens Rankings i Tennis.

Frederico Gil tabte til David Blake i Estoril Open
Verdensranglisten i tennis blev opdateret den 4. maj, og der er måske yderligere avancement at hente for 24-årige Gil. Det bliver dog ikke i Estoril Open 2009.

I kampen den 6. maj mod amerikanske David Blake tabte Frederico Gil med cifrene 7-5, 4-6, 2-6 og er dermed ude af Estoril Open.

David Blake var i maj 2009 rangeret som nummer 16 på tennis verdensranglisten for mænd.

Til trods for den store forskel i rangliste placering lignede Frederico Gil faktisk i første sæt en sikker vinder. I slutningen af andet sæt vendte kampen dog fuldstændig, og Frederico Gil kom aldrig rigtig tilbage.

Den erfarne 29-årige David Blake indrømmede efter kampen at han var presset i første sæt, og han roste sin portugisiske modstanders spil.

Se også Estoril Open 2009 hjemmesiden

Din vurdering:Champions League finale 2009 - Cristiano Ronaldo løste billet til CL finalen med 2 mål mod Arsenal

Portugisiske Cristiano Ronaldo satte to streger under sin nylige kåring som Verdens Bedste Fodboldspiller ved at score to gange mod Arsenal i semifinalen i Champions League.

Den 23-årige Cristiano scorede i det 11. og 61. minut efter at koreaneren Park havde bragt United foran allerede efter 8 minutter.

Ronaldos friskparsmål efter 11 minutter tog håbet fra Arsenal, som dog fik et enkelt mål på straffe i det 72. minut.

Se også: Champions League kampe og resultater 2009 - finalen spilles i Rom den 27. maj kl. 20.45 dansk tid.

Cristiano Ronaldo Facebook fanside lukket
På trods af at Cristiano Ronaldo er mere populær end nogen sinde, også på Facebook, er en trist fanside-administrator fra Pakistan ikke længere i stand til at honorere forventningerne fra de omkring 500.000 daglige besøgende.

Facebook har nemlig uden varsel lukket verdens største uofficielle Cristiano Ronaldo fanside, som havde små 3 millioner medlemmer eller 'venner', som det hedder på Facebook..

Det er efter sigende Facebooks bekymring om brud på ophavsretten, som har forårsaget lukningen. Den pakistanske fanside-administrator brugte hver dag 6-7 timer på at opdatere verden på Cristiano Ronaldo.  

Se Cristiano Ronaldos Champions League mål mod Arsenal den 5. maj 2009 herunder:

Din vurdering:Portugal øver sig i at tackle jordskælv - PTQUAKE09 i Lissabon 5-6 maj

Siden det særdeles kraftige jordskælv i år 1755, som ødelagde det meste af Lissabon og mange andre af Portugals kystbyer, har portugiserne haft stor respekt for jordskælv.

Moderne bygninger i Portugal er konstrueret, så skaderne ved et jordskælv i dag ville være langt mindre end i 1755.

For at kunne tackle en nødsituation afholdes desuden med jævne mellemrum øvelser, og den 5. og 6. maj 2009 finder én de hidtil største jordskælvs-øvelser sted i Lissabon og omliggende byer.

PTQUAKE09 
Øvelsen, som har fået navnet PTQUAKE09, er en del af den Europæiske Unions FIRE 4 initiativ, og udover portugisisk redningsmandskab, Røde Kors, politi, militær og administrative kontorer deltager også redningsmandskab fra Spanien, Frankrig og Grækenland. Desuden deltager redningsmandskab fra Azorerne og Madeira.

I alt omfatter øvelsen 760 personer, som den 5-6 maj bliver stillet over for at skulle tackle et moderat til kraftigt jordskælv på 6,6-6,7 (richterskala) i Tagus dalen ved Lissabon.

Det fiktive jordskælv påvirker området i en radius af 40 kilometer og det vil sige byerne Lissabon, Seixal, Vila Franca de Xira og Benavente.

Under øvelsen vil redningsmandskabet blandt anden teste Evaluation and Reconnaissance (ERAS), Urban Search and Rescue (USAR) og Medical Emergency (ME). Desuden vil der blive testet radiologisk og biologisk katastrofeberedskab.

Jordskælv dagligdag på Azorerne
Lissabon har siden 1755 været forskånet for alvorlige jordskælv. 1755 jordskælvet i Portugal menes at være et af de kraftigste verden har set med en estimeret værdi på 8,75 på richterskala'en.

Den 23. april 1909 fandt et lokalt skælv sted på omkring 6 (richterskala) ved Benavente nordøst for Lissabon.

På Azorerne er jordskælv derimod en næsten daglig begivenhed. Der er dog som oftest tale om små-rystelser mellem 3 og 4 på richterskala'en.

Det er værd at bemærke at richterskala'en er logaritmisk, hvilket vil sige at eksempelvis et jordskælv klassificeret som 5 på richterskala'en er 10 gange så højt, som et kategori 4 jordskælv. Richter-skalen er desuden en 'åben' skala, men jordskorpen vil næppe fysisk kunne ryste mere end 9,5-10 på richter-skalaen uden at 'knække'.

Det nylige og ganske alvorlige april 2009 jordskælv i Italien ved byen L'Aquila, hvor små 300 mennesker omkom, målte 6,3 på richterskala'en.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »