Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal øver sig i at tackle jordskælv - PTQUAKE09 i Lissabon 5-6 maj

Siden det særdeles kraftige jordskælv i år 1755, som ødelagde det meste af Lissabon og mange andre af Portugals kystbyer, har portugiserne haft stor respekt for jordskælv.

Moderne bygninger i Portugal er konstrueret, så skaderne ved et jordskælv i dag ville være langt mindre end i 1755.

For at kunne tackle en nødsituation afholdes desuden med jævne mellemrum øvelser, og den 5. og 6. maj 2009 finder én de hidtil største jordskælvs-øvelser sted i Lissabon og omliggende byer.

PTQUAKE09 
Øvelsen, som har fået navnet PTQUAKE09, er en del af den Europæiske Unions FIRE 4 initiativ, og udover portugisisk redningsmandskab, Røde Kors, politi, militær og administrative kontorer deltager også redningsmandskab fra Spanien, Frankrig og Grækenland. Desuden deltager redningsmandskab fra Azorerne og Madeira.

I alt omfatter øvelsen 760 personer, som den 5-6 maj bliver stillet over for at skulle tackle et moderat til kraftigt jordskælv på 6,6-6,7 (richterskala) i Tagus dalen ved Lissabon.

Det fiktive jordskælv påvirker området i en radius af 40 kilometer og det vil sige byerne Lissabon, Seixal, Vila Franca de Xira og Benavente.

Under øvelsen vil redningsmandskabet blandt anden teste Evaluation and Reconnaissance (ERAS), Urban Search and Rescue (USAR) og Medical Emergency (ME). Desuden vil der blive testet radiologisk og biologisk katastrofeberedskab.

Jordskælv dagligdag på Azorerne
Lissabon har siden 1755 været forskånet for alvorlige jordskælv. 1755 jordskælvet i Portugal menes at være et af de kraftigste verden har set med en estimeret værdi på 8,75 på richterskala'en.

Den 23. april 1909 fandt et lokalt skælv sted på omkring 6 (richterskala) ved Benavente nordøst for Lissabon.

På Azorerne er jordskælv derimod en næsten daglig begivenhed. Der er dog som oftest tale om små-rystelser mellem 3 og 4 på richterskala'en.

Det er værd at bemærke at richterskala'en er logaritmisk, hvilket vil sige at eksempelvis et jordskælv klassificeret som 5 på richterskala'en er 10 gange så højt, som et kategori 4 jordskælv. Richter-skalen er desuden en 'åben' skala, men jordskorpen vil næppe fysisk kunne ryste mere end 9,5-10 på richter-skalaen uden at 'knække'.

Det nylige og ganske alvorlige april 2009 jordskælv i Italien ved byen L'Aquila, hvor små 300 mennesker omkom, målte 6,3 på richterskala'en.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer