Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal vil modtage 2-3 Guantánamo fanger

Guantánamo-lejren skal nedlægges.

Den amerikanske præsident Barack Obama har opfordret andre lande til at modtage fanger fra den kontroversielle Guantanamo Bay lejr på Cuba, som USA siden 2002 har drevet som interneringslejr for tilbageholdte ikke officielle soldater fra diverse fraktioner primært fra Mellemøsten.

Det største antal fanger er tilbageholdte fra kampe i Irak og spænder over et stort antal nationaliteter.

Obama besluttede kort efter at være valgt til præsident at nedlægge Guantánamo som interneringslejr. Lukningen vil være en realitet til januar 2010.

Det mest kontroversielle ved Guantánamo-lejren har været at de indsatte har siddet indtil flere år i lejren uden dom i et juridisk ingenmandsland.

Portugal, Spanien og Italien modtager fanger
Udover de 2-3 fanger, som den portugisiske udenrigsminister Luis Amado har indikeret at Portugal vil modtage, har Italien og Spanien lovet at modtage et ukendt antal Guantánamo fanger.

De øvrige lande, som har deltaget og/eller støttet krigen i Irak og Afganistan har kun modtaget egne statsborgere. Irland, England og Tyskland har dog lovet at overveje at modtage flere.

Danmark har modtaget én tidligere Guantánamo fange, som er dansk statsborger.

Der sad i slutningen af 2008 ifølge Amnesty International 255 fanger i Guantánamo lejren på Cuba. Langt de fleste kan ikke vende hjem til deres oprindelsesland uden at risikere tortur eller i visse tilfælde dødsstraf.

Forhåbentlig snarlig afslutning i Afganistan
De britiske, estiske og danske soldater i Afganistans mest urolige område Helmand provinsen har sidst i juni 2009 fået støtte af yderligere 10.000 amerikanske soldater. Se artikel i Berlingske Tidende.

Portugal har omkring 30 soldater i Afganistan med et Hercules C-130 transportfly. I august 2009 vil antallet være oppe på omkring 140 portugisiske soldater, som er en del af en øget styrke fra Nato på 5.000 mand.

Ved at sætte flere styrker ind håber ISAF (Intenational Security Assistance Force), som udgøres af soldater fra 41 lande, at få sat modstanderne så meget i defensiven at den hårdt prøvede lokalbefolkning uden for Afganistans store byer vil slutte op om den internationale styrke.

En stor del af de 5.000 ekstra Nato-soldater trækkes efter planen hjem igen når Afganistan har afholdt valg i august 2009.  

Mere om ISAF's portugisiske kontingent på det portugisiske militærs hjemmeside (på portugisisk).Kommentarer

Endnu ingen kommentarer