Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJuly 2009 - Indlæg

Portugal-ferie ind på 12. plads i dansk statistik - Spanien og Frankrig de mest populære ferie-lande

Ferie-landene i Sydeuropa er stadig de mest populære destinationer for danske turister.

Sammen med Polen, Tjekkiet og Egypten var Portugal i 2008 det 12. mest populære ferie-land.

Spanien i førertrøjen som ferie-destination
Danmarks Statistik har offentliggjort tal for år 2008, som viser at de traditionelle spanske feriesteder som Mallorca, Malaga og Alicante fortsat står distancen fint i konkurrencen med ‘nye’ ferielande som Kroatien og Bulgarien.

Samtidig har Danmarks Statistik beregnet at en ferierejse til udlandet (defineret som mindst 4 dage på ferie) i snit koster 8.700 kroner per person alt inklusive.

De fleste arrrangerer selv deres rejse til udlandet (75%), mens kun 25% lader et rejsebureau (inkl. pakkerejser) klare det praktiske.

Jo ældre de danske turister er, jo mere tilbøjelige er de til at anvende rejsebureau.

Badeferie i Spanien populært
Det er ingen overraskelse at den mest populære ferieform i udlandet i 2008 var badeferie (29%) efterfulgt af storbyferie (18% ) samt besøg hos venner/familie (17%). Naturferie er også populært med 12% af rejserne til udlandet.

August måned mest populære rejsemåned for aldersgruppen over 65
De erhversaktive danskere holder ifølge Danmarks Statistik som oftest ferie i juli måned. Hele 34% af de yngste danske turister i udlandet (15-24 årige) vælger juli som feriemåned.

Når de danske turister bliver ældre er august derimod den fortrukne ferie-måned, men ferien spredes langt mere for seniorerne end for de unge danskeres vedkommende.

For personer over 65 år tager 13% på ferie i august, 11% i juni og oktober, og 10% i maj og september.

Portugal ferie-destination for 2-3 % af de danske turister i udlandet
I 2008 så statistikken over turist-lande således ud:

 • Ferie Spanien 13%
 • Ferie Frankrig 9%
 • Ferie Italien 8%
 • Ferie Sverige 8%
 • Ferie Tyskland 8%
 • Ferie Norge 6%
 • Ferie Grækenland 5%
 • Ferie England og resten af Storbritanien 5%
 • Ferie USA 5%
 • Ferie Østrig 5%
 • FerieTyrkiet 4%
 • Ferie Polen 2%
 • Ferie Portugal 2%
 • Ferie Tjekkiet 2%
 • Ferie Egypten 2%
 • Ferie Thailand 1%
 • Ferie Holland 1%
 • Ferie Schweiz 1%
 • Ferie Bulgarien 1%
 • Ferie Ungarn 1%

Kategorien ‘andre’ udgjorde i 2008 ifølge Danmarks Statistik omkring 12%.

Ferie i Portugal fordelt på aldersgrupper
Ser man på aldersgrupper er Portugal mest populær for de 45-64 årige. Omkring 3% af de udlands-rejsende i denne aldersgruppe valgte i år 2008 Portugal, som ferie-land. Seniorer (over 65 år) er derimod en anelse underepræenteret da omkring 1% besøgte Portugal. For denne aldersgruppe er Spanien fortsat uhyre populær med omkring 17% af de samlede rejser til udlandet.

Se hele rapporten udgivet i juli 2009 om turisternes vaner i år 2008 fra Danmarks Statistik (åbner som pdf)

I 2008 besøgte omkring 160.000 danskere Portugal inklusiv Azorerne og Madeira. I 2009 bliver antallet lidt lavere, hvilket afspejler en nedgang i rejselysten på grund af forværring i danskernes økonomi, som dog stadig er rimelig god.

Ved Danish Travel-Awards i 2008 vandt Portugals Turistbureau i Danmark hele to priser – dels for bedste udenlandske turistbureau i Danmark og dels for Portugal som bedste rejse-destianation inden for Europa.

Din vurdering:Obidos Medieval Market – middelalder marked i Óbidos 16. juli til 26. juli

I sommeren 2009 afholdes der som sædvanlig Middelalder Marked i Óbidos nord for Lissabon.

Markedet er et udstyrsstykke, og en stor del af Óbidos’ indbyggere finder tøj frem syet til denne lejlighed (og andre) i middelalderstil.

Der er munke, tiggere, adelsfolk, bønder, krigere, riddere, røvere, narre, dansere, jonglører, musikere og andet godtfolk på markedet, hvor man naturligvis også kan købe kunsthåndværk og mad inspireret af gamle traditioner.

Prøv for eksempel retter på markedet med grillet kød og pølser, middelalder-supper, retter med snegle (delikatesse i Portugal), torsk, blæksprutte, kanin, svin eller lam. Alt fås til rimelige priser og serveres udendørs eller indendørs i 20 forskellige hyggelige taverner.

Kampe mellem riddere til fods og til hest
Specielt for børn er markedets mere dramatiske del en oplevelse af de store i Portugal.

Borgerne i Óbidos har gennem mange år øvet sig i at stable dramatiske shows på benene. På Óbidos Middelaldermarked er der indrettet en kamp-plads, hvor der gives virklighedstro opvisning.

Man kan for eksemple opleve kampe mellem riddere i rustning til fods og endog opvisning i kampteknik til hest.  

Herunder video fra Óbidos Middelaldermarked 2008:Middelaldermarkedet i Óbidos har åbent mandag til fredag fra 17.00 til 24.00 samt i weekenden fra 12.00 til 24.00.

Man kan roligt sætte en hel dag af til at opleve Óbidos, som med sin gamle velbevarede borgmur er den perfekte ramme om et middelalder-event for hele familien.

Se også Óbidos Municipal (kommune) hjemmesiden (på engelsk).

Det er let at finde Óbidos, som ligger omkring 80 kilometer nord for Lissabon af hovedvej A8 (som også kaldes IC1).

Din vurdering:Præsident Obama besøger slave-fort i Ghana med svensk, dansk og portugisisk historie

Den amerikanske præsident fik den 11. juli 2009 fremvist Cape Coast Castle under et statsbesøg i den vestafrikanske stat Ghana.

Historien om Cape Coast Castle
Cape Coast Castle blev oprindeligt bygget af svenskerne i 1652-53 som en handelstation for tømmer ved navn Carolusborg på resterne af en hollandsk fort opført omkring år 1637.

Få år efter omkring 1658 lykkedes det imidlertid for den tidligere svensker-tro lokale krigsherre og forretningsmand Carlof (oprindeligt fra Rostok) at erobre fortet til Danmark under kong Frederik III. Der har sikkert været solide kontante fordele forbundet med Carlof’s pludselige skift i loyalitet.

Det tidligere Carolusborg (opkaldt efter Karl X af Sverige) blev derved en del af Gyldkysten – dvs. den berømte handelstation under den danske krone. Gudlkysten, som oprindeligt var baseret på handel med guld, elfenben og tømmer, udviklede sig snart til en stor slave-handelsstation.

Carolusborg blev af danskerne omdøbt til Carlsborg. Carlsborg forblev dog ikke længe under dansk herredømme. Omkring år 1664 blev fortet overtaget af briterne efter at hollænderne efter sigende franarrede danskerne fortet.

Trekantshandelen – et sort kapitel i dansk historie
Det var svært for den danske krone at kontrollere, hvad der skete i den lille koloni i Afrika, men det vigtigste var nu også den såkaldte trekants-handel.

Trekantshandelen gik ud på at danske skibe transporterede slaver fra Afrika til Caribien og derfra medtog sukker (og andre varer som slaverne producerede) tilbage til Danmark. Fra Danmark til Afrika medbragte man blandt andet våben, krudt og kugler som bytte-varer mod slaver til lokale stamme-høvdinge i Vestafrika.

Handelen med slaver var overordentlig profitabel og på trods af nutidens romantiske film om guvernør Peter von Scholten i Vestindien, var Danmark og specielt den magthavende elite omkring kongen i København ikke blandt de første til at forbyde slaveri.

Datidens officielle Danmark var dengang for godt 200 år siden faktisk overhovedet ikke til sinds at forbyde slaveri (Peter von Scholten blev straffet da han kom hjem), men man kunne se hvilken vej vindene bar og valgte at gøre som England.

Idé’en var at istedet for at importere flere slaver fra Afrika til Vestindien (og for at undgå alt bøvlet med at sejle dem over Atlanten) skulle slaverne istedet reproducere sig selv, og alle slaveejere i Vestindien blev opfordret fra centralt dansk hold om at ‘købe til lager’ inden Danmark i skyggen af storebror England valgte at forbyde handel med slaver med virkning fra år 1803.

Danmark ophævede først slaveriet i år 1848, og reel set var der ingen som kontrollerede, hvad der foregik på de danske vestindiske øer Skt. Thomas, Skt. Croix og Skt. Jan derefter. I 1917 blev øerne solgt til USA for 25 millioner dollars.

Præsident Obama sammenlignede sin oplevelse i Cape Coast Castle med et besøg i koncentrationslejren Buchenwald i Tyskland i juni 2009. Se mere i artikel i Jyllandsposten.

Herunder en sober forklaring om tilstandene i Cape Coast/på Guldkysten under portugisisk, hollandsk, engelsk, svensk og dansk herredømme: 

 

Portugiserne først i Ghana
Det tilstødende Elmina Castle i Ghana ligger tæt på det tidligere danske Carlsborg. Elmina er dog ældre og blev oprindeligt rejst af Portugal som São Jorge da Mina i år 1482.

På det tidspunkt fungerede Elmina fortet som en handelsstation. Det er én af de allerførste europæiske bygninger syd for Sahara.

Hele området med Elmina Castle og Cape Coast Castle er nu en del af et World Heritage (verdensarv) i Ghana.

Obama-tale i tidligere portugisisk-dansk bygning 
Præsident Obama havde hele sin familie med under sit juli 2009 besøg i Ghana - blandt andet for at døtrene Malia og Sasha kan se kontinentet, som de nedstammer fra.

Den ghanesiske regeringsbygning hedder Osu Castle, og netop her holdt den amerikanske præsident sin tale til parlamentet i Ghana.

Osu Castle er også kendt som den tidligere danske slave-station Fort Christiansborg. Den blev oprindeligt bygget af portugiserne omkring år 1550 som en handelsstation.

Man regner med at omkring 100.000 slaver fra Ghana og det øvrige Vestafrika blev bragt til Caribien (Dansk Vestindien) af danske skibe. Det samlede antal tilfangetagne afrikanere med relation til danske slave-stationer ligger formodentlig i størrelsesordenen 200-250.000, da mange døde under indfangning og under transport. Dermed rangerer Danmark som datidens 7. største slave-nation i verden.

Mange danskere går i øvrigt uden at vide det rundt med afrikansk bold i årene efter en fjern slægtning i Vestindien.

Kilder:
Professor i historie Uffe Østergård
Institut for Menneskerettigheder om slaveri
Afskaffelsen af slavehandel af Henriette Fosselius
Alex Frank Larsen: Danskernes sorte slægtninge

Din vurdering:Shopping i Lissabon - Primark lavpris-kæden inden for modetøj er kommet til Portugal

Én af de få forretninger på de engelske high streets, som ikke har problemer, er modetøjs-forretningen Primark, som satser benhårdt på at have de nyeste designs hurtigst på hylderne til de laveste priser.

I England er Primark faldet i de yngre kvinders smag – så meget at der nogen steder har været optræk til tumulter, når nye forretninger er åbnet og forventningsfulde shoppere har villet ind og sikre sig tøj til lav pris.  

Der er hård kamp om shopping kunderne, men tøj-eventyret for Primark fortsætter tilsyneladende. Via ekspansion i udlandet herunder Tyskland og Portugal siger Primark at salget i de første 40 uger af kriseåret 2009 (indtil 20. juni) er steget med 20%.

Primark i Portugal
De førende internationale lavpris-kæder i Portugal er spanske Zara og svenske Hennes & Mauritz, som begge kan forvente skarp konkurrence fra Primark.

Foreløbig er der dog kun én portugisisk Primark butik i det nyåbnede Dolce Vita Tejo shopping-center i Lissabon.

Denne ene butik er til gengæld på over 3500 kvadratmeter og tilbyder billigt modetøj til begge køn og i øvrigt også til børn.

Der er eksempelvis T-shirts i Primark fra 3 euro stykket. I konkurrenten Zara starter priserne for de billigste T-shirts normalt ved 5,95 euro.

Konceptet hos Primark er at tøjet skal være nyeste mode til laveste pris, men til gengæld behøver det ikke at holde længe. Primark siger dog som forventet at der ikke er gået på kompromis med kvaliteten.

Specielt unge kvinder har i England taget idé’en til sig om at købe tøj tit og følge moden uden at skulle betale en formue for det.

Der er få ting i Primark, som koster over 20 euro, og via en meget stram styring af, hvad der ligger på hylderne opnår Primark en omsætningshastighed på sine varer, som hele branchen misunder.

Se flere artikler om: Shopping i Portugal.

Tøj fra Primark videresælges
Primark forretningen i Dolce Vita Tejo centeret har ikke begrænsninger på, hvor meget en enkelt kunde må købe.

Det har givet det usædvanlige resultat for en modetøjsbutik at nogen kunder forlader forretningen med sækkevis af tøj – for at sælge det videre på markeder og i andre forretninger til en højere pris.

Meget af tøjet, som sælges i Primark, produces i Indien og Bangladesh.

Dolce Vita Tejo
Det nye Dolce Vita Tejo center, hvor Primark ligger, er åbnet i sommeren 2009 og er med op mod 300 forretninger Portugals største af slagsen.

Har man tiden til det vil man let kunne bruge en hel eftermiddag i Dolce Vita Tejo, som blandt andet indeholder modetøjs-forretningerne:  Bershka, Américo Tavar, Blanco, Bruxelas, Bubel, BW Kids, Cadena, Calzedonia, Caracol, Carven Paris, Cheyenne, Clip Store, Cortefiel, Darling Brasil, Decenio, Desigual, Dim, Etam Lingerie, Gardenia, Giovanni Galli, Girandola, H&M, Intimissimi, Jack & Jones, Just For Her, Lanidor, Levi’s, Lion of Porches, Mango, Massimo Dutti, Miss Sixty, Modalfa, Mr. Blue, Nanning, New Yorker, Ovs Industry, Pepe Jeans, Petit Patapon, Pull & Bear, Punto Roma, Quebramar, Rafthi Fashion, Sacoor Brothers, Salsa, Sfera, Sisley, Springfield, Stradivarius, Tally Weijl, Terra á Vista, Tezenis, Tiffosi Denim, Tintoretto, Triumph, United Colours of Benetton, Voque Effect, Woman’s Secret, Zara, Zippy.

Se mere på Dolce Vita Tejo hjemmesiden (også på engelsk), som også indeholder vejledning i, hvordan man finder de nye store shopping center i Lissabons Amadora-bydel.

Herunder PR-video for Dolce Vita Tejo centeret:

Din vurdering:Berømt udstilling i Lissabon – ‘Encompassing The Globe’ fra 16/7 til 1/11 på Museu de Arte Antiga

Portugals betydning i verden i det 16. og 17. århundrede er emnet på udstillingen Encompassing The Globe , som havde premiere på Arthur M. Sackler Gallery i Washington D.C., USA i år 2007.

Se også omtale af udstillingen i New York Times.

Portugisisk udstilling fra udlandet
Portugals højdepunkter som kolonimagt og opdager-nation vises blandt andet i form af genstande fra Kina, Brasilien, Congo, Benin, Sierra leone, Indien, Japan samt fra lande i Europa, hvor Portugal havde indflydelse.

Udstillingen er særdeles omfattende, og det har krævet et stort arbejde at organisere lånet af de mange genstande fra museer i hele verden. Nationalmuseet i Danmark har også bidraget.

Encompassing the Globe

Encompassing The Globe blev til på initiativ af The Smithsonian Institution, som Arthur M. Sackler Gallery i Washington D.C. er en del af.

Smithsonian Institute har lavet et lille website om Portugal i opdagelsestiden i anledning af udstillingen.

Museu Nacional de Arte Antiga finder man på adressen Rua das Janelas Verdes 17 i Lissabon bydelesn Santos (tæt ved stationen).

Åbningstider MNAA
Museu Nacional de Arte Antiga (MNAA) har åbent 14-18 tirsdag og 10-18 onsdag til søndag, mandag er lukket.

Se mere om entré til MNAA (åbner som pdf) og andre udstillinger på Museu de Arte Antiga hjemmesiden (kun på portugisisk).

Din vurdering:Fodboldnyt fra Portugal juli 2009

Fodboldspillerne holder sommerferie. Der spilles kun ganske få kampe i Portugal og i de øvrige europæiske lande i juli.

Det giver i stedet plads til rygter om salg og klubskifter samt naturligvis lidt ekstra sladder.

Luis Figo tilbud fra Tottenham
Portugisisk fodbolds grand old man Luis Figo, som er noget af det tætteste man kommer på en Michael Laudrup i Portugal, har efter sigende fået tilbud om at spille for den engelske Premier League klub Tottenham.

Luis Figo er én af de mest velhavende portugisiske fodboldspillere.

Egentlig er Luis Figo allerede ‘gået på pension’. Hans sidste klub var Inter Milan, hvor vennen José Mourinho er træner. Luis Figo forlængerede sin kontrakt med et år i Inter, da Mourinho kom til i sommeren 2008.

Den legendariske Figo fylder 37 år i november. Se mere om de løse rygter om at Figo er på vej til Tottenham på The Telegraph.

CR9 i Madrid
Real Madrids Bernabéu stadion var den 6. juli 2009 rammen om præsentationen af klodens dyreste fodboldspiller.

Cristiano i sin nye trøje nummer 9 (CR9) formåede at trække omkring 70.000 tilskuere til en velkomsttale og lidt boldjonglering.

Heldigvis huskede ingen Odense-spilleren Eric Djemba-Djemba, som for nyligt udtalte til Goal.com at Cristiano Ronaldo, da Djemba-Djemba i 2004-2005 var klubkammerat med ham i Manchester United, sagde at han holdt mere af ærkefjenden Barcelona end af Real Madrid.

Herunder video fra Cristiano Ronaldos præsentation i Real Madrid:

Cristiano Ronaldo sælger 3000 trøjer på en dag
Dagen efter at Cristiano Ronaldo blev præsenteret i Real Madrid gik fan-skaren målrettet efter at få fat i en Cristiano Ronaldo spiller-trøje.

På trods af en hamper pris på 633 kroner (85 euro) i arbejdsløsheds-ramte Spanien gik CR-9 trøjerne som varmt brød.

De ægte CR-9 trøjer er i øvrigt fabrikeret i Vietnam og består af 100% polyester.

Inden dagen var omme var 3000 trøjer langet over disken og yderligere omkring 300 tyv-stjålet, da vagterne ved Real Madrid butikken ikke kunne styre mængden af fans på trøje-indkøb.

Se også: Køb Ronaldo trøje

Nani måske til spansk fodbold
Den sidste portugisiske spiller i Manchester United frygter ifølge sladder-avisen News of The World for sin plads på holdet efter Manchester Uniteds indkøb af Antonio Valencia.

Både Atletico Madrid og Villarreal i Spanien skulle efter sigende være interesserede i det 22-årige portugisiske fodbold-talent.

FC Porto’s anfører solgt til Marseille i Frankrig
De portugisiske mestre fra Porto skal have udnævnt en ny anfører.

Den argentinske spiller Lucho Gonzalez er nemlig blevet solgt til Marseille for 125 millioner kroner.

28-årige Gonzales spillede for Porto i fire år – og hvert år vandt Porto den portugisiske liga. Gonzales scorede i alt 31 mål for Porto.

Din vurdering:Valg i Portugal den 27. september 2009

Valgkampen er så småt ved at gå igang i Portugal.

Præsidenten af republikken Portugal Anibal Cavaco Silva har efter at have konsulteret partierne i parlamentet udskrevet valg til den 27. september 2009.

Det er 4 år siden portugiserne sidst gik til stemme-urnerne til et nationalt valg, og derfor er valget helt efter planen og kommer ikke som nogen overraskelse.

PS regeringspartiet under pres
Den siddende regering kan ikke længere være sikker på at kunne fortsætte på trods af at regeringen i det nuværende parlament sidder med et ganske komfortabelt flertal.

I sommeren 2007 vandt PS det vigtige valg til bystyret i Lissabon, dog uden at opnå fuldstændigt flertal.

EU valget den 7. juni 2009 viste imidlertid med al tydelighed at mange i 2009 er utilfredse med José Sócrates og ikke mindst hans involvering i den såkaldte ‘Freeport-sag’

Sócrates er leder af det socialistiske PS parti og på trods af at det største oppositionspartiet PSD længe har haft svært ved at finde sine egne ben, lykkedes det til EU-valget for oppositionen at slå igennem.

Portugiserne trætte af José Sócrates
Mange mener at José Sócrates, på trods af et åbenlyst politisk talent, har været for enerådig som premierminister.

Portugiserne har en veludviklet skepsis mod alle politikere, og Sócrates har via sin flertalsregering og status i PS-partiet kunne agere stort set som han ville, hvilket ikke er faldet i god jord hos alle portugisiske vælgere.

Egentlig magtmisbrug har der sandsynligvis næppe været tale om, men visse beslutninger er ‘tromlet’ igennem af en sædvanligvis veloplagt premierminister.

PS socialisterne kan i øvrigt bedst sammenlignes med de danske socialdemokrater – og fører ofte politik som venstre/konservative i Danmark.

PSD det største oppositionsparti
For at gøre forvirringen total går oppositions-partiet PSD i Portugal under navnet socialdemokraterne. Grundsynet i forhold til de skandinaviske socialdemokratier er dog mere højreorienteret.

PSD kan bedst sammenlignes med venstre-konservative i Danmark uden dog på nogen måde at være på den yderste højrefløj.

Der er ‘strammere’ og ‘slappere’ i begge de to store partier i Portugal, og PS må betragtes som centrum-venstre parti, mens PSD er et centrum-højre parti.

PSD-partiet har i denne valgperiode været kendt for sine lettere ekcentriske politikere med store ego’er og for den store interne uenighed (se eksempelvis en PSD politiker forlade et interview, da der klippes til fodboldtræner José Mourinho i en lufthavn).

Det lader dog til at der indtil videre med den nuværende leder Manuela Ferreira Leite er lagt låg på konflikterne i PSD partiet.

Vind i sejlene til PSD
PSD har i sommeren 2009 haft succes med at stille spørgsmålstegn ved de meget store anlægsarbejder i forbindelse med TGV-hurtigtogslinjen til Spanien (Lissabon-Madrid), som efter planen skal forbindes til den nye Lissabon-lufthavn i Alcochete – som i øvrigt heller ikke er bygget endnu.

En stor majoritet på over 70% i den portugisiske befolkning er ifølge en meningsmåling udført af Marktest på vegne af Diário Económico og TSF i juni 2009 imod store offentlige udgifter til anlægsarbejder.

Kun 17,5% støtter regeringens ambitiørse anlægsplaner for de kommende år, hvilket dog står i kontrast til at de fleste portugisere naturligvis mener at regeringen bør gøre mere for at afhjælpe den stærkt stigende arbejdsløshed i Portugal.

Se også: Meningsmåling fra maj 2009.

Andre partier i Portugal
Det vil ikke lykkes andre partier efter valget at danne regering uden om PS og PSD. Dertil er de øvrige partier i det portugisiske parlament for små og langt hen af vejen også for dårligt organiserede.

De fleste af portugals små partier findes på venstrefløjen, hvor eksempelvis kommunisterne/de grønne stadig opnår relativt pæne valg i traditionelle arbejder-områder som Alentejo – måske kan man med lidt god vilje sammenligne dette parti med Enhedslisten i Danmark.

Landets tredjestørste parti er som regel venstreblokken BE, som på trods af et pænt EU-valg sandsynligvis får svært ved at få noget at skulle have sagt uden et samarbejde med storebror PS.

Venstreblokken kan sammenlignes med SF i Danmark, men er dog langt mindre i Portugal. Under krisen har venstreblokken BE haft fremgang.

På centrum-højre fløjen er det lille kristelige-demokratiske part CDU sandsynligvis ikke nok til at PSD vil kunne danne regering uden om PS efter valget - med mindre de øvrige partier i partlamentet nægter at give støtte til José Sócrates. 

Arbejdsløsheden forventes i år 2010 at nå op på omkring 11% i Portugal og bliver et af de store tema’er i valgkampen.

Din vurdering:Kap Verde fejrer nationaldag den 5. juli

Nationaldagen på Kap Verde Øerne den 5. juli er let at huske, for den falder dagen efter den amerikanske uafhængighedsdag Independence Day den 4. juli.

På Kap Verde nationaldagen fejrer man at den tidligere portugisiske koloni Cabo Verde efter det første frie valg i juni 1975 fik overdraget fuld selvbestemmelsesret fra Portugal den 5. juli 1975.

Befolkningen på Kap Verde
Kap Verdes nationaldag fejres i øvrigt ikke blot på Kap Verde. Befolkningen i øriget ud for Senegal i Vestafrika er spredt over det meste af kloden. Faktisk bor der flere uden for Kap Verde end på selve Kap Verde Øerne.

De største Kap Verde kolonier af immigranter findes i USA, Portugal, Angola, Senegal, Holland og Italien.

På Kap Verde Øerne lever omkring 500.000 mennesker, hvoraf mange er stærkt afhængige af øernes hovedindtægtskilde turisme samt af penge, som sendes hjem fra de mange immigranter i udlandet.

Det anslås at der er yderligere omkring en halv million efterkommere og immigranter fra Kap Verde alene i USA.

Kap Verde som portugisisk koloni
Kap Verde ligger strategisk godt for sejlads over Atlanterhavet til Amerika.

Det udnyttede slavehandlerne (heraf mange danske og portugisiske) ved at proviantere og nogen gange ‘omlade’ slaver fra det afrikanske fastland på Cabo Verde Øerne, som var blevet fundet af portugisiske opdagelsesrejsende allerede i 1400-tallet.

Senere ragede Portugal uklar med andre af tidens stormagter, og Kap Verde oplevede at få uvelkomment besøg af blandt andet den engelske ‘stats-pirat’ Francis Drake og hans skibe.

Foruden at være plaget af pirater i 15- og 16-hundredetallet, angreb også franskmændene senere i år 1712 Kap Verde som følge af uenighed med portugiserne.

Efterhånden blev slavehandelen afskaffet, men Cabe Verde var stadig interessant som provianteringshavn for transatlantiske sejladser.

Først da sejlskibenes tid var ved at være forbi, mistede Kap Verde øerne betydning, og på grund af omfattende skovdrift og klimaforandringer var (og er) de tidligere grønne (verde betyder grøn på portugisisk) øer heller ikke længere i samme grad frugtbare.

Til gengæld er der et meget behageligt klima på Kap Verde og et stort antal dyrearter, som ikke findes andre steder i verden.

Befolkningen på Kap Verde er primært efterkommerne af portugisere og afrikanske slaver.

Herunder video fra det billedskønne Kap Verde:

Se mere om Kap Verde Øerne.

Den måske mest berømte sangerinde fra Kap Verde er Cesária Évora, som helst optræder uden sko og derfor har fået tilnavnet ‘The Barefoot Diva’.

Mere om Cesária Évora på hendes egen hjemmeside.

Se hende herunder på en musikvideo optaget i Kap Verde.

Din vurdering:Flere billetter til Danmark-Portugal landskampen i Parken den 5. september 2009

Portugal møder Danmark for anden gang i VM kvalifikationsturneringen den 5. september 2009.

Kampen skal spilles i Parken i København, og Portugal var på forhånd tildelt 3800 af de i alt 38.000 billetter.

Billetter til Danmark-Portugal kampen har i et stykke tid været udsolgt i Danmark, men nu er der kommet 1200 billetter fra Portugal tilbage til Danmark, som sælges på BILLETnet fra den 10. juli kl. 10.00.

Billigere landskampe i Portugal
I Portugal koster en billet til kampen i Danmark 50 euro mod de normale 20 euro for en landskamp i Portugal. Desuden tager fodboldforbundet i Portugal 10 euro for at sende en billet med posten inden for landets grænser.

Venskabskampe mod Chile og Liechtenstein
Allerede den 12. august spiller Danmark venskabskamp på Brøndby Stadion mod Chile.

Samme dag spiller Portugal mod lilleputlandet Liechtenstein på grænsen mellem Schweiz og Østrig.

Billetter til Danmark-Chile kampen kan også købes på BILLETnet.

Se også: Stilling i VM kvalifikationsturnering Gruppe 1.

Din vurdering:Finansmanden Joe Berardo tilbyder fyret økonomiminister job

Efter at være blevet tvunget til at forlade posten som økonomi-minister har Manuel Pinho kunnet se sit navn nævnt og uheldige optræden foreviget med billede i pressen i det meste af verden.

Både Financial Times, Reuters, BBC med flere har i sommerperiodens mangel på gode (og relevante) historier skrevet om den uheldige minister i Portugal og hans forsøg på at nedgøre en politisk modstander i det portugisiske parlament.

Se mere om årsagen til økonomiminister Pinho's fyring.  

Manuel Pinho respekteret minister 
Hvad de fleste internationale medier glemmer at nævne er at Manuel Pinho som én af de længst siddende ministre i den portugisiske regering har været med til at forme Portugals energipolitik, som i høj grad tilgodeser vindenergi, vandkraft, solenergi og senest Portugals pionerer-indsats inden for bølgeenergi.

Den portugisiske energipolitik anses i andre europæiske lande for at være meget succesfuld idet Portugal formår at dække omkring 30% af landets elektricitetsforbrug fra vedvarende kilder. I 2010 er målet at 40% af Portugals elektricitetsforbrug skal komme fra vedvarende energi - herunder en stor del fra vandkraft.

Portugal har i Manuel Pinho’s ministertid satset benhårdt på vedvarende energikilder blandt andet fordi Portugal ikke har egne olie- kul- eller gasforekomster.

Manuel Pinho’s indsats har også været medvirkende til at den store VW fabrik Autoeuropa syd for Lissabon, som er meget vigtig for Portugals økonomi, med opbakning fra den portugisiske regering har kunnet udvikle sig til gavn for specielt Palmela området ved Lissabon.

Endelig er Manuel Pinho én af kræfterne bag den omdiskuterede branding af Algarve som ALLgarve.

Nyt jobtilbud fra rigmand
Finansmanden Joe Berardo er én af Portugals rigeste og mest kontroversielle erhvervspersonligheder.

Berardo udtalte i første weekend i juli 2009 at han stadig 'tror Manuel Pinho har mere at kunne gøre for Portugal'.

Berardo har tilbudt den tidligere økonomiminister en plads i direktionen i Fundação Berardo, som blandt andet anvendes til Joe Berardos ofte kortsigtede aktie-investeringer.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »