Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJuly 2009 - Indlæg

Cristiano Ronaldo undskylder optrin i Lissabon

Portugals mest berømte fodboldspiller holder ferie i hjemlandet og var den 1. juli i Lissabon med sin mor Dolores.

Tilsyneladende var det svært for Ronaldo at være alene, idet en 17-årig pige med et kamera vedblev at følge efter og filme fodbold-stjernen og hans mor.

Selv i bil kunne Cristiano ikke slippe væk fra den unge kvinde, som tilsyneladende var i selskab med en paparazzi.

Ronaldo’s mor blev stresset, og det resulterede i at den 24-årige Madeira-dreng efter uden held at have opfordret forfølgene til stoppe, rettede et spark mod fotografernes siderude i bilen – med det resultat at den unge pige med kameraet hvis nok fik en mindre alvorlig skade.

Cristiano Ronaldo har efterfølgende undskyldt optrinnet, men vil på den anden side ikke udelukke at det kunne ske igen, hvis nogen stresser hans mor.

Herunder video af Cristianos ankomst med privat-jet i Tires lufthavnen ved Cascais og billeder af Ronaldo i sin nye (for den forrige blev smadret i en tunnel i Manchester) Ferrari 599 GTB ‘Fiorano’ med 611 hestekræfter.

Din vurdering:Ballade i Portugals parlament – minister fyret for at lave grin med oppositionen

Underholdningen på Portugals TV-kanaler består som i resten af Europa i stor udstrækning af utallige gameshows og konkurrencer, hvor almindelige portugisere får chancen i studiet og hvis talentet rækker til det gøres berømte i det ganske land.

Desuden er serierne dvs. sæbe-operaerne, sitcoms eller på portugisisk telenovelas overmåde populære, specielt blandt de lidt ældre TV-seere i Portugal.

Torsdag den 2. juli var underholdningsværdien meget usædvanligt i top i en direkte optagelse fra parlamentet på den portugisiske SIC kanal.

Økonomi-minister smidt ud af regeringen
Under en lettere opheddet debat med oppositionen i det portugisiske parlament lavede økonomiminister Manuel Pinho ‘tyre-tegn’ med to fingre pegende fra eget hoved mod Bernardino Soares - en politiker fra PCP-partiet, som er et lille stærkt venstreorienteret parti uden stor betydning i portugisisk politik.

Manuel Pinho fra PS-partiet vidste tydeligvis ikke at et kamera pegede mod ham.

Optrinet blev for meget for en stor del af parlamentets medlemmer, og premier-minister José Sócrates, som netop havde talt under episoden, rejste sig igen og undskyldte sin økonomi-ministers opførsel.

Gammel måde at fornærme på
I latinske lande er attityden med hornene eller på portugisisk corno en kraftfuld fornærmelse, idet den indikerer at manden den rettes mod er 'hanrej' - dvs. hans kone har en udenoms-ægteskabelig affære.

Oppositionens frontfigur Paulo Rangel fra PSD-partiet var efterfølgende så ophidset over fornærmelsen fra Manuel Pinho, som blandt andet har ansvaret for Portugals turist-sektor, at parlamentets formand (svarende til folketingets formand) måtte bede ham besinde sig.

Senere på dagen blev presset så stort på ‘tyren’ at premierminister Sócrates måtte bede sin økonomiminister om at tage sin afsked, hvilket han gjorde.

Den ophidsede økonomiministers ‘tyretegn’ ligger heldigvis på Youtube:

Din vurdering:Arbejdsløse i Euro-området det højeste antal i 10 år

Eurostat, som er EU’s statisktiske kontor, har offentliggjort tal for arbejdsløshed i EU i maj 2009.

Tallene viser at Euroland – dvs. de lande som har indført den fælles mønt, samlet har en arbejdsløshed på 9,5% af arbejdsstyrken (harmoniserede tal). Det svarer til at at næsten én ud af 10 personer i Euro-land er arbejdsløse.

I alt mistede 273.000 personer i EU arbejdet i maj. De nye tal for arbejdsløshed i EU dækker dog over store forskelle mellem landene.

Spanien hårdt ramt af arbejdsløshed
Den spanske arbejdsløsheds-statistik er i særklasse chokerende læsning.

Med 18,7% arbejdsløshed på landsplan i maj 2009 er den spanske arbejdsløshed dobbelt så høj, som i Portugal, hvor 9,3% arbejdsløshed også er et stort problem. 

Den spanske økonomi er hårdt ramt af finanskrisen med tilhørende fald i aktiviteten i byggeriet. Begge dele influerer negativt på Spaniens store turist- og servicesektor, som fortrinsvis giver job til arbejdere med relativt korte uddannelser og relativt lave indkomster. Spaniens store bilindustri lider også under manglende afsætning.

Finanskrisen og dens følgevirkninger har efterhånden nået den spanske mellemklasse og specielt for unge universitetsuddannede er det blevet endnu sværere at finde job.

De spanske ‘Mileuristas’
I Spanien har udvklingen i arbejdsløsheden bevirket at de unge med længere uddannelser ikke kan finde velbetalte jobs uden at være i familie med eller kende de rigtige mennesker.

Det gav i 2005 en spansk 27-årig marketinguddannet pige idé’en til begrebet ‘mileurista’, som betyder en person, som tjener omkring 1.000 (mil) euro per måned. 

Carolina Alguacil skev et berømt læserbrev til den spanske avisen El Pais under titlen Soy mileurista – hvilket på spansk betyder ‘Jeg er mileurista’.

I dag består en stor del af den spanske befolkning mellem 22 og 40 år af mileuristas, som er kendetegnet ved ikke at have råd til at eje lejlighed, ikke have råd til at spare op, ikke at have råd til at holde bil og ikke mindst ikke have råd til at få børn. Mange bor hjemme indtil de bliver gift – måske frem til 30-35 års alderen.

Man taler endda i Spanien om at store internationale koncerner specifikt retter deres tilbud mod denne gruppe af veluddannede mennesker med lavindkomster – det gælder eksempelvis virksomhederne Ikea, Zara og McDonalds.

Se mere om de anslået 12 millioner spanske mileuristas på for eksempel den spanske avis El Pais eller CafeBabel.com .

Arbejdsløse i EU i maj 2009 (i % af arbejdsstyrken) ifølge Eurostat

 • Holland arbejdsløse 3,2%
 • Østrig arbejdsløse 4,3%
 • Cypern arbejdsløse 5,3%
 • Danmark arbejdsløse 5,7%
 • Finland arbejdsløse 5,9%
 • Tjekkiet arbejdsløse 6,1%
 • Rumænien arbejdsløse 6,2%
 • Luxembourg arbejdsløse 6,4%
 • Bulgarien arbejdsløse 6,5%
 • Malta arbejdsløse 7,1%
 • England arbejdsløse 7,2%
 • Italien arbejdsløse 7,4%
 • Tyskland arbejdsløse 7,7%
 • Polen arbejdsløse 8,1%
 • Finland arbejdsløse 8,1%
 • Belgien arbejdsløse 8,2%
 • Grækenland arbejdsøse 8,7%
 • EU GENNEMSNIT arbejdsløse 8,9%
 • Sverige arbejdsløse 8,9%
 • Frankrig arbejdsløse 9,3%
 • Portugal arbejdsløse 9,3%
 • EU-Euroland GENNEMSNIT 9,5%
 • Ungarn arbejdsløse 10,2%
 • Slovakiet arbejdsløse 11,1%
 • Irland arbejdsløse 11,7%
 • Letland arbejdsløse 14,3%
 • Estland arbejdsløse 15,6%
 • Litauen arbejdsløse 16,3%
 • Spanien arbejdsløse 18,7%

Se også: Arbejdsløshed i EU i februar 2009.

Din vurdering:Joana Vasconcelos plastik-kunstværk solgt på auktion i London for 160.000 pund

Én af Portugals mest kendte skabere af moderne kunst kan glæde sig over at være i høj kurs i London.

Værket Coração Independente Dourado er netop blevet solgt på en Christie’s auktion i London for 160.000 pund svarende til omkring 1.400.000 danske kroner.

Joana Vaconcelos er født i Frankrig, men bor i Lissabon i Portugal. Hun har blandt andet udstillet på Centro Cultural de Belém (CCB).

Se mere på www.joanavasconcelos.com.

Værket Coração Independente Dourado, som betyder noget i retning af ‘det uafhængige gyldne hjerte’ er skabt af plastik og imiterer stilen, som ofte ses i middelalderbyen Viana do Castelo i Nordportugal.

Se også: Joana Vasconcelos udstilling i Lissabon marts-april 2010.

Kunstværket blev købt af en samler fra London med gode forbindelser til  CCB. Det blev i øvrigt oprindeligt lavet på ordre af den kendte Restaurant Eleven (1 Micelin stjerne) i Lissabon, hvis ejere også stod opført som sælger på auktionen.

Selv om Joana Vasconcelos kun får berømmelse ud af salget var hun særdeles tilfreds og udtalte til pressen i Portugal at arbejdet forbundet med den 3,7 meter høje og 2 meter brede plastik-skulptur var enormt tidskrævende.

Et andet kendt Joana Vasconcelos kunstværk – en kæmpemæssig højhælet sko lavet af gryder og grydelåg ved navn Cindarella - har kunnet ses i både Spanien og Portugal på diverse messer og udstillinger.

Herunder optagelse fra Barcelona: 

Din vurdering:Danmark overhaler Portugal på FIFA verdensanglisten i fodbold for juli 2009

Se også: FIFA verdensrangliste - november 2009

Det danske landsholds gode resultater i VM kvalifikationen har givet gevindst på FIFA verdensranglisten.

Danmark er på juni 2009 FIFA ranglisten en respektabel nummer 15 efter i lang tid at have ligget dårligere end nogen sinde før.

15. pladsen er et spring på hele 9 pladser frem og skyldes sejren over Sverige den 6. juni 2009.

Portugal derimod er dumpet ned på en 17. plads på FIFA ranglisten efter uafgjort i venskabskampen mod Estland og en kneben sejr over det lavere rangerende Albanien.

Det danske fodboldlandshold har ikke rangeret foran Portugals landshold siden sommeren 2004.

FIFA ranglisten for juli 2009 ser således ud:

 1. Brasilien
 2. Spanien
 3. Holland
 4. Italien
 5. Tyskland
 6. Rusland
 7. England
 8. Argentina
 9. Frankrig
 10. Kroatien
 11. Grækenland
 12. USA
 13. Schweiz
 14. Serbien
 15. Danmark
 16. Australien
 17. Portugal
 18. Elfenbenskysten
 19. Ukraine
 20. Urugyay

Sverige slår ny national bundrekord med plads nummer 42 på verdensranglisten, Norge er nummer 50 og den finske fodboldlandshold er nummer 52.

Se hele juli-ranglisten på FIFA hjemmesiden.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side