Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk






Valg i Portugal den 27. september 2009

Valgkampen er så småt ved at gå igang i Portugal.

Præsidenten af republikken Portugal Anibal Cavaco Silva har efter at have konsulteret partierne i parlamentet udskrevet valg til den 27. september 2009.

Det er 4 år siden portugiserne sidst gik til stemme-urnerne til et nationalt valg, og derfor er valget helt efter planen og kommer ikke som nogen overraskelse.

PS regeringspartiet under pres
Den siddende regering kan ikke længere være sikker på at kunne fortsætte på trods af at regeringen i det nuværende parlament sidder med et ganske komfortabelt flertal.

I sommeren 2007 vandt PS det vigtige valg til bystyret i Lissabon, dog uden at opnå fuldstændigt flertal.

EU valget den 7. juni 2009 viste imidlertid med al tydelighed at mange i 2009 er utilfredse med José Sócrates og ikke mindst hans involvering i den såkaldte ‘Freeport-sag’

Sócrates er leder af det socialistiske PS parti og på trods af at det største oppositionspartiet PSD længe har haft svært ved at finde sine egne ben, lykkedes det til EU-valget for oppositionen at slå igennem.

Portugiserne trætte af José Sócrates
Mange mener at José Sócrates, på trods af et åbenlyst politisk talent, har været for enerådig som premierminister.

Portugiserne har en veludviklet skepsis mod alle politikere, og Sócrates har via sin flertalsregering og status i PS-partiet kunne agere stort set som han ville, hvilket ikke er faldet i god jord hos alle portugisiske vælgere.

Egentlig magtmisbrug har der sandsynligvis næppe været tale om, men visse beslutninger er ‘tromlet’ igennem af en sædvanligvis veloplagt premierminister.

PS socialisterne kan i øvrigt bedst sammenlignes med de danske socialdemokrater – og fører ofte politik som venstre/konservative i Danmark.

PSD det største oppositionsparti
For at gøre forvirringen total går oppositions-partiet PSD i Portugal under navnet socialdemokraterne. Grundsynet i forhold til de skandinaviske socialdemokratier er dog mere højreorienteret.

PSD kan bedst sammenlignes med venstre-konservative i Danmark uden dog på nogen måde at være på den yderste højrefløj.

Der er ‘strammere’ og ‘slappere’ i begge de to store partier i Portugal, og PS må betragtes som centrum-venstre parti, mens PSD er et centrum-højre parti.

PSD-partiet har i denne valgperiode været kendt for sine lettere ekcentriske politikere med store ego’er og for den store interne uenighed (se eksempelvis en PSD politiker forlade et interview, da der klippes til fodboldtræner José Mourinho i en lufthavn).

Det lader dog til at der indtil videre med den nuværende leder Manuela Ferreira Leite er lagt låg på konflikterne i PSD partiet.

Vind i sejlene til PSD
PSD har i sommeren 2009 haft succes med at stille spørgsmålstegn ved de meget store anlægsarbejder i forbindelse med TGV-hurtigtogslinjen til Spanien (Lissabon-Madrid), som efter planen skal forbindes til den nye Lissabon-lufthavn i Alcochete – som i øvrigt heller ikke er bygget endnu.

En stor majoritet på over 70% i den portugisiske befolkning er ifølge en meningsmåling udført af Marktest på vegne af Diário Económico og TSF i juni 2009 imod store offentlige udgifter til anlægsarbejder.

Kun 17,5% støtter regeringens ambitiørse anlægsplaner for de kommende år, hvilket dog står i kontrast til at de fleste portugisere naturligvis mener at regeringen bør gøre mere for at afhjælpe den stærkt stigende arbejdsløshed i Portugal.

Se også: Meningsmåling fra maj 2009.

Andre partier i Portugal
Det vil ikke lykkes andre partier efter valget at danne regering uden om PS og PSD. Dertil er de øvrige partier i det portugisiske parlament for små og langt hen af vejen også for dårligt organiserede.

De fleste af portugals små partier findes på venstrefløjen, hvor eksempelvis kommunisterne/de grønne stadig opnår relativt pæne valg i traditionelle arbejder-områder som Alentejo – måske kan man med lidt god vilje sammenligne dette parti med Enhedslisten i Danmark.

Landets tredjestørste parti er som regel venstreblokken BE, som på trods af et pænt EU-valg sandsynligvis får svært ved at få noget at skulle have sagt uden et samarbejde med storebror PS.

Venstreblokken kan sammenlignes med SF i Danmark, men er dog langt mindre i Portugal. Under krisen har venstreblokken BE haft fremgang.

På centrum-højre fløjen er det lille kristelige-demokratiske part CDU sandsynligvis ikke nok til at PSD vil kunne danne regering uden om PS efter valget - med mindre de øvrige partier i partlamentet nægter at give støtte til José Sócrates. 

Arbejdsløsheden forventes i år 2010 at nå op på omkring 11% i Portugal og bliver et af de store tema’er i valgkampen.



Kommentarer

Endnu ingen kommentarer