Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Engelske strande i Cornwall og Devon angrebet af Portuguese Man of War

Engelske strandgæster opfordres i august måned 2009 til at passe på et særligt ‘portugisisk fænomen’ på de populære sydvestlige engelske kyster i Cornwall og Devon.

En ‘jellyfish’ lignende gople med navnet Portuguese Man o’War eller Portuguese Man of War er set flere steder, og er der en enkelt, er der som regel flere hundrede eller tusinde.

Portuguese Man of War
Navnet på goplen, som i værste fald kan være livsfarlig for allergikere, skyldes dens form.

Det fortælles at den ved berøring stærkt svidende gople, som nok i Danmark ville få tildelt navnet brandmand, er opkaldt efter 1500-1600 tallets verdensmagt Portugals skibe, idet formen ligner en caravelle (skib) med sejl.  I gamle dage var Manowar eller Man o’War en engelsk betegnelse for et krigsskib med kanondæk.

Portuguse Man of War lever i havoverfladen og findes ikke i Danmark, hvor man som regel må nøjes med de næsten ligeså ubehagelige røde og blå brandmænd.

Til alt held er Portuguse Man of War også meget sjælden i Portugal idet den synes bedst om varmt vand. Den er af og til set ved kysterne i Spanien og på Corsica, men er langt mere almindelig i det indiske Ocean og omkring New Zealand og Australien samt ved Stillehavskysten og i Biscayen (herunder Florida) i USA.

Berøring resulterer som ved brandmænd i stærk irritation og bliver værre, hvis man forsøger at tørre irritationen væk med et håndklæde. Mere information om behandling af forgiftning med Manowar på eksempelvis Key-Biscayne.com.

Herunder videoklip med Portuguese Man of War, som også af og til kaldes ‘blue bottle’ (blå flaske):Kommentarer

Endnu ingen kommentarer