Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Gode internetforbindelser men kun lille stigning i brugen af internet i Portugal

Europakommissionen har sendt en ny årlig rapport ud om internettets udbredelse i EU (Europa).

På trods af at infrastrukturen med bredbåndsforbindelser er etableret i det meste af Portugal, halter antallet af brugere fortsat i forhold til de lande, Portugal sædvanligvis sammenlignes med.

Herunder nogen af de mange konklusioner fra den 111 sider lange EU-rapport

Uddannelse og økonomi afgører internetbrug
Jo højere uddannelse, jo højere andel af borgerne anvender computer og internet.

I Portugal bor de fleste højtuddannede i og omkring de større byer. På landet og blandt fattige i byområder er andelen af internetbrugere langt lavere, men der er store regionale udsving.

Små 40% af alle portugisere (2008 tal) bruger ofte eller med jævne mellemrum internet.

Ældre portugisere anvender i langt mindre udstrækning internet i forhold til ældre medborgere i Skandinavien.

I perioden 2004-2008 steg andelen af portugisere med jævnlig eller ofte brug af internet med omkring 10%. I et land som Tjekkiet steg brugen af internet i samme periode med 25%.

Til sammenligning bruger omkring 80% af Danmarks befolkning ofte eller jævnligt internettet.

Broadband udbredelse
I Portugal var der i januar 2009 omkring 17 broadbandlinjer per 100 indbyggere. Det svarer stort set til hvad Danmark havde i år 2004.

Landet med det højeste antal broadbandlinjer i 2009 er Danmark med omkring 37 linjer per 100 indbyggere. Portugal har sammen med Ungarn det 6. laveste antal linjer i EU, men antallet er dog øget kraftigt.

EU gennemsnit er 23 broadband linjer per 100 indbyggere.

Infrastruktur – mulighed for broadband
En håndfuld lande i Europa har allerede 100% dækning. Det gælder Danmark, Frankrig, Luxembourg, Belgien, England og i realiteten også (men dog ikke helt 100%) Holland, Malta og Sverige.

Portugal har en dækning på 95% på linje med lande som Island, Finland, Italien og Norge. Dækningen på landet i Portugal nærmer sig 90%, hvilket svarer til dækningen på landet i Sverige.

Priser på broadband i Portugal
Broadband er relativt dyrt i Portugal, men man kan dog ofte få en pakke bestående at TV, telefon og internetforbindelse.

Man har regnet sig frem til at justeret for købekraft (skatter, indkomst m.v.) koster en 2-4 megabit forbindelse typisk omkring 35 euro per måned i Portugal. Prisen i Danmark for en lignende forbindelse er omkring 25 euro.

Når man bestilt broadband i Portugal får man i øvrigt ofte meget for pengene. Hastigheden er i tit højere end i Danmark – specielt i byerne. Men gennemsnitshastigheden set for hele landet ligger på samme niveau.

Danskere bedst til at bruge internettets muligheder
Ingen landes borgere har så avanceret en brug af internettet som Danmarks.

E-banking, sociale netværk, køb over internettet, online film/underholdning/musik, e-faktura og statslige/kommunale services til borgerne er i stor udstrækning slået igennem i Danmark.

Portugal er dog foran Danmark på et enkelt punkt: Statens e-service overfor virksomheder har en lidt større brugerandel via nettet i Portugal end i Danmark.

I Portugal er befolkningen stadig ‘langt bagud’ i forhold til specielt Skandinavien og Holland i brugen af e-banking, online-køb, online spil, musik, film m.v., software downloads og borgerservice (for private) på nettet.

Se hele den omfattende internet-rapport 2009 (åbner som pdf på engelsk). Rapporten er værd at studere for alle, som påtænker at lave webshop eller andre kommercielle hjemmesider til det portugisiske marked.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer