Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Spor af General Wellington - gammelt britisk-portugisisk forsvarsværk fundet nord for Lissabon

Den engelske General Wellington (1769-1852) var i perioden 1808-1811 i Portugal for at bekæmpe tropper tilhørende Frankrigs berømte general Napoleon Bonaparte.

Portugisisk-engelske befæstninger nord for Lissabon
Med hjælp fra engelsk side fik portugiserne i perioden 1809-1810 bygget to forsvarslinjer i nærheden af byen Torres Vedras - de såkaldte Linhas de Torres Vedras (Torres Vedras linjerne).

Forsvarslinjerne til beskyttelse af Lissabon mod invasion nordfra og de omringede franske tropper omkring Lissabon i syd bestod af to linjer med i alt 152 fæstningsværker mellem byerne Torres Vedras og Vila Franca de Xira

Det er resterne af det måske største af disse forsvarsanlæg, som er gravet ud i fæstningen Forte do Alqueidão. Man mener endda at have fundet General Wellingtons private rum.

Napoleon indtager Lissabon
Napoleons tropper havde indtaget Lissabon i 1807, men Napoleon havde ‘glemt’ at opnå fuldstændig enighed med Spanien om at kunne støtte tropperne med forsyninger og forstærkninger gennem Spanien.

Man var fra fransk side gået med til at holde tropperne i Portugal (og deres dårlige vaner) uden for byen Lissabon. Én af de franske lejre var i kystbyen Cascais vest for Lissabon, som i starten af 1800-tallet havde karaktér af et fiskerleje.

Portugal og England gamle allierede
Årsagen til Napoleons interesse for Portugal var i øvrigt ikke at besejre portugiserne, men derimod at forhindre portugisisk-engelsk samhandel.

Napoleon havde som mål at besejre England, og det var kilde til megen irritation for Napoleon at portugiserne vedblev at forsyne og handle med England.

Beslutningen om at invadere Portugal viste sig at blive én af de dårligste, som den berømte strateg Napoleon fik taget.

Ikke alene fik portugiserne med hjælp fra General Wellington (The Duke of Wellington) smidt de franske tropper ud af landet. Wellingtons styrker var overlegne, da Napoleons tropper flygtede tilbage gennem Spanien, og den engelske general gjorde med hjælp fra portugisiske hærenheder en særdeles blodig ende på en stor del af de franske styrker.

Franske tropper i Cascais
I Cascais var de lokale fiskere ikke særligt begejstrede over de franske troppers tilstedeværelse. En stor del af hærene bestod i 1800-tallet af lejesoldater, som ingen grund så til at skulle ‘kende forskel på dit og mit’.

De franske styrker under ledelse af General Junot opholdt sig dog i stor udstrækning på 1600-tals fortet Cidadela de Cascais, som stadig i dag er det største bygningsværk i Cascais.

Omkring år 1809 var de godt 20.000 franske soldater omringet af engelske styrker, men fik lov til at forlade Portugal (med al deres tyvegods) efter underskrivelse af den på det tidspunkt meget kontroversielle Sintra-konvention på Queluz slottet i Sintra .

General Wellington siges af nogen historikere at have haft let spil mod Napoleons hære i Portugal og Spanien.  Til gengæld er der stor beundring over Wellingtons senere afgørende sejr over Napoleon i slaget om Waterloo i Belgien i år 1815.

I moderne tid er Wellingtons indsats heller ikke helt glemt i Cascais. Det mest populære diskotek i Cascais med besøgende helt fra Lissabon hed i mange år Duke of Wellington. I 2009 er åbnet en engelsk inspireret pub (med vanvittig høj musik) i byens midte ved navn Duke.

Det lykkedes Danmark under Napoleons-krigene uden den store militære indsats at holde med krigens taber Napoleon, hvilket viste sig at skulle koste Danmark landsdelen Norge. 

Herunder video-klip med nogen af de gamle forsvarsværker anvendt af portugiserne i samarbejde med Wellingtons tropper. Mange er ombygget til hotel. I Portugal har denne type hotel ofte betegnelsen Pousada.

 Kommentarer

Endnu ingen kommentarer