Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2009 - Indlæg

Portugal får økonomisk vækst igen i år 2010 spår nationalbankdirektøren

I juni 2009 mente den internationale organisation for økonomisk samarbejde OECD at Portugals økonomiske vækst i år 2009 ville ende på minus 4,5% for året som helhed.

Desuden forudså OECD at den portugisiske økonomi ville opleve negativ vækst også i år 2010, dog ‘kun’ på minus 0,5%.

Se også: OECD forudsiger krafig negativ vækst

Forsigtig optimistisk nationalbankdirektør
Det går dog bedre end ventet, hvilket har fået den ellers forsigtige nationalbankdirektør i Portugal Vitor Constancio til at melde ud at den negative vækst i år 2009 mere sandsynligt bliver på 3,5%.

Mere vigtigt at det imidlertid at chefen for den portugisiske centralbank mener at der i år 2010 igen vil være (en lille) positiv økonomisk vækst i Portugal.

Dansk økonomisk vækst
Den samme OECD forudsigelse bedømte i juni 2009 Danmarks økonomiske vækst til at blive på minus 4% i 2009 og et lille plus på 0,1% i år 2010.

De seneste tal fra Danmarks Nationalbank fra september 2009 siger et fald i den økonomiske vækst på 3,2% i 2009 og et relativt pænt plus i forhold til forventet på 0,9% i år 2010.

Den danske regering derimod, med finansminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen, mente i oktober 2009 at væksten den danske vækst i 2009 ville falde med op til 4%.

Din vurdering:Seedning i VM kvalifikationen vedtaget – svær FIFA seeded modstander ved andenplads i VM kval

UPDATE:
Resultat af lodtrækning til grupper i VM slutrunden

..................................

FIFA er øverste myndighed i fodboldverdenen og står derfor naturligvis også for afholdelse af VM i Sydafrika i 2010.

Som organisator, bestemmer FIFA reglerne i kvalifikationsturneringen til VM, og der er sidst i september 2009 taget en potentielt vigtig beslutning for Danmark, Portugal og ikke mindst Sverige.

Se også: Stilling i VM gruppe 1.

Seedning for alle 2’ere i VM kval
Kun vindere af grupperne i VM kvalifikations-turneringen løser direkte billet til VM slutrunden i 2010.

Otte hold i de respektive europæiske grupper (1-9) skal spille playoff kamp om en plads i VM slutrunden. Et enkelt to’er hold vil ryge ud på forhånd for at få pengene til at passe. Der er 2’er holdet med færrest point eller subsidiært ringeste målscore, som på forhånd ikke kvalificeres.

De øvrige 8 hold skal spille playoff kampe ude og hjemme mod én modstander.

Den nye beslutning om at seede vil give de på papiret stærkeste hold en fordel, da alle hold med anden-pladser i VM kval grupperne vil blive seeded efter FIFA verdensranglisten i fodbold per 16. oktober 2009.

Se den seneste FIFA rangliste (oktober 2009).

Sverige seedes dårligt
I VM gruppe et har specielt Sverige for tiden en mindre god placering på FIFA ranglisten, som nummer 41.

Såfremt Sverige bliver nummer to i VM gruppe 1 vil holdet kunne få meget svære playoff kampe mod et af følgende hold: Grækenland (pt toer i VM gruppe 2), Rusland (pt to’er i VM gruppe 4), Kroatien (pt. to’er i VM gruppe 6) eller Frankrig (pt. nummer to i VM gruppe 7)

Portugal og Danmark seedes bedre, men ikke godt nok
Beslutningen om at seede til VM playoff-kampene er ikke stort bedre for Danmark og Portugal, som i september 2009 ligger nummer 16 og 17 på FIFA-ranglisten.

Da alle de ovennævnte to’ere i VM grupperne (kan nå at ændre sig) ligger over Danmark og Portugal på FIFA verdensranglisten, vil situationen såfremt Portugal eller Danmark slutter på anden-pladsen i VM gruppe 1 være den samme som Sveriges med en meget svær seeded modstander i playoff kampene.

Din vurdering:Stor handel under opsejling i den portugisiske mediebranche

Grupo Media Capital er navnet på én af de større mediekoncerner i Portugal.

Den vigtigste aktivitet er TV-stationen TVI, men virksomheden driver desuden flere radiostationer samt internetportalen IOL – som under samme navn også udbyder internetforbindelser (ISP).

Også fodboldavisen MaisFutebol samt et par mindre avistitler tilhører den portugisiske medie-koncern.

Det er således én af de tunge spillere i den portugisisk mediebranche, som med stor sandsynlighed er på vej til at få ny storaktionær.

Spansk ejer i bekneb for penge
Sælger og indehaver af aktie-majoriteten i Media Capital er Spaniens største mediehus Prisa, som blandt andet udgiver den spanske avis El Pais.

Spanske Prisa er i lighed med de danske avis-huse voldsomt trængt økonomisk og har brug for penge til at dække serviceringen af et 5 milliarder (euro) stort lån.

Med underskud på driften af aviser og dårlige tider for de fleste annonce-baserede aktiviteter, er der ingen vej uden om salg af aktiver.

Prisa sælger i første omgang 35% af Media Capital. Køber er det portugisiske investeringsselskab Ongoing Strategy Investments.

Tidligere på ugen blev 25% af det Prisa-ejede Grupo Santillana Ediciones solgt til en sydamerikansk investorgruppe.

Media Capital er som virksomhed vurderet til at være omkring 450 millioner euro værd.

Din vurdering:Billeje i Spanien og Portugal i efterårsferien – billig lejebil på Tenerife, Gran Canaria og Algarve

Skal man på ferie i syden på de spanske ferieøer Tenerife eller Grand Canaria i efterårsferien, eller går turen til Algarvekysten i Portugal, er der særdeles gode priser på billeje.

Tenerife billeje i efterårsferien
Det er næsten altid billigt at leje bil på Tenerife, men når sommeren går på hæld, bliver det virkeligt billigt.

I uge 42 koster billigste udlejningsbil på Tenerife under 700 kroner for en uges billeje (Peugeot 107 el. lign).

En lidt større (og meget bedre) bil i Ford Fiesta klassen kan lejes på Tenerife fra omkring 710 for en uges billeje. Selv en bil i VW Golf klassen kan i efterårsferien (priseksempel lejebil 18-25 oktober) lejes for under 900 kroner for en uges Tenerife-billeje.

Er man til biler uden tag, kan man i uge 42 leje en cabriolet på Tenerife (Renault Megane CC el. lign) til under 2500 kroner for en uges billeje.

Se pris-tilbud på billeje på Tenerife (Tenerife Sur er den sydlige Dronning Sofia lufthavn på Tenerife, som mange danske charter-selskaber flyver til)

Billig Gran Canaria billeje i efterårsferien
Også på Grand Canarien er billeje super billigt i efterårsferien 2009.

En VW Golf eller lignende koster som på Tenerife fra omkring 900 kroner for en uges efterårsferie-billeje på Gran Canaria, mens en lidt mindre Citroen Berlingo kan findes fra under 800 kroner for en uges billeje.

Vil man helst køre diesel-bil i ferien på Gran Canaria, bliver det dog noget dyrere. Billigste diesel-udlejningsbil er en VW Golf TDi, som fås fra omkring 1550 kroner for en uges billeje i efterårsferien.

Som noget nyt kan man leje en miljøvenlig Toyota Prius hybrid-bil på Gran Canaria. Den store Toyota med den avancerede teknik fås fra godt 2000 kroner for en uges Gran-Canaria billeje.

En MPV udlejningsbil med plads til op til 7 personer (VW Touran el. lign) kan lejes i lufthavnen på Gran Canaria fra omkring 2800 kroner for en uges billeje.

Se pris-tilbud på billeje på Gran Canaria (der er kun én lufthavn på Gran Canaria) 

Algarve billeje i efterårsferien – billigste leje af cabriolet i Portugal
På Algarvekysten i Portugal er der ligeledes meget billige udlejningsbiler uden for højsæsonen.

Algarve har et meget højt antal sommerturister, men i oktober er der færre kunder hos udlejningsselskaberne, og det giver billige lejebiler.

En Ford Fiesta med 5 døre og air condition kan lejes i Faro i Algarve for under 800 kroner for en uges billeje. Den samme bil, men med diesel-motor koster fra 840 kroner for en uges billeje i det sydlige Portugal.

Vi har også set den måske billigste cabriolet i Europa i Faro. Prisen i efterårsferien for en Peugeot 206 CC foldetags-cabriolet (eller lignende bil) starter ved kun 1283 kroner for en uges billeje uden (og med) tag.

De lidt større biler med plads til 6-7 personer kan findes til priser fra små 3000 kroner for en uges Algarve-billeje i efterårsferien (Ford Galaxy el. lign).

Se pris-tilbud på billeje i Algarve lufthavn i Faro.


Alle ovenstående pris-eksempler på billeje er for efterårsferien 2009 – d.v.s. uge 42 fra 18 oktober til 25. oktober. Det er ofte afgørende at man booker i god tid i forvejen for at opnå de laveste billeje-priser.

Om Billeje i Spanien
Vær opmærksom på at specielt i Spanien er mange billeje-selskaber begyndt at opfinde nye ‘fuel policies’ eller på dansk ‘regler for brændstof’.

Man bliver ikke snydt, men hos visse selskaber skal man levere sin udlejningsbil tilbage med tom tank (så tom som muligt). Det er ofte svært at afpasse, og selskaberne tjener derfor på altid at lægge regningen for en tank benzin eller diesel oven i prisen istedet for at levere bilen med fuld tank og lade kunden efterfylde.

Det giver mulighed for at annoncere med lavere billeje priser i Spanien i forhold til billeje-selskaber med mere normale betingelser. Regningen for brændstof lægges altid oveni. Alle detaljer kan ses under ‘prisdetaljer’ under hvert enkelt billeje tilbud.

At skulle aflevere udlejningsbil med tom tank kan også forekomme i Portugal, men er dog (heldigvis) ikke så udbredt.

Din vurdering:Limpar Portugal kampagne – hovedrengøring i Portugal, på Madeira og på Azorerne 20. marts 2010

Med inspiration fra Estland vil Portugal, Madeira og Azorerne den 20. marts 2010 blive udsat for en hær af frivillige, som vil rengøre naturen.

Limpar Portugal kampagnen er lokalt orienteret og organiseres af styregrupper i et stort antal byer. Per ultimo september 2009 var 283 sådanne grupper dannet.

Målet for indsatsen er lokale naturområder, som ofte anvendes som skraldespand.

Forberedelse og tilmelding af frivillige
Som en del af den store indsats samarbejder kommunerne og store virksomheder med at stille køretøjer til rådighed, så skraldet kan transporteres væk.

På forhånd udvælges opsamlingssteder til skraldet, og alt logistik vil således være planlagt til den store dag – 20. marts 2010, hvor Portugal, Madeira og Azorerne vil få den største hovedrengøring nogen sinde på en enkelt dag.

Indtil videre har 7300 frivillige meldt sig. Arrangørerne håber på at 100.000 frivillige melder sig inden 20. marts 2010.

Se hvordan man kan deltage på www.limparportugal.org (hjemmesiden kan være gået ned under belastning, men kommer op igen).

Alternativt kan man læse om Limpar Portugal kampagnen på Limpar Portugal blog hvor der også er oplysninger om lokale grupper. 

Herunder Youtube video med Let’s Do It kampagnen i Estland fra 2008.

Din vurdering:Ny motorvej mellem Cascais og Sintra – Autoestrada A16 klar til indvielse

Hidtil har mange bilister dagligt siddet i kø på hovedvej N9 mellem Cascais og Sintra.

Det vil sandsynligvis ændre sig, når A16 motorvejen åbner for trafik onsdag den 30. september 2009.

Den nye A16 vil på sigt forbinde Cascais A5 motorvejen (fra den vestligste del) til CREL (Circular Regional Exterior de Lisboa).

Sydøst for Sintra møder den nye A16 hovedvej IC19 (Lissabon-Sintra vejen), og A16 fortsætter nord for IC19 mod Amadora i det nordvestlige Lissabon, hvor den vil blive forbundet til CREL (IC18-A9) ringvejen.  

A16 var oprindeligt planlagt at skulle åbne ved årsskiftet 2009-2010, men strækningen fra A5 til IC19 står altså allerede færdig.

Det er virksomheden AENOR, som står for driften af den nu 23 kilometer lange A16 motorvej.

Den kønneste vej til Sintra fra Cascais
Som turist i Portugal kan man i stedet vælge den væsentlig længere, men også langt kønnere tur fra Cascais til Sintra af den snoede Estrada da Malveira da Serra vej (N247).

Denne rute fører via byerne Azoia og Colares vest om den store Cascais-Sintra naturpark og videre til Sintra.

Se kort over området omkring Sintra og Cascais herunder. Man kan endnu ikke finde den nye A16 på Google Maps, men den løber 'til højre' for N9.

 


Se Cascais-Sintra via N247 i større format

 

Din vurdering:U2 koncert i Portugal i oktober 2010

Det verdensberømte irske band U2 med den næsten lige så verdensberømte forsanger Bono (ham med de røde solbriller) har annonceret ny U2 koncert i 2010 i Portugal.

Dato’en er 2. oktober 2010, og koncerten vil finde sted i Coimbra mellem Lissabon og Porto.

Yderligere en koncert er efterfølgende programsat til afholdelse i Coimbra den 3. oktober på Estadio Cidade.

U2 scenen til 2010 koncerten vil få form som et spindelvæv med publikum til alle siden rundt om scenen. Den er en del af U2’s 360’ World Tour koncert-turné.

Billetter til U2 koncerten i Portugal vil kunne bestilles på www.ticketline.pt .

Se mere om koncerter med U2 på U2-hjemmesiden.

U2 i Danmark
Tidligere på året var der spekulationer om en U2 koncert i Danmark i 2010. Det er ultimo september 2009 bekræftet (på U2 hjemmesiden) at U2 besøger Horsens den 15. august 2010.

Billetsalget til U2 koncerten på Casa Arena i Horsens starter 3. oktober 2009 for offentligheden.

UPDATE: Der afholdes ekstra U2-koncert i Horsens den 16. august 2010.

U2 koncert i 2005 i Portugal
Sidste gang U2 var i Portugal var i år 2005 på Alvalade Stadion (Sporting Lissabon hjemmebanen) som afslutning på deres Vertigo Tour.

Se også:
Koncerter i Lissabon sommeren 2009

Herunder billeder fra U2 koncerten i Portugal i 2005:

Din vurdering:Valgresultat til parlamentsvalget i Portugal 27. september 2009

Valget i Portugal til det 230 medlemmer store parlament fik følgende resultat:

Partido Socialista - PS : 36,6%
Partido Social Demokrata – PSD : 29,1%
Centro Democrático e Social - Partido Popular : 10,4%
(CDS/PP)
Bloco de Esquerda – BE : 9,9%
Coligação Democrática Unitária - CDU :  7,9%

De øvrige mindre partier fik alle under 1% af stemmerne.

CDU er en koalition af kommunister og de grønne – på portugisisk Partido Comunista Português – PCP og Partido Ecologista – PEV.

Stemmeprocent i Portugal ved valget i 2009
Stemmeprocenten var på 60,6%.

Ved parlamentsvalget i 2005 var stemmeprocenten i Portugal 65%.

Tallene er foreløbige, men der vil ikke kunne rykkes væsentligt på ovenstående valgresultat.
(opdateres)

Antal pladser i Portugals parlament efter 2009 valget
De 230 pladser i det portugisiske parlament blev fastlagt efter fintælling.

Mandatfordelingen ser således ud:
PS: 97
PSD: 81
CDS/PP: 21
BE: 16
CDU: 15

Relateret artikel:
Emner i den portugisiske valgkamp i september 2009.

Din vurdering:2009 valg i Portugal den 27. september – hurtigtog og budgetunderskud vigtigste emner for valgresultat

Portugal er blandt de første lande i EU, som langsomt er ved at komme sig oven på den finanskrisen.

Foreløbige tal indikerer at andet kvartal 2009 viste en økonomisk vækst på plus 0,3% i forhold til andet kvartal 2008. I mange andre EU lande er der fortsat negativ vækst.

Se også: Valgresultat parlamentsvalg i Portugal 2009 .

Ingen bedring for det stigende antal arbejdsløse
De forbedrede økonomiske udsigter har dog ikke resulteret i flere arbejdspladser.

Med en arbejdsløshed i efteråret 2009 på 9,2% og udsigt til måske 10,5-11% arbejdsløshed i 2010 i Portugal er udsigterne for lønmodtagerne dårlige.

Desuden fosser pengene ud af statskassen i Portugal efter diverse støtteordninger og ikke mindst som følge af at mistede skatte-indtægter slår igennem fra den alvorlige krise i 2008-2009.

Premierminister Sócrates klemt af offentlige ansatte, egen spin og Freeport-sag
Den siddende premierminister har med et komfortablet flertal kunne påvirke Portugals udvikling i perioden 2005-2009 mere end de fleste andre premierministre før ham.

Der har været succes’er i regeringens prioriteringer inden for forbedring af undervisning og uddannelse og inden for brug af vedvarende energi – områder som Sócrates har satset meget på. Samtidig har Sócrates-regeringen inden krisen brød ud formået at holde Portugals budgetunderskud under 3% af BNP, hvilket er en bedrift i et land med en stor og relativ konservativ (og til dels ineffektiv) offentlig sektor.

Problemerne har imidlertid i det sidste års tid stået i kø for at indhente den karismatiske José Sócrates.

Der er ved at vise sig en træthed i befolkningen over premierministerens politiske ‘spin’. Mange portugisere mener at ‘sandheden ifølge Sócrates’ er fordrejet, og at regeringspartiet opfører sig arrogant over for store grupper i samfundet.

Især de offentlige ansatte i Portugal heriblandt specielt lærere og politifolk har mærket effektiviseringer og for nogens vedkommende forringelser i deres ansættelsesforhold. En stor del af disse faggrupper er derfor meget utilfredse med PS-partiet (svarer til socialdemokratiet i Danmark). Sócrates og hans regering, mener mange offentlige ansatte, har forrådt dem.

De offentlige ansatte har ladet deres frustration høre under mange strejker og vil i stort tal ifølge meningsmålingerne stemme på det rent socialistiske parti Venstre-blokken (svarer til SF i Danmark) ved valget den 27. september.

Freeport-sagen klæber også fortsat til premierministeren og kan blive afgørende for valget.

Ny leder for PSD satser på de ældre, på middelklassen, på små erhvervsdrivende og på de rige
PSD partiet er Portugals suverænt største oppositionsparti.

Formanden for PSD partiet (som kan sammenlignes med Venstre eller de Konservative i Danmark) Manuela Ferreira Leite er klart mere liberalistisk indstillet end den siddende premierminister.

Leite fremstår saglig på TV, men er til gengæld langt mindre karismatisk end Sócrates og desuden en form for kompromis-løsning som leder af det tidligere regeringssparti PSD, som har været præget af stor uenighed og magtkampe mellem store ego’er.

På trods af at center-højre partiet PSD kalder sig socialdemokrater, er partiets politik ved valget 2009 i Portugal først og fremmest, at der skal spares på de offentlige (anlægs)udgifter.

I første omgang står et af landets største investeringer nogensinde – den planlagte TGV hurtigtogs-linje til Spanien fra Lissabons nye lufthavn på spil. En udskydelse af projektet vil koste mange nye arbejdspladser og appellerer umiddelbart ikke til de lavestlønnede i Portugal. Mange ældre portugisere kan dog ikke forstå, hvad Portugal skal med et hurtigtog til Spanien og vil ifølge meningsmålingerne denne gang stemme på PSD.

Sandsynligt resultat af valget i Portugal
Center-venstre partiet PS mister med stor sandsynlighed det absolutte flertal i Portugals parlament. Resultatet af valget i Portugal 2009 kendes dog først sent om aftenen søndag den 27. september.

Til gengæld vil partierne til ventre for PS, og det vil sige Venstreblokken BE samt Kommunisterne og de Grønne CDU/PPP, med stor sandsynlighed få et godt valg. Dermed vil balancen i portugisisk politik næppe flytte til højre og måske endda nærmere flytte til venstre på trods af en forventet PS tilbagegang.

José Socrates kan meget vel ende med at fortsætte som premierminister i Portugal for en PS-mindretalsregering støttet af de venstreorienterede pertier i parlamentet.

Se også meningsmåling for valget i Portugal september 2009.

For dem som kan begå sig på portugisisk, har TV stationen SIC lavet en Guide til Portugals Politiske Partier, som indeholder en test af politisk tilhørsforhold. Tag SIC testen (åbner i nyt vindue).

Din vurdering:Paven kommer til Fatima i 2010 i forbindelse med pilgrims-processioner 12-13 maj

Paven i Rom har annonceret at der er lagt en tur til den katolske valfartsby Fatima i Portugal ind i programmet i år 2010 – nærmere bestemt den 13. maj, som er én af den katolske kirke i Portugals vigtigste dage.

Pilgrimme i milliontal fra hele Europa samt mange fra Nord- og Sydamerika flokkes hvert år 12-13 maj i byen Fatima godt 100 kilometer nord for Lissabon for at mindes den 13. maj 1917, hvor Jomfru Maria ifølge beretninger viste sig første gang for tre hyrdebørn.

Se også: Religiøse optog i Fatima 12-13 maj 

Pave Benedict XVI’s første besøg i Portugal 
Den 265. pave er fra Tyskland og født som Joseph Alois Ratzinger. Han blev valgt til sit embede i april 2005 efter den folkelige og i mange lande populære polsk-fødte pave John Paul II døde.

Pave Benedict XVI er den femte pave, som besøger Fatima. Benedict XVI har via sit gode kendskab til det spanske sprog også mulighed for at udtrykke sig på portugisisk omend han ikke taler sproget flydende.

12-13. maj ofte begivenhedsrige pave-dage
Den tidligere pave John Paul II var overordentlig ‘well travelled’ idet han nåede at besøge 129 lande. Portugal blev besøgt fire gange.

John Paul II talte portugisisk og var overbevidst om at ‘Nossa Senhora do Rosário de Fátima' – Our Lady of Fatima var årsag til at han overlevede et mordattentat i 1981 udført af en tyrkisk pistolmand. Attentatet fandt sted den 13. maj 1981 i Rom.

I 2008 kom det frem at John Paul II året efter var udsat for endnu et attentat i 1982 i Portugal, som dog blev delvist afværget af sikkerhedsfokene. Dette attentat fandt sted i Fatima under ceremonien den 12. maj og blev udført af en sindsforvirret spansk præst med en lang kniv.

Pave John Paul II er godt igang med at skulle ophøjes til helgen. Første skridt er beatifikation, som af den nye pave Benedict XVI blev annonceret påbegyndt den 13. maj 2005.

Fatima pilgrimme og Vatikanet
Vatikanet har siden begivenhederne i år 1917 i Fatima udvist stor interesse for Fatima-området.

Alle tre hyrdebørn har allerede undergået beatifikation (saliggørelse) – hvilket giver katolikker fra deres område lov til at bede til dem.

For nogen portugisere er Vatikanets interesse for Portugal lidt rigelig, og skyldes ifølge de skarpeste kritikere at kirken i Rom har en overvejende økonomisk interesse i de mange besøgende pilgrimme.

I år 2007 blev verdens 4. største katolske kirke indviet i Fatima. Kirken er finasieret af Vatikanet.

Pavens besøg i Portugal i 2010 vil uden tvivl være godt for Portugal turistmæssigt set, idet mange pilgrimme fra udlandet tager rundt i Portugal og besøger andre egne af landet ved samme lejlighed.

Portugal og katolicismen
I år 2008 blev det efter lang tids diskussion gjort lovligt at få foretaget abort i Portugal. Inden da rejste mange kvinder til Spanien for at få foretaget indgrebet.

Ved valget til det portugisiske parlament d. 27. september 2009 er ét af de mindre valgtema’er partiernes holdning til homoseksuelle ægteskaber.

På landet er befolkningen i Portugal visse steder fortsat stærkt katolske. Det gælder især de lidt ældre medborgere. I de større byer er religion ikke mere fremtrædende i Portugal end i de skandinaviske lande.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »