Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2009 - Indlæg

Hotel-overnatninger i Algarve - flere portugisiske turister besøgte Algarve i juli

Algarve regionen er i juli måned normalt domineret af udlændinge, og britiske turister plejer at være den største gruppe af gæster i Portugals mest populære ferieområde.

Sådan gik det ikke i juli 2009. For første gang blev der i juli registreret flere hotel-overnatninger af portugisiske turister end af britiske.

Ifølge turistorganisationen AHETA i Algarve var andelen af portugisere på hotel i Algarve helt oppe på 27,8% mod 26,3% briter. De hollandske turister udgjorde 9,6%.

Tallene er meget usædvanlige, idet sommerferien i Portugal traditionelt ligger i august måned. I august er det derfor normalt at portugisiske turister er i overtal på Algarvekysten, men ikke i juli. 

AHETA mener at de gode tilbud på hotel-overnatning i Algarve har lokket flere lokale til, og der har desuden været et fald i antallet af udenlandske turister.

Ferie-områder påvirket af krisen
Ifølge AHETA var antallet af overnatninger på hoteller i Algarve i juli 2009 13,8% lavere end i juli 2008. AHETA organisationen dækker dog kun omkring tre fjerdedele af alle hoteller i Algarve.

I det store Albufeira område faldt belægningsprocenten på områdets hoteller med 7,5%.

Området omkring Armação de Pêra registrerede et fald på 13,9% i belægningsprocent og Praia da Rocha 10%.

De relativt beherskede fald menes dog ikke at reflektere hele sandheden. For mange mindre hoteller på Algarve har sommeren 2009 været en økonomisk øretæve.

På de typisk lidt billigere ferie-resorts har man desuden kunnet mærke at et stort antal briter og irere valgte at blive hjemme i sommeren 2009. 

Din vurdering:Tegn på at den økonomiske krise i Portugal er ved at vende

Arbejdsløsheden vil fortsætte med at stige i Portugal i 2009-2010, og statens underskud på de offentlige budgetter er kraftigt stigende.

Med 9,1% arbejdsløshed per september 2009 er mange familier i Portugal hårdt ramt. Hertil kommer at lønstigningerne på det private arbejdsmarked er meget beherskede og i nogen tilfælde endog negative.

Den almindelige forbruger hjælpes dog lidt af at der i Portugal er deflation – dvs. priserne falder, i september 2009 med 1,3% (august på årsbasis). En undtagelse er brændstof til biler, som er blevet meget dyrt for den almindelige forbruger. Se også: Benzin-priser i Portugal

Der er lille eller ingen optimisme i Portugals økonomi, siger mange økonomer, men andre nøgletal for de mere velhavende privates forbrug i Portugal er så småt ved at pege i en mere positiv retning.

Huspriser i Portugal stiger ifølge Global Proberty Guide
En undersøgelse foretaget af den relativt uafhængige Global Property Guide viser at Portugal er blandt de 7 lande i verden, hvor huspriserne steg i andet kvartal 2009 (Q2 2009).

Stigningen er med 1,01% meget svag og målt i forhold til Q1 2009.

Ifølge Global Property Guide falder huspriserne i Portugal stadig set over et år (fra Q2 2008 til Q2 2009). Faldet er på 0,43%, hvilket dog er intet at regne mod et fald i Q2 2008 på over 7% i forhold til samme kvartal 2007.

Alle ovenstående prisstigninger og fald er justeret for inflation. Priserne på huse i Algarve stiger i øvrigt mest i Q2 2009 med omkring 2%.

Se også: Huspriser falder i Portugal (artikel fra februar 2009)

Mere aktivitet i byggeriet i Portugal
Byggeriet i Portugal har ikke været helt så hårdt ramt af krisen som byggeriet i Spanien, men faldet i efterspørgslen efter nye huse har dog også kunnet mærkes i Portugal.

Nu mener Global Property Guide at der er lys forude med stigninger i ordrerne på byggeri af nye huse på hele 12,3% i Q2 2009 (i forhold til Q1 2009).

Bilsalget forbedret i sommeren 2009
Der bliver ikke solgt flere nye biler i Portugal i forhold til sidste år, men faldet er ved at flade ud.

I juli 2009 kunne bilbrancen i Portugal således melde om et fald i antallet af nye biler solgt i Portugal på 20,5% i forhold til juli 2008.

Det skal ses i forhold til juni og maj 2009 , som udviste et fald i antallet af solgte nye biler på henholdsvis 23,5% og 33,6%.

For varebilernes vedkommende var faldet i antallet af nyregistreringer i juli, juni og maj måneder i 2009 i.f.t. 2008 henholdsvis 34,6%, 35% og 41,6%.

Konklusion: Der er fortsat krise i bilbranchen i Portugal, men det lader til at det værste er overstået. Nybilsalget plejer at være en pålidelig økonomisk indikator for det private forbrug.

De rige portugisere klarer krisen bedst
Graver man længere ned i bilsalgs-tallene kan man desuden se at de rigere portugisere (og virksomheder med leasingaftaler til vellønnede medarbejdere) klarer krisen bedst.

Antallet af nye biler solgt af bilmærket Mercedes faldt således kun 3,5% i juli 2009 i forhold til juli 2008, og faldet i juni og maj var på 4,6% og 7,9%.

Også antallet af nye Audi biler solgt i Portugal udviser mere moderate fald end andre mærker. Prestigemærket BMW er derimod tæt på gennemsnittet.

Kun discount-mærket Chevrolet (tidligere Daewoo) oplevede i sommeren 2009 en stigning i salget af nye biler i Portugal.

Relateret artikel:
Prisfald på boliger i udlandet (sept 2008)

Din vurdering:Chancer for VM deltagelse i gruppe 1 - Ungarn-Portugal og Albanien-Danmark 9. september

Såvel Portugal, Sverige, Ungarn og Danmark har inden kvalifikations-kampene den 9. september tre kampe tilbage i VM kvalifikations-gruppe 1.

Se også: Stilling i VM gruppe 1 

Alle fire lande kan i princippet stadig vinde gruppen, men realistisk set kan Portugals fodboldlandshold kun gøre sig håb om en 2. plads og dermed yderligere en kamp for at kvalificere sig til VM i Sydafrika i år 2010.

Portugal presset i VM gruppe 1
Efter 1-1 resultatet mod Danmark er Portugal nødt til at vinde mod Ungarn både den 9. september og i den næste kamp i Portugal mod Ungarn den 10. oktober 2009.

Portugals chancer afhænger desuden af Sverige-Danmark kampen den 10. oktober.

Portugal afslutter kvalifikationsturneringen mod Malta, som ikke vil udgøre nogen trussel.

Alt andet end en dansk sejr over Sverige vil med stor sandsynlighed forhindre portugisisk VM deltagelse.

Ungarn-Portugal kampen den 9. september starter 20.45 i Budapest.

Se også: Kampplan for VM gruppe 1 .

Albanien-Danmark kampen 9. september
Albanien-Danmark kampen d. 9. september starter kl. 20.30 i Tirana (Albanien er i samme tidszone som Danmark).

Albanien bør være en let modstander for det danske landshold, men både Sverige og Portugal har tidligere i VM kvalifikationen spillet uafgjort mod det albanske landshold, så intet er givet på forhånd.

Såfremt Danmark vinder i Albanien den 9. september, kan deltagelse i VM måske sikres ved et enkelt point mod enten Ungarn eller Sverige i de to sidste kvalifikations-kampe. Det kræver dog at Portugal tager point fra Ungarn, som hypotetisk set med sejre i de 3 sidste svære kampe (2xPortugal + Danmark) kan opnå 22 point.

Største konkurrent til førstepladsen i VM gruppe 1 er Sverige, som har to på papiret lette kampe mod Albanien og Malta – samt kampen mod Danmark tilbage. 

Chancer for VM deltagelse
Taber Danmark til Albanien eller spiller Danmark uafgjort mod Albanien i Tirana den 9. september, bliver de sidste kampe i VM gruppe 1 afgørende for hvilket hold, som sikrer sig førstepladsen i gruppen og dermed direkte billet til VM i 2010. 

Skulle Danmark ikke vinde over Albanien, ligner Sverige pludselig en favorit til førstepladsen i VM gruppe 1.

Din vurdering:Stor portugisisk forskningspris til Helen Keller International

Den internationale velgørenheds-organisation Helen Keller International (HKI) har modtaget én af de største medicinske forskningspriser i verden for sit arbejde med at bekæmpe og behandle blindhed og fejlernæring blandt befolkningen i verdens fattigste lande.

1 million € fra Champalimaud Foundation
Prisen fra Champalimaud Foundation er på 1 million euro svarende til små 7,5 millioner kroner, hvilket er på linje med eksempelvis Nobel-priserne i medicin eller psykologi.

Leonor Beleza, som leder den portugisisk baserede fond, sagde i forbindelse med prisuddelingen at HKI gør et stort arbejde for at afhjælpe børns mangel på vitamin A, som er afgørende årsag til at mange børn i fattige lande bliver blinde.

Helen Keller International
Navnet Helen Keller stammer fra den berømte amerikanske politiske aktivist Helen Keller (1880-1968), som selv blev døv og blind som barn sandsynligvis som følge af børnesygdomme.

Helen Keller havde en ukuelig vilje, og var desuden født ind i en velhavende officers-familie. Sammen med arkitekten og byplanlæggeren George Kessler opbyggede hun HKI.

HKI har kontorer i over 20 lande herunder i den tidligere portugisiske koloni Mozambique.

Se mere på www.hki.org .

Champalimaud Foundation i Portugal
Den særdeles velhavende Champalimaud Foundation (se artikel) er igang med et større byggeri i Lissabon.

Kører man forbi de mange kultur-seværdigheder i forstaden Bélem ved Tejo flodens bred vil man kunne se et større igangværende projekt overfor Cetro Cultural de Belém (CCB).

Her vil det nye store Champalimaud kræftforskningscenter ligge.

Helen Keller er væsentlig mere kendt i USA end i Europa. Herunder en video lavet af en amerikansk skoleelev, som beskriver Helen Keller’s liv:

Din vurdering:Danmarks og Portugals holdopstilling 5. sept. – endelige holdopstillinger Danmark-Portugal

En time før Danmark-Portugal kampen offentliggøres Danmarks holdopstilling mod Portugal.

Circa samtidigt forventes det portugisiske fodboldforbund at offentliggøre Portugals holdopstilling.

Danmark holdopstilling 5. september
Den danske holdopstilling (startopstilling) er følgende:

Målmand: 
Stephan Andersen

Forsvar:
Lars Jacobsen, Simon Kjær, Anders Møller Christensen,  Michael Silberbauer

Midtbane:
Christian Poulsen, Jon Dahl Tomasson (anfører),  Martin Jørgensen

Angreb:
Jakob Poulsen, Dennis Rommedahl, Nicklas Bendtner

Udskiftningsspillere: William Kvist, Per Krøldrup, Hjalte Bo Nørregaard, Lasse Schøne, Jesper Grønkjær og Søren Larsen + målmand Kim Christensen.

Kilde: DBU

Se også: Den danske trup til kampen mod Portugal.

Portugal holdopstilling 5. september

Målmand:
Eduardo

Forsvar:
Bruno Alves, Bosingwa, Duda, Carvalho 

Midtbane: 
Tiago, Deco, Pepe, Raul Meireles

Angreb:
Cristinano Ronaldo, Simão

Holdopstillingen for Portugal inkluderer følgende udskiftningsspillere: Liedson, Beto, Rolando, Miguel, Gomes, Nani og Maniche.

Din vurdering:Liedson med på Portugals landshold for at lave mål – Sporting målscorer i kampen mod Danmark

Den 31-årige Liedson da Silva Muniz er før Danmark-Portugal kampen den 5. september fuldstændig ukendt i portugisisk landskamps-sammenhæng.

Det er der en god grund til, da Liedson først lige har opnået portugisisk statsborgerskab.

Statsborgerskab efter 6 år
Som regel kan statsborgerskabet for dygtige spillere opnås efter 6 år i Portugal – specielt hvis det drejer sig om indvandrere fra tidligere kolonier. Det kræver dog at spilleren ikke har spillet for andre landes landshold.

Den teknisk meget dygtige brasilianer kom relativt sent til Portugal, men har har dog boet i Portugal siden år 2003, så Liedson var ventet at skulle debutere på det portugisiske landshold.

Måske kommer debut’en for Liedson lidt hurtigere end ventet. Træner Carlos Queiroz har imidlertid hårdt brug for mål, hvilket det har knebet gevaldigt med for landsholdet i VM kvalifikations-turneringen. Faktisk taler man i Portugal om reel scorings-krise for landsholdet siden den legendariske mål-sluger Pauleta gik på fodbold-pension efter VM i 2006.

Se også: Stilling og målstatistik i VM gruppe 1.

Liedson i særklasse i Portugal
De fleste store stjerner på det portugisiske landshold spiller uden for Portugals grænser.

Liedson er én af de få, som er at finde hos Lissabon klubben Sporting, og han er som regel Sportings farligste våben.

Den 1,75 meter høje slanke Liedson har spillet for Sporting siden 2003 og opnåede allerede i sæsonen 2004-2005 at blive årets topscorer i den portugisiske liga med 25 mål.

Igen i 2006-2007 blev Liedson topscorer i Portugsl fornemste række (15 mål).

I sæsonen 2008-2009 var Liedson i sædvanlig form med 17 mål, men måtte dog nøjes med en delt andenplads på topscorer-listen i Portugal.

Det er derfor bestemt ikke en herr hvem-som-helst, som får chancen på det portugisiske landshold mod Danmark den 5. september.

Se også: Mulige holdopstillinger i Danmark-Portugal kampen 5. september kl. 20.

Liedson spiller normalt med nummer 31 i Sporting, men har fået lov at bære nummer 9 på det portugisiske landshold.

Se herunder alle 17 mål af Liedson i 2008-2009 sæsonen:Fodboldspillere fra Brasilien på Portugals landshold
Liedson er faktisk med mod både Danmark og Ungarn på afbud efter at Hugo Almeida i sidste øjeblik fik en skade (og senere i øvrigt er blevet opereret for blindtarmsbtændelse).

De øvrige ‘udlændinge’ på det portugisiske landshold Deco, Pepe, Bosingwa (kom som barn fra Congo til Portugal) og Nani (kom som barn fra Kap Verde til Portugal) har alle været mange år i Portugal inden de fik lov at blive statsborgere og dermed adgang til at spille på landsholdet.

For specielt brasilianerne (Pepe, Deco og Liedson) har tilvænningen været let, idet Portugal og Brasilien deler sprog og historisk set er meget tæt knyttet til hinanden. Det er for eksempel oprindeligt karnevallet i Portugal, som er blevet kopieret (og kraftigt videreudviklet) til nutidens karneval i Rio de Janeiro, som i øvrigt betyder januar-floden på portugisisk.

Se herunder, hvordan man scorer mål, når man hedder Liedson og spiller på et overlegent Sporting hold:

Din vurdering:Portugals premierminister beskyldes for at censurere TV-program om Freeport sagen

Der er valg i Portugal den 27. september 2009.

Efter 4 år ved magten og med et komfortabelt flertal i det portugisiske parlament baseret udelukkende på egne parlamentsmedlemmer er PS partiet med premierminister José Sócrates i spidsen presset som aldrig før.

Oppositionen er klar over at Sócrates popularitet er under pres og forsøger naturligt nok på alle måder at puste til ilden.

Beskyldninger om magtmisbrug over for TV-station
Den private TV station TVI har tilsyneladende taget et program ud af sendeplanen.

Det er der ikke noget usædvanligt i, men netop dette program omhandler den såkaldte Freeport-sag – som mange medier efterhånden benævner Freeport-skandale - og som flere og flere portugisere synes klæber lidt for meget til José Sócrates og ikke mindst dennes familie.

Politiske tjenester
I Portugal har der siden nellike-revolutionen i 1974-1975 gennem årene og i skiftende regeringer af såvel socialister som liberale/konservative været ‘stor tradition’ for at hjælpe venner og familie med lukrative aftaler og tilladelser.

De mange ‘tjenester’ har omfattet alt fra på kommunalt niveau at få lov til at opføre en benzintank i et tæt bebygget område (normalt ulovligt på grund af eksplotionsfare) til på nationalt niveau at få tilladelse til bygning af meget store hotel-komplekser og shopping centre (normalt ulovligt på grund af planlægnings- og fredningsbestemmelser).

José Sócrates var miljøminister i 2002 og har - måske, måske ikke - via familiemedlemmer været indvolveret i at modtage bestikkelse for at godkende byggeriet af det enorme Freeport-center factory outlet syd for Lissabon i et beskyttet naturområde.

Såfremt Sócrates er skyldig, er han formodentlig hverken værre eller bedre end mange lokale og nationale portugisiske politikere. Der er dog en gryende folkestemning i Portugal mod at magtfulde politikere beriger deres nærmeste (og sig selv), og denne stemning kan ramme Sócrates for sin håndtering af byggesagen fra 2002.

Se også: Freeport sagen

TVI tv-stationen i orkanens øje
TVI har som mange andre medier rapporteret fra Freeport-sagen og kunne som et scoop i marts 2009 vise optagelser af involverede britiske forretningsmænd, som beskylder den portugisiske premierminister for via sin fætter at modtage bestikkelse.

Optagelserne stammede fra britisk politi, som havde interviewet den i Portugal bosiddende brite Charles Smith, som var ansat som konsulent til at få tilladelserne til det britisk finansierede Freeport byggeri, hvor også medlemmer af det britiske kongehus havde penge i klemme.

Det er denne for José Sócrates ‘dårlige sag’, som TV-stationens program handler om. Sagen er allerede belyst (så meget som det nu er muligt) i mange medier, og TVI programmet indeholder så vidt vides ikke noget nyt.

Tilsyneladen har et par programplanlæggere/producere i TVI valgt at tage deres afsked, da ledelsen af TVI valgte at droppe udsendelsen af programmet lige før valget.

Oppositionen har grebet sagen med kyshånd, og påstår at Sócrates er involveret i beslutningen om ikke at sende programmet, hvilket regeringschefen hårdnakket benægter.

TVI ejes af selskabet Media Capital, som kontrolleres af den spanske medievirksomhed PRISA.    

Din vurdering:FC Midtjylland besøger Portugal i SuperLeague Formula 5-6 september

Landskampen mod Portugal er knap nok overstået før fodboldklubben FC Midtjylland stiller op i Portugal – ganske vist inden for en anden sportsgren.

Det drejer sig om motorsportsklassen SuperLeague Formula, hvor 4. afdeling af sæsonens i alt 6 løb køres på Estoril banen vest for Lissabon 5-6. september 2009.

FC Midjylland i SuperLeague Formula
Beslutningen om deltagelse i SuperLeague Formula blev taget i starten af 2009 efter at FC København med Don Ø i spidsen havde takket nej.

FC Midtjylland har med den ligeldes danske kører Kasper Andersen klaret sig hæderligt og ligger inden 4. afdeling i Estoril på en samlet 8. plads ud af 18 deltagende klubber– se aktuel stilling i SuperLeague Formula.

For den midtjydske klub er deltagelsen i SuperLeague Formula en økonomomisk satsning af de store. Fodboldklubberne i Superleague Formula ejer dog ikke selv materiellet, da alle (de ens) racerbiler leases for en sæson. Man kan som fodboldklub derfor ‘snuse’ til motorsport i et år uden at hænge på udviklingsomkostning, biler osv. 

Se også: FC Midtjylland går med i SuperLeague Formula

Angola statsfinansierer SuperLeague Formula
Det statslige angolanske olieselskab Sonangol, som samarbejder indgående med det portugisiske olieselskab Galp, er hovedsponsor for Superleague Formula serien.

Sonangol er det mest magtfulde selskab i Angola i Vestafrika og nyder godt af Kinas næsten ubegrænsede behov for det sorte guld.

Arbejdsløs F1 kører Sébastien Bourdais til FC Sevilla
I sommeren 2009 fik den franske F1 kører Sébastien Bourdais in Ungarns Grand Prix på Hungaroring at vide at Toro Rosso teamet (sponseret af Red Bull) ikke var interesseret i ham længere.

Nu har den 30-årige franskmand istedet fået en plads hos FC Sevilla. Estoril bliver hans første løb. 

To portugisiske klubber i SuperLeague Formula
FC Porto var med allerede i første sæson i 2008, og i 2009 har også Sporting Clube de Portugal – i daglig tale Sporting Lissabon – fået egen SuperLeague Formula team.

Sporting ligger inden Estoril nummer 14, mens FC Porto er tæt på at blande sig i toppen med en placering som nummer 5.

De førende klubber inden Estoril løbet udgøres af Liverpool med 217 point, FC Basel med 207 point og Tottenham med 196 point.

Se mere om SuperLeague Formula løbet på Estoril banen på den officielle SuperLeague Formula hjemmeside.

Her et indslag om SuperLeague Formula ambitionerne på den jydske hede:

Din vurdering:Caramulo Motorfestival - International udstilling af racerbiler 4-6 september ved Viseu

Den årlige motorfestival i Caramulo finder sted d. 4-6 september 2009.

Portugals største museum for veteranbiler, racerbiler og nyere klassiske biler er arrangør, og selvom man ikke kan hamle op med den legendariske Goodwood Festival of Speed i det sydlige England, er Caramulo Motorfestival vidt berømt også i udlandet.

Se mere om motor-festivallen i Caramulo (på engelsk)

Aktiviteterne omfatter bl.a. Caramulo Hillclimb, Caramulo Historic Hillclimb, Automobilia Fair, Luso-Caramulo Historic Rally, Viseu-Caramulo Historic Raid og naturligvis er der også åbent på Museu do Caramulo.

Se hele programmet for Caramulo Motorfestival (åbner som pdf på portugisisk).

Herunder stemningsbillede fra Caramulo Motorfestival 2007:

Din vurdering:Portugal forventer god vinhøst i efteråret 2009

Den portugisiske sammenslutning af vinproducenter ViniPortugal har offentliggjort tal fra det portugisiske landbrugsministerium, som peger på en særdeles god vinhøst i Portugal i efteråret 2009.

Stigning i vinproduktionen i Portugal
Stigninger i udbyttet for Portugals vinproducenter forventes samlet set at blive på 9% i forhold til høsten 2008-2009.

Alle områder bortset fra Tejo-dalen nordøst for Lissabon står til et ekseptionelt godt 2009 vinår.

Landbrugsministeriet angiver gode vækstforhold herunder sol og den rette mængde af nedbør som hovedårsagerne til den forventede rekord-høst.

I 2009-2010 forventes Portugal at producere 610 millioner liter vin, hvilket er en fortsættelse af stigningen i den portugisiske vinproduktion i den seneste 10-års periode.

Bedre og bedre vin fra Portugal
Mange vineksperter har i de sidste år bemærket udviklingen i Portugal, som i stor udstrækning er et resultat af investeringer i moderne produktions-anlæg gennem de sidste 20 år.

Desuden er der i Portugal sket en stadig udvikling i behandlingen af druerne.

Se eksempelvis den passionere (og ganske underholdende) amerikanske vinekspert Gary Vaynerchuk udtale sig om portugisisk vin.

Portugal havde i 2008 fem vine på det anerkendte vin-magasin Wine Spectator's Top 100 liste, heraf en enkelt blandt de ti bedste.

Fremgang i USA
Ifølge ViniPortugal er salget af portugisisk bordvin til det mmeget vigtige marked i USA steget 40% siden år 2007, og ser man udelukkende på salget af rødvin, er salget af portugisisk produceret vin i USA øget med 125%.

De kraftige stigningsrater i USA er i stor udstrækning et resultat af at amerikanerne med en svag dollar kræver ‘value for money’ og hellere køber en god vin i supermarkedet i stedet for at betale for en (dyr) fransk vin på restaurant.

Udviklingen i USA lover alt andet lige godt for årene, der kommer – idet amerikanerne via de gode og billige portugisiske vine fra populære områder som Alentejo og Douro sikkert vil være indstillede på at betale mere for de bedste vine fra Portugal, når krisen vender.

2009 høsten opdelt på vin-områder i Portugal
Omkring 8% af Portugals areal anvendes til produktion af vin på landets mange vingårde.

Resultater er en overordentlig stor variation af vine – hver med deres egen personlighed.

Se også: Vinområder i Portugal.

Minho vin
I det nordligste Portugal, hvor vinho verde (den grønne vin) dyrkes forventes udbyttet at stige med 5% efter rigeligt med regn.

72% af al vin produceret i Minho er hvidvin, og produktionen vil ligge i omegnen af 76 millioner liter i denne sæson (2009-2010).

Trás-os-Montes vin
Dette års høst ser bedre ud end de seneste par års, som har været under normalen på grund af ustadigt vejr.

Trás-os-Montes i den nordøstlige del af Portugal vil producere omkring 11 millioner liter og inkluderer Douro, Chaves, Valpaços og Planalto Mirdandes.

Douro og Porto vin
Den unge vin fik tidligt på året en ret kraftig omgang regn, som påvirker druesorterne Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinto Cã. Samlet set er det dog et godt år for Douro området (omkring Douro floden) med en forventet produktion på 160 millioner liter vin.

Beiras/Centro vin
I dette område, som blandt andet producerer Dão, Bairrada og Beira vine, foventes en produktion på 81 millioner liter, hvilket er en fremgang på 11%.

Tejo vin
Der var særdeles gode forhold for vinproduktion i Tejo området, men der forventes dog et mindre fald på 5% i produktionen, således at der produceres omkring 50 millioner liter vin i Vinho Regional Tejo fra de seks underområder  Almeirim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Santarém og Tomar.

Lisboa / Lissabon vin
Der var ligelede gode forhold i det nærliggende Lissabon vinområde, hvilket resulterer i en 5% stigning i produktionen til 98 millioner liter. Kun Aragonez druen synes ikke rigtigt at leve op til sit bedste i 2009.

Lissabon området består af et stort antal mindre underområder herunder: Colares, Bucelas, Carcavelos, Óbidos, Alenquer, Arruda dos Vinhos, Encostas D’Aire og Torres Vedras.

Setúbal halvøen
Årets højdespringer med gode druekvaliteter og excellent udbytte er det relativt lille Setúbal vinområde syd for Lissabon.

Der forventes øget udbytte på mellem 15 og 20 procent, hvilket skulle give omkring 40 millioner liter vin fra blandt andet Palmela og Moscatel Setubal.

Alentejo vin
Vejret har været gunstigt i Alentejo, hvor høsten er i gang i september. En stigning på 14% i udbytte forventes, hvilket skulle give omkring 92 millioner liter Alentejo-vin.

Alentejo omfatter områderne Borba, Granja-Amareleja, Evora, Moura, Vidigueira, Reguengos, Redondo og Portalegre.

Algarve vin
Højere luftfugtighed og relativt kolde nætter i forhold til normalen vil give Algarve et 2% højere udbytte og en produktion på omkring 2,4 millioner liter vin fra områderne Lagoa, Lagos, Portimão og Tavira.

Madeira vin
Mere regn og højere luftfugtighed vil begrænse udbyttet, men druerne er gode, og Madeira vil kunne øge produktionen med 3% til 4,2 millioner liter i 2009.

Azorerne vin
Forbedrede produktionsmetoder, større områder med vin og særdeles gode vejrforhold i 2009 vil få produktionen på Azorerne til at skyde i vejret med 25% i gennemsnit på Azorerne.

På øerne Graciosa og Pico vil produktionen måske kunne mellem 20 og 30%. I alt vil der blive produceret 1,3 millioner liter vin på Azorerne i 2009.

Kilde:
ViniPortugal – se hjemmeside .

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »