Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Paven kommer til Fatima i 2010 i forbindelse med pilgrims-processioner 12-13 maj

Paven i Rom har annonceret at der er lagt en tur til den katolske valfartsby Fatima i Portugal ind i programmet i år 2010 – nærmere bestemt den 13. maj, som er én af den katolske kirke i Portugals vigtigste dage.

Pilgrimme i milliontal fra hele Europa samt mange fra Nord- og Sydamerika flokkes hvert år 12-13 maj i byen Fatima godt 100 kilometer nord for Lissabon for at mindes den 13. maj 1917, hvor Jomfru Maria ifølge beretninger viste sig første gang for tre hyrdebørn.

Se også: Religiøse optog i Fatima 12-13 maj 

Pave Benedict XVI’s første besøg i Portugal 
Den 265. pave er fra Tyskland og født som Joseph Alois Ratzinger. Han blev valgt til sit embede i april 2005 efter den folkelige og i mange lande populære polsk-fødte pave John Paul II døde.

Pave Benedict XVI er den femte pave, som besøger Fatima. Benedict XVI har via sit gode kendskab til det spanske sprog også mulighed for at udtrykke sig på portugisisk omend han ikke taler sproget flydende.

12-13. maj ofte begivenhedsrige pave-dage
Den tidligere pave John Paul II var overordentlig ‘well travelled’ idet han nåede at besøge 129 lande. Portugal blev besøgt fire gange.

John Paul II talte portugisisk og var overbevidst om at ‘Nossa Senhora do Rosário de Fátima' – Our Lady of Fatima var årsag til at han overlevede et mordattentat i 1981 udført af en tyrkisk pistolmand. Attentatet fandt sted den 13. maj 1981 i Rom.

I 2008 kom det frem at John Paul II året efter var udsat for endnu et attentat i 1982 i Portugal, som dog blev delvist afværget af sikkerhedsfokene. Dette attentat fandt sted i Fatima under ceremonien den 12. maj og blev udført af en sindsforvirret spansk præst med en lang kniv.

Pave John Paul II er godt igang med at skulle ophøjes til helgen. Første skridt er beatifikation, som af den nye pave Benedict XVI blev annonceret påbegyndt den 13. maj 2005.

Fatima pilgrimme og Vatikanet
Vatikanet har siden begivenhederne i år 1917 i Fatima udvist stor interesse for Fatima-området.

Alle tre hyrdebørn har allerede undergået beatifikation (saliggørelse) – hvilket giver katolikker fra deres område lov til at bede til dem.

For nogen portugisere er Vatikanets interesse for Portugal lidt rigelig, og skyldes ifølge de skarpeste kritikere at kirken i Rom har en overvejende økonomisk interesse i de mange besøgende pilgrimme.

I år 2007 blev verdens 4. største katolske kirke indviet i Fatima. Kirken er finasieret af Vatikanet.

Pavens besøg i Portugal i 2010 vil uden tvivl være godt for Portugal turistmæssigt set, idet mange pilgrimme fra udlandet tager rundt i Portugal og besøger andre egne af landet ved samme lejlighed.

Portugal og katolicismen
I år 2008 blev det efter lang tids diskussion gjort lovligt at få foretaget abort i Portugal. Inden da rejste mange kvinder til Spanien for at få foretaget indgrebet.

Ved valget til det portugisiske parlament d. 27. september 2009 er ét af de mindre valgtema’er partiernes holdning til homoseksuelle ægteskaber.

På landet er befolkningen i Portugal visse steder fortsat stærkt katolske. Det gælder især de lidt ældre medborgere. I de større byer er religion ikke mere fremtrædende i Portugal end i de skandinaviske lande.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer