Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


2009 valg i Portugal den 27. september – hurtigtog og budgetunderskud vigtigste emner for valgresultat

Portugal er blandt de første lande i EU, som langsomt er ved at komme sig oven på den finanskrisen.

Foreløbige tal indikerer at andet kvartal 2009 viste en økonomisk vækst på plus 0,3% i forhold til andet kvartal 2008. I mange andre EU lande er der fortsat negativ vækst.

Se også: Valgresultat parlamentsvalg i Portugal 2009 .

Ingen bedring for det stigende antal arbejdsløse
De forbedrede økonomiske udsigter har dog ikke resulteret i flere arbejdspladser.

Med en arbejdsløshed i efteråret 2009 på 9,2% og udsigt til måske 10,5-11% arbejdsløshed i 2010 i Portugal er udsigterne for lønmodtagerne dårlige.

Desuden fosser pengene ud af statskassen i Portugal efter diverse støtteordninger og ikke mindst som følge af at mistede skatte-indtægter slår igennem fra den alvorlige krise i 2008-2009.

Premierminister Sócrates klemt af offentlige ansatte, egen spin og Freeport-sag
Den siddende premierminister har med et komfortablet flertal kunne påvirke Portugals udvikling i perioden 2005-2009 mere end de fleste andre premierministre før ham.

Der har været succes’er i regeringens prioriteringer inden for forbedring af undervisning og uddannelse og inden for brug af vedvarende energi – områder som Sócrates har satset meget på. Samtidig har Sócrates-regeringen inden krisen brød ud formået at holde Portugals budgetunderskud under 3% af BNP, hvilket er en bedrift i et land med en stor og relativ konservativ (og til dels ineffektiv) offentlig sektor.

Problemerne har imidlertid i det sidste års tid stået i kø for at indhente den karismatiske José Sócrates.

Der er ved at vise sig en træthed i befolkningen over premierministerens politiske ‘spin’. Mange portugisere mener at ‘sandheden ifølge Sócrates’ er fordrejet, og at regeringspartiet opfører sig arrogant over for store grupper i samfundet.

Især de offentlige ansatte i Portugal heriblandt specielt lærere og politifolk har mærket effektiviseringer og for nogens vedkommende forringelser i deres ansættelsesforhold. En stor del af disse faggrupper er derfor meget utilfredse med PS-partiet (svarer til socialdemokratiet i Danmark). Sócrates og hans regering, mener mange offentlige ansatte, har forrådt dem.

De offentlige ansatte har ladet deres frustration høre under mange strejker og vil i stort tal ifølge meningsmålingerne stemme på det rent socialistiske parti Venstre-blokken (svarer til SF i Danmark) ved valget den 27. september.

Freeport-sagen klæber også fortsat til premierministeren og kan blive afgørende for valget.

Ny leder for PSD satser på de ældre, på middelklassen, på små erhvervsdrivende og på de rige
PSD partiet er Portugals suverænt største oppositionsparti.

Formanden for PSD partiet (som kan sammenlignes med Venstre eller de Konservative i Danmark) Manuela Ferreira Leite er klart mere liberalistisk indstillet end den siddende premierminister.

Leite fremstår saglig på TV, men er til gengæld langt mindre karismatisk end Sócrates og desuden en form for kompromis-løsning som leder af det tidligere regeringssparti PSD, som har været præget af stor uenighed og magtkampe mellem store ego’er.

På trods af at center-højre partiet PSD kalder sig socialdemokrater, er partiets politik ved valget 2009 i Portugal først og fremmest, at der skal spares på de offentlige (anlægs)udgifter.

I første omgang står et af landets største investeringer nogensinde – den planlagte TGV hurtigtogs-linje til Spanien fra Lissabons nye lufthavn på spil. En udskydelse af projektet vil koste mange nye arbejdspladser og appellerer umiddelbart ikke til de lavestlønnede i Portugal. Mange ældre portugisere kan dog ikke forstå, hvad Portugal skal med et hurtigtog til Spanien og vil ifølge meningsmålingerne denne gang stemme på PSD.

Sandsynligt resultat af valget i Portugal
Center-venstre partiet PS mister med stor sandsynlighed det absolutte flertal i Portugals parlament. Resultatet af valget i Portugal 2009 kendes dog først sent om aftenen søndag den 27. september.

Til gengæld vil partierne til ventre for PS, og det vil sige Venstreblokken BE samt Kommunisterne og de Grønne CDU/PPP, med stor sandsynlighed få et godt valg. Dermed vil balancen i portugisisk politik næppe flytte til højre og måske endda nærmere flytte til venstre på trods af en forventet PS tilbagegang.

José Socrates kan meget vel ende med at fortsætte som premierminister i Portugal for en PS-mindretalsregering støttet af de venstreorienterede pertier i parlamentet.

Se også meningsmåling for valget i Portugal september 2009.

For dem som kan begå sig på portugisisk, har TV stationen SIC lavet en Guide til Portugals Politiske Partier, som indeholder en test af politisk tilhørsforhold. Tag SIC testen (åbner i nyt vindue).Kommentarer

Endnu ingen kommentarer