Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


EU Kommissionen 2009-2014 – kandidater til kommissær-poster i ny EU Kommission

Europa Kommissionen varetager den daglige drift af EU via 27 kommissærer – én fra hvert EU-land.

Det er Formanden for EU Kommissionen, som ‘sætter holdet’ af kommissærer i konsultation med medlemslandene.

Formanden har siden november 2004 været portugiseren José Manuel Durão Barroso.

Barroso’s største succes har været optagelsen af de 10 nye EU medlemmer og vedtagelsen af Lissabon-Traktaten, som er trådt i kraft den 1. december 2009.

José Barroso, PortugalEU kommissionsformand 2009-2014
José Barroso
Formanden for EU Kommissionen vælges af EU parlamentet.

Da EU parlamentets socialistiske fløj ikke kunne blive enige med et bredt flertal om en modkandidat til posten som Formand for Kommisionen i foråret og sommeren 2009, kunne den siddende formand; centre-højre politikeren Barroso i efteråret 2009 genvælges med et relativt stort flertal i parlamentet.

Barroso’s hovedopgave er at lede kommissionen 2009-2014 - herunder at udpege kommissærer fra de enkelte EU lande.

Formanden kan dog ikke vælge nye Kommissærer præcis, som han vil. Valget af alle kommissærer skal samlet godkendes af de folkevalgte politikere i EU parlamentet.

Godkendelsen forventes i løbet af januar 2010.

Såfremt formanden har et dårligt forhold til parlamentet, kan godkendelsen være svær.

Det fik den danske socialdemokrat, siddende kommissær og senere borgmester i København Ritt Bjerregaard at føle efter at parlamentet i november 2001 forkastede de fleste af den tidligere parlamentsformand Jacque Santer’s skandale-ramte kommissær-hold herunder Ritt Bjerregaard.

Barroso’s forslag til det nye EU-kommissær hold 
Der er gået meget diplomati forud for udvælgelsen af hver ny EU kommissær.

Posterne er særdeles prestigefyldte og regnes blandt de mest magtfulde i Europa.

Det er derfor ikke hvem som helst, som kommer i betragtning. I mindre lande kan man dog opleve at der ses på andre kvaliteter end de rent faglige ved udvælgelsen, men EU Kommissionens Formand har også noget at skulle have sagt. Det gør han dog kun via de diplomatiske kanaler.

Barroso’s kandidater til 2009-2014 kommissionen er følgende:

Catherine Ashton, EnglandHigh Representative og Vice-Præsident Catherine Ashton, England
Catherine Ashton’s fulde titel i Storbritanien er Catherine Margaret Ashton, Baroness Ashton of Upholland.

Der er dog meget få baronesse-vaner at finde hos Catherine Ashton, som går for at være en arbejdsom politiker. Hun har siden oktober 2008 været britisk EU Kommissær for handelsanliggender.

Catherine Ashton vil desuden få titel af Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy.

Denne nye stilling i EU styrestemet (vedtaget med Lissabontraktaten) afløser den tidligere High Representative for Common Foreign and Security Policy of the European Union, som siden 1999 er blevet varetaget af Javier Solana.

Populært sagt er Catherine Ashton EU’s første ‘rigtige’ udenrigsminister med eget diplomatisk korps

Joaquín Almunia, SpanienKonkurrence-Kommissær - Vice-Præsident - Joaquín Almunia, Spanien
Posten som kommissær for konkurrence er ofte øretævernes holdeplads i EU – med mindre man som kommissær er hård i filten og kvik i pæren.

De enkelte EU lande forsøger med næb og klør at stille egne store virksomheder bedst muligt. Ikke mindst et land som Frankrig har ‘projektionistiske traditioner’. 

Når EU-landene alligevel formår at konkurrere på (nogenlunde) lige vilkår er det ofte konkurrence-kommissærens fortjeneste.

Det er i EU’s konkurrence-kommissariat at store virksomheder tildeles bøder for at overtræde konkurrence-lovgivningen i EU. Desuden kontrolleres at medlemsstaterne ikke tildeler ‘egne’ virksomheder støtteordninger i strid med EU reglerne.

Spaniens Joaquín Almunia er blandt de ‘tungeste’ politikere på Barrosos nye kommissær-hold. Han får en svær opgave.

Joaquín Almunia er tidligere økonomi-kommissær i EU.

Olli Rehn, FinlandØkonomi-kommissær - Olli Rehn, Finland
Den 47-årge finne er tidligere kommissær for Udvidelse af EU samarbejdet.

Rehn er PhD fra Oxford Universitetet - og i øvrigt tidligere fodboldspiller i den finske liga.

Rehn’s nye kommissariat er ‘tungt’ og teoretisk og kræver desuden stor koordination med andre kommissærer og deres embedsmænd.


Viviane Reading, LuxembourgKommissær for justits, grundliggende rettigheder og borgerskab - Vice-Præsident - Viviane Reding, Luxembourg
Viviane Reding fra Luxembourg har været med til at sætte Europas teleselskaber eftertrykkeligt på plads med grænser for, hvor meget forbrugerne må faktureres for brug af mobil-telefoner over landegrænser (roaming).

Den journalist-uddannede Reding, som også har en doktorgrad fra Sorbonne-univesitetet samt flere æres-doktorgrader rundt om i verden, var tidligere undervisningskommissær for Luxembourg.

Vivianne Reding har vist sig at passe som en fisk i vandet i EU-systemet, og er ofte blevet undervurderet af sine ‘modstandere’ blandt store virksomheder i Europa.

Se også hyldest til Viviane fra dansk fan.

Siim Kallas, EstlandTransport-Kommissær - Vice-Præsident - Siim Kallas, Estland
En stor post til en repræsentant fra et lille land – og endda et tidligere Øst-land er hvad Siim Kallas får.

Som tidligere kommunistisk parlamentsmedlem (da Estland hørte under Sovjetunionen), nationalbankdirektør i Estland, præsident i Estland og nuværende Kommissær for revision, administration og anti-fraud (bekæmpelse af svig) er Siim Kallas særdeles erfaren.

Den 61-årige ester er et af Barroso’s mindre kendte, men sikre kort. At han formelt set var kommunist i Sovjetunionen skal man ikke lægge så meget i. Han var senere leder af Estlands liberale reform-parti og internationalt mere vigtigt vice-præsident i foreningen for liberale partier: Liberal International.

Siim Kallas får blandt andet ansvar for European Maritime Safety Agency (EMSA) i Lissabon i Portugal.

Neelie Kroes, HollandDigital Agenda (IT) Kommissær - Vice-Præsident - Neelie Kroes, Holland
Blandt de stærkeste og mest erfarne kommissærer finder man hollandske Neelie Kroes – også kaldet ‘Steely’ Neelie for sin evne til at sætte sin vilje igennem.

Som tidligere konkurrence-kommissær ved Neelie meget om EU systemet, og Barroso har uden tvivl udvalgt Neelie Kroes specielt til det udfordrende IT område Digital Agenda efter at have set, hvor svær hun var at bide skeer med for store virksomheder på posten som konkurrence-kommissær.

Michel Barnier, FrankrigKommissær for det indre marked - Michel Barnier, Frankrig
Den tidligere franske landbrugsminister vender tilbage som EU Kommissær. Sidste gang fra 1999-2004 var Michel Barnier kommissær for regional udvikling.

Kommissær-posten for det indre marked har mistet betydning efterhånden som det indre marked i EU er en kendsgerning.  Det er dog stadig én af de tungere kommissær-poster.

Den franske kommissær får også ansvaret for bankvæsenet (financial services) området i EU.


Karel De Gucht, BelgienHandels-kommissær (Commissioner for External Trade) - Karel De Gucht, Belgien
Den vigtige post som handelskommissær har især betydning i forhold til store handelspartnere som Kina og USA.

Belgiens tidligere udenrigsminister Karel Lodewijk Georgette Emmerence De Gucht er en erfaren politiker, som dog af og til i sin karriere har anvendt en sprogbrug, der ikke har virket befordrende for diplomatiske løsninger.

De Gucht var kommissær for humanitær udvikling og bistand i den forrige EU Kommission.

Antonio Tajani, ItalienKommissær for Industri og Erhvervsudvikling - Vice-Præsident - Antonio Tajani, Italien
Juristen Antonio Tajani er tidligere Transport-Kommissær og er igen indstillet af Italiens præsident Berlusconi, hvis parti Forza Italia den nye kommissær-kandidat Tajani er medlem af.

Italien er et stort land i EU. Tajani’s CV er relativt kort.
Günther Hermann Oettinger, TysklandEnergikommissær - Günther Hermann Oettinger, Tyskland
Energipolitikken i EU er indtil videre ikke særligt kraftigt koordineret. Særligt forholdet til Rusland og de vigtige russiske gasleverancer er vigtige.

Den tyske minister-præsident i delstaten Baden-Württemberg overtager jobbet som EU Energikommissær.Maroš Šefčovič, SlovakietKommissær for interinstitutionelle relationer og kommunikations-strategi - Vice-President - Maroš Šefčovič, Slovakiet
Blandt de yngste kommissærer finder man 43-årige Maroš Šefčovič fra Slovenien.

Den tidligere diplomat har været ambassadør i Israel, men er i øvrigt et temmeligt ubeskrevet blad. Maroš Šefčovič sidder allerede i EU Kommisssionen, da han per 1. oktober 2009 afløste den tidligere slovakiske EU Kommissær på den selvsamme post, som Barroso har tiltænkt ham i den nye EU Kommission.

Štefan Füle, TjekkietKommisær for udvidelse af EU samt forhold til naboer - Štefan Füle, Tjekkiet
Den tjekkiske diplomat og politiker får som ansvarsområde det svære forhold til Tyrkiet og Tyrkiets eventuelle optagelse (på sigt) i EU.

Štefan Füle har en bred international erfaring fra tidligere ambassadør-poster.
Rumiana Jeleva, BulgarienKommissær for internationalt samarbejde, nødhjælp og krisestyring - ???, Bulgarien
Bulgariens 40-årige udenrigsminister Rumiana Jeleva blev i januar tvunget til at trække sit kandidatur til jobbet som kommissær for internationalt samarbejde, nødhjælp og krisestyring.

Dette kommissær-job er på trods af den store betydning for mange nødstedte mennesker ikke blandt de aller-vigtigste kommissær-poster i EU.

Den nye kandidat fra Bulgarien hedder Kristalina Georgieva.


Johannes Hahn, ØstrigEU Kommissær for regional udvikling - Johannes Hahn, Østrig
En meget stor del af EU’s budget bruges på regional udvikling.

Den nye østrigste EU kommissær for området er doktor i filosofi, er tidligere østrigsk forsningsminister og har begrænset international erfaring.
Connie Hedegaard, DanmarkEU Kommissær for klima (climate action) - Connie Hedegaard, Danmark
Den nye danske kommissær Connie Hedegaard er universitetuddannet i historie og litteratur. Hun har i mange år arbejdet som journalist og er tidligere konservativ miljøminister.

Connie Hedegaard’s nye job som chef for klima-kommissariatet tilhører med lidt god vilje de mellemtunge EU Kommissær poster.


Algirdas Šemeta, LitauenKommissær for toldunion og bekæmpelse af svindel - Algirdas Šemeta, Litauen
Med udvidelsen af EU er bekæmpelse af svindel med EU midler blevet endnu mere aktuelt.

Litauens tidligere finansminister er allerede EU budgetkommissær.

Janusz Lewandowski EU Budgetkommissær og kommissær for finansiel planlægning - Janusz Lewandowski, Polen
EU’s nye budget-bisse er fra Polen. Janusz Lewandowski er doktor i økonomi fra universitetet i Gdansk og tidligere lektor på det prestigefulde Harvard Universitet i USA. Desuden er Lewandowski en ofte anvendt kommentator i større polske aviser om økonomiske emner.

Inden Polens overgang til markedsøkonomi var Janusz Lewandowski rådgiver (1980-1989) for fagforeningen Solidaritet.

Janusz Lewandowski er ikke så kendt i udlandet, men som med-grundlægger af Warszawas Børs og deltager i udformningen af Polens store privatiserings-program efter kommunismens fald, står der stor respekt om den 58-årige økonom i hjemlandet.

Dacian Cioloş, RumænienKommissær for landbrug og udvikling af yderområder - Dacian Cioloş, Rumænien
Den tidligere rumænske landbrugsminister Dacian Cioloş er ingeniøruddannet.

Landbrugskommissær-posten er på trods af at landbrugsstøtten udgør over 40% af EU’s budget (2008) ikke én af EU’s tungenste poster.

Fra 2004 til 2009 havde danske Mariann Fischer Boel posten som landbrugskommissær.


Anna Cecilia Malmström, SverigeEU Kommissær for interne anliggende - Anna Cecilia Malmström, Sverige
Den tidligere sveske Europaminister Anna Cecilia Malmström er ny på posten som EU’s indenrigsminister.

Med sine 41 år er den svenske politolog blandt de yngste kommissærer.

Ansvarsområderne omfatter blandt andet immigration og grænsekontrol samt forhold omkring statsborgerskab og politisamarbejde i EU lande.

Den svenske kommissær får blandt andet asvar for European Monitoring Centre for Drug and Drug Addiction (EMCDDA) i Lissabon i Portugal.

Maria Damanaki, GrækenlandFiskeri-kommissær - Maria Damanaki, Grækenland
Den græske fiskeri-kommissær har ansvaret for hele marine- of fiskeri området herunder EU’s kystlinje.

Máire Geoghegan-Quinn, IrlandEU Kommissær for innovation og forskning - Máire Geoghegan-Quinn, Irland
Den læreruddannede irske tidligere transport og dernæst justitsminister varetager posten som EU Kommissær for forskning og udvikling.

Máire Geoghegan-Quinn har siddet i bestyrelsen for store irske virksomheder og desuden skrevet klummer i The Irish Times.Andris Piebalgs, LetlandKommissær for udvikling (development) - Andris Piebalgs, Letland
Den lettiske politiker og diplomat Andris Piebalgs får den anden af EU’s nye kommissær-poster (Connie Hedegaard får klima-området).

Piebalgs fik brug for sit russiske i sin tid som EU energi-kommissær, da Rusland i perioden 2006-2009 med mellemrum lukkede for gas-hanerne efter uenighed med Ukraine.László Andor, UngarnArbejdsmarkeds-kommissær - László Andor, Ungarn
Den ungarske kommissær kommer fra en stilling ved Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling i London (ERBD).

Arbejdsmarkeds-kommissær jobbet hander om områderne beskæftigelse, lige rettigheder og sociale forhold.Androulla Vassiliou, CypernKommissær for uddannelse, kultur, sprog og ungdom - Androulla Vassiliou, Cypern
Den cypriotiske kommissær er jurist, tidligere sundheds-kommissær i EU og i øvrigt tidligere præsidentfrue på Cypern.

Det vigtigste område er uddannelse. Kommissær-posten omfatter desuden sprog, sport, kultur, ungdom og meget andet. Samlet set er det ét af de ‘lettere’ områder som EU kommissær.John Dalli, MaltaEU Kommissær for sundhed og forbrugerbeskyttelse - John Dalli, Malta
Revisoren John Dalli fra EU’s mindste land Malta overtager såfremt EU kommissærerne godkendes områderne sundhed og forbrugerbeskyttelse.

Denne kommissær-post har potentialet til at få mere magt, men er fortsat blandt EU’s mindre tunge kommissær-poster.Janez Potočnik, SlovenienEU Miljøkommissær - Janez Potočnik, Slovenien
Den slovenske økonom Janez Potočnik har tidligere været EU Kommissær for forskning og udvikling.

Miljøområdet er ikke specielt højprofileret i EU, men må dog forventes at få mere betydning. Janez Potočnik vil i høj grad skulle samarbejde med Danmarks EU Kommissær på klima området Connie Hedegaard.

Den tidligere danske EU Kommisær Ritt Bjerregaard var Miljøkommissær.

Kilder:
Europa Kommissionen
Danske og engelske aviser
ReutersKommentarer

Endnu ingen kommentarer