Den nye EU traktat, som gør det muligt formelt at indlemme 10 nye lande i EU samarbejdet, er trådt i kraft under navnet Lissabon-traktaten.
I forbindelse med traktatens ikrafttræden var der festfyrværkeri i Portugals hovedstad, som lægger navn til traktaten.
Nervøsitet i Irland over økonomien
Der skulle en økonomisk krise med en deraf følgende fornyet irsk folkeafstemning til at sikre traktatens vedtagelse.
Det var anden gang der var folkeafsteming om Lissabon-traktaten i Irland. Resultatet blev et ja med 67% af stemmerne.
England og Danmark fik ingen folkeafstemning
Mange borgere specielt i lande med mange EU-skeptikere såsom England og Danmark er utilfredse med at der ikke blev afholdt nationale folkeafstemninger.
En retssag om manglende folkeafstemning anlagt af blandt andet entertaineren Niels Hausgaard mod statsminister Lars Løkke Rasmussen og den danske udenrigsminister blev i oktober 2009 afvist af Østre Landsret.
I England var den konservative leder David Cameron sandsynligvis glad for at han med nød og næppe undgik at skulle holde sit valgløfte om at udskrive folkeafstemning, hvis han fik premier-ministerposten inden Lissabon-traktaten trådte i kraft.
Lissabon-traktaten
Da både Polen og selv Tjekkiets præsiden Vaslav Klaus til sidst bøjede sig og skrev under, var Lissabon traktatens ikrafttræden sikret ‘allerede’ i oktober 2009 efter store anstrengelser på den diplomatiske front af ikke mindst Kommissionsformand José Barroso fra Portugal.
Se også: Hvad indeholder Lissabon-traktaten.
Lissabon Traktatens største nyhed er at der nu er en officiel Præsident for den Europæiske Union. Han hedder Herman Van Rompuy og er belgier.
Desuden har EU fået en officiel EU Udenrigsminister. Hun hedder Catherine Margaret Ashton og er brite - og desuden EU kommissær.
De to relativt ukendte topfigurer i EU vil betyde at EU i international sammenhæng vil have en mere ensartet stemme.
Magtfordelingen er ikke ændret, men en post som præsident for den Europæiske Union indebærer dog naturligvis mulighed for at påvirke EU’s politikker.