Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Rentestigning i Portugal – sparebudget for 2010 vedtaget

Grækenlands store økonomiske problemer truer med at smitte til Portugal efter at kreditvurderings-virksomheden Moody’s har kommenteret den portugisiske regerings budget for 2010.

Parlamentet i Portugal vedtog tirsdag d. 26. januar 2010 et revideret 2010-budget, som med besparelser stadig udviser et enormt underskud på statens finanser på hele 8,3%.

Besparelserne findes blandt andet ved at reducere antallet af offentligt ansatte og fastfryse offentlige lønninger.

Desuden er der planlagt en skat på 50% af bonus-udbetalinger i den finansielle sektor samt genoptagning af privatiseringen af store statslige ejerandele i portugisiske virksomheder.

Moody’s vil nedskrive Portugals kreditværdighed
Oprindeligt var 2010 budgettet efter indvirkning fra den økonomiske krise forudset til at udvise et underskud på 9,5%.

De vedtagne besparelser er ikke nok for Moody’s, som advarer om at Portugal som skyldner vil få en lavere kredit-rating, hvis ikke landet formår at skrue et strammere budget sammen.

Premierminister Sócrates har allerede lovet at budgettet igen i år 2013 vil opfylde Den Europæiske Centralbanks krav om et maksimalt underskud på 3% af statsbudgettet. Moody’s mener at dette mål uden yderligere stramninger i 2010 er urealistisk for Portugal.

Også kreditviurderingsvirksomheden Standard & Poor's er bekymret over udviklingen i Portugal, mens kollega’erne hos Fitch tager det mere roligt.

På lang sigt er Portugals kredit-rating p.t. følgende: S&P: A+, Moody's: Aa2 og Fitch: AA.

Se mere om kreditvurderinger fra Moody’s.

Højere rente i Portugal
Finansmarkederne har allerede reageret på Moody’s udmeldinger.

Renterne på Portugals statsobligationer (10-årige obligationer) steg med 11 basispoint til 4,33%. Den 2-årige rente er steget med hele 26 basispoint.

På kort sigt betyder det at lån bliver dyrere i Portugal, som allerede har den næsthøjeste rente i EU næstefter Grækenland.

Ser man længere frem, har Portugals regering sandsynligvis intet andet valg end at begrænse statens udgifter eller hæve skatterne i Portugal.

Se også:
Relaterede artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende)Kommentarer

Endnu ingen kommentarer