Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugals IT gazeller - Displax plastfolie forvandler alle overflader til en touchscreen

Virksomheden EDIGMA er én af Portugals innovative IT virksomheder. Hovedkvartéret ligger i Braga i Nordportugal og Displax har desuden en afdeling i Lissabon.

Det mest kendte produkt er touchscreen materialet Displax.

Touchscreen til alle flader
Displax er epokegørende ny form for plastfolie med multitouch sensorer og LCD teknologi. Det nye papirstynde materiale kan placeres over en skærm eller over andre overflader. Folien gør potentielt alle overflader til interaktive enheder.

Den portugisiske virksomhed kalder opfindelsen for en "multitouch hud". Virksomheden har arbejdet på Displax i de sidste ti år. Der er planer om at lancere kommercielle produkter i juli 2010.

Displax kan let eftermonteres på et utal af overflader – eksempelvis glas, plast eller træ, således at de bliver fuldt interaktive.

Det kræver blot at plasten limes/påføres overfladen, som kan være flad eller buet. Derefter kan input fra berøring ‘touch sensing’ anvendes til at styre funktionerne på en computer, der er knyttet til skærmen.

Overfladerne rangerer fra 25 centimeter til 3 meter målt på diagonalen. Plastik-filmen er omkring 100 mikron tyk, hvilket svarer til tykkelsen et menneskehår.

Se mere om Displax på www.displax.com

Således virker Displax
Displax placerer et gitter af nanoledninger, der i øjeblikket (samtidigt) kan registrere op til 16 fingre (på en 50-tommer skærm) på et givent tidspunkt. Senere vil endnu større sensitivitet kunne opnås.

Trykker man med en finger på touch-screen nettet, som er indlejret i plast, sendes der i ledningerne et signal, der viser den nøjagtige placering af denne finger til en controller, som derefter sender data til en computer.

Plastfolien kan også anvendes på en flydende krystal-skærm, selv efter at displayet er bygget.

Som det er nu, skal kapacitive multitouch sensorer være indbygget i et tv's glas under fremstillingsprocessen for et opnå touch-screen. Dispalx overfladen er langt mere fleksibel og kan endda opdage, hvis nogen puster på en overflade. Sensitiviteten kan naturligvis reguleres. Touchscreen i dagligdagen
Touchscreen skærme findes allerede eksempelvis i billetautomater og i dyrere mobiltelefoner og navigationsanlæg til biler. Der er også touchscreen i eksempelvis Nintendo DS spillekonsoller og i PDA (Personal Digital Assistant) enheder. Ofte anvendes touchscreen her som et tastatur via en pen.

Efterhånden anvendes touchscreen også i udstillingslokaler, museer og som information points.

Blandt Displax materialets fordele er at at det kan ‘pakke et emne ind’ og omdanne det til en interaktiv enhed, selv om det ikke nødvendigvis har egen skærm. Desuden kan et stort antal mennesker anvende den samme touch screen Displax skærm.

Nye anvendelser af Displax touchscreen
Blandt de nye ideer, som virksomheden overvejer, er eksempelvis touch-screen kiosker, multitouch flat-panel TVs, interaktive gulve, multitouch borde – eksempelvis Crayon lege-borde til børn - og i lidt mere avanceret form interaktive ruder for butiksfacader.

Man kan sågar pakke materialet omkring en globus og derefter pege på visse lande til at udløse en video eller en audio forklaring af regionen. Desuden er hele spille-branchen et stort potentielt forretningsområde. Mulighederne er næsten ubegrænsede.

Se eksempelvis IKEA’s interactive shopping i det nye center Marshopping i Matosinhos ved Porto.

Displax partnere og konkurrenter
Den portugisiske IT-virksomhed samarbejder med partnere, der kan producere applikationer, der udnytter den nye teknologi.

Selskabet begyndte at arbejde på sin forretningsplan i år 2004 og har udviklet sine nuværende produkter som en afdeling af EDIGMA Gruppen. Virksomheden har 52 ansatte.

Produkterne er ikke på markedet udover som prototyper og priserne er endnu ikke fastsat.

Partnere inkluderer Accenture og IBM. Desuden deltager det statsfinansierede InovCapital under det portugisiske økonomiministerium.

Konkurrenterne omfatter omfatter de store amerikanske multinationale virksomheder som Microsoft og 3M.

Herunder Displax anvendt i Optimus Concept Store i det store Casa da Música musikhus i Porto:
Kommentarer

Endnu ingen kommentarer