Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Orienterings Eva Henningsen fortæller om Madeira’s økonomi – udsendelse fra den 23. februar 2010

Radioprogrammet Orientering på P1 sendte tirsdag den 23. februar 2010 en udsendelse om Madeiras økonomi, som er stærkt afhængig af moderlandet Portugal.

For udsendelsen stod journalist Eva Henningsen, som bor i Portugal.

Se også: Status efter oversvømmelsen på Madeira for turister.

Alberto João Jardim ydmyg efter katastrofen
Madeiras ukronede konge Alberto João Jardim var efter weekendens alvorlige oversvømmelser på Madeira forståeligt nok meget medgørlig overfor den portugisiske regering.

Den hurtigt-talende og verbalt normalt særdeles hårdtslående guvernør har været øverste leder på Madeira i en menneskealder.

En del af hans store popularitet på Madeira stammer fra hans sædvanligvis meget arrogante holdning til politikere fra kontinental-Portugal, hans talent for at skaffe penge til Madeira og hans evne til at lave en lille folkefest ud af politiske møder – specielt når TV er til stede. Se eksempler på Jardim’s politiske stil.

Kritik af styret på Madeira
Man kan ikke bebrejde guvernør Jardim for de omfattende oversvømmelser på Madeira, men to forhold er efter oversvømmelsen blevet fremhævet i portugisisk presse, som måske har været med til at gøre situationen værre:

  1. Der er på Madeira endnu ikke (februar 2010) installeret et meteologisk advarsels-system, som eksempelvis på Azorerne og i resten af Portugal.

    Et sådant system kunne formodentligt have givet øen et varsel på 1-3 timer inden det voldsomme regnskyld begyndte. Om beboerne havde lyttet til en sådan advarsel er en anden sag. Madeira er på papiret én af Portugals rigeste regioner, så penge burde ikke være problemet.

    Et par dage efter det voldsomme regnskyl blev systemet bestilt af Madeiras regionale regering. Den meteologiske radar, som koster omkring 2 millioner euro, aktiveres på Madeira allerede i løbet af foråret 2010.

  2. De mange (hotel)byggerier på Madeira har sandsynligvis ikke været koordineret tilstrækkeligt.

    Isoleret set har de enkelte projekter været gode nok og ingen nyere bygninger er ødelagt som følge af dårlig kvalitet. Til gengæld mener nogen fagfolk at havde man fulgt en overordnet plan, som havde taget hensyn til en eventuel oversvømmelses-situation, kunne man ved at anlægge nye hoteller og andre bygninger anderledes, have undgået at vandet kunne anrette så store skader.

Inden man kritiserer Madeiras Guvernør João Jardim for forsømmelser i forbindelse med oversvømmelsen, findes der sandsynligvis i den nuværende situation efter oversvømmelsen ingen mere samlende leder på Madeira, ingen mere stædig rad og ingen, som har så gode forbindelser som Jardim til at sørge for at Madeira kommer videre.

Hør Eva Henningsens udsendelse på Orientering om Madeiras økonomi og forhold til kontinental-Portugal.Kommentarer

 

Annegrethe Løbner siger:

Det har altid undret mig at øen Madeira ikke på nogen måder har forstået at implementere smuk hotelarkitektur i et meget lavere byggeri som passer til den fantastiske natur. Hotellernes ofte udtalte grimhed og alt alt for store bygninger vidner om at grådighed styrer øen fremfor velgennemtænkt æstetik og planlægning.Derfor gik det så galt med oversvømmelserne fordi der ikke er taget hensyn til at store regnmænder kan optages af jorden. Der gives helt indlysende alt for mange byggetilladelser til grimme dominerende og alt for store projekter. Hvis ikke Madeira snart tager sig alvorligt sammen i fremtiden vil øens borgere som lever af turismen komme til at opleve at turisterne vender øen ryggen. For hvad kommer turisterne til øen for? Primært for at opleve den dejlige frodige natur - ikke for at bo på et kæmpe grimt hotel i et støjbefængt område.

26 February 2010 12:27 PM
 

Fernando C. Kvistgaard siger:

Enhver har sine synspunkter og Annegrethe har lov til at have sine egne. Men Madeira har den størelse den har, og hvis man skulle indlogere det store antal gæster, der hver dag kommer til øen i hoteller med lavt arkitektonisk design, så var der ikke plads til dem. Naturen holder du og jeg af. Funchal er ikke Madeira, og jeg vil hellere se Funchal proppet med hoteller, hvis jeg til gengæld kan se naturen på resten af øen.

Efter standard byggeparametre for hotelkonstruktion, kræves mellem 30 til 40 m2 i areal per person. Dette areal er procentsvist fordelt mellem værelser, restauranter, hall, reception, køkken, opholdsstuer, trapper, elevatorer, vaskeri, lager, etc.

Madeira har ca. 1.500.000 besøgende hver år. Hvis man vil fordele 2/3 af alle disse gæster i højsæsonen på et lavt etagebyggeri, hvor mange km2 skulle der så ikke være nødvendigt?

27 February 2010 4:30 PM