Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Vinho verde vin fra Nordportugal – Quinta da Aveleda vingården leverer grøn vin til Netto og Føtex

Hvidvin er traditionelt ikke, hvad man forbinder med Portugal.

Her er portvinen og de kendte Douro- Dão- og Alentejo-vine næsten altid de fremherskende.

Vinho Verde vin i Netto og Føtex
En undtagelse fra reglen om at portugisiske vine altid er røde er naturligvis de fortrinlige friske vinho verde vine.

Denne grønne frugtagtige vin med relativ lav alkohol-procent fås blandt andet i Netto til 30 kroner (Aveleda Fonte) og i Føtex i en lidt dyrere udgave til 40 kroner (Quinta da Aveleda 2007).

Vinho verde vinen er faktisk hvid i farven som Champagne. Udtrykket den grønne vin indikerer at vinen er frisk og ung. Den er også ofte tappet på grønne flasker. Vinho verde fremstilles med en anelse co2 (fra gæringen) og er derfor perlende, når man skænker op.

Friskheden forstærkes af den let syrlige citronagtige smag og er perfekt til en varm sommeraften.

Er man på ferie i Portugal kan man i alle supermarkeder få en ganske udmærket vinho verde vin til et par euro. Vælger man den allerbilligste vinho verde, er prisen helt nede omkring en euro, men så er kvaliteten også som regel derefter.

Vin-link: Portugals vinområder.

Aveleda vin fra Portugal
Vinho verde vinene fra Netto og Føtex laves som alle andre vinho verde vine i Nordportugal helt oppe i Minho regionen, som grænser mod Spanien.

Aveleda med omkring 190 ansatte ligger ved byen Penafiel omkring en halv times kørsel (35 km) i bil fra Porto.

Over halvdelen af produktionen eksporteres og hele 90% af salget består af hvide vine (hovedparten vinho verde). Hvert år laver Aveleda godt 10 millioner liter vin. Den portugisiske familie-virksomhed har udviklet sig til at være én af Portugals største vineksportører.

Det kan lade sig gøre med et område på 160 hektarer, da man kun producerer omkring 10% af druerne selv. De øvrige 90% købes fra andre vingårde i Minho regionen i Nordportugal.

Se mere om Quinta da Aveleda vinen, som i 2009 fik høj bedømmelse (90 point) af det amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast.

Herunder en præsentation af Aveleda:


Fra samme vinproducent i Portugal kommer desuden vinho verde vinen Casal Garcia, der af og til kan fås i Danmark. Se også indlæg på PortugalForum.

Casal Garcia er populær i Portugal, hvor en flaske koster mellem 2,80 og 4 euro i forretningerne. På restaurant fås den ofte til omkring 8-10 euro for en flaske.

Erfaring er vigtigt i vinbranchen, og det har man på Aveleda vingården til overflod. Allerede i år 1889 vandt en Aveleda vin guldmedalje i Paris.

Se også læser-rejsen ‘Det Klassiske Portugal’ med indlagte vinsmagninger og besøg i Minho.

Vinlink: Palmela vinfestival og Periquita vinen.

Besøg vingård i Nordportugal
Man kan besøge Aveleda vingården, som er flot indrettet som en traditionel stor portugisisk quinta fra starten af 1900-tallet med tilhørende have og små søer.

Se besøgs-rundtur på Aveleda. Aveleda Vingården er nok én af de mest børnevenlige i Portugal. Der er naturligvis også mulighed for at købe vin til gård-priser.

Vingården Aveleda har åbent fra 8.30 til 17.30 mandag til fredag. Bemærk lukket i weekenden samt på helligdage.

Et besøg med 2 vinsmagninger (og dertil lokalt produceret ost) koster 4 euro per person. Guidede besøg kan arrangeres for grupper, hvis man kontakter vingården på forhånd.

Vingården producerer også rødvine og ‘normale’ hvidvine, og disse indgår naturligvis også i smagningerne.

Vin-link: Portugal-vine på Grape Juices bloggen.

At de fleste vinho verde vine i danske forretninger kommer fra én og samme producent er et udslag af koncentrationen i den danske dagligvare-branche - Dansk Supermarked i dette tilfælde.

Der findes naturligvis mange producenter i Portugal af ‘den grønne vin’, som i øvrigt også ofte fås i en rød udgave med samme perlende ‘champagne’-effekt.

Se mere om vinho verde på Aveleda hjemmesiden (engelsk).

Herunder billeder fra vingårdens idylliske have:Kommentarer

 

Fernando C. Kvistgaard siger:

Der findes også rød- og rosé Vinho Verde. Det specielle ved denne vin er, at den blandt andet indeholder en større koncentration af Malinsyre (Æblesyre) end i vine fra de andre regioner. En anden detalje er, at i modsætning til fremstilling af de andre vine, også kaldt "modne vine", stopper gæringen af mosten ved et tidligere stadium.

5 April 2010 3:28 PM