Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal måske nødt til at stramme yderligere op siger EU’s økonomikommissær

EU valgte i april 2010 at garantere Grækenlands økonomiske overlevelse ved ustedelse af lån for op til 45 milliarder euro til 5% i rente.

Oprindeligt var det stående tilbud om lånet til Grækenland tænkt som et psykologisk signal til markedet om at Grækenland var et ‘sikkert’ og dermed risikofrit land at låne penge til.

Dén besked opfattede markedet bare ikke, og dermed var EU og den internationale valutafond nødt til at bringe redningsplanen i anvendelse.

Lånevilkårene for Grækenland på det internationele marked var simpelthen så dårlige at landet ikke ville have råd til dem.

Portugal og Spanien i søgelyset
Der er stor uvilje i mange euro-landes befolkninger og specielt i Tysklands befolkning mod at betale for andre landes dårlige økonomistyring herunder i Grækenlands tilfælde:

- lav pensionsalder
- høj pension
- høj arbejdsløshedsunderstøttelse
- stor offentlig sektor med gode lønninger
- manglende/sløset skatteinddrivelse
- stor sort økonomi – måske 20-30% af bruttonationalproduktet
- snyd med statistik til EU

Tyske vælgere føler ikke at de via euro-samarbejdet skal betale for andre landes dårlige vaner.

Grækenlands situation, og efter nogens mening stærkt uansvarlige optræden, har fået EU Kommissionen til at stramme tøjlerne.

Se også: PIIGS landene i økonomiske problemer.

Fra erfarne økonomers side anføres det at et land som Grækenland i yderste konsekvens skulle have lov til at ‘gå konkurs’ dvs. statsbankarot, idet en sådan mulighed ville have en opdragende effekt. Hør økonomiprofessor emeritus Niels Thygesen på Orientering udtale sig om Grækenland.

Portugal og Spanien er blandt de lande, som EU ikke ønsker får brug for hjælp fra de øvrige euro-lande.

Den 15. april bragte New York Times en artikel om Portugal skrevet af en økonom fra London School of Economics og en tidligere højt placeret økonom hos IMF. Der anvendes alt andet end positive toner om Portugal. Se artiklen på New York Times.

Portugal kan se frem til hårde besparelser
EU’s nyudnævnte økonomikommissær Olli Rehn (fra Finland) udtalte den 14. april 2010 følgende om Portugal:

"If risks to the macro and fiscal developments materialise in the short term, additional measures might be needed especially for this year."

Oversat fra EU sprog betyder kommissærens udtalelser at EU Kommissionen holder et vågent øje med Portugal, og at de portugisiske politikere hellere må forberede yderligere besparelser i 2010 – for alle tilfældes skyld.

Portugals regering præsenterede i januar 2010 besparelser herunder fastfrysning af offentligt ansattes lønninger samt salg af statsselskaber. Tiltagene har i starten af 2010 udløst strejker i Portugal - senest i april blandt de portugisiske statsbaners medarbejdere.

CDS (credit default swaps) et mål for risiko
Portugal solgte den 14. april 2010 obligationer (2- og 10-årige) for 2 milliarder euro på det internationale marked. Salget forløb efter planen, men risikopræmien også kaldet CDS (credit default swaps) nåede op i nye højder for portugisiske statsobligationer.

For hvert 10 millioner $ lån skal en långiver nu betale 183.000 $ årligt for at forsikre sit udestående hos den portugisiske stat. Denne risikopræmie væltes naturligvis over på låntager dvs. Portugal.

Portugals CDS var den 14. april således på 183 basis point mod 155 i ugen før. Grækenlands CDS lå den 14. april på 339 basis point.

Se mere om anvendelse af Credit Default Swaps.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer