Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Medicinpriser under pres fra lande med budgetproblemer

De store danske medicinalvirksomheder Novo og LeoPharma trækker deres nyeste produkter fra det græske marked.

Beslutningen kommer efter at Grækenland i maj 2010 ved lov har indført at al medicin i gennemsnit skal falde 21,5% i pris.

Grækenland i front med strammere priskontrol
Det græske finansministerium lagde oprindeligt ud med at ville spare hele 30% på medicinbudgettet, som er én af de helt store poster i det græske sundhedsvæsens budget.

I alt forventer Grækenland at kunne spare 1,9 milliarder euro på årsbasis på øvelsen.

Den hårde linje fra Grækenland over for medicinalbranchen fik i midten af maj danske Novo til at trække en stor del af sine nyeste produkter fra det græske marked. Ifølge Jyllandsposten har Novo flere hundrede millioner euro til gode hos den græske stat, men det er ikke derfor at virksomheden begrænser salget.

Senere fulgte LeoPharma fra Ballerup i København Novos eksempel. Medvirkende til LeoPharmas beslutning er at den græske stat skylder LeoPharma 300 millioner kroner for medicin leveret til græske hospitaler.

Spanien og Portugal følger trop
Lande som Portugal og Spanien blev sidst i maj inspireret af Grækenlands gode idé – dog i langt mere modereret form.

Spanien vil spare 7,5% på medicinpriserne og Portugals regering vil spare 3,9%.

Spredningen af den græske idé var netop hvad Novo og LeoPharma var bekymret over, omend der endnu ikke har været reaktioner over for landene på den iberiske halvø.

Hvis lande som Irland og Italien også begynder at presse medicinalvirksomhederne forudsiger de danske medicinalvirksomheder at der vil ske fyringer som følge af omkostningsbesparelser i branchen i hele Europa.

Grækenland nødt til at spare på medicinudgifter
Den græske regerings skridt er set i lyset af Grækenlands økonomiske problemer måske ikke helt uventet for medicinalbranchen, som godt ved at medicin udgør en stor del af sundhedsbudgettet.

Grækenland har valgt at skære mindst i prisen på i forvejen billig medicin og mere på dyr medicin. Produkter med en pris på over 100 euro vil således blive ramt med prisfald på op til 27% i Grækenland, mens billig medicin op til 5 euro kun vil falde 3% i pris.

For Novo betyder det græske udspil en prisreduktion på 25% på virksomhedens insulin-produkter. Ifølge Novo håber man stadig på en løsning med den græske regering – se Berlingske.

Manglende konkurrence på nye produkter
De mest effektive nye medicinalprodukter er typisk ikke udsat for særlig stor konkurrence idet der som oftest er patent på den dyrt udviklede medicin.

Derfor er det forholdsvis let for en stor pharmaceutisk virksomhed med monopol – eller eventuelt 2-3 store virksomheder med sammenlignelige produkter at fastholde et højt prisniveau.

De pharmaceutiske virksomheders synspunkt er at investeringen i nye produkter er enorm (og usikker), og derfor skal priserne også være høje for at kunne retfærdiggøre forskningsudgifterne.

Se også kommentar fra biotek-ekspert Florian Schönharting på Berlingske.

Implikationer af prisregulering i hele Europa
Stort set alle lande i Europa har haft problemer med at finde balancen mellem de pharmaceutiske virksomheders priskrav, borgernes behov og midlerne til at betale for den stadig mere avancerede dyre medicin.

Hør mere om stigende udgifter til medicin på P1’s Orientering (udsendelser fra 18 december 2008 og 19 december 2008) samt nyeste opdatering om medicinpriser i Grækenland fra 31. maj 2010.

Der eksisterer allerede et system, som sørger for at udjævne priserne i EU. Det græske initiativ kan meget vel give anledning til at alle medicinpriser i EU får et hak nedaf uden at medicinalbranchen kan gøre så meget ved dén sag.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer