Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Azorerne i juni – Sanjoaninas festival på øen Terceira

På øen Terceira på Azorerne afholdes der i juni måned festivallen Sanjoaninas.

Festivallen løber i år 2010 fra 19. til 27. juni.

Sanjoaninas festival på Azorerne - oprindelse
Sanjoaninas er den største ikke-religiøse festival på Azorerne.

Festivallen kan dateres tilbage til det 16. århundrede, hvor den dog havde en vis forbindelse med det religiøse liv.

En adelsmand ved navn João Vieira – også kaldet ‘João den gamle’ igangsatte opførelsen af en lille kirke i det østlige hjørne af bymidten på gaden Rua de São João i Terceiras hovedby Angra til ære for den bibelske figur Johannes Døberen.

Johannes Døberen kaldes på engelsk for Skt. John og på portugisisk São João – heraf navnet på festivallen Sanjoaninas.

Kampsport foran kirken
Efter at kirken var bygget på João Vieira’s foranledning og for egne penge forespurgte andre adelsmænd, om de måtte afholde øvelser i nærkamp og til hest på byens torv tæt på kirken. Det måtte de godt, og øvelserne blev efterhånden til, hvad der i dag kendes som Azorernes specielle form for tyrefægtning.

Som en del af adelsfolkenes forberedelse til konkurrencen i militære dicipliner tog deltagerne hvert år den 24. juni til messe i den nye kirke på torvet for at bede til fordel for en succesfuld konkurrence.

Senere er musik, parader og diverse sportsaktiviteter kommet til. Sanjoaninas festivallen var tidligere først og fremmest en opvisning i gammel krigskunst. Nutildags har tyrefægtning (samt tyreløb) og processioner dog taget over som festivallens højdepunkter - se video med processioner nedenfor.

Se program for Sanjoainas tyrefægtning sommer 2010 (åbner som pdf - desværre kun på portugisisk).

Mere information om de øvrige aktiviteter kan findes på Sanjoaninas festivallens hjemmeside (også kun portugisisk).

I år giver den verdensberømte fado-sangerinde Mariza koncert på Sanjoaninas festivallen d. 20. juni.

Angra do Heroísmo på Terceira
Byen Angra på Terceira hedder i dag Angra do Heroísmo. Æren som ‘heroisk by’ blev tildelt Angra af dronning Maria II (regent i Portugal 1834-1853).

Det fornemme tilnavn blev givet af dronning Maria II til byen og byens borgere efter at hun i perioden 1830-1834 hvade været i eksil på Terceira inden hun i år 1834 kunne indtage tronen i Lissabon og erklære Portugal for et konstitutionelt monarki. Det varede dog kun til år 1910.

Byen Angra ligger ved kysten på øens sydlige del, som udgør en naturlig havn. Rejser man til Azorerne er et besøg på Terceira blandt turisternes favioritter.

Angra på Terceira var oprindeligt hovedstad på Azorerne og huser stadig øgruppens højesteret. Angra’s oprindelige status som hovedstad eller hovedby på Azorerne er nutildags overtaget af Ponte Delgada på den større ø São Miguel.

Den gamle by i Angra do Heroísmo (centrum) blev i 1983 udnævnt til World Heritage af UNESCO. Der er 13 World Heritage (verdensarv lokationer) i alt i Portugal.

Herunder video fra Sanjoaninas 2007 festivallen:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer