Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal underkendt i sag om ‘Gyldne Aktier’ – hør Eva Henningsens indslag i Orientering på P1

EU retten i Luxembourg har i juli 2010 underkendt den portugisiske regering.

Sagen drejer sig om den portugisiske regerings veto mod af virksomheden Portugal Telecom frasælger sin andel i den brasilianske mobiloperatør VIVO.

Forbud mod at anvende ‘Gyldne Aktier’
Den portugisiske stat sidder fra gamle dage med en mindre aktiepost i Portugals største televirksomhed Portugal Telecom, der som virksomhed svarer lidt til TDC i Danmark – altså et gammelt monopol, som er privatiseret.

Salget af en andel i den meget succesfulde investering i Brasilien til spanske Telefonica gik imidlertid i hårdknude, da regeringen i Portugal valgte at blokere for salget på trods af overvældende flertal blandt aktionærerne for at sælge.

Se også: Portugisisk veto mod VIVO-salg.

Ifølge Portugal Telecoms vedtægter kan den portugisiske regering nemlig blokere for beslutninger kva sit ejerskab af såkaldte ‘gyldne aktier’. Aktierne er et levn fra dengang Portugal Telecom (PT) var en statsvirksomhed.

EU har imidlertid handlet hurtigt i denne sag. Ved EU domstolen i Luxembourg er Portugals regering blevet underkendt. Sagt med andre ord, så er anvendelse af ‘gyldne aktier’ ulovligt ifølge EU.

Årsagen er at ‘gyldne aktier’ er i strid mod EU’s regler om fri bevægelighed for kapital indenfor fællesskabet.

Portugisisk bekymring over frasalg
Den portugisiske regering overvejer nu, hvordan sagen kan vindes på anden måde.

Samtidig er der fornyede forhandlinger mellem Telefonica og PT om en løsning på tvisten, som måske kan tilfredsstille den portugisiske regering.

Portugals regering er meget bekymret over at ét af de mest succesfulde ‘portugisiske’ projekter i udlandet er ved at blive overtaget af et udenlandsk selskab. Man ønsker med andre ord at beskytte nationale interesser.

Samtidig er det uden tvivl en torn i øjet på Lissabon at det drejer sig om et projekt i den tidligere koloni Brasilien, som Portugal traditionelt har de stærkeste forbindelser med.

Portugal Telecom sagen – hør mere på Orienterings P1
Den danske journalist Eva Henningsen, som er bosat i Portugal, har produceret et indslag om sagen til Dr’s Orientering på P1.

Læs og hør mere på Orientering på P1 – man kan starte indslaget om Portugal Telecom direkte her.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer