Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal skovbrand 2010 – opdatering på de mange skovbrande i primært Nordportugal

Skovbrande fortsætter i august 2010 med at opstå mange steder i det nordlige Portugal.

De mange brande, som på grund af vedvarende hedebølge i Portugal er opstået inden for de sidste par uger, har mange steder sat brandvæsenet under pres. 

Anmodning om udenlandsk assistance
Den portugisiske regering har derfor taget skridt til at bede andre EU lande om hjælp til at bekæmpe brandene – primært fra luften.

Spanien har sendt to slukningsfly og yderligere 2 fly er på vej fra Italien. Frankrig og Grækenland har også tilbudt assistance.

Slukningsarbejdet vanskeliggøres af mere vind og af at terrænet, hvor det brænder, ofte er ufremkommeligt.

Flere veje i det nordlige Portugal er lukket på grund af brandfare.

Præsidenten og premierministeren i Portugal afbryder ferien
De vedvarende problemer med at få de ekstremt mange nye brande under kontrol fik torsdag aften tillige premierminiter Sócrates og Portugals præsident Cavaco Silva til at afbryde deres ferier.

Cavaco Silva forventes dog at returnere til Algarve igen fredag, hvor han holder ferie med familien.

August er traditionelt den største feriemåned i Portugal bortset fra i turist- og service-erhvervene, som har langt mere travlt end ellers på denne tid af året. 

Brandvæsenet i Portugal
Det portugisiske brandvæsen har stor erfaring i bekæmpelse af skovbrande.

I 2005 oplevede Portugal en national katastrofe, da mange brande kom ud af kontrol og 13 mennesker mistede livet, herunder 10 brandfolk.

Siden dengang er beredskabet løbende blevet forbedret, og der rådes nu over et overordentligt stort antal moderne køretøjer til brandbekæmpelse. Der er desuden helikoptere til rådighed, og til de største brande indsættes Portugals Canadair CL-215 slukningsfly – se mere i artikel fra 2008.

Der er i sommeren 2010 omkommet to brandmænd i forbindelse med bekæmpelse af skovbrand i Portugal og yderligere én er i stor fare for ikke at overleve sine forbrændinger.

Udenlandsk presses oplysninger om skovbrande i Portugal
Brandmændenes heroiske indsats, som i mange tilfælde sker på frivillig basis, fik i august 2010 den portugisiske indenrigsminister Rui Peireira til at omtale brandbekæmpelsen i vendinger som ‘en kamp er igang’ og ‘krigslignende tilstande’ i Portugal. Disse bemærkninger gik verden rundt efter at være blevet opsnappet af et nyhedsbureau.

Fakta er at der udføres et meget stort, farligt og udmattende arbejde af brandmændene, og situationen kan lokalt være nok så dramatisk.

Brandene koncentrerer sig imidlertid om afsondrede, tørre og som regel tyndt befolkede områder. 

Portugals skovbrande var i øvrigt den 12. august 2010, hvor den dramatiske historie gik verden rundt, under kontrol, selv om de ikke var slukkede.  

Hvor brænder det i Portugal
Der er hver sommer større og mindre brande i Portugal. Dette er helt normalt.

Faren opstår når mandskab og materiel bliver presset til det yderste og ikke kan følge med, når nye brande opstår.

I Portugals primære turistområder ved Lissabon og på Algarvekysten er der som regel kun meget få brande og kun i skov eller hedeområder. Et eksempel herpå er Cascais-Sintra naturparken nord for Cascais, hvor der stort set hvert år 2-5 gange om sommeren forekommer brande. Der var i juli brand i Cascais-Sintra parken, men det opdagede indbyggerne i Cascais kun fordi det stod i avisen.

Som regel kan man dog lugte en skovbrand langt væk, idet brændt nåletræ har en 'sød' lugt. 

I Portugal informeres befolkningen løbende om, hvor det brænder samt om udviklingen i skovbrandene på den udmærkede ANPC-hjemmeside (også engelsk). Kun større brande er medtaget i denne statistik.

Update Portugal skovbrande 12. august 2010 - aften
Den 12. august brændte det ikke i området omkring Lissabon, og turistområderne i Algarve oplevede heller ikke skovbrande.

Det gjorde det nordlige Portugal til gengæld. Der var den 12. august ingen meget store brande igang - efter portugisisk målestok, men antallet af sluknings-opgaver var vedvarende højt på mellem 15 og 20.

Ved eksempelvis byen Guarda i Nordportugal var der kl. 23.30 omkring 150 brandmænd igang (survailance).

I det idylliske skovområde ved Arcos De Valdevez nord for Porto i nærheden af Gerês Nationalparken var der ligeledes godt 150 mand igang.

I alt blev 408 brande bekæmpet d. 11. august af godt 6400 brandmænd og 1709 køretøjer.

Vi opdaterer på skovbrandene i Portugal her på siden i de kommende dage.

Update Portugal skovbrande fredag 13. august 2010 - kl. 11.30
Antallet af brande er fredag faldende.

Den 12. august var samlet 308 brande igang. Ca. 3800 brandmænd og 1000 køretøjer deltog i slukningsarbejdet.

Ved byen Guarda bekæmper brandvæsenet d. 13. august to større brande i Seia området med helikoptere og i alt omkring 400 mand.

Branden i Arcos da Valdevez lægger fortsat beslag på ca. 150 mand. Der er nu indsat 3 tunge slukningsfly i Arcos da Valdevez.

Update Portugal skovbrande fredag 13. august 2010 - kl. 16.45
Chefen for beredskabet i Portugal (comandante operacional nacional de proteção civil) Gill Martins udtalte fredag at dagen havde budt på en 'kompliceret eftermiddag' med mange nye brande. Måske vil antallet af brande løbe op i omkring 300.

Gill Martins bad om at alle, som opholder sig i områder med brandfare, overvejer risikoen omhyggeligt og undgår letsindig omgang med eksempelvis cigaretskodder, som menes at være årsagen til mange brande. 

97% af alle brande i Portugal menes at opstå som følge af menneskelige fejl og manglende omtanke.

Også Portugals president Anibal Cavaco Silva opfordrede fredag befolkningen i Portugal til at tænke sig ekstra om, da der lige nu er ekstremt gode betingelser for at brande i naturen udvikler sig.

Portugals brandvæsen har fået forstærkning af slukningsfly fra Spanien og Italien, som alle er sat ind i Nordportugal. Blandt de udsatte befolkede områder er industriområdet Gouveia ved byen Guarda. Også i Porto i området Paredes er der en brand igang tæt ved et industriområde. 

Lissabon oplevede i øvrigt fredag at røg fra en brand uden for byen drev ind og kunne ses i hovedstaden.

Ved 17-tiden var der omkring 25 brande igang heraf alle i Nordportugal bortset fra en enkelt i Santarém området. 

Update Portugal skovbrande lørdag 14. august 2010 - kl. 10.15
Branden ved Guarda (Seia) lægger stadig beslag på omkring 300 mand.

Antallet af nye brande er igen faldende, men der er alligevel kl. 10.15 omkring 12 aktive større brande i landet, hvortil 10 eller flere brandfolk er udsendt.

Der var i alt 374 brande fredag d. 13. august, som derved blev betydelig mere travl end ventet med 5600 mand og over 1300 køretøjer indsat i bekæmpelsen.

Update Portugal skovbrande lørdag 14. august 2010 - kl. 13.30
SIC skriver at det portugisiske militær har sendt forstærkninger til Madeira, Faro, Viana do Castelo, Ponte da Barca , Ponte de Lima , Ponta da Barca og Vale de Cambra (Aveiro). I alt 700 mand er sendt afsted på opfordring fra Portugals brandberedskabs-myndigheder.

Skovbranden på Madeira i området Camacha nordøst for Funchal er vigtig at få bugt med hurtigt, idet det drejer sig om en del af Madeira oprindelige urskov. Der er ikke fare for hverken beboere eller turister.

Også Alcoutim i Sydportugal i det indre Alentejo på grænsen til Spanien, som hører under Faro distriktet, har fået forstærkninger.

Antallet af større brande er fortsat relativt lavt lørdag, men de mindre brande er et tiltagende problem. Militæret er primært indsat som support-funktion til overvågning og efterslukning - ikke mindst for at give brandfolkene mulighed for at hvile sig. En del af dem har arbejdet 24-48 timer i træk.

Update Portugal skovbrande søndag 15. august - kl. 11.00
Der var markant færre større skovbrande under udvikling søndag formiddag i Portugal. Ifølge ANPC siden drejede det sig om 5 større brande.

Til gengæld var der søndag tidlig formiddag endnu en gang ild i nationalparken Parque Nacional da Peneda-Gerês i det nordligste Portugal.

Også i Arcos da Valdevez (Viana do Castelo distrikt) har ilden efter 4 dage stadig fat og bliver bekæmpet af godt 200 mand plus fly.

I Funchal har røgen fra et antal skovbrande kunne ses over hele byen. Også på Madeira er skovbrande imidlertid et relativt normalt sommer-fænomen.

Generelt skriver aviserne søndag at sommeren 2010 har budt på mange skovbrande, men at omfanget af brandene ikke har været så alvorlige, som tidligere.

Ingen af brandene har indtil videre ødelagt mere end 5000 hektar (den største brand 4881 ha), mens den største brand i år 2003 ødelagde hele 41.000 hektarer.

Forudsætningerne for at brande hurtigt kan udvikle sig er dog fortsat til stede. I mange dele af Portugal og på Madeira er vinden til tider kraftig, hvilket vanskeliggører slukningsarbejdet.

Med lidt held holder vejrudsigten stik, hvilket i så fald vil byde på velkommen regn onsdag d. 18. august i Nordportugal.

Se også 10-dages prognose for Nordportugal (Arcos da Valdevez).

Update Portugal skovbrande mandag 16. august - kl. 10.00
Den 15. august bekæmpede brandvæsenet i Portugal 413 brande mod 448 brande den 14. august.

Vinden er dem 16. august løjet lidt af i det meste af Portugal og temperaturen er også faldet et par grader. Begge forhold er positive for bekæmpelse af skovbrande.

Der forventes dog stadig en travl dag. Branden i Arcos da Valdevez lægger fortsat beslag på meget mandskab og materiel.

På Madeira frygter en lokal miljøorganisation at 95% af Parque Ecológico do Funchal - et område på omkring 1000 hektarer (se kort), er blevet flammernes bytte.

Update Portugal skovbrande tirsdag 17. august - kl. 11.00
Mandag d. 16. august var antallet af skovbrande svagt faldende. I alt 388 brande blev bekæmpet.

En brand opstået d. 15. august ved Ponte de Lima i Nordportugal har krævet et hus og flere beboelsesejendomme er truede. Der er dog kun materiel skade. Branden bekæmpes med tunge slukningsfly.

Regnen, som var ventet onsdag, kommer alligevel ikke. Der er dog udsigt til regn i næste uge i Nordportugal.

Update Portugal skovbrande onsdag 18. august - kl. 12.15
Risikoen for brand i skov og hedeområder er fortsat meget høj i distrikterne Vila Real, Bragança, Viseu, Guarda, Leiria og Santarem.

Heldigvis er antallet af skovbrande i Portugal faldende. Den 17. august bekæmpede brandvæsenet i alt 363 større og mindre brande.

Temperaturen forventes at stige igen i weekenden, så der kan forventes flere brande inden der forhåbentligt falder regn i næste uge. Indtil 15. august anslår myndighederne at godt 71.600 hektarer er brændt i Portugal i sommeren 2010 - primært skovområder.

Gennemsnittet for afbrændt areal i de sidste 10 år lyder ifølge avisen Publico på 102.649 hektarer per år. Dette store tal trækkes dog kraftigt op af årene 2003 og 2005, hvor meget store brande hærgede store skovområder i Portugal.

Se også: 22 anholdte i forbindelse med skovbrande i Portugal.

Update Portugal skovbrande 20. august - kl. 11.00
Antallet af skovbrande er stærkt faldende.

Den 18. august var der 236 brande og d. 19. august 211 brande.

Sæsonen for brande i tørre områder i Portugal slutter dog først normalt med udgangen af september.

Update Portugal skovbrande 23. august - kl. 12.45
Antallet af skovbrande faldt den 22. august til under 200.

Der falder d. 23. august tiltrængt regn over dele af Nordportugal.

Vejret er desuden mærkbart køligere (og behageligere) i Portugal med temperaturer mellem 20 og 28 grader.

Update Portugal skovbrande 1. september 2010 kl. 10.00
En periode med meget varmt vejr og blæst har givet brandfolkene travlt igen.

Den 31. august var der 373 slukningsopgaver. Den værste brand var i et større skovområde (Ribeira de Pena) ved byen Vila Real i det indre Portugal.  

Branden startede om aftenen d. 30. august og var allerede dagen efter så spredt at den vil tage dage at slukke. Omkring 320 brandfolk med 85 køretøjer er onsdag morgen igang.

 Kommentarer

Endnu ingen kommentarer