Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Mindre salt i portugisisk brød

Nye regler sætter grænser for saltindholdet i brød i Portugal.

Efter at lande som England og Finland via kampagner har nedsat befolkningernes indtag af salt, er der i 2010 indført en grænse på 1,4g salt per 100 gram brød i Portugal.

Det er ifølge avisen Publico første gang at et vesteuropæisk land regulerer salt i brød ved lov.

Hjertesygdomme af salt
For meget salt er en stærkt medvirkende årsag til for højt blodtryk og øger dermed risiko’en for hjerte- og kredsløbssygdomme.

Det daglige indtag af salt per person anbefales af WHO (World Health Organization) til ikke at overstige 6 gram. På sigt vil en grænse på 4-5 gram ifølge Sundhedsstyrelsen være bedre.

I Portugal indtager en gennemsnitlige person i år 2010 hele 11,9 gram salt dagligt. En del kommer fra brødprodukter, men også portugisernes nationalspise bacalhão spises i variationer, hvor saltindholdet er meget højt.

En nylig analyse fra Universidade Fernando Pessoa universitetet af 40 typer brød viste at brødprodukter i Portugal i gennemsnit indholder 1,9-2,1 g salt per 100 gram

England i 2004
Den mandlige befolkningen i England lå i år 2004 på næsten det samme niveau i saltindtag, som den gennemsnitlige portugiser gør i 2010.

Undersøgelsen på det portugisiske universitet påviste at britisk brød i gennemsnit i år 2010 efter en omfattende kampagne nu har et saltindhold på omkring 1,3 gram per 100 gram. Brød i Schweiz har et lignende saltindhold.

Totalt set indtager de engelske forbrugere nu 8,6 gram salt dagligt mod 9,6 gram for 10 år siden. Ifølge forskerne giver det omkring 6000 ‘sparede’ dødsfald som følge af det nedsatte (men stadig høje) saltindtag i England.

I Danmark har mænd et saltindtag på små 10 gram i år 2010 (DTU undersøgelse), mens kvinders saltindtag ofte er 2-3 gram lavere per dag.

Kritik af salt-begrænsning i brød
Den portugisiske sammenslutning af brødproducenter er ikke tilfredse med reguleringen.

Foreningen anfører at andre morgenmadsprodukter såsom cornflakes og lignende har øget markedsandelen betydeligt i Portugal i de senere år. Sådanne morgenmadsprodukter har et endnu højere indhold af salt end brød og reguleres ikke.

Overtræder brødproducenterne i Portugal de nye regler, kan der udskrives bøder på op til 5000 euro.

Her er der meget salt
Færdigretter herunder ‘sunde’ supper indeholder ofte rigtig meget salt (sodium).

Et højt saltindhold forekommer desuden ofte i:

 • mayonaise og ketchup
 • bacon og skinke
 • fast food – ex: indiske 'curries', Chicken McNuggets, McDonalds burgere etc.
 • saltede chips og nødder
 • syltede produkter
 • oste
 • pølser
 • røget og saltet kød og fisk
 • dåsevarer, herunder bønner og grønsager
 • pålæg
 • morgenmadsprodukter
 • brød
 • færdigretter
 • restaurantmad

Når man læser varedeklarationer er det nødvendigt såfremt der står sodium eller natrium (eller Na) at gange med 2,5 for at få det rigtige saltindhold per 100 gram.

Mange producenter angiver endnu ikke saltindhold, da lovgivningen i EU ikke tvinger dem til det.

Nogen undersøgelser påviser at de store mængder salt skjult i moderne industri-fødevarer nu er ansvarlig for flere dødsfald end rygning i den vestlige verden.

Se også artikel om salt på Foodculture.dk.

Mere lovgivning på vej
Den portugisiske regering ser gerne at andre fødevarer får begænsninger i saltindhold, men det har indtil videre været småt med vilje til at gennemføre regler.

En del af årsagen til at Portugal går lovgivnings-vejen istedet for at følge Englands eksempel er ifølge Associação Portuguesa de Nutricionistas at oplysningskampagner er for dyre for Portugal.

I USA overvejer sundhedsmyndighederne lignede lovmæssige begrænsninger i salt, sukker og fedt-indhold i fødevarer.

EU landene har i en frivillige ordning forpligtet sig til at begrænse salt i mad med 16% over 4 år inden år 2012.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer