Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Politisk hårdknude i Portugal – budget-uenighed forværrer Portugals lånemuligheder

Den portugisiske premierminister José Sócrates fra partiet PS har siden Grækenlands gældsproblemer truede med at influere Portugals evne til at optage lån, kunnet regne med støtte fra det største oppositionsparti PSD.

Se også: Ledende partier står sammen i rentestormvejr.

Samarbejdet og 'borgfreden’ mellem PS og PSD partierne beroligede markederne, som absolut ikke bryder sig om Portugals relativt høje budgetunderskud (delvist opstået som følge af krisen).

Imidlertid har partiet PSD i september 2010 besluttet ikke længere at opføre sig som loyalt støtteparti til sin politiske hovedmodstander.

Dyrere at optage lån for Portugal
Portugal sælger med jævne mellemrum statsobligationer på det internationale finansmarked – dels for at finansiere sit underskud og dels for at forny lån, som udløber.

Resultatet af besværlighederne med at få samarbejdet i det portugisiske parlament om statens 2011 budget til at fungere, har allerede givet sig udslag i markedet for den såkaldte ‘sovereign debt’.

Portugal betaler populært sagt ekstra høje renter for at have ‘uro i eget hus’.

Renten, som påvirkes kraftigt af prisen for at forsikre lån til Portugal mod ikke at blive tilbagebetalt, er stigende og lå i september 2010 på hele 4,25% over, hvad et økonomisk stabilt land som Tyskland kan låne til på de internationale finansmarkeder.

Se også: Moody’s nedsætter Portugals kreditværdighed.

Præsidenten indkalder til møde med partiledere
I Portugal giver præsidentens stilling i forhold til det lovgivende parlament en vis gennemslagskraft uden at præsidenten dog på nogen måde selv kan indføre nye love.

Blandt præsidentens virkemidler er retten til at indkalde til konsultationer med partierne, og det er hvad præsident Cavaco Silva netop har gjort for at forsøge at løse den noget fastspændte situation.

Der er ingen tvivl om at Portugal er nødt til at skulle spare endnu flere penge i år 2011 end i år 2010, og skattestigninger undgås sandsynligvis heller ikke. Stridens hovedområde er hvordan, regningen skal fordeles.

PSD, med sin relativt nye formand Passos Coelho, vil ikke med til at sætte skatten op endnu engang (sidste gang var i 2010), som foreslået af præmierminister José Sócrates fra PS.

Møderne mellem præsidenten og partilederne afholdes tirsdag og onsdag 29-30 september.

Budgettet skal præsenteres i parlamentet i Portugal midt i oktober måned. Vedtagelsen af næste års budget sker i november.

Skulle det ske at der ikke kan opnås flertal for et statsbudget for år 2011, bliver Portugal potentielt kastet ud i et stormvejr af ukendte dimensioner på de internationale lånemarkeder næste gang, der skal sælges statsobligationer.

Se også: Portugal i fokus på Børsen-TV i september 2010.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer