Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Hugo Chavez i Viana do Castelo – Venezuelas præsident plejer forbindelser til Portugal

Den kontroversielle præsident for olielandet Venezuela har været i Portugal.

Formålet med besøget var underskrivelsen af en lang række samarbejdsaftaler mellem Venezuela og Portugal.

I alt underskrev Hugo Chavez ifølge internet-avisen El Universal (Venezuela) ordrer for omkring 1 milliard euro under besøget i Portugal.

God kontakt til Portugal
Præsident Hugo Chavez er kendt for at sætte pris på lande, som på den ene eller anden måde står i opposition til USA – der i øvrigt stadig er Venezuelas absolut største olie-kunde.

Besøget i Portugal var afslutningen på en rundrejse, som blandt andet bragte ham til Rusland, Hviderusland (Belarus), Ukraine, Iran, Syrien og Libyen. I dette selskab er Portugal (måske til dels sammen med Ukraine) langt den mest USA-venlige stat.

Den portugisiske regering har i modsætning til mange andre europæiske regeringer et venskabeligt forhold til Venezuela. Venskabet er en naturlig konsekvens af at op mod 500.000 portugisere og efterkommere af portugisere stadig bor i Venezuela. Desuden synes Hugo Chavez og Portugals premierminister José Sócrates at komme godt ud af det med hinanden på det personlige plan.

Hugo Chavez har store problemer med fattigdom og kriminalitet i Venezuela, som han styrer med relativ hård hånd. Blandt andet bliver han jævnligt af USA og EU beskyldt for brud på menneskerettighederne. Chaves er dog demokratisk valgt i Venezuela, selv om han nogen gange synes at sætte visse demokratiske spilleregler ud af kraft.

Den driftige tidligere officer kan naturligvis godt se at en venskabelig kontakt inden for EU en dag kan blive særdeles værdifuld.

Hugo Chavez på indkøbstur
Formålet med besøget var, udover at forstærke de venskabelige relationer mellem Venezuela og Portugal, denne gang af mere kommerciel karaktér. De to statsledere mødtes i Viana do Castelo i Nordportugal, hvor Portugals største skibsværft ligger. 

Hugo Chavez har med oliepenge større råderum end mange andre mindre lande fra regionen. Venezuela har tidligere indkøbt blandt andet 850.000 computere i Portugal. Se artikel fra 2007.

Denne gang blev det til indkøb af vindmølle- og solcelle-teknologi, aftale om levering af mere olie til Portugal, køb af 1,5 million flere low cost laptops (primært til børn), indgåelse af aftaler om øget samarbejde på landbrugsområdet,  aftaler (rammeaftaler) om bygning af beboelseshuse i Venezuela samt en sandsynlig ordre på 2 skibe til transport af asfalt og yderligere to mindre færger fra værftet i Nordportugal.

Alt i alt ikke en dårlig dag for den portugisiske premierminister José Sócrates, som mødte Hugo Chavez i Viana do Castelo.

Relateret artikel:
Den spanske Kong Juan Carlos beder Hugo Chavez klappe i

Herunder Hugo Chaves i Porto lufthavn, hvor han priser sin gode ven José Sócrates:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer