Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Danisco lukker fabrik i Portugal – produktion af E410 baseret på Johannesbrødtræet flyttes til Spanien

Den Danisco ejede fabrik ved navn Industrias de Alfarroba Lda i Faro i Algarve er i oktober 2010 lukket.

Danisco har siden 1952 ejet fabrikken, der producerede levnedsmiddel-ingredienser på basis af ærte-lignende frugter fra carob-træet, der på dansk også kaldes Johannesbrød-træ.

Med lukningern bliver 38 medarbejdere arbejdsløse. Danisco flytter i stedet produktionen til Valencia, hvor selskabet har en lignende fabrik.

E410 fra carob-træet
Carob-træet – som kan ses på haveABC.dk – har meget næringsrige frugter, der blandt andet kan anvendes som erstatning for sukker.

Blandt carob-frugtens andre egenskaber er at saften er tyktflydende og derved kan fungere i eksempelvis frugtjuice, dressinger, baby-mad og andre madvarer til at skabe den rette konsistens. Ofte males frugten til mel, før den sælges til levnedsmiddelvirksomhederne.

Det naturlige produkt kaldes også Locust bean gum på engelsk og ses ofte tilsat i madvarer i form af betegnelsen E410 additiv.  

Man kan også finde udtræk frugten fra Johannesbrød-træet i så forskellige produkter som kosmetik, is, medicinalvarer, tekstiler og papir.

Victus Industrial Farense eneste carob-fabrik
Med Danisco fabrikkens flytning af produktionen til Spanien er det kun Victus Industrial Farense fabrikken i Faro tilbage i Portugal.

Heldigvis planlægger man her at øge produktionen kraftigt fra de nuværende 1500 tons årligt til op mod 4000 tons i 2013, så de 14 tilbageværende arbejdspladser i denne industri i Algarve skulle være sikret.

Victus Industrial Farense blev grundlagt i 1944, og der bliver i løbet af 2011 opført en ny fabrik til erstatning for den gamle.

Virksomheden eksporterer til blandt andet Japan, USA, England, Holland og Belgien.

Anvendelse af Johannesbrød træets frugter
Den danske betegnelse for carob-træet stammer fra den bibelske fortælling om Johannes Døberen, som overlevede i Palæstinas ørken på frugter fra carob træet (Johannesbrød træet).

Herunder 2 stk. youtube-video fra Californien med instruktioner i, hvordan man selv kan anvende Johannesbrød-træets frugter til pandekager og slik:
Kommentarer

Endnu ingen kommentarer