Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Hu Jintao ønsker tættere økonomisk samarbejde med Portugal – Kinas præsident afslutter besøg

Den kinesiske præsident Hu Jintao har afsluttet sit officielle besøg i Portugal.

Hu Jintao i Lissabon
I en tale i Lissabon søndag den 7. november 2010 udtrykte Hu Jintao ønske om at forstærke kinesisk-portugisiske handelsmæssigt samkvem uden dog at komme ind på Kinas tilbud om at købe portugisiske statsobligationer.

Hu Jintao vil gerne fordoble samhandelen mellem Kina og Portugal inden år 2015. Samtidig vil Hu Jintao gerne forstærke det handelsmæssige samkvem med andre portugisisk talende lande herunder naturligvis med Brasilien, hvor Kina allerede er har store interesser.

I de første 9 måneder af året er samhandelen mellem Kina og Portugal allerede steget med 40,7% i forhold til samme peirode i år 2009. Den kinesiske eksport er steget over 60% til omkring 550 millioner US$ (ca. 720 millioner euro). Der er dog stadig en langt større import af varer fra Kina til Portugal, end den anden vej.

Fra Portugal vil virksomhederne EDP, Portugal Telecom og BCP Millenium banken blive involveret i de nye aftaler, som blandt andet omhandler vedvarende energi og turisme.

Interessen fra Kina i vedvarende energi er ingen tilfældighed. Der foregår under Hu Jintao et målrettet og med stor sandsynlighed succesfuldt forsøg fra Kinas side på at blive verdens førende inden for f. eks. vindmøller. Se også artiklen 'Kina sætter grøn dagsorden' på Information

Kina tilbyder at købe statsgælds-obligationer  
Spørgsmålet om kinesisk køb af portugisiske statsobligationer blev berørt i et Reuters-inverview med den kinesiske vise-udenrigsminister Fu Ying, som i Lissabon gentog det kinesiske tilbud om at købe portugisisk gæld.

I forbindelse med det kinesiske besøg lod handelsdelegationen også vide at man fra Kinas side via China Power Holding International (CPI) er interesseret i at købe en andel i den store portugisiske virksomhed EDP, der blandt andet har interesser i Brasilien, USA, Spanien og den tidligere portugisiske koloni (nu kinesisk område) Macao.

Se også: Kinas politik i Europa.

Den 8. november blev der på DR's Orientering på P1 bragt en udsendelse om Kina's politik i Europa. 

Hu Jintao interesseret i BPI banken
Hu Jintao og den kinesiske ledelse lod efter hjemkomsten via Bank of China forstå at man gerne fra kinesisk side vil købe en andel i Portugals 3. største bank BPI.

Hovedårsagen er BPI bankens filialnet i Angola i Afrika. Angola er meget vigtig for Kinas import af olie.

Se også: Kinesiske interesser i Angola.

Ordrer til franske virksomheder fra Kina
Inden ankomsten til Portugal besøgte Kinas præsident Hu Jintao og den kinesiske handelsdelegation Frankrig.

Franske virksomheder fik i forbindelse med det kinesiske besøg lovning på ordrer for i alt 16 milliarder euro.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer