Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Fado i Alfama uhåndgribelig UNESCO verdensarv - ansøgning fra Portugal og Lissabons fado-museum

Portugals karakteristiske fado-sang skal måske ophøjes til verdensarv – vel og mærke af den uhåndgribelige slags.

På FN’s undervisnings- og kulturorganisation UNESCO’s hjemmeside kan man allerede finde en lang liste over håndgribelige bygningsværker og naturområder, der betragtes som World Heritage – dvs. ‘verdensarv’ på dansk.

Her indgår eksempelvis slottet Kronborg i Danmark og den stemningsfyldte gamle bydel i Porto i Nordportugal.

UNESCO Intangible heritage
Uhåndgribelig verdensarv - ‘intangible heritage’ på engelsk er en ny UNESCO liste over traditioner, danse m.v., som FN organisationen anser for så vigtige for verden at de bør anerkendes og i visse tilfælde beskyttes.

Listen er af relativ ny dato. De første traditioner på UNESCO Intangible Heritage listen blev udnævnt i år 2008.

I 2009 blev blandt andet dansen tango fra Argentina og den kinesiske tradition for papirklip tilføjet. Se den samlede liste fra UNESCO over uhåndgribelig verdensarv.

Portugal håber på at UNESCO på det årlige bedømmelsesmøde i november 2010 vil udnævne den portugisiske national-tradition Fado-sang til verdensarv.

Fado fra Portugal
Fado blev officielt ‘opfundet’ for godt 200 år siden af portugisiske søfolk, der med deres til tider meget sørgmodige sang var under indflydelse af arabiske og kreolske (slave) traditioner.

Den oprindelige fado-sang er sandsynligvis endnu ældre. Se mere om fado i Portugal.

Senere blev den portugisiske guitar en fast del af en fado-koncert, og der opstod efterhånden fado-huse rundt om i Lissabon. Lissabons ældste område Alfama er især kendt herfor.

Det er også i Alfama at man finder Lissabons fado-museum, hvis direktør støtter nomineringen, der er sket fra officiel portugisisk hold.

Fado populært i Portugal
Fado traditionen er stadig meget populær også blandt en del yngre portugisere.

Der findes også en radio-station med fado musik med adgang til at høre fado fra Portugals største fado-portal (i højre spalte).

Fado findes i mange udgaver herunder også i mere muntre versioner, men der er altid en vis saudade – på dansk ‘længsel’ iblandet teksten i de ofte alenlange sange.

Hverken Portugal eller Danmark har endnu traditioner, danse eller lignende med på UNESCO listen over uhåndgribelig verdensarv.

Herunder eksempel på den kendte fado-sag ‘Meu Amor Marinheiro’:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer